Önceleri tarif edildiği şekliyle haşlayıp, suyunu süzüp kavurarak yumurtalı ve sarımsaklı yoğurtla tüketiyordum. Haşlama sebzelerin vitamin kayıpları çok büyük olduğundan artık mümkün olduğunca ya buharda ya da sularının ziyan olmayacağı pişirme tekniklerini tercih ettiğim için zeytinyağlı olarak pişirdim bu kez. İçine eklediğim nohutla protein açısından da zenginleşmiş olan bu yemeği çok sevdik ve hatırlayayım diye de sayfama eklemeye karar verdim.
1) 1 kg. çiriş otu
2) 2-3 adet soğan
2) 2-3 adet soğan
3) 1 adet havuç
4) 2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
5) 3 çorba kaşığı pirinç
5) 3 çorba kaşığı pirinç
6) 1 tatlı kaşığı şeker ve tuz
7) 1 su bardağı haşlanmış nohut
8)1-2 diş sarımsak
Yapılışı
1) Ayıklanıp bol suyla yıkanan çiriş otları yemek çok sulu olmasın diye, sularının süzülmesi için varsa sebze kurutucusu ile kurutulur. Çirişleri isterseniz bütün bırakabileceğiniz gibi ikiye de kesebilirsiniz.
2) Her nekadar pişince hacmi ıspanakta olduğu gibi çok küçülecek de olsa büyükçe bir tencerede zeytinyağında doğranmış olan soğanları soteleyin. İçine havuç dilimlerini de atıp bir iki çevirin ve çirişleri ilave edin.
3) En üstüne, tuz, şeker ve pirincini ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Hiç su ilave etmeden önce orta, sonra yavaş ateşte pişmeye bırakın. Pişme aşamasının sonuna doğru nohutları da ekleyip 5-10 dakika daha pişirin.
Yaz aylarının kapıda olduğu şu günlerde bu tür sağlıklı yemeklerle diyet olmasa da sağlıklı beslenmeye dikkat etmeye çalışıyorum. Umarım sizlerde seversiniz bu yemeği.
Güzel bir hafta ve sağlıklı günler diliyorum.
Işıl, ben de çiriş otunu her bahar pişiririm. Zaten 1ki ya da üç hafta bulunuyor. O da nisan ayında. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da karlar erir erimez çıkıp, çabucak biten bir ot.
YanıtlaSilBiz en çok pide içinde seviyoruz. Azıcık kavuruyorum, biraz peynir ve çırpılmış yumurta ilavesiyle pek hoşumuza gidiyor.
Ne hoş kokusu var değil mi?
Bizde de tavası yapılır mısır unlu..Nefis olur ve çok sevilir..Ellerine sağlık sevgili Işıl,çok nefis görünüyor..Sevgilerle..
YanıtlaSilIşıl'cığım harikasın! Ben arada sırada yaparım. Kokusunu sevmem nedense, siz sevmişsiniz ne güzel.
YanıtlaSilBen ot yemeklerini çok az biliyorum,bu otuda ilk kez gördüm.. sunumu çok şık bir yemek olmuş,yiyenlere şifa olsun..
YanıtlaSilsevgiler...
Ben daha hiç tatmadım pazarlarda da dikkatimi çekmedi...Bundan sonra daha dikkatli bakacağım denemek isterim...
YanıtlaSilSevgiler...
Münevverciğim,
YanıtlaSilŞu pide içinde yeme fikri çok hoşuma gitti. Halen bulabilirsem bir de bu şekilde yemek isterim.
Tijen kokusunu sevmemiş ama ben lezzetinden dolayı pişerkenki kokusuna razıyım.
Size de afiyetler hamarat arkadaşım.
Sevgilerimle,
Münevverciğim,
YanıtlaSilŞu pide içinde yeme fikri çok hoşuma gitti. Halen bulabilirsem bir de bu şekilde yemek isterim.
Tijen kokusunu sevmemiş ama ben lezzetinden dolayı pişerkenki kokusuna razıyım.
Size de afiyetler hamarat arkadaşım.
Sevgilerimle,
Gül'cüğüm,
YanıtlaSilHani, pişirme şekli itibariyle biraz sıradan diye yayınlama konusunda tereddüt etmiştim ama şimdi iyi ki yazmışım diye düşünüyorum.
Sizlerden de değişik türde pişirme şekillerini öğrendim.İnşallah bulabilirim de bir de böyle denerim.
Çok teşekkür ederim.
Benden de çok sevgiler,
Tijen'ciğim,
YanıtlaSilBu tür çok faydalı sebzeler bende psikolojik bir etki yapıyor herhalde ki(faydalı olanı sevmeye yönelik) kokusunu falan duymuyorum. Pişerken biraz ağır olsa da lezzetini çok seviyorum.
Ömrü zaten bu kadar kısa olunca da azami ölçüde faydalanmak gerek.
Çok sevgiler,
Pelin'ciğim,
YanıtlaSilEvet, biliyorum sen etcisin daha çok. Yaptığın yemeklerden bu sonucu çıkarabiliyorum.
Ama yaş ilerleyip de daha sağlıklı yiyecekler tüketmek gerektiğinde ve sen de bizlerin yaşına geldiğinde otlara merak saracaksındır.
Son yıllarda pek çok pazarda görüyorum ama herhalde senin dikkatini çekmemiş.
Teşekkür ederim Pelin.
Benden de çok sevgiler,
Gönülcüğüm,
YanıtlaSilHalen daha var mıdır bilemiyorum. Ben geçtiğimiz günlerde almıştım.Yayınlamak ancak kısmet oldu.
Umarım bulursun ve sen de seversin. Çünkü pek çok faydası olduğu söyleniyor.
Sevgilerimle,
Öncelikle biraktiginiz yoruma cok tesekkür ediyorum, beni cok güldürdünüz.... Bu ciris otunu ilk kez gecen yil Nisan ayinda Istanbul`da Kadiköy pazarindan almistim, hemen ispanak gibi pisirip, sarimsakli yogurtla servis yaptim, cok lezzetliydi, tadi hala damagimda,,, Simdi sayfanizda görünce ne kadar lezzetli oldugunu hatirladim... Ellerinize saglik... Sevgilerimle,
YanıtlaSilIsil'cigim,
YanıtlaSilOncelikle hatirlayip hatirimi sordugun icin cok ama cok tesekkur ediyorum. Sagol, gayet iyiyim, insallah yaza Turkiye'ye de gelecegiz:)
Ellerine saglik, harika olmus.
Hic bilmedigim bir ot, ama yemeli ne varsa otlarda var, sevgiler ve selamlar.
Merhaba...
YanıtlaSilÇekiliş oldu ama malesef sana çıkmadı:(
Ama aramızda kalsın sana bir telafi hediyesi göndermek istiyorum:)
Ördüğüm balkabaklarından ister misin? Bana bir mail atarsan şayet içinde adresinin yazılı olduğu...
Sevgiler
ilkay
Işılcığım çok değişik benim için.Bu otu hiç duymamıştım.Sayende tanışmış oldum.Ellerine sağlık. Çok hafif bir yemek olmuş.Yaz yemeği...sevgiler.
YanıtlaSilSon yıllarda pazarda çok gördüğüm bir ot.Tadını bilmediğim için cesarat edemiyordum.Çok güzel bir sunum olmuş bende tadını merak etmeye başladım.ELlerinize sağlık.
YanıtlaSilaaa ilk defa duydum bulup denemeli
YanıtlaSilteşekkürler