12 Ekim 2008 Pazar

KAVALA KURABİYESİ DENEMELERİ 1


Bir önceki iletimde Yunanistan'da yediğimiz (İskeçe Fresh Co.firmasından aldığımız) kurabiyelerin lezzetinin, Kavala'dan aldıklarımızdan bile daha farklı olduğundan söz etmiştim. Daha önceleri Edirne'de de yediklerimizden daha lezzetli bulduğumuz bu kurabiyelerin farklılığı ile ilgili yorumlar ve mailler alınca (Bir önceki iletiye yorum bırakan sevgili Özlem'de aynı yerden alınanlar hakkında düşüncesini belirtiyor) evde de denemek istedim. O nedenle bir kaç gündür sürekli internette, blogcu arkadaşlarımın iletilerinde ve evdeki bütün kitaplarda bu kurabiyenin yapımı hakkında bilgi toplamaya çalıştım. Makaronlardan sonra bir de bu kurabiye takıntım oldu desem çok abartmış sayılmam herhalde. En yakın lezzeti yakalayabilmek adına yaptığım araştırmalar sonucunda çok farklı tariflere ulaştım. Bazılarında unun bir kısmı kavruluyor, bazılarında tamamı; kimisinde tereyağı, kimisinde margarin; alabildiği kadar un ölçüsünün yanı sıra bardak ölçüsüne kadar çok farklı kombinasyonlar vardı.Bunların ışığında ve yediğim kurabiyeyi de gözönünde bulundurup, bilgilerimi harmanlayarak önceki gün denemek adına yarım ölçü olarak yaptım.


Evdekilerin lezzetini çok beğenmiş ancak sertlik ve ağızda kolaylıkla dağılma durumunun olmadığını söylemeleri düşüncesinde ben de onlarla hemfikirdim. Yine de tatmin olmadığımdan ordan gelenleri yemiş olan annem ve kardeşime de tattırdıktan sonra sizlerle paylaşmak istedim. Onlar da aynı düşüncedelerdi. Tarifi aslına en yakın sonuca ulaşınca vermek niyetindeydim. Buna rağmen buraya yazıp sizlerin de görüşlerini almak düşüncesi ağır basınca yayınlamaya karar verdim. Bu kurabiye ile ilgili denemelerim sürdükçe bunları sizlerle de paylaşacağım.

İçinizden "bir kurabiyeyi bu kadar kafana takmaya değer mi?" diyenleri duyuyor gibiyim. Ama insanın kendini geliştirmek, daha iyisini yapabilmek için de bu duyguları hissetmesi gerekir diye düşünüyorum.


Sizleri de takıntı sahibi yapmadan uyguladığım şekilde tarife geçeyim.

Pek çok tarifte bardak ölçüsü verilmesine rağmen ben ölçekli kaplar kullanarak (aldıkları miktarlar çok farklı çünkü) uyguladım reçeteyi. 1. hata burdan kaynaklanıyor da olabilir. Bu detayları da bir sonraki denemem adına kayıt altına alayım ki aynı hataları yapmayayım diyerek yazıyorum.


1 cup : 237 ml.


Malzemeler


1) 2 bardak un (280 gr)

2) 1 bardak pudra şekeri (150 gr)

3) 125 gr. tereyağ (Oda ısısında)

4) ½ çay bardağı sıvı yağ

5) ½ su bardağı iri parçalara kırılmış badem içi(iç kabukları çıkarılmış olması tercih sebebi)

6) ½ adet yumurta (tarife sadık kalmak için yarım kullandım)

7) ½ paket kabartma tozu (1 çay kaşığı tepeleme)

8) 1 paket vanilya

9) Üzeri için ½ bardak kadar pudra şekeri

Yapılışı

1) Pek çok tarifte tereyağından iki kaşık kadar alınıp bir teflon tavaya konup bademler yağda kavruluyordu. Bende öyle yaptım. Kısık ateşte bademleri kavurarak işe başladım.

2) Başka bir tavada da unu yine kısık ateşte yağsız olarak 15-20 dakika kavurdum. Sanıyorum biraz fazlaca kavurmuşum, piştiğinde renginin yediklerimden daha koyu olduğunu gördüm.
Kabarmasını engelleyen 2. hatam bu olabilir mi diye düşünüyorum?


3) Un ve bademler soğuduktan sonra karıştırma kabının içine kalan bütün malzemeyle birlikte koyup,çok fazla yoğurmadan sadece toparlanacağı kadar karıştırıp tezgaha aldım.

4) Merdane ile fazla inceltmeden açıp (yaklaşık 1cm kalınlığında) bardakla önce daireler halinde sonra da ay olacak şekilde kesip yağlı kağıt kaplanmış tepsiye dizdim. Aldıklarımızın yükseklikleri 3-4 cm civarındaydı.( Orijinali yakalayamamdaki bir hata da çok kabaracağı ihtimalini gözönünde bulundurarak daha kalın yapmadığım olabilir mi?)

5) Önceden 170 derecede ısıtılmış fırının turbo ayarında 10-15 dakika pişirdim.

6) Biraz soğumasını bekledikten sonra üzerlerine süzgeçten eleyerek pudra şekerlerini serptim.

Sonuç; çok fazla kabarmayan, lezzet olarak başarılı ancak şekil ve doku olarak orijinaline çok az benzeyen kurabiyeler oldular.

Tabii beni de aldı bir düşünce. Hata nerde olabilir diye. Ölçülerde mi, unun kavrulmasında mı, kabartma tozu mu az geldi, bademleri daha irice bırakmıştım; suç onlarda mı gibi pek çok soru kafamı kurcalayıp duruyor o günden beri? Ama bu konuda kafa yoranın bir tek ben olmadığımı da bilmenizi istiyorum. Mutfağı çok seven, sürekli araştıran, okuyan arkadaşlarımızdan sevgili Müge'nin de bu konudaki çabalarını bilmek beni sevindiriyor. En azından ikimiz el ele verip daha iyisini yakalayana kadar bu konuda çalışacağımızı bilmenizi istiyorum.(Müge'ciğim, galiba burda senin adına da söz verdim, kızmazsın değil mi?)

Eğer sizlerden de bu kurabiyelerden yiyip, deneyip veya farklı reçeteleri olan fikirlerini paylaşmak isteyen arkadaşlarımız varsa bildirirseniz kendi adıma çok mutlu olacağım.

Yoksa ben tekrar İskeçe'ye kadar gidip sahibinin alnına tabanca dayayıp tarifi almaya çalışacağım.

Hepinize ağız tadınızın hiç eksik olmadığı güzel bir hafta diliyorum.

18 yorum:

  1. Işılcığım üzülme ne olursunn.
    okadar harkulade görünüyorlarkkiii
    muhakkak kusursuzlardır.
    bizde tattık nihayet ,selanik kurabiyelerini (kavala)
    çok hoş bişi gerçekten..
    ellerine sağlık canım..
    sevgilerr.

    YanıtlaSil
  2. Işıl'cığım,

    Giderken bana da haber ver, ben de geliyim, tarif almaya:)) Eminim ki senin yaptıkların da enfessti, görüntü muhteşem çünkü..

    Ellerine sağlık canım,

    Sımsıcak sevgiler.....

    YanıtlaSil
  3. Kalp kalbe karşı.

    Evvelki gün ben de yaptım. Bu ölçüler ile. ( Ayni tarif) Ama senin de dediğin gibi doku farklı oluyor. O dokuyu arıyorum. Şimdi ablamın eski kitaplarından un kurabiyesi tariflerine bakıyordum. Sonuç alırsam bildiririm.

    Öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Işıl ablacım;
    Bizi biz anlarız başkası anlamaz :)
    Deli diyebilir hatta :)

    Kurabiyelerin süper görünüyor ama ben anlıyorum seni, inşallah bulacağız en güzel halini yakında.
    Çok öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  5. Nuray'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım.
    Üzülmek değil de kafayı takmak demek daha doğru olur. Kafama koyduğum şeyi mutlaka yapabilmeliyim, böyle de bir huyum var işte.

    İlgin ve bu yazıyı okuma sabrını gösterdiğin için bile seni kutlarım.

    Görüşmek üzere,
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Didem'ciğim,

    Tamam, giderken seni de götürürüm ve pasta uzmanımız diye tanıştırırım. Hem belli mi olur, sen de onların pasta siparişleri ile dönersin.
    Orda hiç şeker hamurlu pasta görmedim, bilmiyor olabilirler. Böylece yurt dışına da açılmış olursun. Aaaa! şimdi geldi bu fikir aklıma, neden olmasın? İnsanlar hayal ettikleri sürece varlar değil mi?

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Münevver'ciğim,

    Çok şaşırdım ben de. Hele ki telefonda da söylediğin gibi yapma şeklinin bile aynı olması neyle açıklanır bilmiyorum. Halen daha üzülüyorum bloğuna yazmamana. Senin gibi bu işe gönül vermiş birisinin yaptıklarını yayınlamaması gerçekten kendi adıma büyük kayıp diye düşünüyorum.

    Ben de halen araştırıyorum kurabiye
    tariflerini, bulduğumda haberleşiriz. İlgin ve desteğin için çok teşekkür ederim.

    Görüşmek üzere,
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  8. Müge'ciğim,

    Çok doğru söylüyorsun. Belki deli diyenler bile çıkabilir ama ben doğru yolda olduğumuza inanıyorum.

    Senin araştırma sonuçlarını da bekliyorum.

    Görüşmek üzere der sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Işıl:

    İnsanın bir şeyi isteyipte yapamaması çok kötü.Sizdede aynı duyguları hissediyor insan.Belliki bu kurabiyeler ısrarla üzerinde durmaya değer.Ben hiç yemedim bu kurabiyeden.Ama fırsat bulabilirsem deneyeceğim. Tabiki sizin tarifinizle :)
    Ellerinize sağlık görüntü güzel eee tadıda iyiymiş daha ne olsun.

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım sana çok hak veriyorum bu konuda tatlım..Üzülme lütfen!!Hepimizin böyle dönemleri oldu ve de oluyor..Ama yılmadan üzerine gidilirse oradaki lezzetten daha da lezzetlisini yakalayacağına inanıyorum ben..Takipçinim bu konuda..Benimde çok sevdiğim bir lezzettir Kavala kurabiyesi.

    Kocaman öpüyorum seni...

    YanıtlaSil
  11. harikasın ya!
    yazın çok tatlı olmuş kurabiyelerden daha tatlı :)

    sen yapacaksındır eminim,inadın güzel benden inatlarda varmış:)

    YanıtlaSil
  12. merhaba Işıl hanım istikrarınıza bayıldım tam aradığım kişisiniz tam tarifleri bulmak her zaman kolay olmuyor gerçekten. Bu kurabiyei geçen gün tv de gördüm ama tarifi alamadım çünkü sonuna yetiştim. Denemek için nettten tarif ararken de sizin sitenizi buldum. Çok merak ediyorum ve mutlaka deneyeceğim Tam tarifi inşaallah en kısa zamanda bulursunuz.Kolay gelsin

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Merhaba ışıl hanım,
    sık sık Selaniğe giden birisi olarak bende bilirim Kavala kurabiyesinin ne lezzetli olduğunu.
    Geçen yıl vermişsiniz tarifleri, bu yıl belki de halletmişsinizdir ama bu işin içinde olan biri olarak naçizane teklifim kavalaya giderseniz bu kurabiyenin yapımında kullandıkları unu satın almanızdır.
    Saygılarımla, Fügen.

    YanıtlaSil
  14. merhaba ben de üç defadır deniyorum bu kurabiyeyi ama birtürlü istediğim gibi olmadı.tereyağ ile daha güzel oldu gibi birde ben unu ve bademi biraz kavuruyorum yağsız bir şekilde tabi.

    YanıtlaSil
  15. Bir Edirneli olarak Edirne kurabiyesinin eline su bile dökemez Kavala kurabiyesi Kavalaya gidince alamıycam diye iner inmez çarşıda kurabiyeci aradık aman tanrım oda ne bildiğin yanmış un onun içindir ki gidin Edirneye gezin. temiz havayı çekin içinize misssssss gibi çiğerle doyurun karnınızı dönerkende alın kurabiyelerinizi ne demek istediğimi akşam evde yerken anlarsınız (tabii eve kadar dayanabilirseniz)sibel

    YanıtlaSil
  16. Işıl Ablacım
    Dün bende denedim bir kitaptan. Ama hiç düşündüğüm gibi olmadı. Biraz bakayım int.ten dedim sen çıktın karşıma. Bir tarife kafayı takmayı çok iyi anlıyorum :-)
    Bunu başarabilirsem Ankara'da Liva pastanesinde bir kurabiye var, onu da yapabilirim diye umuyorum. Of harika bir kurabiye. Gittikçe alıyorum ama hala tutturamadım, defalarca denedim. Bademli ve çikolatalı. Yuvarlak top gibi. Ağza alır almaz dağılıyor, sanki pişmemiş gibi, içinde hiç sertlik yok. Bu tarif için Liva'nın mutfağında bile çalışmaya razıyım :-(

    YanıtlaSil
  17. MERHABA
    BU SELANİK KURABİYESİ İLE İLGİLİ YAPTIĞIN YORUMLARA HİÇ ŞAŞIRMADIM . ÇÜNKÜ BENDE BU KURABİYESİNİ N ADETA FANATİĞİYİM . BEN NORMALDE KURABİYE SEVMEM FAKAT BU KURABİYENİN LEZZETİ BAŞKA BİŞİ... BENDE GERÇEK LEZZETİ BULANA KADAR DENEMELER YAPTIM VE SONUNDA BULDUM . AŞAĞIDAKİ TARİFİ MUTLAKA DENEMELİSİN . BEN BADEMİNİ BİRAZ DAHA FAZLA KOYUYORUM .SEVGİLER...
    Malzemeler:

    250 gram Un
    1 paket Hamur Kabartma Tozu
    1 paket k Şekerli Vanilin
    225 gram Teremyağ
    30 gram Pudra Şekeri
    1 yumurtanın sarısı
    70 gram kabuksuz badem

    Süslemek için :

    Pudra Şekeri

    Tarifi:

    Derin bir karıştırma kabına unu ve kabartma tozunu eleyin> Başka bir kapta oda sıcaklığındaki tereyağını alın ve pudra şekeri ekleyip yumuşak bir karışım elde edinceye kadar çırpın>

    Elde ettiğiniz karışıma yumurta sarısını ve vanilyayı ekleyin> Bademleri de ilave edip iyice karıştırın> Unlu karışımı yumurtalı karışıma ekleyip yumuşak ve pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun> Hamurun üzerini bir bezle örtüp 30 dakika kadar buzdolabında bekletin>

    Hamuru buzdolabından alıp un serpilmiş tezgahın üzerinde açın> Yarım ay şeklindeki kurabiye kalıpları ile şekillendirerek yağlı kağıt serili fırın tepsisine yan yana dizin> Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında kurabiyelerin üzerleri kızarıncaya kadar pişirin> Fırından çıkarıp ızgara tel üzerinde soğumaya bırakın> Soğuyunca pudra şekeri ile süsleyip servis yapın>

    YanıtlaSil
  18. bu arada tarifte teremyağ diyor , fakat iyi bir tereyağı kullanın...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe