6 Kasım 2010 Cumartesi

ARMUTLU KEK

Çok uzun yıllardır yaptığım bir kek bu. Öyle ki ilk tariflerimi topladığım kitabın başlarında yer alıyor. Bu kekin yapımında biraz sertçe armutların kullanılması gerekmekte .Çok olgunlaşan ve yumuşayan armutlar pişmenin etkisiyle sularını bırakıp kekin dokusunu değiştirdiği için uygun değil. Genellikle yaz sonlarında taze çıkmış, henüz yeterli olgunluğa ulaşmamış armutlarla ilk olarak Bodrum günlerinde yaptığım için bizim evde adı Bodrum keki olarak geçiyor. Meyveleri taze ve çiğ olarak yemeyi çok sevsek de armut ve ayvanın pişirildikten sonraki yumuşaklığı ve aroması da müthiş güzel oluyor. Yumuşacık ve bulgur bulgur ağızda eriyen dokusuyla armudun hafif sertliği çok güzel uyum sağlıyor. Hele ılıkken çayın, kahvenin yanına çok yakışıyor. Geçenlerde markette halen daha çok olgunlaşmamış armutları görünce tarifi sizlerle de paylaşmaya karar verdim.

Sağlıklı beslenmeye çok önem veren asla ve asla bu tür pasta, kek ağzına sürmeyen bir arkadaşım bir dilimle yetinemeyip ikinci dilimi istediğinde çok mutlu olmuştum bu yaz.

Ölçüler 35x30 cm ebadındaki büyük fırın tepsileri içindir.Miktar çok fazla olduğu için ben genellikle yarım ölçü olarak yapıp ona uygun fırın kabı veya tepsilerinde pişiriyorum. İsterseniz siz de o şekilde hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler
1) 5-6 adet Santa Maria cinsi veya benzeri çok olgunlaşmamış armut
2) 5 adet yumurta
3) 250 gr. tereyağı
4) 350 gr. (2 su bardağı) toz şeker
5) 300 ml. süt
6) 600 gr (5 bardak) un
7) 1 paket kabartma tozu + 1/2 çay kaşığı karbonat
8) 1 adet vanilya çubuğu yoksa 1 paket vanilya

Yapılışı
1) Oda ısısındaki tereyağ ve şeker mikserle kuvvetlice krema kıvamına gelene dek çırpılır.
2) İlk yumurta eklenir ve mikserle çırpılarak yedirilir. Daha sonra ikinci ve diğer yumurtalar da teker teker kırılıp her seferinde aynı işlem uygulanır.
3) Son yumurta ilavesinden sonra hamur bir yandan mikserle çırpılırken bir yandan da azar azar süt ilave edilir.
4) En son iki kez elenmiş un, kabartma tozları, vanilya da eklenir ve çırparak karıştırılır.
5) Hamurun yarısı veya yarıdan biraz azı yağlanmış unlanmış tepsiye spatula yardımıyla yayılır. Üzerine de önceden soyulmuş ve her biri 8'er parçaya bölünmüş armut dilimleri sırt kısımları hamura değecek şekilde dizilir.
6) Kalan hamur kaşıkla veya spatula yardımıyla armutların üzerine yayılır. Çok akışkan olmayan hamuru yaymak biraz zor oluyor ama dert etmeyin. Çünkü az gibi görünen tam olarak armutların üzerini kaplamayan hamur fırının ısısıyla yayılıp armutların üzerini kapatıyor.
7) Bilinenin tersine bu tarifte fırın önceden ısıtılmıyor. Hamur soğuk fırına sürüldükten sonra 175 dereceye getirilip o şekilde pişiriliyor. Yaklaşık 30-35 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriliyor.
8) Tarifin orijinalinde kek piştikten sonra üzerine pudra şekeri, su ve birkaç damla limonla yapılan glazür sürülüyor. Ama ben kaloriyi artırmamak adına çok ince bir tabaka halinde serptiğim pudra şekerini tercih ediyorum.
Afiyet olsun...

11 yorum:

  1. Işılcım bu bodrum kekine bayıldım.Bencede iki dilim yenmeli mutlaka;) meyveli kekleri çok severim,seninde ellerine sağlık..

    Güzel bir pazar günü diliyorum...

    YanıtlaSil
  2. Işılcığım merhabalar canım..
    aromasını hissedebiliyorum,
    armutlu kek yaparım ama tereyağla pişen bir kek benim için çoook şey ifade eder.
    güzel ellerine sağlık, afiyetler olsun canım.
    sevgiyle..

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Işıl abla..
    ne güzel bir kek yapmışsın böyle
    benim gibi elmalı herşeyi seven armutuda çok sevip bir türlü cesaret edip hamur işind ekullanamayanlara ders olsun bu güzee görüntü:)
    ellerine sağlık sayende tez elden yapmlıyım bende:)

    YanıtlaSil
  4. Işıl'cım ellerine sağlık Bodrum kekei nefis olmuş) meyveli kekleri hele hafif sıcak ben de çok seviyorum. afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık canım ayrıntılı anlatım ve fotoğraflarda çok güzel.
    Öpüyorum, sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Gene guzel bir tarif, ellerine saglik Isil'cigim. Hic armutlu yememistim, denemeliyim :)

    Guzel bir hafta diliyorum ve de cok cok sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Işıl Hanım, tarifiniz nasılda güzel görünüyor içinde meyva da olunca daha bir kafama yatkın geldi doğrusu..ilk işim bu güzel armutlu keki yarım ölçülerde denemek olacak...

    ellerinize sağlık
    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Işıl Hanım
    Ben Özgen blog dünyasına yeni katıldım.Hepinizi tanımaya çalışıyorum yavaş yavaş.Keklere bayılırım,denemeye değer görünüyor, elrinize sağlık.
    Bana da yorumlarınızı gönderip blog arkadaşlığına dahil ederseniz sevinirim.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Ama olmaz ki... Bir lezzet bu kadar da güzel anlatilmaz ki.... Simdi kalkip armut aramam lazim... Ve bu keki mutlak denemem lazim.... Ellerine saglik diyor, sevgilerimi yolluyorum canim benim...

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım, yorumunu okudum. Çok teşekkür ederim, sağol canım. Daha önce gönderdiğini söylediğin e-mail gelmedi, sanıyorum benim çok eski bir e-mail adresim olabilir. Şimdi kullanmadığım bir adres. Ayrıca özürlük bir durum söz konusu olamaz. Seni çok öpüyorum, sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  11. Işılcım çok güzel ben keklerde meyveyi çok seviyorum.hemde yumuşayan meyveleri değerlendirmiş oluyoruz.ellerine sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe