Yeni sayfa düzenine geçtikten sonra sayfamın sahibi olarak ben de daha kolay buluyorum aradığım tariflerimi. Geçenlere pilav ve makarnalarda neleri yayınlamışım diye baktığımda iki tariften başka birşey göremeyince annemin kestiği eriştenin tarifiyle bu bölüme katkı yapmak istedim.Glisemik indeksinden dolayı makarna ve pirinç pilavı yerine bulgur pilavını daha çok tercih etsek de ara sıra makarnayı, erişteyi de severek yiyiyoruz. Şimdiye kadar yayınlamamış olmamın sebebi yapımını herkesin bildiği, hazırlanması çok basit bir yemek diye düşünmemden kaynaklanıyordu.
Yıllardan beri makarnayı ve erişteyi aynen pilav yapar gibi yapar ve demlendiririm. Hele bol yumurta ve süt kullanarak yaptığımız eriştenin suyunun dökülmesine gönlüm hiç razı gelmez, kıyamam. Biraz kilo kontrolü biraz da sağlık problemimden dolayı yağı konusunda cimri davrandığımdan piştikten sonra biraz yapışık olsalarda hiç dert etmem. Keş ve kavrulmuş cevizle hazırladığında lezzeti daha da artar ve bambaşka bir yemeğe dönüşür.
Malzemeler ve yapılışı
1) Büyük bir kase ev yapımı erişte
2) Aynı kaseyle ölçülmüş 1 + 1/4 miktarında sıcak su
3) 2 çorba kaşığı tereyağ + 2 kaşık zeytinyağı
4) İstediğiniz miktarda ceviz ve sevdiğiniz bir çeşit peynir (tulum, hellim, kaşar vb.)
5) Bir avuç kadar yıldız şehriye
6) Tuz
Tereyağ ve zeytinyağ pilav tenceresine konur ve eritilir. Yağ iyice ısınınca şehriyeler eklenir ve 3-4 dakika renkleri kahverengiye dönüşünceye kadar kavrulur.
Erişteler de ilave edildikten sonra suyu ve tuzu eklenip orta ateşte pilav gibi pişirilir. Her eriştenin su çekme kapasitesinin farklı olabileceğini gözönünde bulundurularak pişip pişmediği kontrol edilir ve gerekiyorsa çok az su ilave edilerek suyunu çekene kadar pişirilir. Ocak kapatıldıktan sonra üzerine bir kağıt havlu konur ve demlenmeye bırakılır.
Kavrulmuş ceviz ve istediğiniz bir cins peynir ufalanarak eriştenin üzerine dökülüp servis yapılır.
Biz yağ ve tuz miktarını düşünerek beyaz peynirle yemeyi tercih etsek de taze bir lor peyniri de güzel olur.
Afiyet Olsun...
Limonlu Dondurma (Salepli)
4 ay önce
Basit ama çok lezzetli bir tarif..
YanıtlaSilEllerine sağlık canım.
O tabağı istiyoruuum.
Sevgiler.
bir kaç senedir bende çocuklarım için bulguru daha sık yapıyorum fakat makarnasız da olmuyor:)hele mis gibi ev eriştesi ellerinize sağlık...
YanıtlaSilEv eriştesi deyince bende akan sular durur. Hele de bol cevizliyse tam benlik olur... Afiyetler olsun Işıl Ablacığım sevgiler, şimdiden iyi bayramlar. Öpüyorum...
YanıtlaSilBayildigim lezzetlerden biridir ev eristesi... Ellerine saglik Isilcigim.... Sevgilerimle, güzel bir bayram diliyorum....
YanıtlaSilbayılırım erişteye teşekkür ederim :)
YanıtlaSil