Merhaba sevgili dostlarım, arkadaşlarım.
Çok önceki iletilerimden birisinde evde doğal tereyağ yapımını paylaşmıştım. Blog dünyasına yeni katılan pek çok blogcu arkadaşımın da haberdar olması, belki evlerinde kendi yağlarını yapmak isteyenler olabilir düşüncesiyle bu kez biraz daha görsele yer vererek, buradan yola çıkarak da çeşnili tereyağı nasıl yapılır onu da paylaşmak istedim.
2009 senesinden beri tam beş yıldır evime kutulanmış, işlenmiş süt ve de hazır yoğurt girmiyor. Çok büyük fedakarlıkla üretilerek kapımıza kadar gelen sevgili Aysun Hanım'ın (Aysun the Sütçü/ Gündönümü Çiftliği) kızlarım diyerek sevdiği, onlara anne şefkati, ilgisi göstererek baktığı ineklerinin sütünün hiç bir damlasını ziyan etmeden azami fayda sağlayarak tüketiyoruz. Böylesi güzel ve sağlıklı bir süte kavuştuğum için de kendimi çok ama çok şanslı hissediyorum. Sevgili Aysun'cuğuma ve ekibine de sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Gelelim tereyağ yapımına. Kaynamış sütün kaymakları kullanılarak yapılabildiği gibi ev yapımı yoğurt kaymaklarından da yapılır ki; ben bunu tercih ediyorum. Haftada bir gelen sütü yoğurt yaparken sütün bütün kaymaklarını yoğurt mayaladığım kapların üstüne koyup yoğurdu bol kaymaklı olarak mayalıyorum. Yağı ise iki haftanın yoğurt kaymaklarını toplayıp o şekilde çıkarıyorum. Bu da bize kahvaltılara, bazen çorba ve pilavlara bile kafi geliyor.
Üstteki fotoda gördüğünüz küçük kasedeki kaymaklar bir önceki haftaya ait olanlar. Kaşıklı olandaki ise bu haftanın kaymağı.
Bütün kaymakları kaşıkla toplayıp blendıra koyuyor sonra da üzerine önce bir bardak oda ısısında su daha sonra da biraz sıcak su (sıcak su blendırı fazlaca çalıştırmadan yağın çabuk toplanması için)ekleyip birkaç dakika çalıştırıyorum.
Kısa bir süre sonra yukarıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi tereyağ parçacıkları üstte toplanıyor. Onları delikli bir kepçe ve kaşık yardımıyla toplayıp bir kaseye koyuyorum.
Bütün yağları bu şekilde topladıktan sonra kasenin üzerine soğuk su ekleyip kaşığın tersiyle veya bir spatula ile bastırarak yağın içindeki ayranların çıkmasını sağlıyorum. Bu işlemi su tamamen berraklaşana kadar birkaç kez yapıp sularını döküyorum.
Bu fotoğrafda tamamen ayranından ayrılmış tereyağı görüyorsunuz. Blendırda kalan ayran ise tamamen doğal yayık ayranıdır. Keyifle için.
Çeşnili tereyağı ise arzu ettiğiniz baharat tohumlarını ve yeşillikleri kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ben balkonda yetiştirdiğim, taze sarımsak, nane, biberiye ve kekiğin yanı sıra yazdan kurutup hazırladığım acı biber, kişniş, kimyon, karabiber tohumlarını ekledim. Sizler kendi damak tadınıza uyan başka baharatları da ilave edebilirsiniz.
Tohumları havanda dövüp boyutlarını biraz küçülttüm. Taze yeşillikleri de incecik kıyarak tereyağına ilave ettim.
Sonrada bütün malzemeleri tereyağ ile karıştırıp, küçük bir kaseyi stretch filmle kapladıktan sonra tereyağı boşaltıyorum. Stretch filmin kaptan sarkan kısımlarını üzerine kapatıp dolaba kaldırıyorum.
Bundan sonra nasıl tüketeceğiniz ise keyfinize kalmış. İster benim o gün yaptığım gibi ekşi mayalı ekmeğinizin üzerine sürüp yiyin, ister tostunuza kullanın, pişmiş olan bifteklerinizi tavadan, fırından almadan önce şöyle bir bıçak ucuyla süreceğiniz bu yağla lezzetlendirin. Hatta omletinizi bu tereyağ ile yapın.
Hepsinin çok ama çok daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Güzel ve güneşli bir hafta dileklerimle afiyetler olsun.
Limonlu Dondurma (Salepli)
4 ay önce
Işıl ablacım ellerinize sağlık..Ev yapımı,harika görünüyor..Tam organik..
YanıtlaSilIşıl Ablacımmmm, blogun çookkk güzel olmuş, şık ve sade. Uzun zaman olmuştur yayınların ama ben daha yeni gördüm.
YanıtlaSilBen seni tanıdığım için kendimi bir kez daha şanlı hissettim, inan. Çünkü senin tecrübelerinden, bilginden ve paylaşımlarından öğrenecek daha çoookkkk şeyler var.
Eve kutu süt, hazır yoğurt vs. ben de yıllardır sokmuyorum. Ama senin kadar becerikli olamadığım için tereyağı hazır alıyordum ki, artık almam :)
Sana bu ve bu gibi konularda muhteşem bir kitap tavsiye etmek isterim (hatta okumuş olabileceğini dahi düşünüyorum.) Yavuz Dizdar'ın 'Yemezler' kitabı. Kendi sitesinde de çok güzel makaleler var. Hazır gıdalar, tavukçuluk sektörü, sütler, yoğurtlar ve daha neler neler.
Bu arada İstanbul'da incir reçeli vaktiyse, Ankara'dakilerin suçu ne (instagram'a atıf ), canımız çekiyor valla...
Ellerine sağlık, mutfağında sevgi eksik olmasın :)
İsil hanim gercekten elinize emeginize saglik. Ben belki evde tereyag yapmayi beceremem ama kahvalti sofralarinda tereyagini artik boyle sunacagim. Kucak dolusu sevgilerimi yolluyorum guzel yurekli arkadasim. (affiniza siginarak boyle hitap ediyorum cunku ben sizi tanimadan sevdim)
YanıtlaSilMeltemciğim,
YanıtlaSilBu iltifat ve güzel sözlerinle ilgili yorumunu okudum ama birtakım sosyal olaylardan dolayı ancak yazabiliyorum. Asıl ben kendimi şanslı hissediyorum senin gibi güzel bakan güzel
gören dostlar kazandığım için canım. Sağol.
Beceriklilik değil sadece kültürümüzün bir parçasını uygulamak demek daha doğru. Yoksa tarifte de göreceğin gibi hiç öyle bir ustalık gerektirmiyor. Teknoloji de işleri kolaylaştırınca yapmak, doğru yiyeceklere ulaşmak daha kolay Yıllar önce henüz çocuklarım küçükken blendırım olmadığı zamanlarda aynı işlemi kavanozda yapıyordum. Kollarım ağrıyıncaya kadar sallamam zahmetliydi ama o zamanlarda da yapıyordum hep.
Yavuz Dizdar'ın kitabını almadım ama sitesinden ve medyadan takip ediyorum. Onun söylediklerini çok doğru bulup uyguluyorum. Keşke bütün doktorlarımız onun kadar açık yürekli olup kral çıplak demek cesaretini gösterip, doğru bildikleri konularda bizleri aydınlatabilse.
Yaaa! evet bu yabani incir hemen her yerde bulunabilen bir meyve. Nedense bazı yörelerde, sanırım bilinmediği için satışı da olmuyor.
İstanbul için incir vakti dememin sebebi ise daha sıcak bölgelerde mesela İzmir'de çok önceleri çıkmış olmasındandı.
Can çekmesi konusunda da çok haklısın gerçekten. Keşke yakın olsak da sana da ikram edebilsem.
Senin de ellerine, emeklerine sağlık Meltemciğim.
Tekrar teşekkür eder, kucak dolusu sevgilerimi gönderirim.
Nurşenciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım. Biliyorumki sen oralarda köylülerin yaptığı çok daha lezzetli tereyağlarına ulaşabiliyorsundur.
Sımsıcak sevgi ve selamlarımla...
Arzu hanım, çok teşekkür ederim.
YanıtlaSilYapamam diye düşünmeyin, eğer doğru ve güzel bir süte ulaşırsanız tariften de göreceğiniz gibi zor bir yanı yok. AA! tabi şu var. Doğru beslenmek, doğru gıdalara ulaşmak biraz daha fazlaca emek ve zaman istiyor. Ancak iç huzuru ile yemek inanın bütün yorgunluğa değiyor.
Rica ederim, ne demek, beni çok mutlu ettiniz. Ben Ufuk'u çok seviyorum ve sanal da olsa sayesinde tanıdığım Ufuk'un arkadaşı Arzu'yu da çok sevdim.
İyi ki sizi tanıdım ve iyi ki güzel ve zarif bir arkadaşım oldu.
Çok sevgi ve selamlarımla...
Biz onu kaymak kısmında kahvaltılık olarak tüketmiş oluyoruz. Mümkün değil tereyağı olabilsin. Bence kaymak daha güzel ;) Ev yapımı tereyağını omletle falan ziyan etmeyin yahu, ekmek diye bir şey var bol bol :D
YanıtlaSilÇok haklısın Bitli Turistim, çooook. Lakin benim kan değerleri tavan yapıyor, çocuklar da kilo alıyoruz deyince tereyağa dönüşüyor bizim kaymaklar. Şöyle ekmek üstüne birazcık da balla ben kaçamaklarr yapıyorum lakin yememem lazım. Fakat bu baharatlı tereyağ da inan girdiği her yemeğe tavan yaptırıyor. Bugünkü kestane mantarına bir lezzet katmıştı ki anlatmam mümkün değil.
YanıtlaSilKucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.
Sormayın o yasakları ya. Bana toptan yağ, yağlı her şey yasak zaten. Kilo aldırması da cabası tabii. Az ve öz olmalı ama arada bir şey yapmaz ;)
SilSen misin tereyağına laf söyleyen :)) Artık kızıma tereyağı verebileceğim öğrendikten sonra koşa koşa bloğa geldim. El mahkum. :)))
SilBir de şaka gibi ama ben sizin bu yazıyı neredeyse bir yıl önce yazmışsınız gibi geliyor. Çocuktan önce çocuktan sonra diye ayrılıyormuş meğer insanın beynı :D