16 Temmuz 2010 Cuma

GÜNEŞTE REÇEL VE TATİL ZAMANI

Reçeller bizim kahvaltılıklarımızın vazgeçilmezlerindendir.Yensin veya yenmesin balın yanında masada en az bir çeşit reçel bulunmuyorsa eşim tarafından o kahvaltı masası eksik görülür hep. Evlendiğimden beri mevsim meyvelerinden reçel yapmak bir gelenek haline geldiyse de ve konuklarıma da ikram etmeyi çok severim . Lezzetinin yanı sıra renkleriyle bile masaya ayrı bir hava katarlar.
Tatil dönüşüne kayısı ve vişne bitebilir düşüncesiyle gitmeden bunların reçellerini yapayım diyerek pazara gittiğimde kayısı marmelatına uygun kayısı bulamayınca sadece vişne aldım. Ahududu reçelini ise geçtiğimiz günlerde yapmama rağmen belki sizler bulup yapabilirsiniz diye de paylaşmak istedim.
Reçel yaparken şeker miktarını olabildiğince az tutup, yaparken ocakta çok az kaynatıp, güneşte bekleterek koyulaşmasını sağlarım. Çok şeker ve çok uzun süre kaynatma reçelin tadını bozduğu gibi meyvelerin o güzelim renklerinin de kaybolduğuna inanırım. Bu aralar havaların çok sıcak olması ve kızgın güneş reçeller için çok ideal bir zaman.
Eğer sizler de böylesine canlı renklerde reçel yapmak isterseniz buyurun tarifi.
Malzemeler
1) 1 kilo iyice olgunlaşmış koyu renkli vişne
2) 800 gr. toz şeker
3) 1 çay kaşığı limon tuzu


Yapılışı
Yıkanan vişnelerin sapları ayıklanıp çekirdekleri çıkarılır. Emaye veya tercihen bakır bir tencereye konur ve üzerine toz şeker dökülüp vişneler su bırakıncaya kadar bekletilir.
Tencere ocağa konur ve orta ateşte şeker eriyene kadar ara sıra tahta kaşıkla karıştırılarak pişmeye bırakılır.. Kaynamaya başladıktan sonra başından hiç ayrılmadan (köpürüp taşma ihtimali olduğundan) meyveleri zedelemeden 5 dakika kadar karıştırılır. Oluşan köpükler süzgeçli kepçe yardımıyla toplanır bir tabağa alınır. Eğer bununla uğraşmak istemiyorum diyorsanız reçele ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı tereyağ köpüklenmenin önüne geçecektir.
Kaynama süresinin sonuna doğru limon tuzu eklenip bir iki karıştırılıp ocak kapatılır.
Reçel yayvan bir kaba veya tepsiye boşaltılıp güneşin bol olduğu bir yere yerleştirilir. Günde 3-4 kez yine tahta kaşıkla karıştırılıp bu şekilde güneşte koyulaşmaya bırakılır. Her geçen gün reçeliniz koyulaşacak ama taneleri canlılığını yitirmeyecek ve leziz bir reçele kavuşacaksınız. Ben dördüncü günün sonunda yeterince koyulaştığını gördüm ve kavanozlara koyup dolaba yerleştirdim. Meyvenin sululuk ve olgunluk oranına bağlı olarak kaç gün güneşte tutacağınıza kendiniz karar verin.
Ahududu reçelini de yine aynı ölçüler ve yöntemle yapmıştım.
Bu iletimle artık tatile gitme zamanımızın geldiğini de bildirmek isterim. Bir aksilik olmazsa ağustos sonunda döneceğim. Bilgisayara erişimimin çok zor olduğunu tahmin ettiğim bu tatil günlerinde maalesef sizlerden ve sayfamdan uzak kalacağım için üzülüyorum.

Hepinize sağlıklı ve güzel günler dilerim.

16 yorum:

  1. Ellerine saglik. Ben de esinle ayni düsüncedeyim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Mhhhh.. !! Işıcım .
    tam valide Sultanım usulü inan.
    harika görünüyor..
    haydi tatiliniz şen olsun.
    sevgiyle, keyifle dönmeni bekliyoruz canım.

    YanıtlaSil
  3. eline sağlık,nefis görünüyor...güneşte çok güzel olyor gerçektende,rengi ve kokusu daha iyi korunuyor,afiyetler olsun. iyi tatiller.

    YanıtlaSil
  4. Işıl harika reçeller yapmışsın eline sağlık. İyi tatiller)))

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım benim.Ben de reçelsiz kahvaltı yapamayanlardanım. Özellikle vişne reçeli favorim.
    İzmirden kocaman sevgiler,öpüyorum.
    Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  6. Işılcığım mutlu hafta sonları elle
    rine sağlık gerçekten renk ve kıvam
    harika.Afiyetle yersiniz inşallah kocaman öpüyorum...

    YanıtlaSil
  7. Ahududu receline bayilirim. Umarim bir gun ben de yapabilirim. Ve o gun tarif icin buraya gelecegim.
    Ellerinize saglik

    YanıtlaSil
  8. Işıl Ablacığım;
    Ne müthişsin ! Her zamanki gibi.

    Geçtiğimiz günlerde Kilis'te idim.
    Eşimin akrabalarını ziyaret etmiştik.
    Konu; nem olmadığı için rahatlıkla kuruyan patlıcandan, damda kaynayan salçadan açıldı, ben de habire soru soruyorum tahmin edersin :)
    Sonra ev sahibi hanım demez mi; ben reçeli de damda yapıyorum, gözlerim fal taşı gibi açıldı !
    Üzerine şeker döküp, hiç kaynatmadan, güneşe bırakıyorlarmış, hatta ikram ettiler tadı enfesti.
    Bunu mutlaka blogumda anlatayım, kimse bilmiyordur, acayip havam olur" diye düşünüyordum ama yılların tecrübesi, hamarat ötesi Işıl ablamı hesap edemedim tabi :))
    Söndürdün bütün havamı :)

    Şaka bir yana ablacım, her yazında sana olan hayranlığım pekişiyor, iyiki varsın, son zamanlarda seviyenin inanılmaz düştüğü blog dünyasında parlayan bir incisin.
    Öpüyorum seni çok.

    Ve iyi tatiller :)

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Işıl,benim anneciğimde güneş ısısında yapar reçellerini..Geçtiğimiz yıl bende paylaşmıştım..Ellerine sağlık canım,afiyetle yersiniz inş..


    İyi tatiller diliyorum..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Bizim evde reçel pek yenmez ama ben senelerdir her meyveden 1 kavanoz yaparım özellikle kahvaltıya misafir çağırınca çok güzel oluyor masa zenginleşiyor..Ellerine sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Işıl bende bu seneye kadar hiç denememiştim,bir iki demem oldu;) bu tarifle mutlaka deneyeceğim...
    ellerine sağlık...

    iyi tatiller diliyorum..

    YanıtlaSil
  12. Merhaba...
    kıa yazıyorum vaktim az senin sayfan bir geleyim dedim ah gelmesemiydim:(
    çünkü o reçelin güzelliği:)
    bu vatandaşlar bilmiyor bizim güzelim reçellerimizi,reçeldiye pelte yiyorlar:)
    ah ah..
    iysindir inşAllah keyiftesindir..
    çok selamlar buralardan...
    inşAllah görüşmek dileğiyle..

    YanıtlaSil
  13. Reçeller enfes görünüyor. İyi tatiller, hayırlı ramazanlar.

    YanıtlaSil
  14. merhaba ışıl cığım:)
    güneşte reçel yapmayı hep istemişimdir ama karadeniz iklimi gereği bu mümkün olmadı ...
    bodrum resimleri çok güzel sefanız olsun,bir kaç yıldır gitmedim özlemişim bodrumu:(
    karadeniz turuna geldiğinizde beklerim,sevgiler......

    YanıtlaSil
  15. Merhaba, reçel nefis görünüyor. Elinize sağlık. Reçeliniz gibi bloğunuz da çok renkli. Bundan sonra tariflerinizin takipçisiyim. Ben de bloğuma beklerim. Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  16. Merhaba, bloğunuzu yeni Keşfettim, eğer şeftali ve portakal reçelinde paylasabilirseniz sevinirim

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe