Tatil dönüşüne kayısı ve vişne bitebilir düşüncesiyle gitmeden bunların reçellerini yapayım diyerek pazara gittiğimde kayısı marmelatına uygun kayısı bulamayınca sadece vişne aldım. Ahududu reçelini ise geçtiğimiz günlerde yapmama rağmen belki sizler bulup yapabilirsiniz diye de paylaşmak istedim.
Reçel yaparken şeker miktarını olabildiğince az tutup, yaparken ocakta çok az kaynatıp, güneşte bekleterek koyulaşmasını sağlarım. Çok şeker ve çok uzun süre kaynatma reçelin tadını bozduğu gibi meyvelerin o güzelim renklerinin de kaybolduğuna inanırım. Bu aralar havaların çok sıcak olması ve kızgın güneş reçeller için çok ideal bir zaman.
Eğer sizler de böylesine canlı renklerde reçel yapmak isterseniz buyurun tarifi.
Malzemeler
1) 1 kilo iyice olgunlaşmış koyu renkli vişne
2) 800 gr. toz şeker
3) 1 çay kaşığı limon tuzu
Yıkanan vişnelerin sapları ayıklanıp çekirdekleri çıkarılır. Emaye veya tercihen bakır bir tencereye konur ve üzerine toz şeker dökülüp vişneler su bırakıncaya kadar bekletilir.
Tencere ocağa konur ve orta ateşte şeker eriyene kadar ara sıra tahta kaşıkla karıştırılarak pişmeye bırakılır.. Kaynamaya başladıktan sonra başından hiç ayrılmadan (köpürüp taşma ihtimali olduğundan) meyveleri zedelemeden 5 dakika kadar karıştırılır. Oluşan köpükler süzgeçli kepçe yardımıyla toplanır bir tabağa alınır. Eğer bununla uğraşmak istemiyorum diyorsanız reçele ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tereyağ köpüklenmenin önüne geçecektir.
Kaynama süresinin sonuna doğru limon tuzu eklenip bir iki karıştırılıp ocak kapatılır.
Reçel yayvan bir kaba veya tepsiye boşaltılıp güneşin bol olduğu bir yere yerleştirilir. Günde 3-4 kez yine tahta kaşıkla karıştırılıp bu şekilde güneşte koyulaşmaya bırakılır. Her geçen gün reçeliniz koyulaşacak ama taneleri canlılığını yitirmeyecek ve leziz bir reçele kavuşacaksınız. Ben dördüncü günün sonunda yeterince koyulaştığını gördüm ve kavanozlara koyup dolaba yerleştirdim. Meyvenin sululuk ve olgunluk oranına bağlı olarak kaç gün güneşte tutacağınıza kendiniz karar verin.
Ahududu reçelini de yine aynı ölçüler ve yöntemle yapmıştım.
Ahududu reçelini de yine aynı ölçüler ve yöntemle yapmıştım.
Bu iletimle artık tatile gitme zamanımızın geldiğini de bildirmek isterim. Bir aksilik olmazsa ağustos sonunda döneceğim. Bilgisayara erişimimin çok zor olduğunu tahmin ettiğim bu tatil günlerinde maalesef sizlerden ve sayfamdan uzak kalacağım için üzülüyorum.
Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.
Ellerine saglik. Ben de esinle ayni düsüncedeyim. Sevgiler...
YanıtlaSilMhhhh.. !! Işıcım .
YanıtlaSiltam valide Sultanım usulü inan.
harika görünüyor..
haydi tatiliniz şen olsun.
sevgiyle, keyifle dönmeni bekliyoruz canım.
eline sağlık,nefis görünüyor...güneşte çok güzel olyor gerçektende,rengi ve kokusu daha iyi korunuyor,afiyetler olsun. iyi tatiller.
YanıtlaSilIşıl harika reçeller yapmışsın eline sağlık. İyi tatiller)))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım benim.Ben de reçelsiz kahvaltı yapamayanlardanım. Özellikle vişne reçeli favorim.
YanıtlaSilİzmirden kocaman sevgiler,öpüyorum.
Sevgiyle kal.
Işılcığım mutlu hafta sonları elle
YanıtlaSilrine sağlık gerçekten renk ve kıvam
harika.Afiyetle yersiniz inşallah kocaman öpüyorum...
Ahududu receline bayilirim. Umarim bir gun ben de yapabilirim. Ve o gun tarif icin buraya gelecegim.
YanıtlaSilEllerinize saglik
Işıl Ablacığım;
YanıtlaSilNe müthişsin ! Her zamanki gibi.
Geçtiğimiz günlerde Kilis'te idim.
Eşimin akrabalarını ziyaret etmiştik.
Konu; nem olmadığı için rahatlıkla kuruyan patlıcandan, damda kaynayan salçadan açıldı, ben de habire soru soruyorum tahmin edersin :)
Sonra ev sahibi hanım demez mi; ben reçeli de damda yapıyorum, gözlerim fal taşı gibi açıldı !
Üzerine şeker döküp, hiç kaynatmadan, güneşe bırakıyorlarmış, hatta ikram ettiler tadı enfesti.
Bunu mutlaka blogumda anlatayım, kimse bilmiyordur, acayip havam olur" diye düşünüyordum ama yılların tecrübesi, hamarat ötesi Işıl ablamı hesap edemedim tabi :))
Söndürdün bütün havamı :)
Şaka bir yana ablacım, her yazında sana olan hayranlığım pekişiyor, iyiki varsın, son zamanlarda seviyenin inanılmaz düştüğü blog dünyasında parlayan bir incisin.
Öpüyorum seni çok.
Ve iyi tatiller :)
Sevgili Işıl,benim anneciğimde güneş ısısında yapar reçellerini..Geçtiğimiz yıl bende paylaşmıştım..Ellerine sağlık canım,afiyetle yersiniz inş..
YanıtlaSilİyi tatiller diliyorum..Sevgiler..
Bizim evde reçel pek yenmez ama ben senelerdir her meyveden 1 kavanoz yaparım özellikle kahvaltıya misafir çağırınca çok güzel oluyor masa zenginleşiyor..Ellerine sağlık sevgiler...
YanıtlaSilIşıl bende bu seneye kadar hiç denememiştim,bir iki demem oldu;) bu tarifle mutlaka deneyeceğim...
YanıtlaSilellerine sağlık...
iyi tatiller diliyorum..
Merhaba...
YanıtlaSilkıa yazıyorum vaktim az senin sayfan bir geleyim dedim ah gelmesemiydim:(
çünkü o reçelin güzelliği:)
bu vatandaşlar bilmiyor bizim güzelim reçellerimizi,reçeldiye pelte yiyorlar:)
ah ah..
iysindir inşAllah keyiftesindir..
çok selamlar buralardan...
inşAllah görüşmek dileğiyle..
Reçeller enfes görünüyor. İyi tatiller, hayırlı ramazanlar.
YanıtlaSilmerhaba ışıl cığım:)
YanıtlaSilgüneşte reçel yapmayı hep istemişimdir ama karadeniz iklimi gereği bu mümkün olmadı ...
bodrum resimleri çok güzel sefanız olsun,bir kaç yıldır gitmedim özlemişim bodrumu:(
karadeniz turuna geldiğinizde beklerim,sevgiler......
Merhaba, reçel nefis görünüyor. Elinize sağlık. Reçeliniz gibi bloğunuz da çok renkli. Bundan sonra tariflerinizin takipçisiyim. Ben de bloğuma beklerim. Görüşmek üzere...
YanıtlaSilMerhaba, bloğunuzu yeni Keşfettim, eğer şeftali ve portakal reçelinde paylasabilirseniz sevinirim
YanıtlaSil