3 Temmuz 2014 Perşembe

AVUSTURYANIN MEŞHUR PASTASI MALAKOF

 Merhabalar sevgili izleyenlerim. Neredeyse bir blog sahibi olduğumu bile unutacağım duruma gelmişim de haberim yokmuş. Son zamanlarda eğitimler, tatil nedeniyle gelen kardeşlerim ve onlarla gezip, onlara sevdikleri yiyecekleri yaparken çok ihmal ettim bloğumu, biliyorum. Neyse böylesine güzel mi güzel ve tarifi uzun bir pastayla yokluğumun açığını kapatıp kendimi affettireyim istedim.
 Bu pastayı ilk olarak 80 li yıllarda sahip olduğum Gelişim yayınlarının çıkardığı Sofra ansiklopedisinde görüp çok beğenmiş ve o yıllarda çok sık yapar olmuştum. Sonra ne olduysa bu pastayı unuttum. Geçtiğimiz baharda okul arkadaşlarımı davet ettiğimde  aklıma geldi de yeniden yaptım. Pasta o kadar beğenildi ki herkes tarifi aldı veya alamayanlar da yazmamı istemişti. İşte o gün bugün. Evvelki gün İnstagramda da paylaşınca tarif isteyen arkadaşlarımı fazla bekletmeyeyim değil mi?
Yapımı birkaç aşamadan meydana gelen bu pastayı iki güne paylaştırarak yaparsanız çok yorulmazsınız. Bol badem krokan, konyak ve çok lezzetli bir kremadan meydana gelen bu pastada kedi dili pandispanya kullanılıyor. Yalnız lütfen piyasada paketler halinde satılan lezzetini hiç beğenmediğim ve tavsiye etmediğim sawyer bisküvilerini kullanmayın. Önceleri bu kedi dilleri bazı özel pastanelerde yağlı kağıtlar üzerinde  satılıyordu.Aslında evime hemen hemen hiç  hazır ürün girmemesine rağmen bu sefer fazla uğraşmayayım hazır alayım diye aramaya çıktığımda da hiçbir pastanede bulamadım. Talep olmadığı için artık yapmıyorlarmış. Böyle olunca da iş başa düştü ve bir gün önceden kedi dillerini yaparak işe başladım. Bunun için farklı birkaç tarifim var ancak bu sefer Zinnur'un (Bizim pastane) reçetesini kullanarak hazırladım. Arzu ederseniz siz de Zinnur'un temel tarifler kategorisindeki kedi dilini yaparak işe başlayabilirsiniz.

Malzemeler
1) 350 gr (2 su bardağı) badem
2) 175 gr.+ 75 gr. toz şeker
3) 125 gr. oda ısısında tereyağ
4) 3 yumurtanın sarısı
5) 1/2 su bardağı konyak (bunun yerine süt de kullanılabilir)
6) 1/4 su bardağı süt
7) 30-40 adet kedi dili bisküvi
8) 250 gr. koyuca çırpılmış krema

 Lezzeti çok beğenildiği ve kalabalık olduğumuz için ben ölçüyü artırarak 1,5 ölçüden ve daha büyük bir kalıp kullanarak yapıyorum. Size vereceğim tarif ve miktarlar kitapta yazılı olan miktarlar.
(O gün fotosunu çekmeyi unuttuğum için bademle fındık kullanarak yaptığım başka bir krokan fotosu görüyorsunuz.)


Kitapta malzeme listesindeki bademlerin bir kısmı krokan yapılıyor bir kısmı da dövülerek pastanın üzerine serpiliyor. Ben bunun yerine bademlerin tamamını krokan olarak hazırlayıp burdan ayırdığım küçük bir miktarı pastanın süslemesinde kullanıyorum. Böylece aralardaki bademli krokan miktarı daha fazla oluyor.
 Yapılışı
1) 15 cm çapında kelepçeli bir kalıbı yağlı kağıtla kaplayıp bir kenara bırakınız.
2) Krokanı hazırlamak için 175 gr. şekeri teflon bir tavaya koyup orta ateşte karamelleşmesini sağlayın. Altın sarısı renk aldığında bademleri ilave edip karıştırarak bademlerin karamelle kaplanmasını sağlayın. Sıcakken yağlı kağıt üzerine döküp soğumasını bekleyin. Soğuyunca merdane ile iri parçalar olacak şekilde kırın ve bir kenarda beklemeye alın.
3) Orta boy bir kasede tereyağı ve 75 gr. şekeri mikserle krema kıvamına gelene kadar dövün.
4) Teker teker yumurta sarılarını ve konyağın yarısını ekleyerek karıştırın. Karamelalı bademlerden bir avuç kadar ayırıp kalanını kremaya ekleyip karıştırarak bir kenara bırakın.
 5) Kalan konyak ve sütü orta boy bir kaseye koyup bisküvileri çok kısa bir süreliğine bu karışıma batırıp hemen çıkarın ve yağlı kağıt serilmiş kabın dibine bir sıra halinde dizin. Bademli karışımın yarısını bir spatula yardımıyla üzerine sürün.
 6) Üstüne yeniden bir sıra bisküvi dizip kalan bademli karışımla örtün. En üste kalan bisküvileri dizin. Kabın üstünü yağlı kağıtla kapatıp üstüne bir ağırlık koyun.
 7) Kabı buzdolabında en az 6 saat ya da bir gece bekletin." Bu sürenin daha fazla olmamasına özen gösterin." Çünkü uzun süre beklerse krema krokanları yumuşatır ve pastayı yerken krokanın o sert dokusunu hissetmeyebilirsiniz. (Bu da benim deneyimlerimden edindiğim bir husus)
 8) Kabı buzdolabından çıkarıp ağırlığı ve kağıdı kaldırarak üstüne bir servis tabağı kapatınız. Tabakla pasta kabını sıkıca tutup pasta kabını hafifçe silkeleyerek ters yüz döndürünüz. Pastanın kolayca tabağa çıkması gerekir.
9) Çırpılmış kremayı pastanın üstüne ve yanlarına sıvayıp ayırdığınız krokanlarla süsleyiniz.
Ben kremayı çırptığımda sıcak havanın  etkisiyle yeterince sertleşmediğinden yarım paket kaymak tadında toz krem şantiy ve iki  kaşık soğuk süt ekleyerek hazırladım. O gün eğitim için gelmiş ve konuğum olan sevgili Tülin Budak ve Tülin Biricik kremanın da çok lezzetli olduğunu söylemişlerdi. Bunu da kendime bir not olarak yazmak istedim.
 Bu alt ve üstteki iki fotoğraf daha önce yaptıklarıma ait. Orada süslemesinde dulce de leche kullanmıştım. Kremanın üzerindeki çatlaklar sıcak dulce de lechenin soğuk krema üzerine yaptığı etkiyle rüstik bir havaya bürünmüştü.
Beni tanıyan arkadaşlarım oldukça mütevazi olduğumu kendi yaptığım şeyler konusunda övünmeyi pek sevmediğimi bilirler. Fakat bu pasta malzemelerin de etkisiyle olsa gerek benim çok beğendiğim ve biraz da şeker miktarlarıyla oynamamla öyle çok yoğun şekerin hissedilmediği Avusturya pastalarının en güzellerinden biri diye düşünüyorum.
Yapmak isteyen arkadaşlara kolay gelsin dileklerimle birlikte afiyet olsun diyorum.

Umarım sizler de benim ve dostlarım gibi çok severek yersiniz.

22 yorum:

  1. Işıl ablacım hemen tarif defterime buyuk bir keyifle ekliyorum ve en kısa zamandada yapacagım..Muhtesem bir pasta olmus,elinuzin degdigi her lezzet devlesiyor..hayırlı Ramazanlar.Sevgiler..

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Işıl ablacım. Nefis bir pasta bu. O kadar da güzel anlatmışsınız ki yaparken hiç zorlanmayacağım. Ayrıca beni de düşünerek onca yoğunluğunuza rağmen yayınlamanız beni öyle mutlu etti ki. Ellerinize,yüreğinize,emeğinize sağlık. Saygı ve sevgilerimle🌹🌹🌹🌹

    YanıtlaSil
  3. Ellerine saglik sevgili Isilcigim... Öyle güzel anlatmissin ki, Türkiye`den döner dönmez deneyecegim... Nasil canim cekti anlatamam..:) Sevgilerimle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  4. Işılcım pasta harika, sen de öyle güzel anlatmışsın ki bu pastayı denemeden haftayı geçiremeyeceğim. Hayırlı Ramazanlar ve sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  5. Nurşenciğim, çok teşekkür ederim canım. Beni çok şımartıyorsun. Senin üretkenliğin, hamaratlığın, elinin lezzeti ve hızın yanında çok haff kalırım ama yine de mutlu ediyorsun bu güzel sözlerinle. Yaptığında düşüncelerini öğrenmeyi çok isterim. Sana da hayırlı ramazanlar, çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  6. Arzucuğum,
    Belki iletilerim biraz uzun oluyor ama emek verilerek yapılan hiçbir şeyin ve malzemenin ziyan olmaması için detaylı anlatmaya çalışıp yapılanın kötü olmasına izin vermemeye çalışıyorum. Hep böyle detaylı anlattığım için de çok sık güncelleyemiyorum, fakat az olsun öz diye düşünüyorum. Umarım siz de beğenirsiniz de pastaya olan övgülerim boşa çıkmaz.
    Şimdiden afiyet olsun diyor kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum ben de.

    YanıtlaSil
  7. Filizciğim, ben eğitimler bitince döndüğünü düşünüyordum. Tüh, madem buradaydın keşke haber verseydin de misafirim olsaydın canım yaaa. Bu pazar da ben Bodruma gidiyorum.
    Oralara yolun düşerse beklerim. İletiyi yazarken de aklımdan seni geçirdim inan. Filiz biliyordur bu pastayı dedim hep. Bende seni çok öpüyor sevgilerimi gönderiyorum. Güzel ve bereketli bir yaz dilerim.

    YanıtlaSil
  8. Pırılcığım, çok teşekkür ederim. Biraz uzunca bir tarif ama iki güne yayarak yapınca yorucu olmuyor. Ben buralarda kedi dili bulamadım, sen belki Adanada bulabilirsin. O zaman çok daha kolay. Pasta ile ilgili görüşlerini bana da bildirirsen çok sevinirim. Zira bu hafta sonu itibariyle yazlığa gidiyorum ve orada int. girmem pek kolay olmuyor.
    Sana da hayırlı ramazanlar ve kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Nefis olmuş, ne kadar detaylı anlatmışsın anlamamk imkansız.Ama gerçekten uzun gibi,yapmaya başlayınca herhalde sular seller gibi olacak.Eline sağlık,ışıl'cım.

    YanıtlaSil
  10. Gene mi gitmedi acaba yorumum?

    YanıtlaSil
  11. Sanırım gitmedi yeniden yazayım :-) Işıl Ablacım hızlıca göz attımda tarife, kreması çiğden mi? Yani pişmeden mi yapılıyor? Birde file bademle olur mu ki? Evde bol miktarda var da :-)

    YanıtlaSil
  12. Merhaba Işıl Hanım. Öncelikle ellerinize sağlık, tadı hala damağımda desem yalan söylememiş olurum. Ayrıca anlatımınız ve fotoğraflar için çok teşekkürler, kitaptakinden daha açıklayıcı ve bilgilendirici olmuş. En kısa zamanda deneyeceğim ve bloğumda yayınlayacağım. Umarım sizin ki kadar lezzetli olur benim ki de. Bu arada şimdiden iyi tatiller..

    YanıtlaSil
  13. Dilekciğim, böyle uzun iletiler zaman zaman sıkıcı mı oluyor diye düşünsem de mutfağa ve pastacılığa yeni gönül verenler olabileceğini hesaba katarak özellikli pastalarda detaylı anlatımları tercih ediyorum.
    Zor bir pasta değil, ben detaylı anlattığım için öyle uzun bir yazı oldu.Senin için çok basit gelecektir, hiç endişem yok.
    Teşekkür ederim güzel sözlerin ve iltifatların için.
    Çok sevgi ve selamlar,

    YanıtlaSil
  14. Fatmacığım, evet krema çiğ olarak kullanılıyor. Biliyorum çiğ yumurta konusunda hassassın. Bu pastayı neden unuttuğumu, tarifi yazarken hatırladım. Şu kuş gribi korkusuyla yapmadım yıllardır. Fakat Zinnurdan öğrendiğim teknikle yumurtaları benmari düzeneği üzerinde 70 dereceye kadar ısıtarak( bir yandan da çırparak) yapınca yumurtalardaki brusella tehlikesinin ortadan kalktığını. Bunda da öyle yaptım. Tereyağını şekerin küçük bir kısmıyla çırptım. Kalanını da yumurta sarılarının üzerine ekleyip benmaride çırparak 70 dereceye kadar ısıttım biraz ılınınca da tereyağına kattım. Mascarpon peyniriyle orijinal tiramisu yaparken de aynı tekniği uyguluyorum hep.
    File bademlerin bu pasta için uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü bademlerin iri parçalar halinde kalması lazım ki o çıtırtılık hissedilebilsin. File bademlerin çoksa öğüterek makaron yapımında kullanabilirsin. Veya hani benim sıkça yaptığım yine Zinnurun şu "farklı bir kakaolu kek" inde de kullanılıyor. Bademli tuil de çok güzel olur.
    Şimdiden kolay gelsin diyor iyi bayramlar diliyorum. Çünkü bu pazar günü yazlığa gidiyorum ve orada internetle sorunlar yaşıyorum.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay yaşa Işıl Ablacığım. Zinnur'un o tekniğini okumuştum da burada kullanabilir miyim emin olamamıştım. File badem konusunda da haklısın. O zaman badem alıp deneyeyim ilk fırsatta. Şu farklı bir kakaolu keki deneyeceğim ne zamandır ama kalıp alamadım. Batonda da düzgün olur mu emin olamadım. O da çok denemek istediklerimden.
      Sana iyi tatiller ablacığım. İyi bayramlar şimdiden.

      Sil
  15. Tülin hanımcığım, farklı ve güzel lezzetleri paylaşmak ve beğenildiğini görmek beni çok mutlu ediyor. Afiyetler olsun. Eminim ki sizin mutfağınızdan ve ellerinizden çok daha güzel bir şekilde çıkacaktır bu pasta.
    Bloğunuzda yayınladığınızda bana da haber verirseniz çok sevinirim.
    Ben de size iyi tatiller ve iyi bayramlar dilerim.

    Sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil
  16. Işılcım, ellerine sağlık.
    Kolaylaştırıp, detayların ince ince anlatıldığı bir paylaşımız daha, harika olduğu bir gerçek.
    Yazılarınızın güzelliği de yaptığınız lezzetler kadar baş döndürücü. Kesinlikle deneyeceğim.
    Güzel bir tatil diliyorum, yürekten sevgiler.

    YanıtlaSil
  17. Paylaşımlarınız çok başarılı, sitenizi ilgiyle takip ediyorum..
    www.cay-makineleri.com

    YanıtlaSil

  18. So happy for you, it's amazing products, I live in Bucuresti / Romania - anunturi gratuite so hopefully one day `ll be able to do it myself, lots of love and hugs happy to welcome you in this great day of anunturi gratuite. Pupiciii byeeee

    YanıtlaSil
  19. Komşu Romania anunturi gratuite den selam. tariflerinizi hep deniyor sizi takip ediyorum. tamam çok zaman başarim yok, Ben cok yapti Turk yemekler, ama olmuyor sizin resimler gibi ((( … tad bazen iyi bazen kotu, ama yapacak bir gun ben perfect. Tesekkur ederim emekleri icin. ben cok bakiyor senin ve baska site yemek tarifleri. anunturi gratuite olarak verecek tum Romania. Multumesc din inima Turcia byeee.

    YanıtlaSil
  20. Işılcığım nasıl da gözümden kaçmış bu lezzetli pasta�� Gelişim yayınlarının Sofra Ansiklopedisini fasiküller halinde alıp heyecanla ciltlettiğim günlere götürdün beni❤️Ellerine sağlık, verdiğin püf noktaları bu lezzeti yaparken kolaylık sağlayacak bana��

    YanıtlaSil
  21. Teşekkür ederim Müjgancım. Çok sevindim sende de olmasına bu ansiklopedinin. Bir zamanlar elimden düşürmeden okur, tarifleri de uygulardım. Bu pasta da bu kitaptan ve bizim evin en sevilen pastası oldu.Uzun anlatımlarımın işine yarayacak olmasına çok sevindim. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe