Bu pastayı geçen yıl şubat tatili için Fransa'dan gelen arkadaşlarım için yapmıştım.
İki katlı pastalarda katlarda farklı malzemeler kullandığım zaman yiyenlerin memnunuyeti daha da artıyor. Bazı insanlar meyvelilerden hoşlanmıyor, bazıları da çikolatılılardan. Bunu kestiremediğim zamanlarda ben de böyle iki katlı, farklı malzemelerden yapıyorum ki herkesin beklentisine cevap versin.
Bu pastanın alt katı çikolatalı, fındık krokanlı, şeker hamuru kaplamalı; üst katı ise frambuazlı, beyaz kremalı matcha çaylı çikolatalı. Matcha çayını ilk kez sevgili Zinnur'un bloğunda görmüş ve Türkiyede bulunmadığından o sene Fransa'dan dönen kardeşimden istemiştim.
Farklı lezzetlerde olduğu için misafirlerim çok memnun oldular. Çünkü içlerinde çikolatalı veya meyveli sevmeyenler de vardı. O nedenle herkes sevdiği pastadan yiyebilmişti.
MALZEMELER
Alt kat pandispanyası için
1) 5 adet yumurta
2) 1,5 bardak un
3) 1 bardak + 1 çorba kaşığı şeker
4) 1 paket vanilya
5) 1,5 çay kaşığı kabartma tozu
6) 3 çorba kaşığı kakao
Üst kat pandispanyası için
1) 4 adet yumurta
2) 1 bardak şeker
3) 1 bardak+1 çorba kaşığı un
4) 1 paket vanilya
5) 1 çay kaşığı kabartma tozu
Her iki pandispanya da ayrı kaplarda aynı teknikle yapılır.
1) Oda ısısındaki yumurtalar şekerle bir fiske tuz ilavesi ile karıştırıcının önce düşük sonra hızlı devrinde koyu boza kıvamına gelene kadar çırpılır.
2) 1. pandispanya için un, kakao, kab. tozu ve vanilya ayrı bir kaba iki kez elenir.Elenen un iki parti halinde yu-
murtaların içine yavaş yavaş eklenir ve bir yandan da katlama tekniği ile karıştırılıp (çok karıştırmayın, yoksa
daha hamur orada söner) bütünleşmesi sağlanır.
3) 2. pandispanya da yine aynı şekilde hazırlanır.
4) 1.pandispanya 23 cm., 2.pandispanya 17 cm.lik altı yağlı kağıt kaplanmış kelepçeli kalıplara yavaşca
boşaltılır ve üzerleri düzeltilir.
5) Önceden 180 derecede ısıtılmış fırında fırının kapağı hiç açılmadan 20-25 dak. pişirilir. Sonuna doğru pişip
pişmediği kürdan testi ile kontrol edilip fırından çıkarılır
6) Soğuyan.kekler kalıptan çıkarılır ve kağıtları alınıp atılır. Her iki kek de enlemesine kesilerek üç parçaya
ayrılır.
7) Eğer o gün kullanacaksanız keklerin ıslatılmasına gerek yoktur. Ertesi gün içinse fırça yardımıyla çok az sütle
ıslatılır.
KREMALARIN MALZEMELERİ VE YAPILIŞI
Kakaolu pandispanya için;
1) 3 su bardağı süt
2) 1 su bardağı şeker
3) 2 çorba kaşığı un+2 çorba kaşığı mısır nişastası(tepeleme)
4) 1 yumurta
5) 3 Çorba kaşığı koyu renk kakao
6) 120 gr. bitter çikolata
7) 1 paket vanilya veya varsa badem, ameretto veya rom aroması(1 tatlı kaşığı)
8) 1/2 paket çikolatalı toz krem şanti
Sade pandispanya için
1) 2 su bardağı süt
2) 3/4 su bardağı şeker
3) 1,5 kaşık un+1 kaşık nişasta
4) 1 adet yumurta
5) 1 paket vanilya
6) 1/2 Paket sade toz krem şanti
YAPILIŞLARI
Her iki krema da (ayrı ayrı kaplarda) krem şantiyleri konmadan bütün malzemeler birer tencereye konur ve bi-
raz mikser ile çırpıldıkan sonra tahta kaşıkla koyu muhallebi kıvamına gelene dek pişirilir. Pişen kremalar soğuduktan sonra içlerine krem şantiyleri konur ve mikserin yüksek ayarında hızlıca cırpılır.Bu arada kremalar çok koyu olursa birkaç kaşık sütle kıvamını açabilirsiniz.
Yuvarlak pandispanyanın bir katı pasta altlığının üstüne konup üzerine kremadan sürülür ve fındık krokanlar üzerine bolca serpşitirilir.Diğer katlarda da aynı işlemler yapılır, yanları ve üzeri şeker hamurunun yapışabileceği kadar bir krema ile kaplandıktan sonra diğer pandispanyanın katlandırılması ve tamamlanması aşamasına geçilir. Bunda krokan yerine istediğiniz bir meyveyi(vişne, frambuaz, ahududu) koyabilirsiniz.
Ben alttaki kek katını şeker hamuru ile kapladım. Üstteki meyveli katı ise sevgili Zinnur'un(Bizim Pastane) bloğundaki matcha çaylı çikolatalardan hazırlayıp onlarla süsledim. Çok başarılı olduğu söylenemese de tadı çok güzeldi.
Bloğumda ilk kez bir pasta tarifi verdiğimden , çok detaylı anlatmaya çalıştığım için çok uzun oldu.Bu gözünüzü korkutmasın. Yapımı çok kolay bir pasta.
Hepinize afiyet olsun.
Işılcım , hakikaten birbirinden farklı lezzetleri barındıran çok saofistike bir pasta olmuş..Çikolata krizine de meyve krizine de her derde deva bu pastaaaa !!!
YanıtlaSilUzun uzun anlatımdan gözüm korksada denemek isteyenler için tüm detayları paylaşmış olman çok güzel.
Ellerine bin sağlık..
Kocaman öpüyorum
Canııııım,
YanıtlaSilSağol, çok teşekkür ederim. Uzun anlattım ki bu işe yeni başlayanlar detayları kaçırmasınlar.Yoksa sizler gibi ustalar çok daha güzellerini yapıyorsunuz, bunları biliyorum tatlım. Ayrıca yazılarımı düzelttiğin için de tşk. ederim.
Sevgiler,
Işıl Hn. merhaba. Günlüğünüz hayırlı olsun. Güzel tarifleriniz var. Matcha çayı ne hoş bir renk veriyor değil mi? Elinize sağlık.
YanıtlaSilBu arada meslekdaşız sizinle.
Görüşmek üzere,
Nane Limon.
Sevgili Münevver hanım,
YanıtlaSilZiyaretiniz ve güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.Tariflerimi beğenmenize çok sevindim. Bir de şu sayfa düzenleme işini oturtabilirsem çok daha mutlu olacağım.
Evet, sevgili Zinnur'dan bilmediğimiz çok malzemeyi ve kullanımını öğrendik değil mi? Ben bundan dolayı bu işi çok sevdim. Sizin de böyle düşündüğünüzü zannediyorum.Sizin yaptığınız yeşil çaylı profireroller de hiç unutulmayacak lezzetler arasında.
Sizinle görüşüp tanışmayı çok istiyorum. Görüşmek dileğimle hoşcakalın.
Sevgi ve saygılarımla,
valla süper olmuş ellerine sağlık arkadaşım..sevgilerimle
YanıtlaSilGönülcüm, bloğumu ziyaretin için teşekkür ederim. Hepimizin ellerine sağlık. Yorumunu görünce hemen bloğuna baktım ve karşıma ajda bardaklarına konmuş çok çekici çaylar gözüktü. Senin de ellerine sağlık, mutfakta üretime devaaaam!!!
YanıtlaSilMerhabalar ellerinize sağlık o kadar güzel görünüyorki hemen tatlı krizim tuttu benimde , biz bayanlar bir yerlerde görmeyelim hemen denemek hemende tatmak isteriz tabiki :)
YanıtlaSilSevgiler
Merhaba Işıl
YanıtlaSilBlogun hayırlı uğurlu olsun, çok hoş tarifler ve anlatımlar var. Pasta da nefis görünüyor, farklı lezzetleri bir araya getirmek genel bir beğeni oluşturmak açısından çok iyi bir fikir...
Sevgiler
Ellerinize sağlık harika görünüyor.Blogunuz da hayırlı uğurlu olsun.Bende yeni blog sahibiyim ama sizler kadar usta değilim inşallah sizler sayesinde olurum.
YanıtlaSilEllerinize ve yüreğinize sağlık
sevgiler
Twigy merhaba, beğenmene sevindim. Ne zaman istersen gel canım sana da yaparım
YanıtlaSilSevgilerimle,
Sultan merhaba,
YanıtlaSilZiyaretin ve güzel dileklerin için teşekkür ederim. Ben sizler kadar olamam lafını hiç kabul etmiyorum.
Bizler de önceleri çok acemiydik ama insan yapa yapa kendini geliştiriyor.Yeter ki sen yapmayı iste canım.
Sevgilerimle,
Edacığım, pastayı beğenmene çok sevindim.İki farklı pasta gerçekten de herkesi memnun ediyor, tabi ki beğenilince ben de mutlu oluyorum.
YanıtlaSilGüzel dileklerin için teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
sevgili ışıl,
YanıtlaSilçok güzel görünüyor, eminim çok da lezzetlidir.
matcha çayını Türkiye'de www.chado.com.tr den temin edebilirsiniz.