8 Aralık 2011 Perşembe

PIRASALI PATATES SALATASI VE DİĞERLERİ

Sağlıklı beslenme düzenine geçince pişirdiğim sebze yemeklerinin yanı sıra bol yeşillik içeren çeşitli salatalar da soframızda yer alıyor. Zaman zaman eşimin ve kızımın yakında meeee lemeye başlayacağız serzenişlerini dikkate alarak geçen gün değişiklik olsun diyerek bu patates salatasını yaptım.
Madem ki bir salata tarifi yapacağım; fotoğraf albümümde uzun zamandır yer alan, kimisini herkesin bildiği şeyler, kimisini bir ileti konusu olmayacak kadar basit diye nitelendirdiğim; beklemekten artık nerdeyse benim bile unuttuğum birkaç salatanın tarifini veya bir iki püf noktasını paylaşmaya karar verdim. Bir de böylesine toplu bir salata dosyası yaklaşmakta olan yılbaşı akşamı için çeşitlilik arayanlara da fikir verebilir diye düşündüm.

Pırasalı Patates salatası
6-7 adet patates haşlanır, kabukları soyulduktan sonra istenilen büyüklükte doğranır. Orta boy bir tavada 1 adet yemeklik doğranmış soğan ve 2-3 adet yine ince doğranmış köy pırasası 2 kaşık sızma zeytinyağında hafif sotelenir. Bir tatlı kaşığı dolusu hardal, 1 çorba kaşığı mayonez, 1 çorba kaşığı krema veya 2 kaşık süt, yarım limon, tuz, karabiber, kırmızı biber, kimyon karıştırılır ve bütün malzemeler patateslerle buluşturulur.

Tavuklu göbek salata da ise; kemiksiz bir tavuk göğsü haşlanıp büyükçe parçalara doğranır. Göbek salata yıkanıp iyice kurulandıktan sonra (sebze kurutucular bu işi çok iyi yapıyor) istenilen miktarda büyük parçalara bölünmüş cevizle karıştırılır. Yine sızma zeytinyağı, 1 limon suyu ve 1 tatlı kaşığı hardal ve tuz bir kasede çırpılıp salatayla buluşturulur.
Taze börülce ve deniz börülcesi yaz aylarının sebzeleri olmasına rağmen geçenlerde pazarda küçük demetler halinde satılan deniz börülcesi gördüm. Almadım fakat görünce özlediğimi hissettim. Fasulye börülce yaz aylarında şoklayıp derin dondurucumda yer alıyordu. Buzlarını çözdürmeden kaynamakta olan suya atıp haşlayarak hazırladım. Deniz börülcesi ise yazın her hafta pişirdiğim ve çok severek afiyetle yediğimiz arşivden bir salatanın fotoğrafı. Biz bunları salata olarak adlandırsak ta Bodrum'da komşumuz olan Gönül abladan öğrendiğim kadarıyla onlar buna ekşileme diyorlar. Her ikisinde de sos yapımı aynı olmakla birlikte bütün özelliğinin bu sosun Egelilerin deyimiyle ağartılmasıymış. Şöyle ki;
Börülcenizin miktarına bağlı olarak sarımsak ( benim tercihim bol sarımsaktan yanadır)önce havanda çok iyi dövülür. Dövülmüş sarımsakların üzerine önce sızma zeytinyağı eklenir ve beyazlayana kadar çatalla kuvvetlice çırpılır. Bu iş epey bir kol gücü gerektirdiği için ben en küçük rondomu sadece bu iş için kullanıp bu işi orada yapıyorum. Beyazlamış olan sosa bu kez de limon veya sirkesi eklenip biraz daha çırpılıp, tuzu eklenir. Sonrasında da börülcelerle buluşturulur.
Aslında bu salatalar hepinizin bildiği şeyler. Fakat bu sosda olduğu gibi bir iki küçük ayrıntıyı paylaşmak istediğim için bu iletide yer aldılar.

Yukarıda gördüğünüz turp otu da yine aynı sosla hazırlanan bahar aylarında çıkıp ömrü çok kısa olan nadide sebzelerimizden biri. Geçen baharda pazarda tesadüfen görünce hemen almıştım.
Mantar salatası ise Beylikdüzünde oturan bir Tüyap kitap fuarı dönüşünde ziyaretlerine gittiğimiz arkadaşım Ayşenin bizlere yaptığı bir çeşitti. Ben de ara sıra yapıyorum ama kendi yaptığımın fotoğraf kalitesini beğenmediğim için arkadaşımın bizlere yaptığının fotoğraflarını paylaşayım istedim sizlerle.
Brokoli salatası da yine kış aylarında çok sık yaptığım ve oğlum dışında evde herkesin çok sevdiği bir salata çeşidi. Kaynar suya atıp çok az haşlayıp daha sonra buzlu su dolu bir kapta şoklayarak pişirdiğim brokoliler yine daha az sarımsak, zeytinyağı ve limondan oluşan sosla birleşince çok da faydalı bir salataya dönüşüyor. Bunu yayınlamamın sebebi ise pırasalardan yaptığım palmiye dekoru içindi.
Her nekadar kardeş sayılsalar da bazen karnabaharla aynı şeyleri yapıp masada farklı bir görüntü ve lezzet yakalamaya çalışanlar için güzel oluyor.
Yarım kilo kabak ve bir çay bardağı pirinç ve dereotuyla yaptığım kabak salatası bahar aylarında taze çıkmış kabaklarla olunca daha da lezzetli oluyor. Hem çok hafif hem de kabağın zayıflatıcı özelliğinden dolayı çok sık yapılmalı diye düşünüyorum.
Daha önce Waldorf salatası olarak tarifini verdiğim bizim kereviz salatası olarak adlandırdığımız bu çeşidi ise yılbaşı akşamı için farklı sunumlar yapmayı düşünenler için bir de bu şekliyle yer alsın istedim. Tarif, salatalar bölümünde Waldorf adıyla yer almaktadır.
En nihayetinde oğlumun severek yiyebileceği bir salataya geldik. Gerçi kendisi bu sene 5 yıllığına Fransaya üniversite eğitimi için gitse de bu salatayı yerken hep onu hatırladık. Şimdi yalnız başına en çok yapıp yediği şeyin bu olduğunu bilmesem diğer sevdiği şeyler gibi bu da boğazıma dizilirdi ya bu salata için bunu söyleyemiyorum.
Yine göbek veya kıvırcık salata, roka üzerine bir kutu ton balığı konservesi, kornişon turşu ve kapari turşusuyla bir dilim tam buğday ekmeğiyle tam bir mönü oluşturulabilir.
En alttaki iki salata fotoğrafını yanlışlıkla silmişim. Onları da daha sonra yayınlarım artık.
Ağız tadınızın eksik olmadığı afiyetli günlere...

13 yorum:

  1. hepsi birbirinden güzel, sunumların da çok şık eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  2. gercekten cok yerinde olmus bu post yılbası yaklasırken hepsi lazım olacak...ellerine saglık...pırasadan palmiyelerin yapılısınıda yazarsan sevinirim cok şık...

    YanıtlaSil
  3. Işılcım salataların arasında gezerken başm döndü:) Patatesi pırasa ile ilk fırsatta deneyeceğim. Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. Isilcigim, salatalarin hepsini tek tek inceledim ve okudum.. Hepsi son derece faydali ve lezzetli salatalar.. Var ya ben o palmiyeye bittim... Onu oradan alip, yiyesim geldi... Ellerine saglik... sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  5. Salataların hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık Işıl'cığım..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Işıl'cıgım neler yapmışsın böyle.Olsada yesek dedirtiyorsun..
    Ayrıca alttakı pastan müthiş olmuş.Nasıl da güzel görünüyor.emeğine sağlık.Sevgili kızınıda öpüyorum..sevgiler.
    daimamutfak...

    YanıtlaSil
  7. Işılcım ne kadar güzel renkli bir yazı olmuş, pırasalı patates salatasını bilmiyordum, onu denemek için bir tarafa not aldım.
    Bu arada deniz börülcesini özlediğimi farkettim, hepsi birbirinden lezzetli olan salatalari yiyenlere afiyet olsun.
    Ellerine sağlık, canım.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar uzun bir aradan sonra!
    Baya bir değişmiş ortalık hatta sende düzenini değiştirmişsin sağlılı yemek vs:-)
    Umarım iyisindir ki bu değişimler bir iyilik habercisi gibi duruyor.Çok güzle olmuş ortalık çok beğendim verdiğin emeği katmerlemişsin bazen zati sizin gibi bloggerlara imreniyorum herşeye yetişiyorsunuz ben okul ve blog ve hayatım derken bölünemiyorum ve okulumu herşeyin öncesine koyuyorum bu sebeple de blog arka plana gidiyor hiç ama hiç istemesemde!
    Çok güzel şeyler sunmuşsun her daim olduğu gibi amma velakin bunları da sevsem de illa ki o zararlı ama sevdiğimiz şeyleri de ararım.Fast food ile aram olmasa da et türü ya da bazı hamur işine giren tatlıları vs çok severim.Umarım daha dikkatli bir hayat çetelesi olur bizim de.
    Burada noktalıyorum daha fazla uzatmadan.selamlar ve sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. İyi bir salata arşivi olmuş. ELlerinize sağlık:D

    YanıtlaSil
  10. Süper salatalar olmuş. Sağlıklı yaşamı desteklemek şart oldu :)

    YanıtlaSil
  11. Isil'cigim,
    Her biri birbirinden leziz gorunuyior, ellerine saglik.

    Sevgi ve selamlar...

    YanıtlaSil
  12. yılbası için guzel bır salata menusu olmus ellerıne sağlık canım ,sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. mutlu, sağlıklı, şen,
    ve tüm sevdiklerinle, keyifle geçecek bir yıl diliyorum Işılcığım..
    sevgiler ...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe