6 Nisan 2014 Pazar

GÜNEŞ POĞAÇA

 
Bir önceki iletinin konusu olan çay davetimde yaptıklarım arasında olan bu güneş poğaça facebookdaki arkadaşlarım tarafından çok beğenilince önceliği buna vermek istedim. Diğer tarifleri de sırasıyla vermeye çalışacağım.
Geçen dönem kursta yaptığımız bir lezzet bu. Mayalı bir poğaça hamuru ve patatesli bir içten oluşuyor. Piştikten sonra da bu kabarık şekli alması için en uygun malzeme patates. Ispanak veya pazı gibi sebzeler veya kıyma da konabilir fakat onlar piştikten sonra hacimlerini yitireceği için bu kadar kabarık bir görüntü olmayacaktır diye düşünüyorum.
 Malzemeler

1) 2 adet yumurta ( bir tanesinin sarısı üzerine sürmek için)
2) 125 gr. tereyağ + 1/2 çay bardağı zeytinyağ
3) 1 çay bardağı süt
4) 1 çay bardağı su
5) 1 paket yaş maya
6) 1 çorba kaşığı tozşeker
7) 1 tatlı kaşığı tuz
8) Alabildiği kadar un (ben 700 gr. civarında un kullandım)
9) Susam ve çörekotu

İç malzemesi
1) 4-5 adet haşlanmış ve çatalla ezilmiş patates
2) 3 adet kurusoğan
3) Tuz, karabiber, kırmızı pul biber veya arzu ettiğiniz başkaca baharatlar

Yapılışı
1) Ilık su ve süt bir kaseye konur. Üzerine ufalanmış maya ve tozşeker eklenip 15-20 dak. bekletilir. Büyükçe bir karıştırma kabına un konur ve ortası açılır. Orta yerine yumurtalar, eritilmiş ve ılınmış tereyağ, zeytinyağ, tuz ve mayalı karışım eklenip karıştırılır. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur olana kadar un ilavesiyle yoğurulur. Üzeri stretch filmle kaplanır ve sıcak bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
 2) Hamur mayalanırken iç malzeme hazırlanır. Yemeklik doğranmış soğanlar sotelenir ve içine haşlanmış, ezilmiş patatesler de eklenip bir süre birlikte kavrulur. En son tuz ve baharatları ilave edildikten sonra soğumaya bırakılır.
3) 2-3 katı büyüklüğe ulaşmış olan hamur biri diğerinden bir yumruk daha büyük olacak şekilde iki parçaya ayrılır. Küçük olan parça yağlı kağıt üzerinde elle veya merdane ile büyükçe bir servis tabağı büyüklüğünde açılır. Ilınmış olan iç malzeme hamurun dış tarafına yukarıda görüntülemeye çalıştığım şekilde yerleştirilir. Büyük parça da  açılır ve diğer parçanın üzerine yerleştirilir.
 4) Alttaki ve üstteki hamur parçaları birbirine hem orta yerinden hem de kenarlarından bastırılır. Ortadaki boşluk bıçakla 8'e bölünür ve her parça patatesli kısmın üzerine çevrilir.
5) Kenarları da kıvrıldıktan sonra üzerine ayrılmış olan yumurta sarısı sürülür. Çörekotu ve susam karışımı üçgen parçaların üzerine serpilir.
6) Önceden 180 derece ısınmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun...

10 yorum:

  1. Işıl ablacım tek kelimeyle muhteşem olmuş,ellerinize sağlık..Misafirler bayram etmiş...

    YanıtlaSil
  2. Güneş poğaçayı harika görünüyor, Işılcım. Ellerine sağlık.
    Hamurun malzemesi de çok güzel her türlü poğaça için kullanılabilir.
    Pastanın tarifini bekliyorum:))
    Güzel bir hafta diliyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok şık bir sunum canım.nefis olmuş.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık. Sunum harika...

    YanıtlaSil
  5. İsil hanim merhabalar. Harika bir tarif ve sunum. Ben bayiliyorum boyle sunumlara. İzniniz olursa denemek isterim. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Nurşenciğim, çok teşekkür ederim. Evet çok lezzetli buldular yaptıklarımı. İnşallah birgün de birlikte otururuz masaya.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  7. Evet Sareciğim, her tür poğaçaya uygulanabilecek bir hamur oluyor. Yalnız, dediğim gibi içi için piştiğinde sönmeyecek bir malzeme olması bu güneş şeklini korumak için önemli.
    Pastadan önce tavuklu terin'e talepler fazla olduğu için önceliği ona vereceğim sanıyorum. Söz bu sefer arayı fazla açmayacağım.

    Çok sevgi ve selamlarımla,

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Gülsüm,

    Çok teşekkür ederim, sağolun.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  9. Serapcığım,

    Çok teşekkür ederim. Sunumu da servisi de güzel. Üstelik tek tek yapılmadığı için de yapımı pratik. Tavsiye ederim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Arzu hanım,,

    Evet tam da sizin süslü mutfağınıza yakışacak bir sunumu var bu poğaçanın. Yaparken de hep aklıma gelmiştiniz. Sizin elinizden ve objektifinizden çok daha güzel bir şekilde çıkacağından
    eminim.
    Bu davet için sizin süslerinizden yararlanmayı özellikle de o süpürgeleri yapmayı çok istemiştim fakat yakındaki marketlerde o burgu peynirlerden bulamayınca kısmet olmadı, sadece minik bir arı yaptım fakat onun da fotoğrafını çekmeyi unutmuşum. Bir dahaki sefere inşallah.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe