1 Ekim 2007 Pazartesi

UYUSUN DA BÜYÜSÜN NİİİNNİİİ....(İNCİR UYUTMASI)



Sizleri ramazan ayı bitmeden hem de kuru incirlerin yeni çıktığı şu zamanlarda mideleri fazla yormayacak yapımı çok kolay bir sütlü tatlı ile tanıştırmak istedim. Bu tatlıyı geçen hafta iftara gelen misafirlerimiz için yapmıştım. Tarifi yıllar önce Oktay ustanın programına çıkan bir şef'ten alınmadır. Bu tatlı aynen yoğurt mayalanır gibi yapıldığı için bu adı almış diye düşünüyorum.

Malzemeler
  1. 1 lt. süt
  2. 250 gr. kuru incir
  3. 1 su bardağı şeker (ben 2/3 bardak koydum tadı gayet iyiydi)
  4. Süslemek için ceviz içi (arzuya bağlı)
Yapılışı

Süt büyükce bir tencereye konur ve 1-2 dakika kaynatılır. İçine şekeri de ilave edilip karıştırılarak şekerin erimesi sağlanır ve ocak kapatılır. Sapları koparılan incirlerin üzerine biraz sıcak su dökülüp yumuşamaları sağlanır. Yumuşayan incirler önce küçük küçük doğranır daha sonra rondoya alınıp orada iyice ezilmesi sağlanır. Bu aşamada rondoda toplanıp kalıyorsa içerisine birkaç kaşık şekerli sütten ilave edilebilir.

Bu arada şekerli süt yoğurt mayalanacak ısıya getirilir. Rondoda çekilmiş olan incirler süte ilave edilip homojen hale gelene dek karıştırılır ve kaselere boşaltılır. Her bir kasenin üstü strech filmle hava almayacak şekilde kapatılır. Kaselerin hepsi bir araya toparlanır ve aynen yoğurt mayalandırılır gibi üzeri kalın bezlerle, örtülür. 2 saat oda ısısında mayalandırıldıktan sonra örtüler kaldırılıp kaseler buzdolabında bekletilir. İstenirse servisten önce ceviz ile süslenir.

Gördüğünüz gibi hem yapımı çok kolay hem de çok mide dostu; kalorisi de çok fazla olmayan bir tatlı.

Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Merhaba, blogunuz hayırlı olsun. Bir önceki iletide verdiğiniz, pasta yapımını izledim de, gerçekten çok sabirli bir insanmışsınız. Yaptığınız pasta meşakket ve sabır gerektiriyor kesinlikle. Ellerinize sağlık. Genç evlilere mutluluklar.

    Pastanın 3 katının 3 ü de tek bir ağırlık merkezine oturduğu için çatlamış olabilir mi kenarları?. acaba bu tarz ağır bir pastada, üst katları ortaya yerleştirmek, daha iyi sonuç verebilir mi?. Sanki bir yabancı dergide gördüm, hatırladığım kadarıyla, alttaki kekin içine, üsttekileri taşısın diye ayak gibi bir şey yerleştiriyorlardı. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Feyhan hanım,
    Ziyaretiniz beni nasıl mutlu etti anlatamam. Çünkü pastalarınıza, süslemelerinize hayranım. Evet ben de ilk kez bu büyüklükte bir pasta yaptığım için endişeleniyordum.Öyle de oldu. Evet dediğiniz gibi oldu. O keklerin içinde ayak değil ama tahta çubuklar vardı, onların yeteceğini düşünmüştüm. Pasta bence çok ağırdı.Şöyle bir kullandığım malzemeleri topladığımda 7-8 kg. den bile fazla olduğunu gördüm.30- 35 civarında yumurta vardı içinde, gerisini siz düşünün. Neyse bu da bana ders oldu. Yaşanmadan öğrenilmiyormuş. Süslemenin bu şekilde daha güzel olacağına inandığım için o şekilde koymuştum
    Bir dahaki sefere bunları gözönünde bulunduracağım.
    Önerileriniz ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim.
    SEVGİLERİMLE,

    YanıtlaSil
  3. ellerinize saglik bir kac gündür canim cekiyordu sizin sayfanizda görünce iyice aklim takildi simdi.Tadini iyi biliyorum.Eminim sizinkide nefistir..

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Elma şekeri,
    Ziyaretin ve yorumun için çök teşekkür ederim. Siz de benim gibi mi düşünüyorsunuz. Hem pratik, hem sağlıklı hem de tadı çok güzel.
    Evet tadı çok güzeldi.
    Size de afiyet olsun,
    Hoşcakalın,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe