Sağlıklı beslenmeye çok önem veren asla ve asla bu tür pasta, kek ağzına sürmeyen bir arkadaşım bir dilimle yetinemeyip ikinci dilimi istediğinde çok mutlu olmuştum bu yaz.
Ölçüler 35x30 cm ebadındaki büyük fırın tepsileri içindir.Miktar çok fazla olduğu için ben genellikle yarım ölçü olarak yapıp ona uygun fırın kabı veya tepsilerinde pişiriyorum. İsterseniz siz de o şekilde hazırlayabilirsiniz.
1) 5-6 adet Santa Maria cinsi veya benzeri çok olgunlaşmamış armut
2) 5 adet yumurta
3) 250 gr. tereyağı
4) 350 gr. (2 su bardağı) toz şeker
5) 300 ml. süt
6) 600 gr (5 bardak) un
7) 1 paket kabartma tozu + 1/2 çay kaşığı karbonat
8) 1 adet vanilya çubuğu yoksa 1 paket vanilya
1) Oda ısısındaki tereyağ ve şeker mikserle kuvvetlice krema kıvamına gelene dek çırpılır.
2) İlk yumurta eklenir ve mikserle çırpılarak yedirilir. Daha sonra ikinci ve diğer yumurtalar da teker teker kırılıp her seferinde aynı işlem uygulanır.
3) Son yumurta ilavesinden sonra hamur bir yandan mikserle çırpılırken bir yandan da azar azar süt ilave edilir.
4) En son iki kez elenmiş un, kabartma tozları, vanilya da eklenir ve çırparak karıştırılır.
5) Hamurun yarısı veya yarıdan biraz azı yağlanmış unlanmış tepsiye spatula yardımıyla yayılır. Üzerine de önceden soyulmuş ve her biri 8'er parçaya bölünmüş armut dilimleri sırt kısımları hamura değecek şekilde dizilir.
5) Hamurun yarısı veya yarıdan biraz azı yağlanmış unlanmış tepsiye spatula yardımıyla yayılır. Üzerine de önceden soyulmuş ve her biri 8'er parçaya bölünmüş armut dilimleri sırt kısımları hamura değecek şekilde dizilir.
6) Kalan hamur kaşıkla veya spatula yardımıyla armutların üzerine yayılır. Çok akışkan olmayan hamuru yaymak biraz zor oluyor ama dert etmeyin. Çünkü az gibi görünen tam olarak armutların üzerini kaplamayan hamur fırının ısısıyla yayılıp armutların üzerini kapatıyor.
7) Bilinenin tersine bu tarifte fırın önceden ısıtılmıyor. Hamur soğuk fırına sürüldükten sonra 175 dereceye getirilip o şekilde pişiriliyor. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor.
7) Bilinenin tersine bu tarifte fırın önceden ısıtılmıyor. Hamur soğuk fırına sürüldükten sonra 175 dereceye getirilip o şekilde pişiriliyor. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor.
8) Tarifin orijinalinde kek piştikten sonra üzerine pudra şekeri, su ve birkaç damla limonla yapılan glazür sürülüyor. Ama ben kaloriyi artırmamak adına çok ince bir tabaka halinde serptiğim pudra şekerini tercih ediyorum.
Afiyet olsun...
Işılcım bu bodrum kekine bayıldım.Bencede iki dilim yenmeli mutlaka;) meyveli kekleri çok severim,seninde ellerine sağlık..
YanıtlaSilGüzel bir pazar günü diliyorum...
Işılcığım merhabalar canım..
YanıtlaSilaromasını hissedebiliyorum,
armutlu kek yaparım ama tereyağla pişen bir kek benim için çoook şey ifade eder.
güzel ellerine sağlık, afiyetler olsun canım.
sevgiyle..
Merhaba Işıl abla..
YanıtlaSilne güzel bir kek yapmışsın böyle
benim gibi elmalı herşeyi seven armutuda çok sevip bir türlü cesaret edip hamur işind ekullanamayanlara ders olsun bu güzee görüntü:)
ellerine sağlık sayende tez elden yapmlıyım bende:)
Işıl'cım ellerine sağlık Bodrum kekei nefis olmuş) meyveli kekleri hele hafif sıcak ben de çok seviyorum. afiyetler olsun.
YanıtlaSilEline sağlık canım ayrıntılı anlatım ve fotoğraflarda çok güzel.
YanıtlaSilÖpüyorum, sevgiler.
Gene guzel bir tarif, ellerine saglik Isil'cigim. Hic armutlu yememistim, denemeliyim :)
YanıtlaSilGuzel bir hafta diliyorum ve de cok cok sevgiler...
Sevgili Işıl Hanım, tarifiniz nasılda güzel görünüyor içinde meyva da olunca daha bir kafama yatkın geldi doğrusu..ilk işim bu güzel armutlu keki yarım ölçülerde denemek olacak...
YanıtlaSilellerinize sağlık
Sevgiyle kalın..
Merhaba Işıl Hanım
YanıtlaSilBen Özgen blog dünyasına yeni katıldım.Hepinizi tanımaya çalışıyorum yavaş yavaş.Keklere bayılırım,denemeye değer görünüyor, elrinize sağlık.
Bana da yorumlarınızı gönderip blog arkadaşlığına dahil ederseniz sevinirim.
Sevgiler...
Ama olmaz ki... Bir lezzet bu kadar da güzel anlatilmaz ki.... Simdi kalkip armut aramam lazim... Ve bu keki mutlak denemem lazim.... Ellerine saglik diyor, sevgilerimi yolluyorum canim benim...
YanıtlaSilIşıl'cığım, yorumunu okudum. Çok teşekkür ederim, sağol canım. Daha önce gönderdiğini söylediğin e-mail gelmedi, sanıyorum benim çok eski bir e-mail adresim olabilir. Şimdi kullanmadığım bir adres. Ayrıca özürlük bir durum söz konusu olamaz. Seni çok öpüyorum, sevgilerimi gönderiyorum.
YanıtlaSilIşılcım çok güzel ben keklerde meyveyi çok seviyorum.hemde yumuşayan meyveleri değerlendirmiş oluyoruz.ellerine sağlık
YanıtlaSilsevgiler