20 Aralık 2007 Perşembe

BUNLAR GERÇEK COCOLAR

KURBAN BAYRAMINIZI EN İÇTEN DİLEKLERİMLE KUTLAR, HERKESE SAĞLIK, MUTLULUK, BARIŞ VE HUZUR İÇİNDE GEÇİRECEKLERİ NİCE BAYRAMLAR DİLERİM.

Bilgisayarımdaki problemler hala çözülemediğinden yeni yazılar yayınlama ve yorum gönderen siz sevgili arkadaşlarıma cevap göndermekte zorlanıyorum. Umarım bayramdan sonra bilgisayarımız tamir olur ve ben de eski blog düzenime kavuşurum.

Bu günkü tarifime geçmeden önce bir önceki "COCORON" tarifime değinmek istiyorum. Bu, isim anneliğini benim yaptığım ve tarifi de daha önceki macaronlardan yola çıkarak uyguladığım Hindistan Cevizli Macarondur. Tarifini, bu günün asıl kurabiyesi olan COCOlardan sonra yazacağım.

Coco tarifini; bir zamanlar televizyonda yemek programı sunan Emel Başdoğan'dan almıştım. Uydurduğum Hindistan cevizli Macaronların tadlarındaki benzerlik çağrışım yapınca en kısa zamanda yapmak ve sizlere sunmak istedim.

MALZEMELER:
1) 4 adet yumurta beyazı
2) 400 gr. toz şeker
3) 2,5 su bardağı hindistan cevizi
4) 50 gr. un

YAPILIŞI:

4 yumurta akı büyükçe bir teflon tavaya konur ve üzerine bir fiske tuz serpilir.Hindistan cevizi ve şeker de ilave edildikten sonra tahta bir spatula ile bütün malzemeler homojen bir yapıya gelene kadar karıştırılır. Tava çok kısık ateş üzerine konur ve karıştıra karıştıra tam 8 dakika pişirilir ve akışkan hale getirilir.Süre dolunca ocak kapatılır ve bu kez de malzemelerin iyice soğuması beklenir.(Bu süre oda ısısında 15 dakikadan aşağı olmamalıdır) Soğuyan malzemelerin üzerine un elenerek ilave edilir ve tekrar karıştırılır. Artık hamura şekil verme sırası gelmiş demektir.
Büyükce bir sıkma torbasına geniş ağızlı yıldız şekilli uç takılıp hamur içine doldurulur.Yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine aralarında 2'şer santim boşluk bırakacak şekilde istenilen büyüklüklerde sıkılır. (Çok da küçük sıkmayın çünkü piştiğinde içindeki yumuşak doku o zaman olmuyor) Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede 25-30 dakika arasında pişirilir.

Bu malzemelerden çok fazla kurabiye çıktığı ve bayram nedeniyle evde fazlaca da tatlı tüketilmesin diyerek ben yarım ölçü yaptım, 25 tane kadar coco kurabiyem oldu.
Daha önce yaptığım hindistan cevizli macaronlarla arasında lezzet olarak pek fark olmasa da cocolar daha sert bir dokuya sahipler. Bu da içindeki hindistan cevizinin çokluğundan, pudra şekeri yerine bildiğiniz toz şeker kullanılmasından,ve bir de fırında daha uzun süre pişirilmesinden kaynaklanıyor diye düşünüyorum.


HİNDİSTAN CEVİZLİ MACARON
Uzun bir süredir blogcu arkadaşların macaron tariflerini takip ediyor, kendi kendime macaronun daha değişik malzemelerle nasıl yapılacağını düşünüyordum. Aklıma hindistan ceviziyle de yapılabileceği fikri geldi. Ben de bunun üzerine sevgili Zinnur'un (Bizim Pastane) fıstıklı macaron tarifinin yarım ölçüsünü kullanarak ilk denememi yaptım. Tadını coco kurabiyelere çok benzettik ancak cocodan daha yumuşak olmuşlardı.
Aşağıdaki ölçüler fıstıklı macaronun tam ölçüleridir, dilerseniz bu ölçülere birebir uyarak hindistan cevizli macaron yapabilirsiniz.

Malzemeler:

1) 1+ 1/4 su bardağı pudra şekeri,
2) 113 gram rende hindistan cevizi
3) 2 yumurta akı (oda sıcaklığında)
4) bir çimdik tuz
5) 1/4 bardak şeker
Kurabiyeleri yapıştırmak için aralarına daha önceden hazırlamış olduğum dulce de leche (yoğunlaştırılmış şekerli süt) sürdüm. Ama siz isterseniz çikolata ve krema ikilisini ve bunun içerisine az miktarda katılmış hindistan cevizini de ekleyerek kendiniz yeni kremalar üretebilirsiniz.
Yapılışı:
Pudra şekerinin yarısıyla hindistan cevizinin yarısını mutfak robotuma koyup elekten geçebilecek boyutlara gelene kadar öğüttüm. Sonra diğer kalanına da ayın işlemi uyguladım ve bunları bir kaba eledim.

Temiz ve kuru bir kapta yumurta aklarını bir fiske tuz ilavesiyle önce düşük devirde, daha sonra da azar azar şekeri ilave ederek kuvvetlice üç, dört dakika sert kuleler olana dek çırptım.

Hindistan cevizli karışımın önce üçte birini yumurta aklarına ilave edip alttan üste doğru, köpüğünü indirmeden karıştırarak daha sonra da kalan üçte ikisine de aşama aşama aynı işlemi uyguladım.

1 cm. lik düz uç takılmış sıkma torbasına karışımı doldurup yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine araları 2 cm. lik boşluklar bırakarak 2.5, 3 cm. çapında daireler şeklinde sıktım. Oluşan sivri tepeleri nemli parmağımla üstlerine hafifçe bastırarak düzelttim.

15, 20 dakika bekledikten sonra tepsiyi önceden ısıtılmış 175 derecedeki fırında 10 dakika pişirdim. Zinnur'un da tariflerinde belirttiği gibi pişirme işlem için 12 dakikayı aşmayın. Soğuyunca kurabiyeleri kağıtlarından söküp iki kurabiye arasına istediğiniz malzemeyi sürüp (marmelat, bal kabağı püresi, ganaj) servise sunabilirsiniz.

Afiyet olsun.












10 yorum:

  1. Merhaba Işıl,

    mutluuuuuuuuuuu bayramlar..

    Bu sırada cocoronlarıda cocolarıda pek beğendim. Hatta cocoronların içindeki krema ağzımın suyunu akıttı :)

    ellerinize sağlık
    sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  2. bunlar çayla nefis oluyor,enfes enfesss:))))

    olsada yesek:(
    :)

    ışıl ablacım ailenin ve senin bayramını kutlarım,her gününün bu tatlardan daha da tatlı olmasını,bayram tadında olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Tüm umutlar bir gülde, tüm sevgiler bir gülüşte, tüm dualar bir yürekte saklıdır, şimdi size bir gül, bir yürek, bir dua birde hayırlı bayramlar diliyorum. Nice mutlu, huzurlu va sağlık dolu bayramlara...
    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  4. Hayirli bayramlar

    YanıtlaSil
  5. BLOG MANSETTE GÖRDÜM GELDIM
    ETKINLIGE KATILMAYA NE DERESIN

    SEVGILI ARKADASLARIM;
    18.12.2007- 30.12.2007 tarihleri arasinda
    PORSELEN DEMLIK CAY SAATLERI ETKINLIGI 8
    http://www.keskinlininmutfagi.blogcu.com// BEN DE
    ARKADASLARIM ARAYA MÜBAREK KURBAN BAYRAM'ININ
    GIRMEZI DOLAYISIYLE ETKINLIGIMIZ IKI HAFTA olarak düzenlenmistir
    O YÜZDEN RAHAT OLUN
    SAKIN COK YOGUNUZ BAYRAM VAR KATILAMAYIZ GIBI
    DÜSÜNCELERE KAPILMAYIN ETKINLIGIMIZ
    30.12.2007 gece saat 24.00de sona erecektir

    SIZ SEVGILI ARKADASLARIMI,
    KATILMAK ISTEYEN HERKESI ETKINLIGIMIZE
    KATILMAYA DAVET EDIYORUM!!!
    HEP BIRLIKTE COK GÜZEL TARIFLER KAZANDIRMIS
    OLACAGIZ ETKINLIGIMIZE INSALLAH.
    TARIFLERINIZI HAZIRLAYARAK,TARIFINIZE
    "PORSELEN DEMLIK CAY SAATLARI ETKINLIGI 8"
    BASLIGINI YAZARAK SAYFANIZDA BENIM LINKIMI EKLEYEREK
    TARIFINIZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA DUYURU BIRAKIRSANIZ,BEN
    SIZE GERI DÖNÜP TARIFINIZI KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAGIM

    ARKADASLARIM ELIMDEN GELDIGINCE TÜM DOSTLARA DAVETIYE
    ULASTIRACAGIM YALNIZ HERKESIN BLOGUNU TANIMADIGIM ICIN SIZLERDE
    TANIDIGINIZ HERKESE SÖYLERSENIZ MEMNUN OLURUM TÜM BLOGCU;BLOGSPOT,
    COM,NET ...... ve daha bilmedigim herkes davetlimdir


    SIMDIDEN KATILIMCI ARKADASLARIMA COK TESEKÜRLER EDIYORUM:)))
    DESTEKLERINIZI BEKLIYORUM!!! SELAMLARIMLA...

    YanıtlaSil
  6. . Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar,milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, Kurban Bayramınız kutlu olsun!

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar,kurban bayramini yürekten kutlar ve daha nice mutlu bayramlari sevdiklerinle karsilamani dilerim canim.

    YanıtlaSil
  8. selamlar öncelikle cocoronlar çok nefis gözüküyor arasında ullandığınız dulce de leche nin tarifini verebilir misiniz ben başka bir tariften yapmıştım ama istedğim gibi sonuç alamadım sizinkiyle uzaktan yakından alakası yok :))ilginize şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  9. Merhabalar,
    öncelikle bana geçtiğimiz günlerde göndereceğin mailden çok ama çok memnun kaldım ve cevabımı da nedne beklettiğimi mailde açıklayacağım.Öncelikle böyle bir açıklama yapmalıydım sonra yoruma geçmeliydim:-)Çünkü mahcubum!
    Ben bu kokoları bizim muhitte çok güzle ürünleri olan bir fırından alıyorum ve çok güzel yapıyorlar evde de denedim ama tam onun gibi olmadı.Seninkiler onlara daha çok benziyor şimdi bu unmudur dokusunu söndürmeyen buraya güzel görüntüler ve yazını eklesen de işte insanız ya sorma ihtiyacı hissediyoruz.Sen macarondan sebep bu işlerde ustalaşmışsın ama ben o kadar değilim inan bir deneme için dahi korkuyorum.Ellerin dert görmesin,selamlar.

    YanıtlaSil
  10. Bu arada bayram tebriği olarak yazmışım ama o zaman algıda seçiciliğim bayrama dairmiş herhalde cocolara göz kırpmamışım:-)çok hoşuma gitti bu durum1

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe