26 Ocak 2013 Cumartesi

FARKLI BİR KISIR TARİFİ

 Kısır'ı nasıl yaparsınz? Önce bulgurun üzerine sıcak su döküp, bulgurların şişmesini beklersiniz değil mi? Bulgurlar şişip ılıyınca da yeşillikler ve diğer malzemeler eklenir .Bu işte öyle bir tarif değil. Kurs arkadaşım Ebrunun yaptığı bu kısır bulgur pilavı gibi pişirilip hazırlanıyor. Bana  değişik geldiği için sizlerle de paylaşayım istedim. Belki blogcu arkadaşlarımdan da bu şekilde hazırlayanlar vardır ama ben ilk kez Ebrunun elinden yedim ve içine ilave ettiği havuç hem bir renk katmış hem de lezzet olarak çok yakışmıştı.
 İlk fotoğraf Ebrunun yaptığı, diğerleri benim evde esmer bulgurla yaptıklarım. Esmer bulgurla yapılması tercih sebebi fakat olmadığı durumlarda kısırlık çekilmiş bulgurla da yapılıyor.
Malzemeler
1) 2 su bardağı ince bulgur
2) 1 çay bardağı zeytinyağ
3) 1 çorba kaşığı domates salçası
4) 1 çorba kaşığı biber salçası
5) Tuz, karabiber, nane, kimyon, pul biber (miktarlar sizin zevkinize bağlı olarak değişebilir)
6) 1 çay bardağı nar ekşisi
7) Bolca yeşillik (maydanoz, taze soğan, dereotu, taze nane)
8) 1 adet orta boy robotta ince olarak çekilmiş havuç
Yapılışı
1) Zeytinyağ bir tencereye konur içine salçalar eklenip biraz karıştırılır. İçine bulgur eklenir ve 3-4 dakika orta ateşte karıştırılarak kavrulur. İçerisine kuru nane ve diğer baharatlar eklenir. Bulgurların seviyesine çıkacak kadar sıcak su eklenip tencerenin kapağı ve ocak kapatılıp, demlenmeye bırakılır.
2) Ilınan malzemelerin içine çok küçük doğranmış yeşillikler, taze nane, ve robotta çekilmiş havuç eklenerek karıştırılır.
3) Bu kısırda kuru soğan yok. Kuru soğan yerine bolca taze soğan konuyor.
4) Ben kısıra turşuyu çok yakıştırdığım için minik minik doğradığım salatalık turşuları da ilave ettim. Sizin isteğinize bağlı.
Hazırlanışı ve içindeki malzemelerle farklı olan bu kısır tarifi için Ebru'ya çok teşekkür ederim. Umarım sizler de beğenirsiniz.
Güzel bir hafta sonu dileklerimle afiyet olsun.

9 yorum:

  1. Ben de bir kere yemiştim. Fakat nedense arasında tat olarak çok bir fark göremedim. Sorun ben de mi yoksa aralarında çok fark olmuyor mu?

    Bir de o kadar güzel görünüyor ki hasta olmasam kalkıp yapıcam. Mmmmm..

    Ellerine sağlık. :)

    YanıtlaSil
  2. Çok geçmiş olsun sevgili Bitli Turistim.
    Lezzet olarak benziyor, çok farklı değil ama sadece hazırlanış biçimi ve havucun verdiği hafif bir tatlılık hoşuma gitmişti.
    Yakın olsak da ben yapıp sana ikram edebilsem keşke.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  3. Gece gece kısır fotoğraflarını düzenledi yanı başımda yaaaa!Ondan sonra tüm diyetisyenler "gece buzdolabına gitmeyin" diye uyarıyor.Onlar bilmiyorlar ki kimle yaşadığımı.

    YanıtlaSil
  4. Bende bir kere yemiştim ama biz alışmışız ıslatılarak yapılmasına
    Ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  5. ellerine sağlık bende kalın bulgur ile hazırlıyorum nefis oluyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Işılcım, çok güzel görünüyor. Hem arkadaşınızın hem de sizin ellerine sağlık.
    Bulgur,bulgurlu ne varsa hımmm...Bayılıyorum. Resmen ağzım sulanıyor.
    Burada da yapıyorlar. Bir kaç kez yedim ve yaptım. Çok güzel oluyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Canım ellerine sağlık kısır ve sunum nefis görünüyor.Fotoğraf maki
    nem aynı ama sanırım ben fotoğraf çekmeyi yavaş yavaş öğreniyorum:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Işılcım,kısır öyle güzel bakıyor ki?
    Hemen yapası geliyor insanın.
    Arkadaşının ve senin ellerinize sağlık canım.
    Rahmetli anacım da midesi rahatsız olduğu için bu şekliyle yapardı kısırı,çok da güzel olurdu..
    Mide rahatsızlığı olanlar için,aslında hepimiz için mideyi yormuyor bu şekliyle.
    Önceki günlerde de gelmiş yorum yazamamıştım,çok şükür bugün yazabildim:)
    Ispanaklı rulo da gözüm kalmıştı,en kısa zamanda denenecektir:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Kısırı çok severim ama hiç kendim yapmadım. Islatarak yapar bizimkiler de. Bu da değişik bir yöntemmiş kısır yapmak için.Havuç ilavesi de kısırın lezzetine lezzet katmış olmalı.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe