10 Aralık 2014 Çarşamba

KAVALA KURABİYESİNDE SON TARİFİM

 
 2008 senesinde yayınladığım şu ve şu iletimde Kavala kurabiyesi ile ilgili düşünce ve denemelerimden ilkini paylaşmıştım. Daha sonra birkaç denemem daha oldu ancak çok memnun kalmadığım için yazma gereği  duymamıştım. Dün denediğim bu tarifle Yunanistanın İskeçe kasabasından aldığımız kurabiyelerle aynı lezzeti yakaladığımızı;  instagramdan ve facebook tan takip eden arkadaşlarım da heyecanla beklediklerini söyleyince sıcağı sıcağına yayınlamak istedim.
 
O iletilerime gelen yorumlarda,  pek çok  arkadaşımın bu kurabiyeyi çok sevdiklerini, ve adını andığım yerden yiyenlerin o kurabiyelerin tadını unutamadıklarını, önerilerde bulunanları, hatta bir iki takipçimin kendi tarifini  paylaştığını da göreceksiniz. Gercekten de güzel bir Kavala kurabiyesinin beğeni ve övgüleri hak ettiğini düşünerek ben de kendimce denemeler yaptım ve bu tarifle de son noktayı koydum. Isırdığınızda ağzınızda dağılan, fındık  veya badem aromasının cok yoğun hissedildiği nefis bir kurabiye bu.
 
Lezzet farklılıklarının;   pastacılığın olmazsa olmazı ağırlık birimlerinin kullanılmaması; gram yerine, bardak, kaşık ölçüsüyle verilmiş olmasının yanı sıra, yapılış ve şekil verme işleminden de kaynaklandığını düşünüyorum. O nedenle burada tam ölçüleri ve kullandığım markaları da  paylaşıyorum.
 
Havanın oldukça kapalı olması nedeniyle  suni ışıklarla çektiğim fotoğraflar çok  kalitesiz ama kurabiye çok çok lezzetli. Umarım deneyen arkadaşlarım da memnun kalırlar.
 
 
Sözü uzatmadan tarife geçeyim.
Malzemeler
 
1) 250 gr. tereyağ (ben Pınar marka kullanıyorum)
2) 50 gr. zeytinyag
3) 2 yumurta
4) 40-50 gr. pudra şekeri
5) 1 paket kabartma tozu
6) 450 gr. un (Sinangil)
7) 150 gr kavrulmuş, iç kabuklarından ayrılmış ve dövülerek küçültülmüş fındık veya badem(ben bu sefer fındık kullandım) 
8) Üzerine bulamak için de 100-150 gr. pudra şekeri
 Yapılışı
1) Çukur bir kaba unun tamamı ve kabartma tozu birlikte elenir.
2) Başka bir kapta oda ısısındaki tereyağ, zeytinyag, 40 gr. pudra şekeri ve oda ısısndaki yumurtalar  elle hafif yoğurulur.
3) Unlu karışım sıvı karışıma eklenir ve hamur bütünleşene kadar yoğurulur. Çok fazla yoğurmamaya özen gösterilir.
4) En son kokusu çıkana kadar kavrulmuş ve küçük parçalar olacak şekilde dövülmüş fındık veya badem eklenip yoğurulur.
5) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp şekil verilir. (35 adet kurabiye oldu)
6) 170 derecedeki ön ısıtma yapılmış fırında alt üst konumunda 25-30 dak. arası kurabiyelerin altları da kontrol edilerek hafif kızarana kadar pişirilir.
7) Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra her tarafı bolca pudra şekerine bulanır.


 

Bu tarifimle deneyen arkadaşlarım  düşüncelerini bildirirlerse çok mutlu olurum.

Afiyet olsun.

8 yorum:

  1. Işılcım,
    Fotolar ışığın değil sizin etkisinizin altında, şahane görünüyorlar.
    Kavalayı birkaç kez yapmıştım ama elimdeki tarifi bulamadım kayıt da yapmamışım anlaşılan sadece aklımda unun biraz kavrulduğunu hatırlıyorum, lezzeti etkilemişti.
    Tatlı konusundaki tecrübelerinize ve damak tadınıza güveniyorum, harika olduğu bir gerçek. İlk fırsatta yapmak isterim.
    Ellerinize sağlık, yiyenlere afiyetler olsun.
    Yürekten sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Benim de çok sevdiğim bir kurabiyedir. Ama bir yediğim diğerini tutmuyor genelde :) bu tarifi not alacağım, deneyeceğim ben de. Ayrıca aradığınız lezzeti bulmak için böylesine tutkuyla denemeye devam etmeniz çok güzel. Ben de böyle sabır isterdim kendimde :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Aha dün yorum yazmıştım çıkmamış. İlk fırsatta denenecek :-)

    YanıtlaSil
  4. Sareciğim, hani silah icad oldu mertlik bozuldu misali, bu akıllı telefonları kullanmaya başladığımdan beri kullanım kolaylığından dolayı onunla çekiyorum fotoğrafları. İnstagramda fena görünmüyor ama biig. da hiç beğenmiyorum kalitelerini. iki makineyle birden çekmek için zaman bulamıyorum, Sizin fotgraflarınıza ise bayılıyorum, fotoğraf makinesi ile çekiyorsun sanırım.
    Kurabiyeye gelince,Yunanistan gezimizde çokfarklı yerlerde yedik, Edirnede yedik. Fakat sözünü ettiğim o ödül alan firmadaki gibi değildi hiç biri. Döndüğümüzde evde de farklı tariflerle epey bir denemeler yaptım, unu, bademi kavurarak, kavurmadan. Hiçbiri o lezzete yaklaşmamıştı. Fakat burada kabuklu fındığı çok iyi kavurup kabuklarından ayırıp bir de daha küçük parçalara bölerek yapmamım etkisi var mıdır bilemiyorum ama sanki o lezzete yaklaştım gibi geldi bana. Eger bur tarifle yaparsan görüşlerini de öğrenmek isterim güzel arkadaşım. Ziyaretin ve desteklerin için cok ama çok teşekkür ederim.
    Sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
  5. Denizciğim, çok haklısın bu dediklerinde. Biz de Yunanistan gezimizde pek çok yerde yemiştik ve aldığımız yeri seçememiş olmalıyız ki; en kötüsü de yerinde yani Kavalada yediğimizdi.
    Evet lezzete olan tutkunluğum beni araştırma ve denemelere zorluyor. Ben de sabırsızımdır aslında, ama aklıma koyduğum bir şeyi de en azından denemezsem rahat edemem. Tabii ki zaman insanı eğitiyor,
    Çok teşekkür ederim güzel yorumun için Denizciğim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Işıl ablacım muhteşem görünüyorlar..Hiç kavala kurabiyesi yapmadım,güzel bir tarif arıyordum Ve buldumm:)))hemen denenecek..öpüyorummm..

    YanıtlaSil
  7. Işılcığım merhaba

    Yeni yıl kurabiyesi olarak tarifini hafta içinde ilk deneme olarak yapacak ve sanada bildireceğim.. Acaba masala dönüş içinde iyi bir fikir olabilir mi ne dersin ?
    Özlemle öpüyorum
    Ve sana her daim çok güveniyorum ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Kavala kurabiyesini çok severim, yunanlı bir dostum Gümülcine den arasıra getirir.Tarifini burada görünce nasıl mutlu oldum anlatamam,hemen deneyeceğim:))
    Çok teşekkürler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe