15 Nisan 2014 Salı

BİZİM USUL KIŞLIK YAPRAK HAZIRLAMA

Bunlar geçen sene Mersinde oturan kızkardeşim Yüksel'i ziyarete gidip orada hazırladığımız kışlık yapraklarımız. O zaman yayınlamak kısmet olmamıştı. Daha doğrusu ben döndüğümde yaprak mevsimi geçtiği için pek anlamlı olmaz diye yayınlamadığım fotoğraflar. Kısmet bu seneyeymiş. Yapraklarını kendisi hazırlayanlar için bir de bizim usulü görsünler istedim.
Sağolsun canım kardeşim, yaprakların en güzel olduğu vakit orada olamasak da her sene hazırlayıp getiriyor. Çünkü Mersinin yaylalarından toplanmış yaprakların en büyük özelliği tülbent gibi incecik ve damarlarının çok yumuşak olması. Lezzetini ise anlatmak mümkün değil. Kardeşimle hazırlarken yaprakları haşladığımız suları dökmeye kıyamayıp içtiğimizi çok iyi hatırlıyorum. Mayhoş mayhoş ve çok lezzetliydiler.
Derin donduruculu dolaplar piyasaya çıkmadan önce annem de ya salamura yapar ya da  dürüp büküp hava almayacak şekilde şişelerde saklardı. Fakat son yıllarda bu şekilde hazırlayıp derin dondurucuda muhafaza ediyoruz. Salamura yapraklar çok tuz ihtiva ettiğinden bu yöntem bizim gibi az tuz severler için çok iyi oluyor. Üstelik tuzunu çıkarma, haşlama derdi de olmuyor. Dolaptan çıkarıp çözülmesini bekleyip hemen sarıyoruz.
Nasıl hazırlandığı konusunda  çok da söze gerek olduğunu düşünmüyorum. Bütün aşamalarının fotoğraflarını çekmişim zira. Fotoğraflar anlatıyor diye düşünüyorum.

Kısaca özetlemek gerekirse; önce sapları makasla kesilip, boylarına göre öbekler yapılıp bol akan su altında yıkanıyor. Sonrasında yine öbekler bozulmadan kaynamakta olan suya batırılıp çok değil bir dakika bir yüzü 1 dakika da diğer yüzü çevrilip hafif sarartılıyor. Tabii bizim yapraklarımız çok ince olduğu için süreler bu kadar kısa. Eğer sizin yapraklarınız biraz daha kalınsa süreyi birkaç dakika uzatabilirsiniz.
Bütün öbekler bitene kadar bu işlem yapılıp sularının süzülmesi için süzgeçlere alınıyor. Bu süre ne kadar olur derseniz, yapraklar iyice kuruyana kadar olmalı.
Sonrasında da kuruyan asma yaprakları boylarına göre buzdolabı torbalarına doldurulup derin dondurucuya konuyor. Gerektiğinde hangi tür dolma yapılacaksa o boy için uygun olanlar çıkarılıp çözüldükten sonra kullanılıyor.
 Eeee! artık bu kadar yapraktan bahsedince bir dolma fotoğrafı da iliştirmek farz olmadı mı?
Yapmak isteyenler için şimdiden kolay gelsin ve ağız tadınız eksilmesin.

3 yorum:

  1. Merhaba İsil hanim. Ellerinize saglik. Afiyetle yiyin. Cok faydali bir post olmus. Ben de yapacagim. Kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Annemle yaptığımız salamuralar geldi aklıma.
    Derin dondurucuya koymak da güzel fikirmiş. Sondaki sarma fotoğrafı da nefis görünüyor :)

    YanıtlaSil
  3. BENDE BU ŞEKİLDE hazırlıyorum ışıl hanım ellerinize sağlık afiyet olsun başka bir tarif vardı henüz koymamışsın herhalde tekrar bakarım sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe