28 Mart 2014 Cuma

MONT BLANC

 Alplerin en yüksek tepesi olan Mont Blanc'ı Fransadan İsviçreye karayoluyla giderken görmüş ve sıcak bir temmuz ayı olmasına rağmen yarısına kadar karlarla kaplı,  görkemli bu dağ beni çok etkilemişti. Benden yüzyıllar önce  İtalyanlar da etkilenmiş olmalı  (aynen makaronlarda olduğu gibi ilk olarak İtalyanlar tarafından yapılmış daha sonra Fransızlara mal olmuş bilindiği üzere) ki; bu dağın adını taşıyan bir pasta yapmışlar.Daha sonra Fransızların meşhur ettiği bu küçük tatlının orijinali, pişmiş Fransız  merengi,  krem şantiy ve kestane püresinin saçaklar halinde sıkılmasıyla hazırlanıyor.

Ben tarifin orijinaline sadık kalmadım. Mereng yerine lezzetli bir sünger kek, krem şantiy yerine de çikolata ile kestane püresini birleştirerek  Işılca değişiklikler yaptım. Hatta kış başında hazırladığım kestane püresinin eksikliğini tamamlamak için o an için bir başka pastadan kalan bir miktar fıstık-badem krokanını  araya yerleştirdim. Tabii benim yaptığım değişikliklerle buna ne kadar mont blanc denir bilemiyorum ama o gün gelen kardeşim ve ev halkı çok beğenerek yediler. Önümüzdeki sene taze kestaneler çıktığında  orijinalini yapmak için de buraya bir not düşeyim.

Ben burada uyguladığım halinin tarifini vereceğim.

Malzemeler
1) 20 cm. çapında bir adet kakaolu pandispanya patı
2) 300 gr. az şekerli kestane püresi
3) 100 gr. bitter kuvertür çikolata
4) 120 gr. süt kreması
5) 60-70 gr. fıstık krokan
6) 1/2 çay bardağı süt
7) 1 tatlı kaşığı granül kahve + 1 çorba kaşığı tozşeker

Yapılışı
1) Kakaolu pandispanya patından kurabiye kalıplarıyla 7 tane yuvarlak parça kesilir.
2) Sütün içine şeker ve ganül kahve eklenir şeker ve kahve eriyene kadar ısıtılır.
3) Bir fırça yardımıyla kek parçaları bu karışımla nemlendirilir.
4) Sür kreması kaynama noktasına kadar ısıtılır ve içine doğranmış çikolata parçaları eklenip karıştırılır. Bu ganajdan bir çorba kaşığı üzerinin süslemesi için başka bir kaba alınıp bekletilir. Kalan ganaj biraz ılınınca kestane püresinin 1/3 ü ilave edilir ve mikserle çırpılır.
5) Bu karışım yuvarlak uç takılmış bir sıkma torbasına konur ve pandispanyaların üzerine sıkılır. Üzerlerine krokan parçaları konur.
6) Kalan 2/3 (200 gr) kestane püresi ve bir çorba kaşığı ganaj birlikte mikserle çırpılır. Püre bu sefer 3 mm. uç takılmış bir sıkma torbasına doldurulup pastanın üzerine kenarlarını da kaplayacak şekilde ileri geri hareketlerle sıkılır.
7) Diğer pastalarda olduğu gibi çok fazla bekletmeye gerek kalmaksızın hemen de yenebilir. Eğer bekleterek tüketilecekse pandispanya patlarını ıslatırken sütü 1 miktar daha artırmanız gerekmektedir.

Afiyet Olsun...

5 yorum:

  1. Sevgili Işıl'cığım bu ne güzel bir pastacık. Adı da kendisine çok yakışmış. Ilk gelen misafirime yapmayı planlıyorum. Ellerine sağlık zevkli arkadasım

    YanıtlaSil
  2. Hocam MONT BLANC karşısında etkilenmemek mümkünmü o kadar güzel görünüyorlarki hemen mideye indiresi geliyor insanın.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  3. MIMMMM.Işıl ablacım nefis görünüyorlar,ellerinize sağlık...Afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba İsil hanim. Sayfaniza bakinca icim aciliyor. Pastalar mukemmel. Adi da cok asil. En kisa zamanda deneyecegim. Ellerinize saglik. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  5. Çok ama çok güzel ve iştah açıcı görünüyorrr:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe