26 Ekim 2010 Salı

BURDUR'UN SARMA AŞI

Daha önceleri sayfamda birkaç yöresel yemek tarifini yayınlamış ve sizlerle paylaşmıştım. Bunların hemen hepsi babamın memleketi olan Bitlis yöresinin yemekleriydi. Bu kez eşimin memleketi olan Burdur'a ait benim de beğendiğim yemeklerinden birisi olsun istedim.

Yüzlerce yıllık tarihe sahip olan bu ilimizin yemek kültürü çok gelişmiş. Tatlıları, reçelleri,( özellikle kayınvalidemin sakız kabağından yaptığı kabak reçeli), patlıcan reçeli, şimdilerde kimsenin yapmaya cesaret edemediği, yemedim ama methini çok duyduğum haşhaş helvası, katmer, sac böreği, testi kebabı ilk aklıma gelenlerden.

Bu yemeği özel kılan şeylerden birisi yörede çok sık kullanılan haşhaş. Burdurda pek çok çörek ve tatlının içinde yer alan haşhaşın girdiği her yemek ayrı bir lezzet ve aromaya bürünüyor. Yapımı çok kolay olan bu yemek eskilerde bağlara gidilip orada ilk çıkan taze asma yapraklarına sarılarak yendiği için adı da sarma aşı olmuş. Günümüzde hanımların çay sofralarında yer alan bu yemeği eşim çok seviyor. Bu akşam ona bir sürpriz yaparak pişirip, bakışlarındaki çok güzel olmuş ifadesini görünce de çok mutlu oldum. Yanında ister turşu ve ayranla isterseniz demli bir çay eşliğinde harika bir lezzet. Pilav gibi pişirilip masaya büyük bir servis tabağının içinde getirilip, taze veya salamura asma yaprakları bir tabağa konuyor. Herkes kendi sarmasını kendi yapıp afiyetle yiyiyor.

Eğer siz de bulguru, haşhaşı ve cevizi seviyorsanız bu enfes pilavı bir kez olsun denemenizi şiddetle öneririm.

Bu yemeğin özelliklerinden birisi de içinde kuyruk yağının eritilmesinden sonra kalan kıkırdak denen malzemenin kullanılması. Daha önce yaptıklarımda kullanmamıştım. Ancak bu kez sizlere orijinal terifi eksiksiz vereyim diye bu malzemeyi de hazırlayıp ekledim. Kokusu çok baskın olmasın diye orijinal tariftekinden daha az (2 kaşık) kullandığın için aromasını pek hissetmedik. Ama sizler kıkırdak olmadan da yapabilirsiniz.

Malzemeler

1) 3-4 adet kuru soğan

2) 1/2 kg. pilavlık bulgur(Büyükçe bir kase dolusu)

3) 250 gr. ezilmiş beyaz haşhaş

4) 50 gr. tereyağ + 75 gr zeytinyağı

5) 3-4 kaşık kıkırdak (Kuyruk yağının eritilmesinden sonra kalan kısım)

6)200 gr. dil peyniri (orijinalinde yöreye ait bir tür yağlı peyaz peynir kullanılıyor)

7) 1 su bardağı dişe gelecek irilikte dövülmüş ceviz

8) 2-3 çorba kaşığı kuru nane ve 1 çorba kaşığı tuz
Bu kadar basit ve az malzemeden böylesine güzel bir yemeğin,
Yapılışı
1) Büyükçe bir tencereye yağlar konur ve yemeklik doğranmış soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur.
2) Ezilmiş beyaz haşhaş da eklenip birlikte bir iki kez karıştırılıp kıkırdaklar da ilave edilir.
3) Bir ölçü bulgura iki ölçü olarak su da tencereye konup kaynamaya bırakılır.
4) Su kaynayınca içine bulgur eklenip pilav gibi pişirilir.
5) Pişen pilavın içine ceviz, nane ve küçük küçük doğranmış dil peyniri eklenip karıştırılır ve demlenmeye bırakılır.

Ondan sonra da eşimin deyimiyle "değmen benim gamlı yaslı gönlüme" türküsü eşliğinde çala kaşık ay pardon yapraklara sarılarak yenir.

Not. Daha önce evde bulunan esmer haşhaş ezmesiyle yaptığımda bu lezzete ulaşamamıştık. Yapmak isteyen arkadaşlarımın özellikle beyaz haşhaşı aramalarını (yöresel yiyecekler satan marketlerde bulunacağını sanıyorum) önemle duyururum.

Bereketli sofralarda afiyetler olsun.


Sürekli kesilen internet bağlantısı nedeniyle bu dördüncü yazışımda inşallah yayınlamayı başarabilirim.

12 yorum:

  1. Yöresel lezzetlerimiz tanıtacak etkinlikler yapmalıyız... Ne güzel bir tarifmiş, hem de sarma derdi yok, isteyen istediği kadar sarsın, sevdim ben bu işi... Ama kuyruk yağı olmadan yapsak nasıl olur? Ellerine sağlı Işıl Ablacığım, sevgiler...

    YanıtlayınSil
  2. Harika görünüyor afiyetler olsun.
    yöresel yemekleri denemek ve bloglrad yayaınlamak bizlere düşüyor yok olmasınlar kalıcı olsunlra.

    YanıtlayınSil
  3. Işılcım yöresel tarifleri çok seviyorum, Ayselin fikride çok güzel hani

    ellerine sağlık canım

    sevgiler

    YanıtlayınSil
  4. Burdur mutfağı gerçekten çok zengin Işıl'cığım. Ben de bir kaç lezzetini tatma fırsatı bulmuşumdur. "Mutfaklardan Taşan Öyküler"de sevgili arkadaşım Nazlı'nın Burdurlu annesinin mutfak anıları da vardı. Pek hoş şeyler öğrendim ondan doğrusu!

    YanıtlayınSil
  5. kuyruk yağını sanırım hem bulamam hem kullananmam :) ama yöresel tatlara bayılırım..
    elinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlayınSil
  6. Şimdi baktım da Ayfer Kaur'daki baharat şişesinde 70 gr beyaz haşhaş var. Bir aktar önünden geçerken unutmamalı, açık satılandan almalı ve bu lezzetin tadına varmalı Işıl'cığım. Kuyruk yağı, kıkırdak falan yok tabii bizim hayatımızda. Tokat yaprağı var ama. Sızmada yapar yeriz vallahi, sen istediğin kadar itiraz et...

    YanıtlayınSil
  7. Ellerinize sağlık. Çok güzel, çok leziz ve iştah açıcı olmuş.

    Saygılar.

    YanıtlayınSil
  8. canım epeydir ziyaretine gelemedim ne güzel şeyler yapmışsın beraberce olsakta yesek..sevgili ışılım ...

    YanıtlayınSil
  9. Işılcım gerçekten çok değişik bir yemekmiş,ben ilk kez gördüm.. Tariflerin orjinal hali daha çok hoşuma gidiyor.Kuşaktan kuşağa geçmeli bu güzel tarif.
    Sarma işlemi olmamasıda ayrıca hoş;)
    Ellerine sağlık..

    Kocaman Sevgiler.

    pelince.com

    YanıtlayınSil
  10. Işıl Hanım bir Burdurlu olarak verdiğinz tarifle gurur duydum. Uzunca zamandır yapmadığım ve yemediğim bir lezzetti sarmaaşı. Yarın misafirlerim için kendi yöremden bişeyler yapmak isteyince aklıma geldi. Acaba atladığım malzeme var mıdır diye düşünürken google sormak istedim ve tarifinzle karşılaştım.
    İnternet üzerinde çok fazla tarif var ancak bir çoğu sarmaaşının içinde olmayan maydonoz, sarımsak gibi şeyler eklemişler. Kendi yöreniz olmamasına rağmen malzemeden yapım aşamasına kadar bir Burdurlunun verebileceği bir tarif sunmuşsunuz.
    Emeğinize sağlık.
    Teşekkürler...
    Zekiye ULUDAĞ

    YanıtlayınSil
  11. Çok teşekkür ederim Zekiye hanım.
    Burdur mutfağı gerçekten de çok zengin ve güzel lezzetlerle dolu.

    Umarım eksik bir malzeme yoktur ve sizin aradığınız lezzete cevap verebilir bu sarma aşı.

    Sizlere afiyet olsun.

    Sevgilerimle,

    YanıtlayınSil
  12. sayfanızı acaba annemim sarma aşını yapabilir miyim hevesiyle google'dan buldum.
    şu an aklım yerinden çıkmış durumda. çünkü malzemeler tam tamına uyuyor. kuyruk yagı bölümünü bilmiyordum, belki de işin püf noktasıdır saklanmıştır (anneme bak!!!) mesai bitsin ne yapıp edip tarifinizi uygulayacağım.

    sonucu haber veririm.

    Nuri YILMAZ, burdurlu :)

    YanıtlayınSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe