5 Kasım 2009 Perşembe

PASTIRMALI ISPANAK GRATEN

Son günlerde tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan domuz gribi her gün pek çok insanın ölümüne yol açıyor. Buna karşı aşılanma olayı ise ayrı bir muamma konusu olmayı sürdürürken, uzmanlar hasta olmamak için el, yüz, beden temizliğine daha da fazla dikkat edilerek, iyi temizlenmiş taze sebze ve meyvelerle beslenmenin de önemini vurguluyorlar. Durum böyleyken ben de mümkün olduğunca sebze ağırlıklı yemekler yapmaya hatta çiğ sebzelerden salatalar yaparak kendimce önlemler almaya çalışıyorum.

Sizin de benim oğlum gibi ıspanak sevmeyen çocuklarınız varsa onlara nasıl yediririm derdindeyseniz bu yemeği seveceklerinden emin olabilirsiniz. İçindeki az miktardaki pastırmanın yemeğe kattığı lezzet sayesinde çok severek yedikleri bir yemek oluyor. İlk kez dört beş yıl önce şimdi hangi program olduğunu hatırlamadığım bir televizyon kanalında görüp denediğim bu yemeği sıklıkla yapıyorum.
Malzemeler
1) 750 gr.ıspanak
2) 2 adet kuru soğan + 2 diş sarımsak
3) 2 çorba kaşığı zeytinyağ
4) 5-6 dilim pastırma
5) 2 adet yumurta
6) 1 su bardağı kadar kaşar peyniri rendesi
7) Tuz, karabiber, kırmızı biber
8) 1 çay bardağı galeta unu
Beşamel sos için
1) 3 tepemele çorba kaşığı un
2) 1 kaşık zeytinyağ
3) 1,5 su bardağı süt
4) Tuz ve muskat rendesi

Yapılışı
1) Ayıklanıp, yıkanmış olan ıspanakların suları çok iyi sıkılır veya kurutma aletiniz varsa onunla kurutulur. Büyükçe bir tavada iki kaşık yağda doğranmış soğan ve sarımsaklar sotelenir. Doğranmış ıspanaklar ilave edilip birlikte harlı ateşte ıspanakların çok sulanmasına olanak tanımadan kavrulur ve ılınmaya bırakılır.
2) Diğer tarafta başka bir tencerede koyuca bir beşamel sos hazırlanır.
3) Ilınmış olan ıspanakların içine iki yumurta, beşamel sos, kaşar peynirinin üçte ikisi ve galeta ununun da yarısı eklenip hepsi birlikte karıştırılır. En son doğranmış pastırmalar da eklenip yağlanmış fırın kabına boşaltılır.
4) Kalan kaşar peyniri ve galeta unu üzerine serpilir ve 190 dereceli fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Çiğ ıspanak, beyaz ve kırmızı lahana, havuçdan yapılmış böyle bir salata, çorba ve ayran bizim akşam yemeğimizi oluşturdu. Sizler, daha doyurucu olsun derseniz pilav veya makarna ile de servis yapabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu günler dileğimle, afiyet olsun.

17 yorum:

  1. Ayyy Işılımmm bu ne lezzetli bir tariff..Ellerine sağlık, mutlaka yapılacaklar arasına aldım tarifini..
    Çok öpüyorum seni...

    YanıtlayınSil
  2. çok güzel ve lezzeti bol bir tarif.salata ise muhteşem.ellerine saglık canım.kendine iyi bak.görüşmek üzere...

    YanıtlayınSil
  3. Harika bir görüntü salata tablo gibi olmuş canım ellerine sağlık.
    Gratende süper ellerine sağlık sımsıcak sevgiler...

    YanıtlayınSil
  4. Graten şahane gözüküyor,pastırma çok yakışmıştır eminim...ama salataya ayrıca bayıldım.. çok güzel süslemişsin.. afiyetler olsun...
    Işılcım bende inan 10 yıldır evliyim evde hiç pişmmediği kadar sebze pişiriyorum :)) korkuyorum çocuklar için..
    Allah korusun bu kötü gripten ...

    Sevgiler yolluyorum...

    YanıtlayınSil
  5. bende isterim bu güzeller geçidinden..
    bendeeeeeeeeeee...
    :))

    YanıtlayınSil
  6. Ellerine sağlık Işıl abla,çok lezzetli belliki.Kış yemeği için iyi bir alternatif.Sevgiler.

    YanıtlayınSil
  7. Ellerinize saglik.... Bilhassa graten icin... Benim oglum da ispanak yemiyor, ilk firsatta ben de deneyecegim.... Sevgilerimle

    YanıtlayınSil
  8. Eline sağlık çok leziz görünüyor...Selamlar....

    YanıtlayınSil
  9. Ne pilav ne makarna! Böyle bir salatanin yaninda yemezsen yatarsin....Güzel zevkine hayranim!

    YanıtlayınSil
  10. Isil'cigim,

    Ellerine saglik, tek kelime ile harika olmus, bayildim...

    Sevgilerimi gonderiyor, guzel bir hafta diliyorum, saglikla...

    YanıtlayınSil
  11. Salatanı ne güzel süslemişsin Işıl'cığım! Ellerine sağlık, bayıldım. (Gratene de...)

    YanıtlayınSil
  12. hmmmm... güzeldi ıspanak graten. Adı buydu sanırım. Annem yaa ben şimdi 3 gün sensiz, senin yemeklerin olmadan naaapıcam Eskişehir'de?? Ühüüüüüüüü...

    YanıtlayınSil
  13. ayyy ışıl hanım uzun uğraştan sonra bloğumu buldum çook mutluyum ama sizleri tanıdığım içinde mutluyum sevdim sizleri. sevda alphan

    YanıtlayınSil
  14. salata muhteşem görünüyo. pastırmanın hatırına da ıspanağı yiyebilirim. ellerinize sağlık.

    YanıtlayınSil
  15. ayy bu nasıl salata böyle sanat eseri gibi :) şahane ellerinize sağlık .epeydir ortalarda olamamıştım sizde şahane şeyler yapmışsınız ellerinize sağlık zevkle dolaşıyorum sayfanızda
    sevgiler...

    YanıtlayınSil
  16. Merhabalar,
    Sitenizi bugun keşfettim ve bayıldım. Verdiğiniz tariflerin birçoğunu denemeye karar verdim! 4 yaşında ikizlerim oldugu için mutfakta çok zaman geçirdiğim söylenemez, ama değişik tarifler uygulamayı, göze hitap eden sofralar hazırlamayı seviyorum. Arada bir Anneyiz.biz'deki köşemde güncel yazılar yerine, yemek tariflerine yer veriyorum, sizi de beklerim.
    İyi seneler...
    Nur BİLGİNOĞLU ANAÇ

    YanıtlayınSil
  17. pastırmalı ıspanak grateni denedim.severek hatta bayılarak yedik,tarif için teşekkürler.artık sık yapılacaklar listesinde yeni bir tarifim daha oldu.emeğinize sağlık

    YanıtlayınSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe