1 Temmuz 2012 Pazar

KAYISILI ÇİKOLATALI MİNİ KEK

Fransadan döndüğümden beri biraz sağlıklı beslenmek biraz da aldığımız kiloları vermek için bir iki deneme dışında pek bir şey yapmadım. Bolca sebze yemekleri, sağlıklı çorbalar ve salatalar işe yaradı. Her birimiz 5'er kilo verdik ama bir dilim keki de çok özlediğimizi farkedince çok uzun zamandır yapmadığım bu kekle nefsimizi biraz olsun köreltelim istedim.
Eskiden çok sık yaptığım bu kekin tarifi Emel Başdoğan'a ait. Kayısı ve fındığın birlikteliğiyle birleşen portakal aroması keki çok lezzetli kılıyor. Şu an portakal mevsimi değilse de ben kışın rendeleyip derin dondurucumda bekleyen şekerli portakal kabuğundan bir tatlı kaşığı kullandım. Olmadığı takdirde limon kabuğuyla da güzel olacağını düşünüyorum.
Malzemeler
1) 1,5 su bardağı un
2) 1/2 su bardağı nişasta
3) 1/2 su bardağı tozşeker
4) 2 tatlı kaşığı kabartma tozu
5) Bir tutam tuz
6) 1 su bardağı süt
7) 125 gr. tereyağ
8) 1 adet yumurta
9) 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi yoksa 1 paket vanilya
10) 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
11) Yarım su bardağı kuru kayısı (çok küçük doğranmış)
12) Yarım su bardağı kabuklarından ayrılmış fındık (Ben biraz daha fazla koyuyorum)
13) 12 parça bitter çikolata
Malzeme listesinin uzunluğu gözünüzü korkutmasın. Zira hemen her evde bulunabilen malzemeler bunlar.
Yapılışı
1) Un, nişasta, tozşeker, kabartma tozu, tuz, vanilya ve fındıklar robota konur ve fındıklar iri bulgur tanesi olana kadar robot çalıştırılır.
2) Ayrı bir kapta oda ısısındaki tereyağ mikserle krema kıvamına gelinceye kadar çırpılır. Yumurta, süt ve portakal kabuğu rendesi ilave edilip tekrar çırpılır. Kuru malzemeler ve doğranmış kayısılar eklendikten sonra malzeme bütünleşene kadar karıştırılır.
3) Kağıtları konmuş olan 12 adet mini kek kalıbı tepsiye yerleştirilir. Kalıplar yarıya kadar kek hamuru ile doldurulur. Her bir mini kek için hamurun ortasına bir parça çikolata konur. Kalan hamuru eşit şekilde dağıtarak çikolataların üstü kaplanır. Keklerin üzerine file fındık veya badem serpilip birer tutam da şeker konur.
4) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir.
Afiyet olsun.
Ağız tadınızın bol olduğu güzel bir hafta dilerim.

9 yorum:

  1. Işılcım yine olsa da yesek tadında bir tarif olmuş, ellerine sağlık, sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Harika bir kek olmuş canım. Şu kiloları vereyim deneyeceğim inşallah. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. kekten vazgeçemiyorum özellikle cupcakes:)harika olmuşlar

    YanıtlaSil
  4. Nasılda güzel olmuşlar ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. nefis görünüyor bu keki taze kayısıyla denesem diye düşündüm
    ellerine sağlık arkadaşım

    YanıtlaSil
  6. Işılcım, iyi ki biraz ara verip bu güzel keki yapmışsınız. Çok lezzetli olduğu ortada...
    Yaşı, kurusu kayısıyı çok severim. Keke çok yakışmıştır.Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Işıl, güzel temennilerin için teşekkür ederim. İnşallah kayısılara yetişirsin.Milas pazarındaydım dün dolma biber, patlıcan ve domatesi kurutmaya başladım. Domatesin üzerine sinekten korumak için çarşaf örttüm. Kalın gelir mi sence, ne dersin!

    YanıtlaSil
  8. Değişik meyvelerle denenebilir bence. Çok güzel görünüyorlar. elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Çok leziz görünüyor!
    Ah senin gibi yapabilsek ve bizde birkaç kilo versek ne de güzel olucak:-)
    Bu keki bende deneyeyim hiç görmemiştim,kayısıyı çok çok sevmesem de böyle lezzetlerde seviyorum.Ellerine sağlık olsun.selamlar ve sevgiler..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe