29 Mart 2010 Pazartesi

ÇATAL VE ORGANİK PEMBE SERÜVENİM

Blog sahibi olmadan önce yemek ve yemeğe dair bütün tariflerimi topladığım birkaç defterim vardı. İhtiyaç duydukça ne yapacağıma ve tariflere, o defterlerimi karıştırarak karar verirdim. Ancak son zamanlarda fark ettim ki bloğumu tarif defteri gibi kullanmaya başlamış ve reçetelerini orada arar olmuşum. Şöyle bir zihnimi yokladığımda da tarif defterlerimde olup da sayfamda yer almayan pek çok tarifim olduğunu gördüm. Bu çatallar da onlardan biri. Kapalı kutuda bekletildiğinde uzun süre bayatlamadan durabilen mis gibi tereyağ ve mahlep kokusuyla lezzetlenen bu tuzlular ikindi çaylarını boş içemeyen bizim ev halkı tarafından çok seviliyor. Uzun zamandır yapmadığımı görünce geçtiğimiz hafta gelen misafirlerim için yapmıştım. Yiyenler pastanelerde satılanlardan çok daha leziz, ağızda dağılan kıyır kıyır bir dokusu olduğunu söyleyince hem sizlerle paylaşmak hem de bloğumda yer alsınlar istedim.

O gün bunların yanı sıra başka şeyler de planladığım için yarım ölçüden hazırlamıştım. Siz isterseniz ölçüyü iki katına çıkarıp daha fazla miktarda yapabilirsiniz.
Malzemeler

1) 125 gr. tereyağ

2) 2 çorba kaşığı zeytinyağı

3) 1/2 çorba kaşığı toz şeker

4) 1 çorba kaşığı yoğurt

5) 1 tatlı kaşığı mahlep

6) 1/2 çay kaşığı tuz

7) 1/2 çay kaşığı kabartma tozu

8) 1 adet yumurta

9) Un miktarı için alabildiği kadar ifadesi kullanılmış.Ben de ölçmeyi unuttuğum için hiç istemediğim halde bu şekilde yazmak zorunda kaldım. (Hamurun kulak memesi kıvamında olması gerekiyor)

Yapılışı

Çukur bir karıştırma kabına önce tereyağ, yumurtanın beyazı ve diğer sıvı malzemeler konup karıştırılır. Daha sonra kuru malzemeler ve un azar azar eklenip (kıvamı ayarlamak için) yoğurulur. Hamur biraz dinlendirildikten sonra çatal şekli verilip yağlı kağıtla kaplanmış tepsiye dizilir. Yumurta sarısına 1 tatlı kaşığı zeytinyağ eklenip fırça yardımıyla üzerlerine sürülür. Çörek otu veya benim değişiklik olsun diye yaptığım gibi haşhaş, susam serpilip önceden ısınmış 170 derecedeki fırında pişirilir.



Pembe domates duydunuz mu veya yediniz mi hiç. Ben ilk kez 3 yıl önce Bodrum pazarında görmüş ve almıştım. Tijen'ciğimin bezelyelere bayıldığı gibi ben de o gün o domateslerin lezzetine doyamamış niye daha fazla almadığım için kendime çok kızmıştım. Ondan sonra ne zaman pazara gitsem gözüm hep o domatesleri arar olmuştu. Ama maalesef bir ikinin dışına çıkmamıştı onlara rastlamam. Geçen yıl eşimin bir iş seyahatinden elinde bir torba dolusu pembe domatesle dönüşünü ve sevinçle 'bak sana ne getirdim' demesiyle yüzümde oluşan mutluluk ifadesini, gözlerimin nasıl parladığını eşim ve çocuklar hala daha anlatıyorlar. 'Hatta çocuklar "anne babam sana pırlantalar getirseydi bu kadar sevinmezdin herhalde" deyip beni ti'ye alıyorlar.

O zamana kadar evimde çiçeklerden, arada bir de aldığım küçük domates ve çilek fideleri haricinde pek bir şey yetiştirmemiştim. Çocuklar o an bunları anlayamasalar da sevincim domatesleri sadece yemek değil, çekirdeklerini saklayıp yeni pembe domatesler ekebilecek olmamdandı.



Çünkü bu domateslerin evde nasıl yetiştirileceğine dair bir siteyi (Pembe domates ağı) yeni keşfetmiş ve tohumlarının nasıl alınıp saklanacağını okumuştum . Domateslerin çekirdeklerini o sitede belirtilen şekilde alıp, kuruttuktan sonra sakladım.

Şimdi artık ekim zamanı gelmişti. Geçtiğimiz pazartesi günü domates çekirdeklerimi törenle toprağa ektikten ve talimatlara uygun şekilde suladıktan sonra sıra beklemeye geldi. Üç gün sonra domates filizleri toprağı yarıp ilk yapraklarını gösterince bizim evdeki sevinci görmeliydiniz. Günde kaç posta başlarına gidip onlarla konuştuğumu bilmiyorum ama yetiştirebileceğim umudunu taşımam bile bana büyük zevk veriyor.





Bugün de ilk kaplarında çok sıkışık olduklarından, daha iyi gelişebilmeleri için biraz seyreltip evdeki bütün boş saksılara transfer ederek tarım dilinde geçerli olan ilk şaşırtmalarını yaptım.

Balkondaki saksılarda başarılı olamazsam diye endişeleniyorum ama bir yandan da bahçesi olan arkadaşlarıma verip bu domatesin organik bir şekilde yetiştirilmesini çok arzu ediyorum.
Bunları sizlerle paylaşmamın nedenine gelince elimde halen daha bir miktar domates tohumu var ve isteyenlere verebilecek olmam. Slogan "tohumdan fideye, fideden saksıya".

Şimdilik pencere önünde yer alan domates saksılarım biraz daha gelişip serpildiklerinde daha büyük saksılara ve havaların ısınmasıyla balkondaki yerlerine geçecekler.


Umarım sağlıklı bir gelişim gösterip beni sevindirirler bu pembişler.
Sizler de evinizde balkonunuzda bu tür şeyler yetiştirmek istiyorsanız şimdi ekim zamanı olduğunu hatırlatmak isterim.

Pembe domatesler lezzetinde güzel günler dilerim.

15 yorum:

  1. ah bayıldım o tabak dolusu çatallara,
    veee
    PEMBİŞLERİME !!!!!!
    çanakkale-assos - bozcaada, çeşme,
    her sene giderim biliyorsun.
    kasaylada dönerim :))
    artık senden almaya geleceğim için mutluyum !!!!!!
    :))))))))
    yakıncacık .!!!! :))

    YanıtlaSil
  2. ah evet defterler dolu dolu. birde ben de bloglardan aldığım tarifler var iki defter dolusu:))

    tuzlular çok şık görünüyor bende mahlepi eksik etmiyorum tuzlularda güzel bri aroma

    "pembe domates ağı"
    ben yaklaşık beş yıl önce tanımıştım ağdaki insanlar gerçekten bu konuda yardımcı ve tohumlarına sahip çıkıyorlar

    artık blogdan izleriz "ışılın domatesleri" diye
    kolya gelsin

    YanıtlaSil
  3. Canimmmm... Öncelikle catal tabagin harika.. Ellerine saglik... Ayrica Pembe domates yetistirme fikrine bayildim... Sonucu merakla bekleyecegim... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  4. Canım çatallar harika ellerine sağ
    lık.İlk defa duydum pembiş domates
    eminim çok lezizdir.Kocaman öpüyo
    rum...

    YanıtlaSil
  5. pembeler pek güzel. sağlıklı da görünüyorlar. ilk şaşırtmayı atlatanlar için sulamayı olabilidiğince cimri yaparak, mümkün olduğunca toprak ekleyerek devam ederseniz fideleriniz kalın ve güçlü olacaklar.
    manifestoyu merak edenler www.pembedomates.org adresine göz atabilirler.

    YanıtlaSil
  6. Çatallar çok güzel.Domates yetiştirme fikri de süper.Nasıl lezzetli olur şimdi ,doğal en azından.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Işılcım mesajların için çok teşekkür ederim öncelikle.. hepsini tek tek okudum başıma taç ettim bilesin..
    Mahlepli kurabiyeler ise çayın yanına pek yakışır,tuzlu kurabiyeleri bende çok severim,ellerine sağlık..

    pembe domates ağını bende duymuştum hatta sitedeki çocukların elinde kocaman domatesleri görünce çok şaşırmıştım.. benim balkonlarım ne yazık ki kapalı ve eşimin iş yeri eşyaları ile dolu.. yoksa kesin o tohumlardan alıp yetiştirmek isterdim.. seninkileri izlemek çok keyif verdi bile,ne güzel filizlenmişler...
    balkondan kopartıp yemek çok zevkli olucaktır...
    emeklerine sağlık..

    Kocaman Sevgiler..

    YanıtlaSil
  8. Işıl'cığım muhteşemsin. Desene sıra evi pembe domates serasına çevirmeye geldi sıra. Alem kadın! Tatlım gel bu yaz ben sana bol bol yedireyim. (Bakalım bizim bahçede olacak mı bu sene? Bahçıvana tembihledim ya...)

    YanıtlaSil
  9. Işıl hanım merhaba..

    Domates çimleriniz çok sevimli..:)

    sanırım biraz seyreltmeniz gerekicek sonrasında zira bu minik saksılar ancak 1 kök domatesin verimli şekilde gelişmesini sağlar..

    Pembe domates fotoğraflarınızı merakla bekliyorum. Balkonda yetiştirmeyi düşünüyorsanız kargalara dikkat derim..Ben yiyemeden onlar yedi benim domateslerimi..:(

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Çatallar harika görünüyor canım, ellerine sağlık. Pembe domatesede bayılırım, ama evde yetişeceğine inanmadığım için hiç denemedim. Sonucu çok merak ediyorum, bilgilendirirseniz sevinirim. İyi tatiller...

    YanıtlaSil
  11. Pembe domates ağı benim de ilgimi çekmişti ama bir türlü tohum edinip ekme aşamasına getiremedim.
    Çok özendim şimdi senin fidelerine...

    Bu arada çatallar da çok güzel olmuş mahlep kokusunu aldım sanki..
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Değişik geldi banada Işıl'cığım..Acaba kapalı balkonda nasıl olur?

    Çatallar ne kadar güzel görünüyorlar.)


    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Merhaba bayanlar,

    Bir kız çocuğu annesinin izinden gider diyerek Işılca Tatlar'a blogundaki yazıları okuduğumu hatırlatırım. Hani kendisi bazen "okumadın yeni yazımı diimi?" diye içerliyor da...(sessiz takip ederim ben adamııı) Çatallara yaptığınız yorumlar için teşekkürler. Onaylıyorum: Tadları güzeldi. Hepsini yidiiiim bitirrdim :)
    Rapor veriyorum:
    Domatesler daha daha büyük saksılara yerleştirildi ve seyreltildi. Epey de boy attılar. Bakımları, sulamaları düzenli yapılıyor. Ancak Athelien sabırsızlanıyor. Ne zaman domates görecem ben orda?? Bu yaz yemek nasip olcaksa ben şimdiden bir saksıyı kendime ayırıyorum.

    YanıtlaSil
  14. Işıl ablacım merhaba

    Oğlumun doğumgünü için bu çatallardan yapayım diye düşündüm ama birkaç sorum olacak. Bu malzemeden ne kadar çıkıyor. 30 kişi kadar olacağız. 2 katımı yapmalıyım? Birde akşamdan yoğurup dolaba koysam sabah pişirsem olurmu?

    YanıtlaSil
  15. LÜTFEN BENDE PEMBE DOMATES TOHUMLARI İSTİYORUM. BENDE BALKONUMDA HER SENE BİRŞEYLER YETİŞTİRME ÇABASINA GİRİYORUM,AMA BU SENE TOHUMLARIMI DİKTİM AMA BAŞARILI OLAMADIM MAALESEF.BAYILIYORUM TOPRAKLA UĞRAŞMAYA,BİŞEYLER DİKİP ONLARIN ÜRÜNLERİNİ GÖRMEYE,ASLINDA BİR BAHÇELİ EVİM OLMASI İÇİN NELERİMİ VERMEZDİM.AMA YOK ONUN İÇİNDE KENDİ ÇAPIMDA BOLKONUMDA BİŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞIYORUM.EĞER SİZ BİR KAÇ TANEDE OLSUN BANA TOHUM YOLLARSANIZ ÇOK SEVİNİRİM TEŞEKKÜRLER....

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe