1 Mayıs 2009 Cuma

ÇİKOLATALI SUFLE

Uzun zamandan beri paylaşmak istediğim bir tarifti bu çikolatalı sufle. En son iki ay kadar önce ziyaretimize gelen Fransız misafirlerimiz için yapmıştım ve çok beğenerek yemişlerdi. Fiziki görünümlerine çok önem veren misafirlerimizin utanıp sıkılarak ikinci tabağı istemiş olmaları beni şaşırtsa da suflenin lezzetinden kaynaklandığını düşünerek mutlu olmuştum.

Son günlerde pek çok arkadaşım sevgili Mehtap'ın önderliğinde ve Nunu'muzun sınıf başkanlığında zayıflamaya çalışırken, bu tarifi vererek diyetlerinizi sabote etmeye çalıştığımı düşünmenizi istemem. Bu güzel sınıfa yazılmakta geç kalmış olsam da onları desteklediğimi ;" hiç bir şey için geç değildir" diyerek dışarıdan verilen sınavlar gibi ben de derslerime çalışacağımı ilan edeyim.


Tamam, biliyorum zamanlaması pek doğru olmadı ama, bloğumu; tariflerimi yazdığım bir defter gibi gördüğüm için kayıt altına almak istedim sadece.



Evimizde de çok sevilen, her yaptığımda yiyenlerden tam not alan bu sufleyi oğlumun bir arkadaşının annesinin evinde yemiş ve ben de çok beğenmiştim. Tarifi alıp yaptığımdan beri özellikle oğlum tarafından çok sık istense de yapmak için kalabalık misafirlerin geleceği zamanları seçiyorum. Miktar olarak bir hayli fazla olan bu tatlıyı misafirlerimize ikram edip, payımıza düşen miktarla birlikte suçluluk hissimizi de azalttığımı düşünüyorum. Ne dersiniz?




Malzemelerin çokluğu gözünüzü korkutmasın. Bu miktardaki malzemeden yapılan sufle rahatlıkla 9-10 kişiye yetecek ölçülerde oluyor.













Malzemeler
1) 600 ml. süt
2) 400 gr. toz şeker (ben 300 gr. koyuyorum)
3) 150 gr.un
4)250 gr. tereyağ (ben 200 gr. koyuyorum)
5) 7 adet yumurta
6) 50 gr. kakao
7) 150 gr. bitter çikolata
8) 1 çubuk vanilya
9) 1 tutam tuz

Yapılışı


1) 20cm. çap ve 10 cm. yüksekliğindeki sufle kabını tereyağ ile iyice yağlayıp içine bir çorba kaşığı toz şeker serpin ve kabı döndürerek şekerin kabın her tarafını kaplamasını sağlayın.

2) Bir tencereye sütü, vanilya çubuğunu ve şekeri koyarak kaynamaya bırakın. Süt kaynamaya başladığında vanilya çubuğunu tencereden çıkarın.

3) Başka bir tencerede yağın 150 gr.ı ile unu kavurun. Biraz sararınca sütün bir kepçe kadarını ayırın ve kalanını kavrulmuş unun üzerine ekleyin. Hızlıca karıştırarak una yedirin.

4) Diğer yanda 50 gr. tereyağı ve küçük parçalara bölünmüş olan çikolatayı küçük bir sahanda eritin, üzerine kakaoyu ve ayırmış olduğunuz bir kepçe sütü ekleyerek karışım homojen hale gelene kadar karıştırın. Ayırdığınız bir kepçe sütü de çikolatalı karışıma ekleyip tekrar karıştırın.








5) Şimdi de çikolatalı karışımı unlu karışımın üstüne ilave edip bütünleşip tek renk haline gelene kadar karıştırıp kısık olan ocağı kapatın.
6) Ilınmış olan kremaya yumurta sarılarını tek tek ilave edip (her bir yumurtayı hamura yedirdikten sonra) bütün yumurta sarılarını kullanın.






7) Yumurta beyazları temiz ve kuru, cam bir kapta (Yumurta beyazlarına toplu iğne başı kadar bile yumurta sarısı karışmamış olacak) bir tutam tuz ilavesi ile mikserle kuvvetlice çırpılarak kar haline getirilecek.
8) Kar haline gelmiş olan yumurta akları çikolatalı karışıma azar azar köpüklerinin inmemesine dikkat edilerek eklenecek. Karışım sufle kabına dökülecek ve önceden ısıtılmış 150 dereceli fırında tam 45 dakika pişirilecek. Bu süre içinde sufle kabarıp üstü sertleşiyor ve içi mağma gibi daha akışkan bir kıvamda oluyor.Eğer siz içi biraz daha katı olsun derseniz fırında 1- 2 dakika daha fazla tutabilirsiniz.




Güzel bir hafta sonu dileklerimle afiyet olsun.





24 yorum:

  1. SANADA İYİ HAFTA SONLARI ıŞILCIĞIM..
    RÜYA GİBİ OLMUŞ BU ŞAHANE SUFLEN..
    ÇOK SEVGİLER CANIM.

    YanıtlaSil
  2. Işılcımmmm valla sabah sabah resmen
    ağzım sulandı:))İşlere dalmadan arkadaşlarımı ziyaret etmek adetim.Ellerine sağlık muhteşemmm bir çatal alsam birşey olmaz değilmi kocaman öpüyorum,sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Işıl sufle enfes olmuş,Kaşık kaşık yenmeli aslında ama ,kendimi tutuyorum şimdilik... Ama goncama mutlaka yapıcam:)

    Ellerine sağlık...

    Mutlu Pazarlar.

    YanıtlaSil
  4. ışıl sufle harika görünüyor.. misafirlerinde çok begenmiş.. ikinci serviside yaptıgına göre mukemmel oldugu kesinleşmiştir...ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  5. Ben de Dr. Oetker'in hazır çikolata sufle karışımını kullanıyorum. 4 kişilik mini kalıplarda oluyor. Ama gerçeğinin bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Nuray'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım.
    Diyetler bitince bu güzel sufleyi ikram etmekten mutluluk duyarım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  7. Derya'cığım,

    Olmaz diyemiyeceğim, sınıf başkanına bir soralım bakalım, ne diyecek. Yoksa beni hepten yaramaz çocuk sınıfına alıp, tasdiknamemi vermesin.
    Diyet bitince, şöyle istediğimiz kilolara inince inşallah.

    Ben de seni kocaman öpüyorum canım.

    YanıtlaSil
  8. Pelin'ciğim,

    Şimdi değil canım. Biliyorum ki sen de diyettesin. Ama çocuklar kaşık kaşık yiyebilirler. Eşin de tabii.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Serap'cığım,

    Çok teşekkür ederim.

    Bilirsin yabancılar hele Fransızlar fiziklerine çok önem verirler, akşamları asla tatlı yemezler. Ama o gün hem de yemekten sonra bu tatlıdan ikinci kez servis yapmam beni çok şaşırtmıştı.
    Tadı gerçekten de çok nefis, tavsiye ederim.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Esin'ciğim,

    Ben mümkün olduğunca hazır gıdalardan kaçıyorum. Sözünü ettiğin bu üründen hiç almadım.
    Gördüğün gibi bunun yapımı da zor değil.
    Ama küçük sufle kaplarında yapacaksan süre bu kadar olmaz. Bunu ancak deneyerek görebilirsin.Belki 10 dakika tutman yeterli gelebilir.
    Denediğinde görüşlerini bildirirsen sevinirim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  11. Çok nefis olmuş Işıl'cığım..Ağzımız sulandı arkadaşlarla..)Ellerine ve gönlüne sağlık..Güzel bir hafta diliyorum..


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. Işıl ablacığım ,
    harikulade gözüküyor bu suffle ,şimdi işyerimdeyim nasıl da canım istedi sorma gitsin,çikolatalı çikolatalı:)Ellerine sağlık..

    sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Nefis görünüyor ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  14. Isilcim,
    gecenin bu saatinde görmemeliydim bu görüntüyü. Midem guruldamaya basladi resmen. Biraz metabolizma cayimdan iceyim bari :) Sufleye bayilirim. Zamani gelince yine yerim elbet. Simdi biraz dinlenme zamani...
    Ellerine saglik.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Işılım harika görünüyor sufle, bayıldım. Ellerine sağlık..Çok öptüm seni..

    YanıtlaSil
  16. IŞILCIM ŞAHANE GÖRÜNÜYOR ELLERİNE SAĞLIK ALLAH SENİ NAZARLARDAN KORUSUN CANIM ARKADAŞIM

    YanıtlaSil
  17. Gül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim. Ağız sulanması işini sorma hiç. Ben de blogları gezerken aynı duyguyu yaşıyorum hep. Hepsi birbirinden güzel yiyeceklerle dolu sayfalarda gezerken aksi mümkün değil.
    Ben de sana güzel bir hafta sonu diliyoru.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  18. Hande'ciğim,

    Gördüğün gibi çok da zor değil yapımı. Gözün korkmasın, sen de rahatlıkla yapabilirsin bu sufleyi. İstersen daha az miktarda dene.
    Ama pişme süresi o zaman bu kadar uzun olmaz. 8-10 dakikada pişer diye düşünüyorum. Veya daha önce yaptığım başka bir tarif var sayfamda, istersen önce onu dene.

    Kucak dolusu sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Hülya'cığım,

    Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Beyza'cığım,

    Çok haklısın gerçekten de. İnsan açken bloglarda gezinmeye başlayınca kendini mutfağa atıp, birşeyler yemek istiyor hep.
    Bundan böyle tok karnına bakmak lazım galiba, hele diyetteyken...
    Tabi ki biraz hafifleyelim, ondan sonra yaptığımızda tadına bakabilir, kalanını da eşe dosta ikram ederiz.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  21. Feyza'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım.

    Senin de ellerine sağlık.
    Çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. Emine'ciğim,

    Sağol canım arkadaşım.
    Yorumunu görünce çok sevindim.Ne kadar sıkı bir takipçim olduğunu, yaptıklarımı çok beğendiğini bilmek beni çok gururlandırdı.
    Ama ben biliyorum ki sen de en az benim kadar meraklı,bilgili ve yeteneklisin. Tek eksiğinin bir bloğunun olmaması. En kısa zamanda bir bloğunun olması için o tatlı,güzel kızından mı yardım isteyelim, ne yapalım ama bir an evvel yapalım bu işi. Ne dersin?

    Canım, hem evlilik yıldönümünüzü hem de doğum gününü bir kez de burdan kutlar, sağlık, mutluluk ve neşe dolu uzun ömürler dilerim sana ve ailene.

    En kısa zamanda gelmeni bekliyor, yanaklarından öpüyorum.

    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  23. geçen gün misafirimizide alıp balık yemeğe gittik ailece,yediğimiz yerde sufle de vardı ben istedim ama bizimkiler hemen yemeğin üstüne tatlıyı canlarının istemediğini belirttiler ve ben önce tek sipariş verdim ama sonra onlarada illa ki sizde alın bak pişman olursunuz deyip hemen 2.yi sipariş ettim ve etmeseydim ne olucaktı halim minvaline düştüm:)
    çünkü bayıldılar:)
    başka istemediler ama çok hoşlarına gitti kardeşim benimkini tırtıkladı bu arada birde,yani bilahare sufle yemem lazım gene:)
    senden bu tarifi aldım bakalım başarılı oalbilecek miyim?
    :)

    YanıtlaSil
  24. Merhabalar,
    sabah sabah bu görüntü inanın aklımı başımdan aldı birazdan markete gidip eksikleri alıcam yalnız içinde 7 yumurta olması beni biraz düşündürdü yumurta kokusuna karşı felaket derecede duyarlıyım :)
    Yerken kokusu geliyor mu rica etsem cevaplar mısınız.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe