Sırada bir önceki iletimde fotoğrafları bulunan birkaç tarif vardı yayınlanmayı bekleyen. Ancak çok yeni bir gelişme mi desem yoksa icat mı ne diyeceğimi bilemedim ama sırayı bu kestaneli makaronlar alıverdiler hemen.
Uzun zamandır makaron denemelerim olduğunu takip eden arkadaşlarım biliyorlar. Bilinenlerin (bademli, çikolatalı, limonlu, fıstıklı vb. gibi) dışında malzemeler kullanarak da makaronlar yapmaya çalışıyorum. İlk kez hindistan cevizini kullanarak yaptıklarımdan sonra yine yer fıstığı ile de makaronlar yapıp sizlerle paylaşmıştım. Bu kez ise bambaşka bir malzeme olan kestane ile yaptım. Tamamen bir kurtarma düşüncesiyle ortaya çıkan bu makaronların kurabiyelerinde kestane kullandım.
Şöyle ki; bayramda kestane şekeri yaparım düşüncesiyle almış olduğum kestaneleri erzak depoladığım buzdolabında unutmuşum. Üç gün önce bulduğumda o güzelim iri iri kestaneler çok kurumuşlardı. Yenilebilecek durumda olmadıkları gibi, bunlarla kestane şekeri yapmak gibi bir zahmete de katlanmanın yanlış olacağı düşüncesine vararak üzüldüm. Bol suda haşlayıp zor da olsa dış ve iç kabuklarını soydum. Hiç bir şey olmazsa bir kez daha yumuşayıncaya kadar pişirip yılbaşında yapacağım pastalar için kestane püresi yaparım düşüncesindeydim önce. Ancak birden madem bu kadar kurumuşlar bunları öğütüp un haline getirip makaron hamurunda kullanma düşüncesi şimşek hızıyla geçti aklımdan. Daha önce yaptıklarımda kestane püresi kullanmış, fakat pürenin nemli bir malzeme olmasından dolayı makaronlarda istediğim sonucu alamamış ve bir kez daha kestaneli makaron yapmamıştım.
Şimdi de epey tereddütlerim vardı. Çok nazlı bir kurabiye çeşidi olan makaronları bu şekilde hazırlayan var mı veya bu haliyle de olabilir mi düşüncesiyle sevgili ustamız Zinnur'un da fikrini aldım. O da hiç duymadığını, denemenin en doğru yol olduğunu söyleyince büyük bir heyecanla bu gün bu makaronları yaptım. Öyle ya, belki bu kurtarma çalışmasından sonra harika bir şey çıkabilir ortaya diye de sevinmedim desem yalan olur.
Kestaneleri küçük parçalara bölüp robotta çektikten sonra biraz daha kurusunlar diye önce fırınlama düşüncesi geçti aklımdan. Ama iki gün mutfak ısısında bekledikten sonra çok kurumuş olduklarını görünce fırınlama işinden de vazgeçtim. Tamamen kestane ununu kullanmak riskli olabilir diye yarı yarıya badem unu kullanarak yapıp fırının karşısına geçip heyecanla beklemeye başladım.
Sonuç gördüğünüz gibi.
Kremasında da kestane püresi kullandığım için daha önce yaptıklarıma oranla daha fazla kestane tadı vardı.
Kremasında da kestane püresi kullandığım için daha önce yaptıklarıma oranla daha fazla kestane tadı vardı.
Bu makaronlarda deneme amacı taşıdığım için sevgili Zinnur'un bizlere tanıttığı ve tarifini çok detaylı olarak anlattığı fıstıklı makaronların yarı ölçülerini kullandım. Kestane aromasının daha yoğun hissedilmesi için bir sonraki sefere tamamen kestane unuyla denemeyi planlıyorum. Bakalım onda nasıl bir sonuç alacağım.
Tarifin çok detaylı ve özenli anlatımını okumak istiyorsanız sizleri sevgili Zinnur'un sayfasına yönlendirmek istiyorum. Benim kullandığım ölçüleri merak ediyorsanız onlar da şöyle:
Tarifin çok detaylı ve özenli anlatımını okumak istiyorsanız sizleri sevgili Zinnur'un sayfasına yönlendirmek istiyorum. Benim kullandığım ölçüleri merak ediyorsanız onlar da şöyle:
1) 45 gr. yumurta akı
2) 28 gr. badem + 28 gr. çok iyi kurutulmuş kestane unu
3) 90 gr. iyi cins (nişasta oranı az) pudra şekeri
4) 25 gr. toz şeker
5) Bir tutam krem tartar
5) Bir tutam krem tartar
Kestaneli makaronları yaparken bir malzemeyi kurtarmak adına yola çıktıysam da kestane aromasının yoğun hissedildiği daha iyi makaronlar yapmayı ne zamandır istiyordum. O nedenle bu duruma üzülmek yerine sevindim bile. Okuduklarım, duyduklarım ve yaşadıklarım bana gösterdi ki pek çok tarif bu şekillerde ortaya çıkmış. Sizlerin de malzemeleri kurtarmak veya değerlendirmek adına yola çıkarak oluşturduğunuz yepyeni lezzetleriniz varsa ki olduğuna inanıyorum bizlerle paylaşır mısınız?
Bunlar da birkaç gün önce bir arkadaşıma armağan ettiğim fıstıklı ve yer fıstıklı makaronlar.
Daha nelerden makaronlar yapabileceğim konusu bana bile sürpriz olacak. Yeni maceralar ve heyecanlar hepinizin olsun.
Daha nelerden makaronlar yapabileceğim konusu bana bile sürpriz olacak. Yeni maceralar ve heyecanlar hepinizin olsun.
Çünkü ben bu deneyimden çok mutlu oldum.
Sevgiler...
Muhtesem duruyorlar, Isil! En once goruntulerine vuruldum, tam Paris makaronlarina benzemisler. Ustelik de kestane tadinda! Nazar degdirmemek icin tahtaya vuruyorum inan. Ellerine saglik.
YanıtlaSilSevgiler.
:))
YanıtlaSilharikalar yaratmışsın Işılcığım..
ne kadar düzgün ve lezzet yoğunluğundalar.
bazen düşünmediğimiz taslaklar, enfes görsellere dönebilmekteler.
emeğine sağlık canım.
iyi haftalar sevgiler.
Bizlerle paylaştığın için biz de çok mutlu olduk Işılcığım. Her ne kadar vakitsizlik nedeni ile deneme fırsatı bulamasam da makaron konusu aklımın hep bir köşesinde ve senin zaman zaman yayınladığın tecrübelerini okumak çok zevkli ve faydalı oluyor. Ellerine ve fikrine sağlık becerikli arkadaşım.
YanıtlaSilÖpüyorum.
Sevgiler.
Canımmmm muhteşem olmuşlar.Bende çok istiyorum makaron yapmayı cesa
YanıtlaSilretimi bir türlü toplayamadım.Elle
rine sağlık muhteşem mutlu haftalar
öpüyorum.
Işılcığım nihayet yapmışsın. Çok nefis görünüyorlar..
YanıtlaSilBen de arkadaslara katiliyorum sevgili Isil...ilk görüntüler mükemmel,sanki hazir alinmis...ellerine saglik, sevgiler
YanıtlaSilzehra
Çook güzeller eminim tatları da öyledir.
YanıtlaSilSevgiler
Zinnur'cuğum,
YanıtlaSilÖncelikle ziyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Senden bu sözleri işitmek, bunları başarmış olmak kadar beni mutlu ediyor. Şunu söyleyebilirim ki; ortada bir güzellik ve lezzet varsa öncelikle senin tariflerin ve emeklerin sayesinde oluştu. Ben ancak onların sadık bir uygulayıcısı olmanın ötesinde (işte böyle uydurduğum bir iki şey hariç)pek de birşey yapmadım. Haa! çalışmak, bıkmadan, usanmadan denemek dersen onu yaptım.
Senin de ellerine emeklerine sağlık sevgili arkadaşım. İyi ki seni tanımışım, iyi ki varsın.
Benden de çok sevgiler,
Nuray'cığım,
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim iltifatların için.
Evet eğer böyle bir şey başıma gelmeseydi bu şekilde makaronlar yapmayı hiç düşünmezdim herhalde.
Sen de çok farklı malzemelerle çok değişik lezzetler çıkarıyorsun.
Senin de ellerine sağlık.
Çok sevgiler,
Burçinciğim,
YanıtlaSilNe mutlu öyleyse bana. Zaman zaman kendim çalıp kendim söylüyorum duygusuna kapılsam da vazgeçme diyorum kendime.
Ayrıca ben senin vakit bulduğunda neler yapabileceğini tahmin edebiliyorum.
Çalışkanlığın, azmin ve yaptıklarınla ben dahil pek çok arkadaşıma emsal teşkil ediyorsun.
Senin de emeklerine ellerine sağlık Burçinim.
Ben de seni öpüyor sevgilerimi gönderiyorum.
Derya'cığım,
YanıtlaSilÇok çok teşekkür ederim. Bütün sıkıntı işin başına geçene kadar, bir kez yaptınmıydı daha iyisini, daha iyisini diyerek hep yapmak isteyeceğinden eminim.
Ben de sana güzel bir hafta dileyerek sevgilerimi gönderiyorum.
Neriman'cığım,
YanıtlaSilEvet, bu kez ben de beğendim kestaneli makaronları.
Çok teşekkür ederim ziyaretin ve beğenilerin için.
Sevgilerimle,
Zehra'cığım,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Son zamanlarda yaptığım makaronlar artık bu şekillerde oluyor. Dile kolay yaklaşık beş yıldır yapa boza. Bu kez galiba olması gerekene en uygun olanlarını yapabildim.
Senin de ellerine sağlık deyip, yeni yaşını bir kez de burdan kutlarım.
Bol paylaşımlı nice seneler dilerim.
Sevgilerimle,
ah sevgili arkadaşıııııım,
YanıtlaSilbir makaronzede olarak anlattıklarına ve görüntülerine bakarken nasıl imrendiiiim anlatamam.
içim cızz etti inan.
itiraf ediyorum ben beceremedim.
ve şimdi denemeye cesaretim de kalmadı.öylesine güzeller ki seninkiler....
Makaronların görüntüleri süper.Kestane lezzetiyle makaronu bir arada düşündüm de güzeldir mutlaka.Elinize sağlık.
YanıtlaSiltek kelimeyle süperler
YanıtlaSilellerin dert görmesin canım
Işıl Ablacığım Merhaba, Yine makaron konusundaki ustalığını göstermişsin... Bizim mutfakda da benden ilgi bekleyen kestaneler var ama ben onu pastada kullanmak istiyorum. Kestane püresini nasıl yapsam bana fikir veririmisin...
YanıtlaSilSımsıcak sevgiler....
Işıl'cığım,
YanıtlaSilHarikasın gerçekten. Yaptığın makaronları tatmış biri olarak (hem de iki kere, ne kadar şanslıyım!) ne kadar lezzetli ve güzel şeyler yaptığını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. (Ve tabii yeniden tatmak için fırsat yaratmayı çok istiyorum...)
Hepsi muhteşem canım.Ellerine sağlık.
YanıtlaSilIşıl Ablacım bu ne güzellik. Harika olmuşlar. Bayılırım kestaneyede. Ellerine sağlık.
YanıtlaSilmakaronlar harika olmuş hemde kestaneli
YanıtlaSilellerine sağlık arkadaşım harika paylaşımların var
Süper makaronlar.... Ellerinize saglik Isil hanim... Yanlis anlamadiysam, "durmaktan kurumus kestaneleri un haline getirdim" demissiniz.... Yani o kuru halleriyle kabuklarini soyduktan sonra rondoda cektiniz sanirim mi??? Yoksa nasil, yani kabuklari kolay cikti mi? Benim de su an ayni sekilde kurumus halde yaklasik iki kilo kadar kestanem mevcut ve kabuklari zor soyuluyor... Un haline getirmeden önce, nasil bir uygulama yapmaliyim diye sormak istiyorum... Sevgilerimle, ellerinize saglik....
YanıtlaSilSenin armağanlarınla şereflendirilmek isterim bende birgü:))
YanıtlaSilHala tadı damağımda yediğim o makaronlar(Tijen abla geldiği zaman tattıklarımız)nefislerdi tek kelimeyle!
Bu arada bende il denememi yapıcaktım bugün ama sular kesildi koca bölgede yani İskinin azizliğine uğradı benim makaron denemem başlamadan:)
neyse ben senin gibi usta değilim ama denemeye çalışacağım..
Işılcığım yeni yılını kutluyorum. Sağlık ve mutluluk dilerim..Yeni yılda görüşmek üzere sevgilerle
YanıtlaSilcanım Işılcığım sevdiklerinle beraber, nice yıllar diliyorum ..
YanıtlaSilsağlık ve keyifle...
Işıl ablacığım;
YanıtlaSilTek kelime ile harikasın!
Hayranım sana.
Senin utana sıkıla, işte şöyle kurtardım, böyle düşündüm diye anlattığın makaronu başkaları bin bir hava ile gözümüze batırır öyle diyim!:)
Nasılda profesyonel duruyorlar, ekrandan fırlayacak gibi.
Marifetli ellerine mütevazi yüreğine sağlık.
Öpüyorum kocaman.
Duygunun partisi de şahane olmuş, sevgilerimi gönderiyor, hayırlı yaşlar diliyorum.
merhaba arkadaşım bende bu leziz kurabiyeye bayılıyorum pek çok denemede yaptım kestanelisini de mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık
YanıtlaSilgeçen yaptığım makaronlarda üzeri kurumadı saatlerce bekledim,pişirince de eteklenmedi:(
kurumamasının nedeni evin soğuk ya da sıcak olması veya nem olabilir mi?her zaman yaptığımda oluyordu bu sefer neden üzstleri kurumadı bilemiyorum,yardımcı olursan sevinirim
Sevgili İzgün,
YanıtlaSilÇok haklısın. Bu makaronlar çok nazik ve yapımı çok özen isteyen kurabiyeler.
Ben de yaklaşık 5 yıldır yaptığım yüzlerce tepsi makarona rağmen zaman zaman senin yaşadığın problemlerle karşılaşabiliyorum.
Kullandığın malzemenin kuru olmamasından, ortamın neminden fırın ısısından herşeyden çok çabuk etkileniyorlar.
Kurumamasının ilk nedeni olarak badem ununun nemli olabileceği geliyor aklıma. Malzemeyi saklama koşullarını bir gözden geçir istersen. Ben ağzı kapalı olarak buzdolabında sakladığım halde yine de nemli gördüğüm zamanlar düşük ısıdaki fırında kurutup sonra kullanıyorum ve o zaman daha az sorun yaşıyorum.
Dese ne sen de çok tatlı bir dert edinmişsin benim ve inatla deneyen diğer arkadaşlar gibi.
Sayfanı ziyaret ettiğimde gördüğüm makaronları çok başarılı buldum. Kendine haksızlık etmemeni ve hiç yılmamanı dilerim.
Kolay gelsin deyip başarılar dilerim.
Sevgilerimle,
bende buzdolabında saklıyorum ve nem konusunda haklısınız keşke düşük ısıdaki fırında kurutma fikri aklıma gelseydi ama artık bu sorunla nasıl başedeceğimi biliyorum:))
YanıtlaSilçok çok teşekkürler yardımlarınız için ayrıca yaptığım makaronları beğenmeniz beni çok mutlu etti
bu makaronlar dediğiniz gibi tatlı bir dert şimdi evdeki kestaneleri kurutuyorum kestanelisini denemek istiyorum
sizinle tanıştığıma çok memnun oldum bundan sonra güzel paylaşımlarda birlikte olmak dileğiyle,sevgiler
Işılcım Merhaba
YanıtlaSilNasılsın,umarım her şey şahane gidiyordur. Yeni yılda kimseyi dolaşamadım,affola...
Bu yüzden geçte olsa sağlıklı,huzurlu ve mutlu yeni bir yıl diliyorum.
Makaronlar muhteşem gözüküyor..ellerine sağlık..
Kocaman Sevgiler.
Işıl Ablacığım kestane püresini telefonda tarif ettikten bir kaç gün sonra yapıp dondurucuya atmıştım, önceki akşam ağbimin eşi Filizin doğumgünü pastasını yaparken kullandım... Harika olmuştu çok teşekkürler tarif için. Bu arada sayfanı güncellemediğini görüyorum umarım tek nedeni yoğunluktur. u soğuklarda aman dikkat... Sıcacık sevgiler, öpüyorum...
YanıtlaSilharika olmuşlar elinize sağlık ben halen denemeyenlerdenim ama çok yapmak istiyorum:)
YanıtlaSilgörüşmek üzere
sevgiler..
Işıl ablacım ben hala bıkmadan usanmadan macaronlarınızı geziyorum ve yutkunuyorum..Kestanelileri nasıl atlamışım...Süperler,bende yapabilirmiyim acaba..
YanıtlaSilNiye yapamayasın Nurşenciğim. Kestanelerin dış kabuklarını ayıkladıktan sonra biraz parçala ve düşük ısıdaki fırında kurut. Soğuduktan sonra da rondodan geçir ve un haline getir. Sonrasını da zaten biliyorsun.
YanıtlaSilHadi bakalım kolay gelsin. Yaptığında da beni haberdar edersen sevinirim.
Çok sevgiler,