9 Ekim 2007 Salı

DOĞUMGÜNÜ PASTASI


Bu pastayı kızımla birlikte, çok sevgili komşularımız olan iki kardeşe; Serli ve Arda' nın 10 Ekim'deki doğumgünleri için yaptık. Aralarında yedi yaş farkı olan iki kardeş, tesadüfe bakın, aynı günde doğmuşlar. Daha önceki pastalarımı yiyip beğenen bu iki kardeşe hoş bir sürpriz olsun istedim. Onlar benim için sadece komşu değil; aynı zamanda sevecen, kibar, sıkıntılı günlerimi benimle paylaşan birer dostturlar. Söz konusu dostlarım olunca tasvir için uygun sıfatlar bulmakta zorlanıyorum; umarım siz anlamışsınızdır.

Sevgili Serli ve Arda, doğumgününüzü kutlar, sağlıklı, mutlu, huzurlu, ailenizle ve tüm sevdiklerinizle birlikte uzun ömürler dilerim.

Pastanın renginin yeşil olması, etrafındaki minik toplar, yaldızla üstündeki yazıyı süsleme fikri kızıma aittir.
PASTANIN TARİFİ

PANDİSPANYA MALZEMELERİ:

1- 4 yumurta
2- 1 su bardağı şeker
3- 1su bardağı un
4- 3 kaşık siyah kakao
5- 1 çay kaşığı kabartma tozu
6- 1 paket vanilya
7- 1 tatlı kaşığı rom aroması

Yumurtalar ve şeker koyu boza kıvamına gelene dek mikserle çırpılır. Un, kakao, kabartma tozu ve vanilya ayrı bir kapta karıştırılıp iki kez elenir. Elenmiş olan kuru malzemeler, üç kere de katlama tekniğiyle yumurtalara yedirilir. Rom aroması da ilave edildikten sonra fazla karıştırmadan yağlanmış ve altı ve iç çeperi yağlı kağıtla kaplanmış 20 cm. lik kelepçeli kalıba dökülür ve 175 derecedeki ısınmış fırında 30- 35 dakika ( kürdanla pişip pişmediği kontrol edilmeli) pişirilir.

KREMA MALZEMELERİ:

1- 250 gr. bitter kuvertür
2- 250 gr. krema
3- 1 paket crem ole
4- 2 su bardağı süt

İÇ MALZEMESİ:

1- 1 su bardağı küçük parçalara ayrılmış kestane şekeri
2- 1/2 su bardağı şam fıstığı

Krema, bir kapta kaynama noktasına kadar ısıtılır. İçine küçük parçalara bölünmüş çikolatalar ilave edilir ve karıştırarak erimesi sağlanır. Soğuması için buzdolabına konur. Ayrı bir kapta iki su bardağı sütle crem ole hazırlanır.

Soğumuş olan kek, üç parçaya kesilir. Katlar fırça yardımıyla bir çay bardağı sütle hafif nemlendirilir. Birinci kat servis tabağına alınır. Çikolatalı ganajdan bir miktar katın üzerine yayılıp üzerine kestane şekerleri serpiştirilir. Bunun da üzerine crem ole'nin yarısı yayılır. İkinci katta da aynı işlemler yapılır; ancak bu kez araya kestane şekeri yerine şam fıstığı konur. En son kat da yerleştirildikten sonra ayrılan çikolatalı ganaj pastanın her tarafına ince bir tabaka halinde sürülür. Pasta soğuması için buzdolabına kaldırılır.

ŞEKER HAMURU:

1- 6OO gr. şeker hamuru
2- İstediğiniz renk gıda boyası

Şeker hamuruna, kürdan ucu ile gıda boyası azar azar, istenilen renk elde edilinceye kadar karıştırılıp yoğurulur. Silpat veya yağlı kağıt üzerinde merdaneyle açılan şeker hamuru, soğumuş olan pastanın üzerine kaplanır. Son aşamada, istenilen süslemeler, güller, etrafına yapılan ufak toplar eklenir. Ben üzerindeki yazıyı royal icing ile yazdım.


14 yorum:

  1. Hayırlı ve huzur dolu bir bayram diliyorum canım.Selam ve sevgiler....

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Isil,
    Oncelikle ellerine saglik, hepsi harika olmus. Bu tadlari herzaman izlemek icin musadenlere linklerime ekliyorum.

    Guzel bir bayram diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Işıl, senin ve ailenin bayramını kutluyorum.

    Sevgiyle,
    Nane Limon.

    YanıtlaSil
  4. Şeker tadında bir bayram geçirmeniz dileğimle kocaman sevgilerrr
    yeşim

    YanıtlaSil
  5. Işılcım , mutlulukların gönlünden taştığı keyifli bir bayram diliyorum..
    Kocaman sevgiler ve öpücükler

    YanıtlaSil
  6. Oyacığım,
    Ben de senin ve ailenin ramazan bayramını kutlar sağlıklı, mutlu nice bayramlar görmeni dilerim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Aybikeciğim,
    Beğenmene çok sevindim, güzel sözlerin için teşekkür ederim.
    Ben de seni linklerime ekleyeceğim ancak daha bilgisayar işini tam çözemediğimden bu işleri vakti oldukca kızımdan rica ediyorum. O da kendi derslerinden vakit buldukca yapmaya çalışıyor.
    Ben de senin ve ailenin bayramını kutluyor, sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  8. Münevver hanım,
    Ben de sizin ve ailenizin bayramını kutlar, nice bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  9. Yeşimciğim, ben de senin ve ailenin ramazan bayramını kutlar,
    şeker tadında bayramlar geçirmeni dilerim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. Pasta harika olmus,sizin ve kizinizin ellerinize saglik.Hayirli bayramlar.

    YanıtlaSil
  11. Işılcım sevdiklerinle birlikte mutlu bayramlar dilerim..Allah ettiğimiz duaları yapmış olduğumuz ibadetleri kabul eder inşallah .Bayramdan sonra güzel görüşmek üzre kendine iyi bak ..Mutlu Kal
    Pasta harika olmuş ellerine sağlık :)
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Bayram sabahları, demli bir çay, su böreği, bayram şekerleri, şeker isteyen çocuklar, bir telaş bir koşturmaca. Köprü hep kalabalık, bayram programları, kolonya ikramları, bayram harçlıkları, uzun bayram tatilleri, ev gezmeleri, kısa hal hatır sormalar, el öpenlerin çok olsunlar ve daha bir dolu küçük ayrıntı. Hayatın üzerindeki 'pause' düğmesine dokunun... Kısa bir süre için hayatı durdurun. Mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
  13. merhabalar benim royal icing ile ilgili bir sorum olacak acaba royal icing li süslemeler normal pasta kereması yada kremşanti üzerinde eriyip dağılma yapıyor mu ben kızımın doğum günü pastasını bir gün önceden yapmayı planlıyorum da

    YanıtlaSil
  14. bloguma yorum brakırsanız sevinirim

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe