29 Eylül 2007 Cumartesi

BİR KIR DÜĞÜNÜ VE PASTASI

Ankara’da oturan en küçük kuzenim teyzemin oğlu Mustafa’nın yedi yıllık arkadaşlıktan sonra evleneceği haberini alınca çok mutlu oldum. Mutluluğum hem onların artık muratlarına kavuşması hem de nikahtan sonra aile arasında yapılacak küçük bir merasimde onlara bir düğün pastası yapma fırsatımın doğmuş olmasındandı.

Bir ay öncesinden nasıl bir pasta olması üzerine çalışmalara başladım. Sevgili Burcu’nun Bake-shop’taki şeker hamurundan çiçek modelleme seminerine katılıp orada Aylin hocamdan gül ve karanfil yapımlarını öğrendim. Zamanlama çok denk geldi. Çünkü pastanın üzerini bir düğüne çok yakışacağına inandığım güllerle süslemek istiyordum. Haziran ayında bir operasyon geçiren ve bu nedenle bir ayağı alçıda olan kızım Duygu ile birlikte güllerimizi, yapraklarımızı hazırlamaya başladık.

Düğün günü yaklaştıkça içimi de bir heyecan kaplıyordu acaba altından kalkabilecek miyim diye. Çünkü ilk kez bu büyüklükte bir pasta tasarlıyordum ve yakın akrabanın dışında belki de ilk kez göreceğim, tanışacağım insanlara karşı güzel olmazsa mahcup olmak da vardı. Bu düşüncelerle bütün pastacılık ekipmanlarımı, pasta malzemelerimizi, yaptığımız gülleri, şeker hamurlarımızı toplayıp dört gün önceden Ankara’ya yola çıktık. Kır düğününün yapılacağı ve pastayı yapacağım diğer teyzemim kızının Ümitköy’deki çok güzel ve büyük evine kamp kurduk. Kurduk diyorum, çünkü pastanın dışındaki bütün yiyeceklerin de evde ve elde yapılmasına yardımcı olacak olan bütün kişiler orda olmalıydık. Teyzelerim, diğer kuzenim ve onun kızıyla ve bir de yardımcı hanımla tam 8 bayandık.



İki gün önceden pastamızı yapma çalışmaları başladı. Pasta resimlerde de görüleceği gibi üç kat olarak inşa edildi. Her katta 3 pandispanya, aralarında çikolatalı ganaj ve fındıklı şam fıstıklı krokan vardı. En alt katı büyük fırın tepsisi büyüklüğünde, orta kat bundan 5’er santim küçük şekilde ve en üst kalpli kat da 18 cm. büyüklüğünde bir kalıpta pişirdim. Pasta için 1kg. bitter kuvertür çikolata, 3 poşet Creme ole, 1,5 kg. a yakın krema, 400 gr. Creme fresh, 1 kg. un 0,5 kg fındık, o,5 kg şam fıstığı ve 3 kg. şeker hamuru kullandım. Pastanın hem taze olması hem de şeker hamurlu pastaların dolaba girme şansları olmadığı için kremasının hazırlanması ve katların oluşturulması işini düğünden bir gece önce yaptım.


Şimdi sıra işin en zor kısmına gelmişti. Bu büyüklükte bir pastayı ağustos sıcağında şeker hamuru ile kaplamak oldukça zordu. Dayımın kızı Meral ve büyük teyzemin kızı Rahime’nin de yardımlarıyla bu işi de tamamladık. Üst üste koyarak yığma bir inşaat oldu. Ama burada şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Çok hacimli ve ağır bir pasta (yaklaşık 7–8 kg) olduğu için ertesi günü alt kattaki şeker hamuru kaplamasında köşelerde ayrılmalar ve hafif bir çökme durumu meydana gelmişti. Bir daha bu büyüklükte bir pastayı ayaklar üzerine yapmak gerektiğine karar verdim. Ama o gün artık yapacak bir şey yoktu, düğün günü gelmişti. Kuzenim Meral ile nasıl süsleyeceğimizi tasarladık ve ben bu işi ona devrettim. Çünkü ben hazırlandıktan sonra Rahime ile birlikte gelin almaya gidenlerin arasında olacaktım. Meralciğimin ellerine sağlık pastayı çok güzel süslemişti.


Türk Japon Vakfı’nın salonunda kıyılan nikahtan sonra, yakın akraba, eş dost ile eve geldik. Evde 3 gün boyunca kamp kuran 8 kadın olarak her çeşit börekten(kıymalı, peynirli, kıymalı –patatesli ve su böreği) 3’er tepsi;3 kg kıymadan minik köfteler, 5 kg. tavuktan yapılan sote, iki büyük tencere z.yağlı yaprak sarma, z.yağlı biber dolması, Rus salatası, patlıcan salatası,
Yeşil salata, domates; tatlı olarak da fındıklı kurabiye, erik marmelatlı kurabiye ve (voltaj düşüklüğü nedeniyle beni hüsrana uğratan) fıstıklı makaronlardan oluşan tabaklarımızı masalara yerleştirdik, diğer misafirlerin de gelmesini bekledik.

Yakışıklı oğlumuz Mustafa ile güzel, akıllı gelinimiz Tülay’ın da gelmesi ve damadın babası olan eniştemin anlamlı bir konuşması ile başlayan eğlencede bol bol yenildi, içildi. Uzaklardan gelen akrabalar ile hasret giderildi, danslar edildi, kahkaha ve sevinç içinde poz poz fotoğraflar çekildi.(Baş fotoğrafçı ve kameraman kardeşim Zuhal’di.)











Sıra pastaya geldi. Son anda akla gelen maytaplarla pastamız daha da güzel oldu. Gelinle damadımız pastalarını kestiler ve bizlere defalarca teşekkür ettiler. Pastanın görünümü kadar lezzeti de çok övgü aldı. Gerçekten de onca malzemeye rağmen tadı çok hafif olmuştu. Çok kalabalık olur diye düşünerek bu büyüklükteki (sanırım 100–110 kişilikti) yaptığım pasta gelen 70–80 arasındaki misafirlere kocaman dilimler halinde ikram edildi.

Böyle bir organizasyon için bize defalarca teşekkür eden gelinle damadın ve anne babalarının mutluluğu gözlerinden okunuyordu.

Biz emeği geçenler de gerçekten çok mutlu olduk. Onlara sonsuz mutluluklar diliyorum.

Darısı tüm sevip evlenmek isteyenlerin başına diyelim.
ONLAR ERDİ MURADA BİZ ÇIKALIM KEREVETE…
























31 yorum:

  1. hosgeldiniz aramiza ne guzel olduda geldiniz harika pasta fotolar ellerinize saglik cifte mutluluklar

    YanıtlaSil
  2. Allah (c.c) mesut etsin....Eline sağlık çok güzel ama zor bir çalışma olmuş..Selamlar...

    YanıtlaSil
  3. Nihancım merhaba,
    Önce çok şaşırdım. Ben fotoğtafları henüz yayınlamıştım ki senin yorumun aynı anda elime geçti. Sanırım beni ilk fotoğraftan takip ettin. Ziyaretin ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim. Ben de seni tanıdığım için çok mutlu oldum. Şu an bulunduğun ülkenin yemek kültürünü bize aktarırsan çok seviniriz.
    Görüşmek dileklerimle hoşcakal...

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Serinmavi,
    Biz de yeni evli çiftimize mutluluklar diledik ve Allah bir yastıkta kocatsın dedik. Sağol dileklerin için. Evet biraz zor ve yorucu bir çalışmaydı ama inanın ki herşey başarıyla bittiğinde yorgunluğumuzdan da eser kalmamıştı.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Ellerinize sağlık , Allah her daim mutlu etsin evlileri ... O şahane pasta inanın o kadar güzel görünüyorki kolay değil böyle büyük bir pasta ile misafirlerin huzuruna çıkmak tebrik ediyorum sizi fakat her zaman inandığım birşey varki her emek sevgi ister , pastaya katılan kremanın yanına birazcıkda sevgini katınca o pasta pastalıktan çıkıp bir sevgi abidesine dönüşüyor . Ellerinize sağlık
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Yasemin.
    O güzel sözlerinle beni çok mutlu ettin inan. Tabi ki bu işler sevgisiz olmaz. Sevince de her işin üstesinden gelineceğine ben de inanıyorum.
    Yorumların için çok teşekkür ederim.
    Benden de sana sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  7. Oh be !
    Ablamı nihayet HERKES tanımaya başladı. YAŞASINNNN :)
    Biz yani aile ve yakın çevresi, onun ne kadar marifetli ve mütevazi olduğunu biliyoduk ama istiyoduk ki herkes bilsin, pastalarını yesin ve mutlu olsun; damaklarında bir lezzet, dimağlarında IŞIL PASTA VE BÖREK kalsın. O yüzden ona hep kendine özgü, ev pastaları satan, güzel, şık bir yer düşleyip durmuşumdur. Olmadı ama bundan sonra olmayacak değil ya. Bu bile onun için büyük bir aşama.

    Şimdi sizler, yemeden takdir ediyor, cesaretlendiriyorsunuz. Hepinize teşekkür ederim; hepiniz üretken olup bunları paylaştığınız ve bayanları üretken olmaya teşvik ettiğiniz için.

    Aslında ablam hakkında bilmediğiniz çok şey var. Bir tane SIR vereyim mi ? Bu kendi halinde gözüken bayan var ya, bundan tam 18 yıl önce, henüz tek çocuklu ve ben de öğrenciyken, Ortaköy de o zaman bu kadar popüler değilken, sadece YERDE kitap satan öğrenciler ve bir kaç takıcı varken, ablam ve annem beni kırmayarak 2 gün boyunca evde ummalı bir çalışmanınn sonunda ENFES ıspanaklı gül böreği, ayva tatlısı, ıslak kek, mercimekli köfte, tart, kurabiyeler yapıp pazar günü taaa Moda'dan kalkıp (yayan) vapur + otobüs seyahatinden sonra Ortaköy'e gider, minicik bir masanın üzerinde bunları satar, benim cep harçlığımı çıkarmama yardımcı olurdu. (İşte böylesine fedakar ve yardımsever benim ablam.)
    Hatta karşımıza yeni bir restaurant açılınca, sahibi geLip bize bağırıp çağırmıştı ''Siz de hiç deontoloji yok mu ? Restaurantın karşısında bunlar satılır mı ? '' diye. Düşünebiliyo musunuz insanların aç gözlülüğünü ve ablamı kıskanmalarını ??? :) Ufacık bir masada ben cep harçlığımı çıkarırken, ablamsa yaptığı güzel börekleri satıp, geç kalınca daimi müşterilerimizin 'nerde kaldınız ayol? Kahvaltı edeceğiz , sizi bekliyoruz'' serzenişleri, bunun bize verdiği keyif tam 2 yıl sürdü.

    Ablamın bu hünerinden hiç nasip almamış ve meraksız biri olarak, Kerem'in doğuşuyla benim bu maceram da sona ermişti. Yaa, işte böyle... Kimbilir 90 lı yıllarda belki siz de ablamın börekleriyle kahvaltı etmişsinizdir ???

    Oh be ! İyiki bu blogu açtın CANIM. Bana da fırsat doğdu, gevezelik etmek için :))

    Düğün fotoğrafları da yazı da güzel olmuş, her ne kadar kendini ve ailemizi sağdan sola tanıtmasan da !!!
    Fotoğrafçın olarak benim resmimi de son anda sitemlerim yüzünden koyduğunu da unutmıcam bu arada ):

    Sevgiyle kal canım
    Kardeşin Zuhal

    YanıtlaSil
  8. Annecim senle gurur duyuyor ve yardımlarını, yorumlarını da esirgemeyen tüm bloggerlara teşekkür ediyoruuuum. Anne ben evlenirken 16 katlı pasta yacaksın dimiiii??? kızın...

    YanıtlaSil
  9. Işıl Ablacığım,fotoğraflardan pastanız harika görünüyor.Çok emek verip yorulmuşsunuz ama değmiş doğrusu.Tadının da çok güzel olduğundan adım gibi eminim. Çünkü sizin pastalarınızdan Fransa'dayken çok yedim.Ellerinize sağlık.Dedim ki Işıl Abla'nın elinden hiçbirşey kurtulmaz,yaptı mı tam ve böyle mükemmelini yapar.
    Ama böyle güzel bir yeteneğiniz varken bence hiç durmayın,bir pastane veya restoran açın ki(Çünkü yemeklerinizin de çok güzel olduğunu biliyorum)başkalarını da o çok leziz pasta ve yemeklerinizden mahrum bırakmayın.

    Bu arada yeni evlilere de sonsuz mutluluklar diliyorum.
    Sağlıcakla kalın....
    Feride

    YanıtlaSil
  10. Işıl Hanım daha öncede belirttiğim gibi pastanız nefis. Kır düğününüz çok cici. Yeni evlelilere ömür boyu mutluluklar diliyorum. Görüşmek üzere sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Merhaba Ferideciğim,
    Güzel sözlerin ve iltifatların için çok teşekkür ederim. Evet Fransa'da daha çok görüşme şansımız oldu ama hedense Türkiye'ye gelince bir türlü görüşemez olduk.En kısa zamanda gelirsin de yine bunlardan yapıp yeriz. Hem artık ben senin ve Zuhalin'de düğün pastalarınızı yapmak istiyorum. Hadi artık.
    Seni cok öpüyorum.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Blog dünyasına hoşgeldiniz. Ne iyi ettiniz de geldiniz :))) Pastanıza bayıldım. Harika olmuş. Güzel şeyler yapacağınıza eminim buralarda. Yeni evli çifte de mutluluklar dilerim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. selam Işıl abla ellerine sağlık o gün bize muhteşem bir gün yaşattınız sana ve bütün yeni akrabalarıma çok teşekkür ediyoruz berker ailesi olarak ellerinden öpüyorum
    yeni gelininiz
    bu arada siteye bayıldım :))

    YanıtlaSil
  14. Özlemciğim merhaba,
    Seninle tanışmıştık Burcu'nun Bake-shop'unda. Sen o gün kardeşinin nişan pastası için alışverişe gelmiştin.Şeker hamuru almıştı. Aslında çok unutkanımdır ama o günü unutmadım. içimden kimbilir ne güzel bir pasta yapacak diye geçirmiştim. ÖYLE DE OLDU. nişan pastası çok güzeldi. Bilg. konusunda çok cahil olduğum için yorumlarım çıkmıyordu. Ama artık öğreneceğim mecburen.
    Paylaşımların ve ziyaretin için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  15. Işıl Hanım, öncelikle blogunuz hayırlı ve bol tarifli olsun diyorum. Sonrada yeni evlilere uzun yıllar sürecek mutluluklar ve pasta için ise ellerinize sağlık çok başarılı diyorum. Bloguma bıraktığınız kutlama mesajı içinse çok teşekkürler...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Işıl bir gelmişsin ,pir gelmişsin...Ne güzel bir pasta bu böyle..Bloğun hayırlı olsun diyorum ve yeni tariflerini bekliyorum..
    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. Merhaba,
    aramıza hoşgeldiniz, pastanız çok güzel olmuş. Ben de ilk kez bir nişan için pasta yapacağım zaman gece heyecandan uyumadığımı hatırladım :)
    Yeni evlere çiftlere ömür boyu mutluluklar dilerim.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Işıl Hanım
    Blogunuz hayırlı olsun. Pasta harika görünüyor ellerinize sağlık!
    Cenk

    YanıtlaSil
  19. Işıl hanım,
    Blogunuz hayırlı uğurlu olsun. Güzel paylaşımlar diliyorum.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  20. Tülaycığım merhaba
    Güzel gelinimiz, tekrar hoşgeldin aramıza, ailemize. Mustafamızın (son kuzen, son torun)senin gibi bir eşe sahip olduğunu görmek de bizleri çok mutlu etti.
    Düğününüz geçekten çok sıcak, samimi ve neşeliydi. Bizlerin yaptıklarına gelince söz konusu bile olmaz. Hepimiz can-ı gönülden yaptık bunları.
    Size ömür boyu mutluluklar diliyorum
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  21. Ufuk hanım, çok teşekkür ederim ziyaretiniz ve yorumunuz için.
    Daha Ufuk Sıtkı' olarak başladığınızdan beri izleyicinizim.Dediğim gibi çok başarılı, azimli ve çalışkansınız.
    Tebrik ederim
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  22. Işıl Hanım, hoşgeldiniz aramıza, sizi ve yeni evlileri tebrik ediyorum. Ayrıca ellerinize sağlık, harika bir pasta ve çok güzel görünen yiyecekler hazırlamışsınız. Size bol yorumlu tarifler, çiçeği burnunda çifte ise mutluluklar diliyorum.
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  23. mutluluklar dilerim
    Harika hazirlinmissiniz elinize saglik cok guzel olmus hersey
    hosgeldiniz blogunuz hayirli olsun sevgiler gelin damat cok yakismislar cok guzeller

    YanıtlaSil
  24. Merhaba Cafe-gusto,
    Serpiiciğim, çok teşekkür ederim güzel ve nazik yorumun için. Sizler kadar olmasa da ben de sizleri izleye izleye birşeyler yapmaya çalışıyorum. Pasta hakkındaki sözlerin beni çok mutlu etti,
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  25. Selam Kuzine,
    Yazılarını ve senin de yaptığın enfes ürünleri zevkle takip ediyorum. Bu pastada senin 'Pes etmedim pastası'ndan ilham alınmadığını söylemem haksızlık olur canım. Çok güzel olmuştu.
    Senin ki kadar güzel olmasa da çok da kötü sayılmazdı. Yorumun ve güzel sözlerin için sağol
    Görüşmek dileklerimle hoşcakal,

    YanıtlaSil
  26. Cenk Bey merhaba,
    Ziyaretiniz beni nasıl memnun etti anlatamam. Sizin yaptıklarınızın yanında benimkiler çok acemice.
    Ama ben de kendimi sürekli geliştirmeyi istiyorum.
    Ümit ederim siz de hayalinizdeki kafeyi açarsınız da biz de gelip birşeyler yeme şansına erişiriz.
    Hoşcakalın,

    YanıtlaSil
  27. Burçinciğim, ziyaretin ve güzel dileklerin için teşekkür ederim.Her zaman beklerim
    Hoşcakal,

    YanıtlaSil
  28. Neslihan merhaba,
    Çok teşekkür ederim, inşallah hayırlı olur. Pasta yapmak artık ben de bir tutku haline gelmişti ve mutlaka böyle birşey yapmam gerekiyordu. Gerçi sizler kadar olmasa da yılların birikimiyle birşeyler çıkıyor ortaya
    Hoşcakal,

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Mutfakistan,
    Siz de yeni bir blogcusunuz anladığım kadarıyla, sizin de bloğunuz hayırlı olsun. Bloğunuzda gezindim de o demir tatlısında takılıp kaldım. Hiç daha önce böyle bir tatlı görmemiştim.
    Çok güzel görünüyor, sizin de ellerinize sağlık
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  30. ısıl abla demek sanırım daha doğru olacak:)) yenı evlılerı allah mesutt etsın:)) demek bu muhtesem pasta sızın elınızde ınsa edıldıı.. eee ben demıstım elımden cekeceksınız dıye:)) en yakın zamanda karanfıl yapımı hk bılgı verırsenız cok mutlu olurum.. pastaya bayıldım bayıldımm. o yanlarda kı catlamaları ınanın sadece bızler görebılıyoruz.. benımde basıma geldı nısan pastamda:)) ama cok detaylara bakmıyor ınsanlar:) bız uzulduğumuzle kalıyoruzz;) katları yerlestırırken pıpet kullanmadınızmı pekı??elınıze sağlık..

    sevgıler
    fıdan

    YanıtlaSil
  31. Fidancığım,
    Tabii ki abla diyebilirsin. Zaten ablan sayılırım değil mi?
    Yeni evli çiftimiz de bloğu ve gelen yorumları görüp mutluluk dileklerini ileten sizlere çok teşekkür ediyorlar.
    Karanfil yapımını daha sonraki günlerde anlatırım. Bu aralar kış hazırlığından dolayı çok yoğunum.
    Biliyorsun pasta Ankara'da yapıldı.Pasta malzemeleri satılan yerleri bilemediğim için (ayak almam lazımdı giderken unutmuşum)alamadım ancak tahta çubuklar yerleştirmiştim onlar da yeterli gelmedi sanırım.Diğer konuya gelince galiba haklısın, bunu bir tek ben dert edinmiştim, misafirler görmediler bile.
    Görüşmek üzere hoşcakal,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe