6 Aralık 2007 Perşembe

KARAMELLİ VE KESTANELİ PÖTİFÜRLER

Geçtiğimiz salı akşamı apartman toplantımız için gelecek olan komşularıma yemek sonrası, hafif bir şeyler olsun diyerek hazırladım bu profiterol toplarını. Evime yakın, yolumun üzerinde olan bir pastanenin vitrinini süsleyen ve benim de çok sevdiğim ballı pastalardan aldığım ilhamla ancak, küçük boyutlarda hazırladım. Bu topların bir kısmının içini de Bizim Pastane sahibi sevgili Zinnur'un kestane kreması ile doldurup üzerlerini de ekler pastaya benzesinler diye çikolatalı ganaj ve kestane parçacıkları ile süsledim. Aslında önce hepsini kestaneli krema ile doldurmak istiyordum fakat hazırladığım kestaneli krema topların hepsine yetişmeyince (ancak 1/3'üne yetti) o zamanda bu karamelli olanları yapmak aklıma geldi. Hep dediğim gibi evde yapılan herşeye olan güvenden de kaynaklanan iç rahatlığı ile misafirlerime ikram ettim. Bunların yanı sıra yaptığım makaronlar(çikolatalı ve fıstıklı) ve Cafe Fernando'nun sahibi Cenk'in yaptığı haşhaş tohumlu, parmesan peynirli (ben hellim peyniri kullanduım) gevrekleri misafirlerim çok beğendiklerini söylediler. Ben de bunları yaparken çok keyif alıyorum. Çünkü Zinnur'un tariflerini uygularken (Tarifler bilgisayarda olduğu için, o da mutfağa 10 metre uzakta olduğundan ben mutfakla bilg. arasında sürekli koşturan bir tip olarak) ölçmek, tartmak, hesap yapmak gibi işlerden dolayı kendimi pasta yapan bir kadından çok bir kimyagere benzetiyorum. O arada evde birileri yolumun üzerinde ise hemen önümden kaçıyor, annem yine faaliyette diye seviniyorlar.
Lafı fazla uzatmadan tariflere geçeyim istiyorum. Şu hamurunun yapımını herkes biliyordur diye düşünüyorum ancak yeni başlayanlar veya bu hamurun inceliklerini bilmeyenler için kısaca bir tarif vereyim.

HAMUR MALZEMELERİ
1) 250 ml. su
2) 150 gr un
3) 4 yumurta
4) 90 gr. tereyağ
5) Bir tutam tuz
6) 1 tatlı kaşığı şeker

YAPILIŞI
Küçük bir tencerede suyu kaynatın, içine tereyağı, tuz ve şekeri katın. Yağ erir erimez unu bir defada tencereye döküp iyice karıştırın, sonra da ateşin altını kısın. Hamuru tencerenin dibinde beyaz bir tabaka oluşana kadar kaşıkla 4-5 dakika devamlı karıştırın.
Pürüzsüz ve parlak bir hale gelip tencereden kolayca ayrılınca başka bir kaba alın. Hafif ılınınca yumurtalardan birini içine kırarak mikserin hamur karıştırma ucu ile iyice karıştırın.
Kalan yumurtaları birer birer hamura ekleyin ve her bir yumurtayı kırdıktan sonra mikserle iyice yedirin ve hamuru soğumaya bırakın.
Soğuyan hamuru sıkma torbasına doldurup kalın bir uçla yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklarla istediğiniz büyüklüklerde sıkın. Çok büyük olmamasına da özen gösterin, çünkü piştiklerinde 3 katı büyüklüğe ulaşacaklardır. Önceden 180 derecede ısınmış fırının orta rafına yerleştirin ancak fırının kapağını tam kapatmayın, arasına tahta bir kaşık yerleştirerek hafif aralık kalmasını sağlayın. Bu şekilde yaklaşık 30 dakika kadar fırının kapağını hiç açmadan pişirin ve piştikten sonra da hemen fırından çıkarmayın içinde biraz bekleterek kurumalarını sağlayın.


İÇ KREMASI İÇİN MALZEMELER

1) 500 ml. süt
2) 7 kaşık şeker
3) 3 kaşık un + 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
4) 2 yumurta sarısı
5) 1 paket vanilya
6) 1/2 su bardağı çırpılmış krem şantiy

Kremşantiy haricindeki bütün malzemeler bir tencereye konur ve orta ateşte karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Soğuduktan sonra içine kremşantiy eklenir ve muhallebiye eklenip karıştırılarak iki karışımın bütünleşmesi sağlanır. Krema artık hamurların içine doldurulmaya hazırdır. Bıçağın ucu ile hamur ikiye ayrılır ve küçük bir kaşıkla krema hamurların içine doldurulur. Hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra üzerinin karameli için bir su bardağı şeker bir teflon tavada (şekerin hepsini birden tavaya dökmeyin) kısık ateşte hafif yakılır.
Bunun için önce 1/3'ü tavaya konur bu erimeye başlayınca kalan 1/3' ü konur, o da eriyince son 1/3 de eklenip hepsinin erimesi ve karamel olması için beklenir. Karamel olduktan sonra servis tabağına alınmış olan pötifürlerin üzerine hiç beklemeden tatlı kaşığı ile dökülür. Beklerseniz karamel sertleşeceğinden dökmeniz güçleşir.

Üzerleri çikolatalı olanların içine ise
Zinnur'un temel tariflerde çok detaylı anlattığı kestaneli kremayı hazırladım ve onunla doldurdum. Üstüne de 1/2 bardak kremayı kaynama noktasına kadar ısıtıp rondoda kıyılmış olan 125 gr. bitter kuvertür çikolatayı ekleyip ve karıştırıp erimesini sağladım. Pötifürlerin üstünü eriyen ganaja batırıp servis tabağına aldım, en üstüne de püre makinasından gecirdiğim kestane şekerlerini serptim.

Karamelli olanlar için hamuru sıkarken tek top değil de birbirine bitişik üç topu yan yana sıktım. Tepelerindekileri ise daha küçük boylarda sıkarak elde ettim ve içlerini doldurduktan sonra biraz krema ile üçlü grubun üzerine yerleştirdim.

Profiterol veya ekler pastanın yapımı biraz zaman aldığından hepsini aynı günde yapmanız gerekmiyor. Hamurlarını daha önceden hazırlayıp(dondurucuda da saklanabilir) servis yapacağınız gün de kremasını hazırlayıp, içlerini doldurup süslemelerini yapabilirsiniz.
Yapmak isteyen herkese kolay gelsin ve afiyet olsun.






28 yorum:

  1. Işıl ablacığım ne güzel ikramlıklar yapmışsınız. Elleriniz dert görmesin. Çok güzel görünüyorlar. SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  2. Işılım gıymatlım , bak protesto edeceğim , bir daha gelmeyeceğim..Senin bloğun beni yoldan çıkarıyoooo !!!!

    Enfes görünüyorlar pötifürler..Ellerine kollarına sağlık

    YanıtlaSil
  3. ışıl abla benim hala abiciğime kestaneli pasta sözüm var:((
    senin kestaneli pötifürler de nefis görünüyorlar,şimdi hangisinden yapsam.
    çok güzeller çayın yanındada iyi gider bunlar,ama hepsi bir tane değil:)

    YanıtlaSil
  4. Burçincim, en zararsızları seçip yapmaya çalışıyorum her zaman.Çünkü ben de kilo ve sağlık sorunları yaşayan biri olduğum için dikkat edersen bloğumda kızartmalara, ağır kremalara yer vermemeye çalışıyorum.Örneğin, minik ekler hamurunun miktarı çok fazla olmasına rağmen 90 gr. yağ var. Makaronlarda hiç yağ yok. Haa! bir de evde yaptıklarımı çocuklar arkadaşlarına götürüyorlar, böylece evde fazla tüketmiyoruz, çoğu dağıtılıyor.
    O nedenle sen de yaparken küçük ölçülerde yapabilirsen daha iyi olur.
    Beğenmene çok sevindim canım, sen gel sanada yaparım canikom.
    Seni çok öpüyorum.
    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  5. Cok nefis olmus,görüntü sahane,lezzeti de öyledir mutlaka.Ellerinize sagik

    YanıtlaSil
  6. Bu ne marifet böyle ışıl hanım, harika görünüyorlar gerçekten de...
    Tam diyet zamanı ama olmaz ki... Elinize sağlık.

    tolunay

    YanıtlaSil
  7. Kestane basli basina bir lezzet,birde böyle karamelle nefis olmus,sunumda cok güzel eline saglik

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Işıl, hepsi birbirinden nefis görünüyor. Eline sağlık.
    Kestaneli makaronları da dene. Pek güzel oluyor.

    Verdiğin linklere ulaşılamıyor Işıl. Haber vereyim dedim.

    Sevgiyle,
    Nane Limon

    YanıtlaSil
  9. super olmuslar canim hersey muhtesem blog mansette gordum yettim geldim elerine saglik canim cok guzel gorunuyor

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım,hepsi birbirinden enfes görünüyorlar ellerine sağlık canım.
    Ayrıca sunumlarda harika,sende harikasın canım!!Sizlere afiyetler olsun.Mutlu bir hafta sonu diliyorum.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. Öncelikle sizi sayfamda konuk etmiş olmaktan dolayı çok mutluyum.Teşekkürler...

    Bu arada gözümden kaçmış bir kestane kreması tarifine yönlendirmişsiniz ki bizi; bu detay için ayrıca teşekkürler...Konuğunuz olmak varmış gerçekten.Ellerinize sağlık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. nefis görünüyorlar, ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  13. Hepsi cok guzel, aldim gidiyorum, yerine sevgimi biraktim Isil'cigim:)
    Harika olmus hepsi, ellerine saglik.
    Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  14. Bunlarin hepsi birbirinden guzel olmus, Isil. Ellerine saglik.

    YanıtlaSil
  15. Işıl hanım, sitenizi ziyarete çok geç kalmışım. Her yaptığınız çok güzel ve zevkli görünüyor. Keyifle göz gezdirdim bir ara tekrar gelip detaylıca bakmak istiyorum. Ellerinize sağlık. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. hakikatten enfes görünüyorlar.hepsi çook şık olmuş

    emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
  17. Aysel'ciğim,
    Beğenmene sevindim. Biraz el oyalıyorlar ancak çok lezzetli oluyorlar. Güzel sözlerin için teşekkür ederim.

    Zeynep'ciğim,
    Kestaneli pasta için benim link verdiğim kremayı kullanabilirsin. Tadı çok güzel ancak miktarı çok fazla değil. Yani küçük ölçülerde bir pasta (18-20cm) yaparsan ancak gelir. Yaptıklarımı beğenmene sevindim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. sunumuda gorunusu de enfes, ellerinize saglik, sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Işıl ellerine sağlık, hepsi çok güzel..

    YanıtlaSil
  20. Işılcığım tariflerin hepsi birbirinden lezzetli görünüyor. Özellikle profiterol toplarının minikliğine ve düzgünlüğüne bayıldım.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. Yaren'ciğim,
    Çok teşekkür ederim. Beğenmen beni mutlu etti. Senin de ellerine sağlık canım.
    Sevgiler,


    Tolunay'cığım,
    Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
    Tamam kabul ediyorum, diyet yaparken bunlardan kaçınmak lazım. Ancak çok yağlı kremalı pastalara göre içlerinde fazla yağ olmadığından belki biraz masum olabilirler diye düşünüyorum. Tatlı krizlerini dindirmek amacıyla bir iki minik top yenebilir bence.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. Bahar'cığım,
    Beğenmene sevindim. Senin yaptıkların da çok güzeller canım.
    Kestane kremalı daha da bir güzeldi. Herkese denemelerini öneririm.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Münevver'ciğim,
    Güzel sözlerin için sağol, senin gibi bir ustanın yaptıklarımı beğenmesi benim için çok onur verici.
    Öncelikle uyarın için teşekkür ederim. Ben henüz link verme işlerini beceremiyorum. Kızıma yaptırıyorum genellikle. Senin uyarından sonra düzelttik.
    Kestaneli makaronu yapmayı planlıyordum zaten. Belki de bu gün. Ama şimdi de sevgili Zinnur kahvelisini koydu bloğuna. Hangisini yapacağımı şaşırdım. Sonra da Burcu'nun tarifini vereceği lavantalıları merak ediyorum. Yani anlayacağın tam bir makaron delisi oldum.Bayramda ziyaretlerde çikolata yerine makaron hediye etmeyi düşünüyorum.
    Not; Bayram ve yılbaşı öncesi çok yoğun olduğum için cevaplarım bu denli gecikti. Kusura bakma.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Nihancığım,
    Ziyaretinden ve güzel sözlerinden dolayı çok mutlu oldum. Lütfen kusuruma bakmayın. Bu aralar biraz yoğun olduğum için yorumlarınıza çok geç cevap verebiliyorum.
    Övgülerin için çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  25. Sevgili Gül,
    Senin yaptığın enfes pastaların yanında benimkiler ufacık kalır.
    Ancak beğenmen de beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim iltifatların için.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  26. Hülya'cığım,
    Asıl sen beni ziyarete gelerek, yorum bırakarak çok mutlu ettin.
    Ben seni hep yakından izliyordum, ancak nedense bilmiyorum bunu açığa vuramıyordum. Platonik bir aşk gibi.Pastaların, onların söyledikleri ve ayrıca hikayelerine ilk günden beri aşık olmuştum.
    Yaratıcılığın, zevklerin ve çabaların için seni kutluyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  27. Hatice'ciğim,
    Çok teşekkür ederim. Senin de yaptıkların çok güzeller. Senin de ellerine sağlık.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  28. Aybike'ciğim,
    Afiyet olsun canım. İnşallah yazın geldiğinde konuğum olursun da ikram etme şansını yakalarım.
    Ben de sana iyi haftalar diliyorum canım.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe