7 Temmuz 2012 Cumartesi

AZ ŞEKERLİ KAYISI MARMELATI

Yaz meyvelerinin en güzel zamanını yaşıyoruz bu günlerde. Bol bol tüketerek vücudun hem vitamin hem de şeker ihtiyacının karşılanması için en doğru tercihin meyveler olduğunu söylüyor uzmanlar. Biz de öyle yapıyoruz ama bu meyvelerin tadına kışın da varabilmek için kurutarak, dondurarak saklama, konserve yapma dışında, her yaz yaptığım reçel ve marmelatlar da önemli bir yer tutuyor. Bizim evde reçel konmamış bir kahvaltı masası düşünülemez bile. Şeker intoleransımdan dolayı artık ben pek yiyemiyorum sadece nefs körletmek için bıçağın ucuyla bir lokma tadına bakıyorum.

Bazı meyvelerin marmelatlarını reçellerinden daha çok seviyoruz. Taneli reçellerden de azar miktarlarda yapıyorum ama marmelatlar hemen tüketildiği için onları tercih ediyorum.
Özellikle de kayısı, erik, şeftali marmelatı.

Marmelatı tercih etmemin bir sebebi de son yıllarda tüm dünyada şeker hakkında yapılan olumsuz değerlendirmelere katılıyor olmam.

Reçele oranla çok daha az miktarla şekerle yaptığım marmelatlarda hem meyvenin aroması daha fazla hissediliyor hem de aşırı şeker yüklemesi yapılmıyor. Oysa reçelleri az şekerle yapmak mümkün değil, çünkü az şekerle yapıldığında reçelin çok sulu olmasının yanı sıra bozulma ihtimali de çok fazla.
Yılların verdiği deneyimlerden yola çıkarak bu şeker azaltma girişimlerim sanırım yakında şekersiz marmelat yapmaya doğru gidecek ve tamamen şekersiz reçeller yapacağım!!!!

Çok mu didaktik oldu bilemiyorum ama iyisi mi hemen kendi tarifime geçeyim.

Malzemeler

1) 1 kg. iyi cins olgunlaşmış kayısı
2) 250 gr. toz şeker
3) 1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı

1) Kayısılar iyice yıkandıktan sonra sularının süzülmesi için bir süzgece konur. Çekirdeklerinden ayrılır ve kayısılar uygun bir tencereye konur. (En güzel reçellerin bakır tencerelerde yapıldığını söyleyen annemin hediye ettiği bir bakır tencereyi kullanıyorum bu iş için)

2) Tencerenin kapağı kapatılır ve çok kısık ateşe oturtularak kayısılar yumuşayıncaya kadar pişirilir.

3) Ocak kapatılır, tencerenin kapağı açılır ve ılınması beklenir.

4) Bir tencereye makarna süzgeci yerleştirilir ve ılınan kayısılar süzgece dökülür. Elle mıncıklanıp sıkılarak tamamen kabukları kalana kadar süzgeçten geçirilir.

5) Kayısı püresinin üzerine 250 gr. şeker dökülüp orta ateşte kaynamaya bırakılır. Ara sıra karıştırılarak fazla suyu uçurulur. Kaynamaya başladıktan sonra 10-15 dakika kadar kaynatmanız yeterlidir. Üzerinde göz göz kabarcıklar oluşup, kıvamlı bir hale geldiğinde limon tuzu eklenir ve bir iki karıştırıldıktan sonra ocak kapatılır.

6) Marmelatınız az şekerli olduğu için soğumasını bekledikten sonra kavanoza koyarsanız bozulma riski özellikle de kayısılarda çok fazla olacaktır. Onun için hiç beklemeden önceden yıkanıp steril hale getirilmiş birkaç küçük kavanoza sıcak sıcak (konserve yapar gibi) konur ve kapağı sıkıca kapatılıp kavanoz ters çevrilir.

7) Bu şeklide hazırlandığında kavanozun kapağı sıcaklığın etkisiyle şişecek ve dışarıyla hava teması kalmayacağı için marmelatlarınız kavanozunuzu açtığınız ana kadar hiç bozulmayacaktır.

Eğer reçel hazırlıyorsam, başka bir yöntem izlediğimi daha önceki reçel iletilerimde paylaşmıştım. Bu kadar az olmasa da yine de az şekerle pişirip güneşte bir kaç gün bekleterek koyulaşmasını sağlayıp sonrasında kavanozlara dolduruyorum.

Ağız tadınızın hiç eksilmemesi dileklerimle...

AFİYET OLSUN

11 yorum:

  1. Canım çok severim hatta yaparken içine Çam fıstığıda eklerim harika
    olur.Ellerine sağlık,mutlu pazarlar
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. tam istediğim tarif yaşasın:)
    mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık
    inşallah şekersiz marmelat yapmayı da başarırsın:)merakla bekleyeceğim

    YanıtlaSil
  3. Benim de epeydir şekersiz az şekerli reçel marmelat denemelerim olmuştur halada aklımın bir köşseinde durur bu konu. Lezzet konusunda sıkıntı yokta dayanıklılık açısından hemen bozulduğu için sıkıntı var.Geçenlerde kızımın aldı ithal marmelatda şeker yoktu vişna erik böğürtlen karışık meyveliydi her ne kadar şeker olmasa koruyucu bir madde muhakkak vardır. neyse denemlere devamedelim biz:)

    YanıtlaSil
  4. ELLERİNE SAĞLIK TATLIM.
    MMMMM MİSSS.

    YanıtlaSil
  5. Işılcım, çok güzel olmuş. Yerken şekerinin az olması da bir ayrı rahatlatıcı neden oluyor.
    Ellerine sağlık.
    Bende geçenlerde portakallısını yapmıştım. O da güzel oldu ama şeker konusunda o kadar masum değil.
    Çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık bayılırım kayısı reçeline çok güzel gözüküyor.Sevgiler

    YanıtlaSil
  7. benden de bir anektod:)
    reçeli şekersiz yapmamak uğruna, esmer şekerle denedik biz de.. ama esmer şeker reçelin tadını fena bozmuştu.

    YanıtlaSil
  8. mhhhhhhh.. şa-ha-ne

    bak gelip yicem
    bitirmeyinn sakınn :=)))))

    YanıtlaSil
  9. ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor tarifide aynen uyguladım ama yemek için ayırdığım reçellikteki marmelatım bir kaç gün sonra küflendi nerede hata yaptım acaba....

    YanıtlaSil
  10. İsmini vermeyen sevgili takipçim,
    Ben de kahvaltı için bir kaseye ayırdım ve tüketiyoruz. Tatilde de yaptım. Buzdolabının en soğuk bölümü olan kahvaltılık rafında duruyor. Bir haftadır hiçbir şey olmadı. Acaba marmelatı muhafaza ettiğiniz kap, oda ısısında çok mu duruyor? Buzdolabının dışında, sıcakta bekliyorsa; ki havaların aşırı sıcak olması nedeniyle böyle bir olay olmuş olabilir. Bunun dışında aklıma şimdilik bir ihtimal gelmiyor. Bir de şuna dikkat etmenizi öneririm: Marmelat, az şekerli olduğu için kavanoz açıldıktan kısa bir süre sonra da küflenme gerçekleşebilir. Bu olmasın diye, tüketiminin hızlı olacağı mümkün olan en küçük kavanozlara koyuyorum. Böylece küflenmeye meydan vermeden bitiriyoruz. Bir de, özellikle marmelatlarınızı kavanozda dahi olsa buzdolabında saklamanızı öneririm. Afiyet olsun. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  11. merhaba....ben az sekerli marmelatın neticesini ve izlenimlerinizi merak ediyorum.kayısı çıkınc denemek istiyorum da.selamlar...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe