Sonlarına yaklaşmış olsak da bence en bol ve lezzetli olduğu anlarını yaşıyoruz ülkemizin güzel kavunlarının. Yazın sıcak günlerinde soğuk soğuk yemek, hele ki yanında bir de beyaz peynir olması tercihimin ilkleri arasında yer alır aslında. Ama böyle bir tatlıya dönüşüp evdekilere yaptığım sürpriz de hoş oldu doğrusu. Tadına baktırmadan fikir yürütmelerini istediğimde limonlu pelteye benzetenler çoktu.
Yapmadan önce ya güzel olmazsa endişesiyle, kavunu çok seven annemin ve misafirimiz olan kuzenimin kızı Elif'in, ki; o da aynı şiddette sever kavunu "telef etmişsin canım kavunu" demelerinden çekinerek, karşı konulmaz bir istekle mutfağa girdim. Tatlıyı yaptığım kavun Kırkağaç kavunuydu. Belki daha kokulu bir kavun olsaydı aromasını daha çok verecek ve lezzeti daha artacaktı ama sonuç beni üzmedi. Çok beğendiler. Çok hoş, hafif ve güzel bir aromasının olduğunu söyleyerek yediler.
Tarif, farklı tatları bir araya getirip müthiş lezzetler yaratmayı bilen, takı, giysi ve aksesuar tasarımlarıyla dünya çapında bir üne kavuşmuş olan sayın Gönül Paksoy'a ait.
Yapmak isterseniz daha kokulu bir kavunu tercih etmenizi öneririm.
Malzemeler
1) 1 adet kavun (yaklaşık 1 kg)
2) 8 yemek kaşığı nişsata (50 gr)
3) 1 tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
4) 1 su bardağı su
5) 12 yemek kaşığı şeker (180 gr)
Yapılışı
Kavunu yıkadıktan sonra ikiye kesip (benim kullandığım kavun oldukça büyük olduğu için 1 kg.lık bir parça kesip onunla yaptım) bir kavun kaşığı (parizyen kaşık) ile 10-15 adet kavun topu çıkarın. Kullandığınız kavunun kabuğunu soyduktan sonra robotta veya el blendırında ezin. Kavun püresine su ilave ederek 1 litreye tamamlayın. Üzerine nişastayı ekleyin, iyice karıştırıp pişirme kabına alın ve orta ısıdaki ateşte sürekli karıştırarak katılaşıncaya kadar pişirin. Şekeri ekleyip 2-3 dakika daha pişirin ve ince rendelenmiş limon kabuğunu da ekleyip karıştırın. Servis kaselerinin 3/4 ünü dolduracak kadar dökün ve kavun toplarını üzerine koyun. Kalan kısmını da servis kaselerinin üzerine boşaltıp soğumalarını sağlayın. En az 3-4 saat buzdolabında dinlendirip ikram edin.
Bundan sonra özellikle sıcak yaz akşamlarının vazgeçilmez tatlısı olacağını düşündüğüm bu hafif tatlıyı biz sevdik. Umarım sizler de beğenirsiniz.
Hepinize afiyet olsun...
vallahi harika bir deneme Işılcığım..
YanıtlaSilafiyetler olsun canım
Benimde ilk kez gördüğüm bir tatlı...Güzel onayı aldığına göre denenmeli...Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilSevgiler...
Mmmm, ellerine saglik canim benim... Son demlerinde ben de bir denemeliyim bu tarifi,,,, Sevgilerimle, güzel bir hafta diliyorum...
YanıtlaSilHem hafif hem farklı bir tarif olmuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler.
Işıl'cığım merhaba hoş geldin..Hiç boş durmuyorsun))ben hala tembellik ediyorum..sevgilerle
YanıtlaSilİlgimi çekti, denemek istiyorum, elinize sağlık :)
YanıtlaSilMüthiş olmuş, üstelik kavuna bayılırım. Hemen Çeşme kavunlarım deneyeyim
YanıtlaSilelinize sağlık
kavunlar bitmeden denemek lazım:) sevgiler...
YanıtlaSilElinize sağlık çok lezzetli görünüyor ,canım istedi şimdi Işıl Hanım:)Eve gidince deneyeceğim.
YanıtlaSilsevgiler..
Kavun püresini 1 kg. olarak kullanıp su ilave etmesek olmaz mı?
YanıtlaSilSevgili Medura,
YanıtlaSilOlur tabii ki. Ben kavun püresini tarttığımda 750 gr. gelmişti. Eğer daha fazla olsaydı ben de sizin gibi düşünmüştüm. Keserken
Kavun kokusunu duyup mutfağa gelenlere birer dilim verince kalan da o kadar olmuştu. Tarifte de 750 gr.kadardı ama çok olsaydı daha güzel olabilirdi.
Umarım gecikmemişimdir.
Kolay gelsin, umarın siz de beğenirsiniz. Hele bir de Çeşme kavunları olursa da da güzel olur.
Sevgiler,
Çok teşekkür ederim, fotoğrafını çekince yayınlayacağım inşallah, çok beğendik hafif bir yaz tatlısı oldu :)
YanıtlaSilSevgili Medura,
YanıtlaSilDenemeye değer bulup, sonucunda da beğendiğinize çok memnun oldum. Afiyet olsun.
Biz ev halkı olarak beğenmiş olsak bile klasik lezzetlerin dışına çıkınca yayınlamakta biraz tereddüt ediyorum ama sizin de beğenmiş olmanız benim içimi rahatlattı.
Fotoğraflarınızı ve sizin deneyimlerinizi bekliyor olacağım. Ellerinize sağlık.
Sevgilerimle,
Işılcım, süper, soğuk ikram. Sıcak günlere ve gecelere çok yakışacaktır, ellerine sağlık.
YanıtlaSilİyi haftalar dilerim.
Ben de geciktim, kusura bakmayın Işıl Hanım. Etkinlik feysbukta gerçekleşti, ne zaman isterseniz, grup duvarında dilediğiniz tarifi paylaşabilirsiniz. sevgiler...
YanıtlaSilkavunu o kadar çok severım kı bu tatlıya da hayır demem asla ellerıne sağlık canım çook güzel çook tatlı
YanıtlaSilkavundanda tatlı ha maşallah :)
YanıtlaSilHem hafif hem farklı bir tarif olmuş.
YanıtlaSilEllerine sağlık.
Sevgiler