29 Kasım 2011 Salı

YASTIK PASTA

Öncelikle kızım Duygunun ve benim heyecanımıza katılıp, güzel dilek ve temennilerini dile getirerek yorum yapan tüm dost ve arkadaşlarımıza çok teşekkür ederiz.
İsmi Duygu olsa da genelde hislerini çok ortaya dökmeden içinde yaşayan bir kızdır Duygucuğum. Ama o gün o kadar şaşırmış ve sevinmişti ki hem de herkesi merakta bırakacak bir başlık altında bu postu benden habersiz olarak yazmış. Ben de onun keyfini kaçırmamak için sadece iletinin altındaki notu yazmakla yetinmiştim.
Pastaya gelecek olursak; daha önce çalıştığım şeker hamuruyla kaplı pastalardan daha farklı olması (Amerikalıların pillow cake dedikleri) gözümü korkutup yapabilir miyim endişesini taşıtsa da sevgili Burçin'in (Burçinin Denemeleri) yapabileceğime olan inancı ve moral desteğiyle işe giriştim. Görüntüsünde istediğim sonuca yaklaşmış olsam da; kızımın öğretmen arkadaşlarının, pastayı çok lezzetli ve tadının kestaneli içeriğine rağmen çok hafif olduğunu söylemeleri beni fazlasıyla memnun etti. Sadece tadına bakacak kadar yediğimde de şeker oranlarını çok azalttığımdan gerçekten çok hafif bir pasta olduğunu gördüm.
Yapmak isteyenler için yapım aşamalarını elimden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım.

İşe bir gün önceden pandispanyasını hazırlayarak başladım. 27x27 ölçülerinde kare kelepçeli kalıpta pişirdim.

Pandispanya malzemeleri
1) 5 adet yumurta
2) 4 kahve fincani şeker
3) 1,5 kahve fincanı yoğurt
4) 1/2 çay bardağı zeytinyağı
5) 3 kaşık sıcak su
6) 1 paket kabartma tozu
7) 1 tatlı kaşığı vanilya özütü
8) 3 çorba kaşığı koyu renk kakao
9) 4 kahve fincanı un
Yapılışı
Oda ısısındaki yumurtaların akları sarılarından ayrılır. Yumurta akları bir fiske tuz ile büyükçe bir cam kasede kar haline gelene kadar çırpılır. Şeker azar azar eklenerek çırpmaya devam edilir.
Ayrı bir kasede yumurta sarıları, şeker ve sıcak su ilavesiyle 5-6 dakika kadar çırpılır, rengi açık sarı hale gelip şeker eriyince içine yağ, yoğurt ve elenmiş olan kuru malzemeler eklenir. Kuru malzemeler spatula ile katlama yöntemiyle karıştırılıp tabanına yağlı kağıt serilmiş kalıba boşaltılır ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 40-45 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra kalıptan çıkarılıp hava almayacak şekilde saranla kaplanıp ertesi güne kadar bekletilir.


Pastada iki farklı krema kullandım. Birisi kestane tadının daha belirgin hissedilmesi için kestane kreması diğeri de çikolatalı ganajdı.
Kestane kreması için gerekli malzemeler
1) 400 gr. krema
2) 3 çorba kaşığı pudra şekeri(tepeleme)
3) 250 gr. çok az şekerli kestane püresi

Ayrıca çok az şekerle hazırlanmış kestane şekeri

Ben kestane şekerlemesini ve kestane püresini evde kendim hazırladım. Epey bir vakit alsa da hazır olanlara göre tadında önemli değişiklik olduğunu söyleyebilirim.
Soğuk krema ve pudra şekerini mikserle 4-5 dakika kuvvetlice çırptım. Kabarmış olan kremanın içine kestane püresini ilave ederek spatulayla iyice bütünleşinceye kadar karıştırıp dolapta beklemeye aldım.

Çikolatalı ganaj için gerekli malzemeler
1) 250 gr. krema
2) 175 gr. bitter kuvertür çikolata

Krema küçük bir sosluğa konur ve kaynama noktasına gelene kadar ısıtılır. Ocak kapatılır ve küçük parçalara kesilmiş olan çikolatalar ilave edilip kaşıkla karıştırılıp çikolataların erimesi sağlanır. Oda ısısına gelen ganaj buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra dolaptan çıkarılıp yine kuvvetlice mikserle çırpılır.

Soğumuş olan pandispanyayı üç pat olacak şekilde kestim. Patların üstünü kestane şekerlemesini hazırladıktan sonra dibinde kalmış olan şurupla hafifçe ıslattım ve ondan sonra katları oluşturmaya başladım.
Önce kestane kremasının üçte birini ilk patın üzerine sürüp üzerine kestane şekerlemelerini yerleştirdim. İkinci patı üzerine koyup onun üzerine çikolatalı ganajı sürdüm ve yine onun da üzerine kestane şekerlemelerinin kalanını serptim. Üçüncü patı da koyup üstten hafifçe bastırıp yerleşmelerini sağladım.


Sonra keskin bir bıçakla köşeleri sivri kalacak şekilde yastık şekli vermek üzere 4 kenarından hafifçe oyarak kesip çıkarttım. Sonra da üst taraflarını köşelerinden hafifçe tıraşlayarak orta kısmının tümsek olmasını sağladım. Pastayı bir tepsi yardımıyla ters çevirip aynı işlemi altta kalan bölümlerine de uyguladım.
Köşelerinin birbirine iyice yapışması ve sivri bir görünümde olması için kestiğim parçaları alt kısımlarına destek olarak koydum bir süreliğine dolapta beklettim.
Kalan kestaneli kremayı pastanın üst ve yan bölümlerine düzgünce yaydım. Bir miktar kremayı da ters çevirdiğimde üstte kalacak bölüm için ayırdım.
Pastayı kestaneli krema ile kapladıktan sonra aklıma bu kremanın şeker hamuruna nasıl bir etki yapacağı düşüncesi geldi. Şeker hamuru ile kaplanacak yüzeylerin ganajın dışında bir malzemeyle kaplandığında şeker hamurunu bozabileceği ihtimalini gözönünde bulundurarak su ile oldukça katı olacak şekilde krem şantiy hazırladım ve çok incecik bir tabaka halinde kestane kremasının üzerine sürdüm.
Renklendirdiğim şeker hamurunu pastanın kenarlarından sarkacak bölümleri de gözönünde bulundurarak ölçütlerine göre kestim ve pastanın üzerine yerleştirdim. Elimle ütüsünü yapıp köşeleri birbirine yapıştırarak sivrilttim.
Sonra pastayı ters çevirdim ve üzerine kalan kestane kremasını ve yine incecik krem şantiy sürüp donması için biraz dolapta beklettim.
Pasta dolapta beklerken üzeri için şeker hmurunu merdaneyle açıp ruletle kare olacak desenleri hazırladım. Yine ölçütlerine göre kestiğim şeker hamurunu pastanın üzerine serip köşelerini birleştirdim.
Kenarlardan fazla olan bölümler varsa onları da mutfak makası ile keserek birbirleriyle uç uca getirdim.
Son olarak beyaz şeker hamuru ile kordonunu hazırladım ve kenarlarına su yardımıyla yapıştırdım.
Beyaz şeker hamuru ile hazırladığım tacı ise gümüş renkli simli boya ile renklendirip pastayı tamamladım.
Üstte gördüğünüz pastayı da yine geçen hafta doğum günü olan 30 yıllık can arkadaşım, dostum sevgili Nilgünün sürpriz doğum günü partisi için hazırlamıştım. Geçen yaz evlenen biricik kızı büyümüş evlenmiş de evinde anneciğine doğum günü partisi vermişti. Bu güzel güne ben de pastayla katkıda bulunmak istedim. Bir kez de burdan doğum gününü kutlar, sağlık, mutluluk dileklerimi gönderirim Nilgüncüğüm. Anneanne olduğun günleri de görür daha nice kutlamalar yaparız canım.
Nilgün'e ise pastacımız, ustamız sevgili Zinnur (Bizim Pastane)'un karaorman pastasını yapmıştım.
Bir de teşekkür borcumu yerine getirmek istiyorum. Paketin geldiği gün tam da bana şeker hastalığı teşhisinin konduğu, moralimin çok bozuk olduğu bir gün olsa da düşünülmüş olmak ve bir hediye gelmiş olması beni çok mutlu etmişti. Kolinin içinden çıkanların hepsi çok nefis ve bol şekerli olduğu için şimdilik kullanamasam da özellikle makaronu yapmayı çok istiyorum. Çok sıkı bir diyette olduğum için tarifleri denemeyi biraz erteliyorum. Carte D'or ailesine ve excel iletişime çok teşekkür ediyorum.

11 yorum:

  1. pastayı görünce çok beğenmiştim insan yemeye kıyamaz bu pastayı:) arkadaşınızınkide harika. bende yapmak istiyorum şeker hamurunu cesaret edip başlayamadım.çok da açıklayıcı anlatmışsınız ellerinize sağlık....

    YanıtlaSil
  2. İşte buduuuur :) Harika olmuş.
    Işılcığım her zamanki özenin, lezzete verdiğin önem ve el becerinle çok güzel bir pasta hazırlamışsın Duygu'ya. Ellerine sağlık.

    Nice mutlu, neşeli, lezzetli yaşları olsun Duygu'nun.

    Çok sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  3. ablacım ellerine saglık cok güzel olmus gercekten...bayıldım iki pastayada...sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Işılcım, pastanın ne kadar özenilerek hazırlandığı fotoğraflardan belli oluyordu, yazınızda da bu iyice ortaya çıktı. Çok faydalandım, fotolar ve anlatım bir harika olmuş.
    Lezzete söylenecek söz yok kestane var(çok severim). Yiyenlere afiyet olsun.
    Sevgili Duygumuz ne kadar güzel bir şey yapmış da bizi bu güzel günden haberdar etti.
    Sevgili arkadaşım, ellerin dert görmesin, hep güzel günler için emek sarfet.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    İyiki bloğunuzu izlemeye almışım ki bu muhteşem pastayla tanıştık.
    Detaylı anlatım ve resimler için teşekkürler.En kısa zamanda denenecektir:)
    Duygu kızımız da çok şanslı böyle marifetli anneye sahip olduğu için.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Işıl ablacım,

    uzun zamandır bloguma girmediğim için haberim olmadı, öncelikle geçmiş olsun demek istiyorum..Duygu nun doğum gününü de kutluyorum nice güzel yaşları olsun inşallah..Pastan çok güzell olmuş ellerine sağlık.görüntüsü gibi tadının da güzel olduğuna eminim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  7. Işıl Ablacığım pastalar harika görünüyor. Zinnur'un tarifini bende daha önce denemiş ve çok beğenmiştim. Kestanelinin ise harika olduğuna eminim, çünkü bayılırım kestaneye.
    Ne güzel kızının büyüyüp te duygularını böyle ifade etmesi. Ne kadar mutluluk verici birşey olduğunu tahmin edebiliyorum. İyi ki doğmuş.
    Sana da çok geçmiş olsun Işıl Ablacığım. İnşallah perhizle atlatırsın kısa sürede. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Işıl hanımcım,
    iskenderun,dan gelen bir arkadaşımın getirdiği susam sayesinde ben de kızarmayan susamla tanışmış oldum.
    Bildiğimiz susamdan pek farkı yok rengi biraz daha beyaz gibi.Poğaça veya böreklerin üzerine serptiğimiz zaman diğerleri gibi rengi kızarmıyor
    beyaz kalıyor.
    Bizim buralarda yok,ben de arkadaşım sayesinde öğrendim.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. Işıl Ablacım,Pasta muhtesem gorunuyor,ellerıne saglık ,sızın ve duygunun dogum gunlerınızı kutlarım basarı saglık esenlıkler dılerım herdaım,Aydın abıme cok selamlar ellerınızden opuyorum ...

    YanıtlaSil
  10. Işıl Hanım,
    Pastanıza söyleyecek söz yok. Harika görünüyor. Duygu'nun doğum günü tekrar kutlu olsun. Arkadaşınıza da sevgiler.
    Siz de diyetinizi ihmal etmeyin lütfen.
    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Sevgili Işıl Hanım'cığım,
    Bir yastıkta kocamak anlamına gelen o pastanızın tadına doyamadım. İlk fırsatta deneyeceğim. Ellerinize ve yüreğinize sağlık.
    Ümran İnancı

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe