19 Eylül 2009 Cumartesi

RAMAZAN BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Hepinize sevdiklerinizle geçireceğiniz, sağlıklı, mutlu, huzurlu, bol tatlılı bir bayram dilerim.
Şimdiii... Gelelim günah çıkarma seansına.

Uzun bir süredir bloğuma yazmıyordum. Bir kısmınız özledi, merak etti. Telefonla arayanlarınız, yorum bırakanlarınız, bloğunda benden bahsedenleriniz oldu. Hepinizin ilgisine çok teşekkür ederim. Şu an yazabiliyor olmamın sebeplerinden biri bayram tebriği ise bir diğeri; ve daha önemli olanı sizlerin bu ilgi dolu e- postaları, telefonları ve yorumlarıdır. Şimdi dersine geç kalmış bir öğrenci gibi, mahçup, yazıyorum.

Bu yaz ben ve ailem açısından hiç de keyifli bir yaz değildi. Bizi üzecek bir takım hastalıklar, üzücü olaylar oldu. Keyfimiz kaçtı derken İzmir'de dayımın vefatıyla hepimiz daha çok üzüldük. İşte bu gibi durumlarda, insan kendini, herşeyi anlamsız görüyor. Günlük koşuşturmalar sırasında önem verdiği şeyler bir anda değerini kaybediyor.

Ölüm olgusu her ne kadar hayatın bir gerçeği de olsa insan sevdiklerine konduramıyor. Kimi zaman yaşımın getirdiği tecrübeyle ölümü kabullenmem gerektiğini düşünsem de dayımın vefatı beni çok sarstı. Dayım ailemizin en büyüğüydü; benim, kuzenlerim için aileyi aile yapan temellerden biriydi. Çocuklarımın büyük dayısıydı. Onlar daha mini minilerken dayımın ellerinden tuttukları günler aklımda hala. Hem efendiliği, tontonluğu, sakinliği hem de Kuşadası'nda geçen yaz akşamlarında sofralarımıza kattığı neşeyle hatırlayacağım dayımı.

Tüm bunların beni üzdüğü kadar okuyunca sizde de bu bayram günü, kötü bir etki yaratacağını bilerek; ben en iyisi sizlere Ramazanın en güzel, en meşhur ve de klasikleşmiş tatlısı olan Güllaçtan bahsedeyim.

Bu tatlı ki artık Ramazan'ın adıyla özdeşleşmiş, gül kokulu, şanı, şöhreti taaa Osmanlı saraylarına dayanan ve de o zamanlarki adı "Güllü Aş" olan, hazırlanışı çok basit, hafif; bence de dünyanın en güzel tatlısıdır. Hemen tatlının tarifine geçiyorum:

Malzemeler:

1) 5- 6 adet güllaç yaprağı

2) 1.5 litre süt

3) 300 gram toz şeker

4) İsteğe bağlı olarak damla sakızı veya bir adet vanilya çubuğu

5) Süslemesi için, ceviz, fındık, badem, fıstık, nar.
Yapılışı:

Süt, şeker, damla sakızı veya vanilya çubuğu bir tencereye konup şeker eriyinceye kadar karıştırılarak ısıtılır. Bir adet güllaç yaprağı, tatlının hazırlanacağı bir kap veya tepsiye alınır. Yaprak, bir kepçe dolusu sütlü karışımla ıslatılır. İkinci ve diğer yapraklar da aynı şekilde, teker teker ıslatılıp üst üste konur. İsteğe göre, üst üste konan yaprakların arasına fındık, badem veya fıstık konabilir. Ancak yaprakların arasına ceviz konduğunda sütün rengi değiştiği için ceviz yerine badem koydum. Bu şekilde, bütün yapraklar ıslatıldıktan sonra üzeri büyükçe bir tepsiyle kapatılıp güllaç yapraklarının sütü iyicene çekmesi sağlanır. Dışarıda bırakılırsa sütte bakteri oluşabileceği için tatlının mutlaka buzdolabında tutulması gerekir.

Ben, üzerini de bademle süsledim. Sütlü karışımı hazırlarken kullandığım vanilya çubuklarını da atmayıp yine üst süslemesinde kullandım. Aslında, bu tatlının olmazsa olmazı bizim, yakutlar, zümrütler diye benzetme yaptığımız, üzerine serpiştirdiğimiz nar taneleri ve iri çekilmiş fıstıktır. Evde bulunmadığı için koyamadım. Ama bu haliyle de lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyen geleneksel tatlımızı çok severek tüketiyoruz.

Ağız tadınızın eksik olmadığı nice bayramlar dilerim.

19 yorum:

  1. Işıl ablacığım kendini özlettin.
    Başınıza gelenlere üzüldüm . Dayınıza Allahtan rahmet diliyorum.
    Gerçekten zor bir dönem geçirmişsiniz.
    Size de sevdklerinizle beraber mutlu,huzurlu ,iyi bayramlar diliyorum.
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  2. Işıl'cığım,

    Başınız sağolsun. Çok üzüldüm. Hasta olanlara da çok geçmiş olsun.

    Bayramınızı kutlar,ailenle ve sevdiklerin ile geçireceğin sağlıklı,huzurlu,sevgi dolu bayramlar dilerim canım.

    Öpüyor,sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Kardeşliğin doğduğu, sevgilerin birleştiği, belki durgun, belki yorgun, yine de mutlu, yine de umutlu, yine de sevgi dolu nice bayramlara...

    YanıtlaSil
  4. Işıl abla'cığım hele şükür!
    hatta hayıflanıyordum ben şu görüşmemizde neden telefon almamışım senden diye mail attım ama cevabta geç gelince dedim ters birşeyler var..
    Rabbim hastalarınıza acil şifa versin inşAllah bu arada başınız sağolsun..
    ...
    İnşAllah bayramınız bayram olur size biraz olsun ferahlık vermesi dileğiyle selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. hoşgeldin ışılcığım,
    hasatalarınıza şifa,
    hayatta olmayan yakınlarınıza rahmetler diliyorumm..
    her şeyin uzaklarda kalmsı dileklerimle, bayramın şen olsun canım..
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Basiniz saolsun, Allah geride kalanlara sabirlar versin. Dayina da Allah'tan rahmet diliyorum.
    Ramazan bayramini kutluyorum, daha nice bayramlara insallah.

    YanıtlaSil
  7. Anne'm,
    Gözünü seveyim şu rejime biraz ara ver. Tamam, çok güzel gidiyor; ben de sayende zayıflıyorum. Her türlü sağlıklı besini de yiyoruz, aç kalmıyoruz. Ama ben kurabiye, pasta- börek çöreği özledim yaaaa... ben ne anlarım böööyle sütlaç, güllaçtan. Bir de eve haftada bir çiftlikten süt geliyor; kaynatılıyor, taşıyor, yoğurt yapılıyor. Tüm bu yaptıkların leziz olmasına leziz ama yauuw macaronun, damalı kurabiyenin, tiramisunun yerini tutmuyor ki... Hem ev mandıraya döndü. Eskiden kavgalarımızla da olsa sen bloğuna haftada 3- 4 tane tarif koyardın. Şimdi ayda bir tarif eklersen şanslı sayıyor millet kendini. O adar tarhana hamuru eledim elekte; fotoğrafı bile var, onlar konmuyor :p Yeter yaauuww!! Nedir bu miskinlik, bu rejim ayakları, bu adam sendecilik... (şimdi kafama terlik gelecek) Hiçbir şeye bahane bulma. Kalk, kımıldan biraz. Rejimmiş... Kuruduk kaldık ailecek beee. Sözümona bana yemek yapmayı öğretecektin... Anca 100 gram bamyayı pişirmeyi denedim bir de bol bol börülce sosu yaptım mutfak robotuyla. Neyse. Bamya piiriyorum; onu gördük. Ya diğer yemekler? Kek tariflerine baktım bugün mesela. Hemen hemen hepsinde 125 gr. tereyağı diyor; gözüme çok geldi. Yok mu bunun ortası? nerden biliyim ben? en uygunu nedir? Bunları niye öğretmiyorsun bana anne??

    YanıtlaSil
  8. Işılcım başınız sağolsun tekrar.. allah sabırlar versin...zor atlatması kolay değil elbette,ama hayat çabuk geçiyor işte...hastalarada çok geçmiş olsun diliyorum...

    En son yorum yazan kızın sanırım,okurken öldüm gülmekten :)) bize davet ediyorum onu.. hemde yemeğe.. bir haftada iki kilo alır ve eve kaçarak gelir orası kesin... çok şeker ama,ne destek vermiş sana.. bizde o güzel tatlıların,tarhanaların fotoğraflarını ve tariflerini bekliyoruz ona göre ;)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Gonca'cığım,

    Sağol canım. Evet bir hayli üzüntülü bir dönem geçirdik. Artık yaraları sarma, iyileşme vakti.
    Çok teşekkür ederim ilgin ve bayram mesajın için.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Zerrin'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Allah kalanlara sabır versin demekten başka bir şey gelmiyor elden.
    Ben de seni çok öpüyor, sevgilerimi gönderirim

    YanıtlaSil
  11. Derya'cığım,

    Çok teşekkür ederim bu güzel dileklerin için.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. Ah Zeynep'ciğim,
    Çok haklısın, günlerce bilgisayarı dahi açmadım. Canım hiç bir şey yapmak istemiyordu o günlerde. Lütfen kusura bakma olur mu.
    Amin canım. Taziyelerin ve bayram kutlaman için de çok teşekkür ederim.

    Seni çok öpüyor, annene de geçmiş olsun dileklerimle sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  13. Nuray'cığım,

    Hoşbulduk canım. Bu güzel duaların ve dileklerin için çoook teşekkür ederim.
    Geçmiş de olsa ben de sana nice güzel bayramlar dilerim. (Bloglardaki sorunlar yüzünden bir türlü açamıyordum sayfaları, umarım artık sorun hallolmuştur)
    Çok çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  14. Duygum,
    Özlemekte çok haklısın da, iki üç dilim pasta, börek için değer mi yeniden eski kilolara dönmeye. Üstelik içine giremediğin pantolonlarını giymeye başlayınca ne kadar mutlu olduğunun tanığı olmuşken. Tabi ben de.
    Bu iltifatların, övgülerin anlamını biliyorum galiba. Bak, sevgili Pelinciğim sesini duymuş, seni davet ediyor evine. Onun nefis pastalarından, kurabiyelerinden sonra eve dönmek istemeyeceğinden eminim. Ama sonra kilolardan yakınmak yok tamam mı?
    Yemek yapma işine gelince; hazır okul bitip sen de iş bulamamışken bundan iyi fırsat olmaz birlikte mutfağa girmek için. Ne zaman istersen ben bildiklerimi öğretmeye hazırım canım.
    Sana şimdiden kolay gelsin.

    Not:Yine internetin azizliğine uğradım. Bu üçüncü yazışım. İnşallah bunu gönderebilirim.

    YanıtlaSil
  15. Senem'ciğim,

    Amin canım.Taziyelerin ve bayram dileklerin için çok teşekkür ederim.
    Ben de senin geçmiş bayramını kutlar, nice güzel bayramlar dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Işıl ablacığım,
    öncelikle başınız sağolsun..
    Geçmiş bayramınız da mübarek olsun..
    Özlemiştik sizleri,hoşgeldiniz tekrardan.
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Pelin'ciğim,

    Sağol canım.Allah geride kalanlara sabır versin demekten başka bir şey gelmiyor elden.

    Evet, tahmin ettiğin gibi son yazan kızım Duygu.
    Bana moral ve destek vermek biraz da isyanlarını bildirmek için yazmış. Çok haklılar, zira son 5 aydır evde en basitinden bir kek bile pişmedi.Ama karşılığını da hepimiz gördük. Ben 7 kilo, onlarda 3-4 kilo verdiler.
    Duygu teklifini okuyunca çok mutlu oldu. Madem sen yapmıyorsun, bana acıyanlara giderim deyip duruyor.Artık kaçarak mı gelir yoksa senin o enfes pastalarından ve arkadaşlığından dolayı sizin eve çöreklenir mi bilemem.
    Tamam canım, en kısa zamanda yaptıklarımdan fotoğrafladıklarımı yayınlayacağım.

    İlgin ve sıcaklığın için teşekkür ederim.
    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  18. Merhaba Hande'ciğim,

    Sağol canım. Çok teşekkür ederim.
    Senin telefonundan bir süre sonra dayımın vefatı haberi ile hepimiz çok üzüldük.
    Blog yazılarıma çok ara verdiğimi biliyorum ama ancak kendimi toparlıyorum.
    Ben de senin geçmiş bayramını kutlar sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  19. Işıl hanımcım siteniz enerjiniz o kadar güzel ki, gerçekten istanbula taşınıp size komşu olasım var.Ben ankaradayım keşke sizin gibi bir hanımla tanışma ve komşu olabilme şansım olsa, yaş olarak benim büyüğümsünüz arkadaşım olsa diyemiyorum saygımdan ama bari komşum olsaydınız:) Selamlar Deniz

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe