1 Mart 2013 Cuma

KUSKUSLU MERCİMEK SALATASI VE ETSİZ ÇİĞ KÖFTE

 Bir arkadaşım hatırlatmasaydı bu salata da arşivimde bekleyen onlarca yemek gibi oraya doğru yol alacaktı. Neyse şansı varmış ki bugün ekleme fırsatını yakaladım.
Apartman komşum Berrin hanım kendilerine ikram ettiğim bir yiyeceğin tabağını boş vermemek için bu salatadan koyup getirmişti. Son zamanlarda ev halkı makarna böreğe öylesine hasret ki özellikle de kızım içindeki kuskusları görünce Allahım! makarnacıklar var bu salatada diye maydonoz ve dereotlarına rağmen(baba, kızın en sevmediği otlar)  salatayı bir çırpıda bitirmişlerdi. Mercimeğin faydasının yanı sıra tad ve görüntüsü benim de çok hoşuma gidince tarifi sizlerle paylaşayım dedim.
Malzemeler
1) 2 su bardağı yeşil mercimek
2) 1 veya 1,5 su bardağı kuskus makarna (benim aldığım kuskus makarna haşlanınca mercimek büyüküğünde oldu)
3) 7-8 adet kornişon turşu
4) 1 çay bardağı zeytinyağı
5) 2 adet limon
6) 1 demet taze soğan
7) 1'er demet maydonoz ve dereotu
8) Tuz, karabiber, kımızı pul biber
Yapılışı.
1) Mercimekler yıkandıktan sonra ılık su ile ıslatılır. 2 saat bekletildikten sonra suyu dökülür ve bir tencereye alınıp yenebilecek kıvama gelene dek haşlanır. Dağılıp ezilecek kıvama gelmeden ocak kapatılır ve suyu süzülür.
2) Kuskuslar da ayrı bir tencerede haşlanır ve suyu süzülüp ılınmaya bırakılır.
3) Kornişon turşular minik minik doğranır. Yeşillikler temizlenip yıkandıktan sonra doğranır ve bütün malzemeler büyük ve yayvan bir karıştırma kabına alınır.
4) Zeytinyağı, limon suyu ve baharatlar da eklenerek tüm malzemeler karıştırılıp servis tabağına alınır.

 Sağlıklı beslenme programımızda en çok yer verdiğimiz yiyeceklerden birisi de bulgur. Pirince göre glisemik indeksi daha düşük olduğundan  kan şekerinde ani düşüş ve yükselmelere izin vermemesi nedeniyle tercih ediyorum bulguru. İçine konan cevizin lezzetiyle, etin yokluğunu hissetmeden afiyetle yiyebilirsiniz. Bu tarif de annemden.  Uzun yıllardır canımız çiğ köfte istediğinde bu şekilde yapıyoruz. Bu da yine arşivde bekleyen bir tarif olunca hafta sonunda yapıp yeniden fotoğrafladım.
 Daha önceleri normal köftelik bulgurla yapıyorduk. Bu kez yarısını evde bulunan esmer köftelik köy bulguruyla denedik. Normal bulgura göre biraz daha sert olduğu için su alma kapasitesi ve yumuşaması biraz daha zaman aldı. O nedenle tarifi herkesin ulaşabileceği bir bulgur olsun düşüncesiyle normal bulgurla olan ölçülerini vereceğim. Ama arzu ederseniz su miktarını artırarak böyle de yapabilirsiniz.

Malzemeler
1) 700 gr. köftelik ince bulgur
2) 3 adet kuru soğan
3) 75 gr. zeytinyağı
4) 150 gr. bulgur inceliğinde çekilmiş ceviz içi
5) 1 çorba kaşığı dolusu domates salçası
6) 1 çorba kaşığı dolusu biber salçası
7) 150 ml. su
8) Tuz, karabiber, kırmızı biber varsa isot ve kimyon (miktarları kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
9) 1 demet taze soğan ve maydonoz
 Yapılışı
1) Öncelikle bir kaseye salçalar, baharatlar, yağ ve su konup karıştırılır.
2) Yayvan ve büyükçe bir yoğurma kabına bulgur, tuz ve minik doğranmış kuru soğanlar konup kuru olarak soğanlar iyice ezilinceye kadar yoğurulur.
 3) Ceviz  bulgura eklenip tekrar yoğurulur.
4) Şimdi de azar azar salçalı sulu karışımdan eklenmeye başlanır. Bir yandan yoğurulurken bir yandan da bu karışım eklenir.Bu şekilde bulgurlar iyice yumuşayıp sakız kıvamına gelene kadar yoğrulmaya devam edilir. Eğer halen bulgurlarınız sertse biraz daha su ekleyip yoğurabilirsiniz.

 5) Artık iyice yumuşayıp elde toparlanmaya başlayınca yıkanmış, minik  doğranmış yeşillikler ilave edilip tekrar yoğrulur ve ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp elde sıkılarak şekil verilir ve servis tabağına dizilir.
 Bütün bulgurlu yiyecekler gibi bu köftenin de aynı gün yenmesi tavsiye edilir. Ertesi güne kaldığında bulgurlar kuruyacaktır. İsterseniz ölçüleri yarıya indirip de deneyebilirsiniz.

Başta oğlum olmak üzere  bu cevizli çiğ köfteyi çok seviyoruz. Hele artık gıda sektörüne olan inancımızın iyice yok olduğu bu günlerde çiğ et yerine ceviz kullanarak  gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Kuskus salatasını bir yapmak nasip olmadı.Arkadaşımda yedim yoğurtlu oda güzeldi.Seninkide harika görünüyor.Eline sağlık.
    Hayırlı cumalar arkadaşım

    YanıtlaSil
  2. Ohh ohh köfteler,salatalar, açıkmış ve akşama ne yapsam diye düşünüyorken:))
    Etsiz çiğ köfteyi çok seviyorum.
    Bol limon limonlu olsada yesem:)
    Ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  3. IŞılcım, ne güzel bir salata ve muhteşem bir köfte...Ellerinize sağlık.
    Kuskuslusunu değilde yeşil mercimek salatasını ara ara yaparım, çok lezzetli bir seçenek.
    Cevizli bulgurlu köfte ise dayanılmaz bir tat.
    Teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Mercimek salatasını biliyorum ama kuskuslusunu hiç görmemiştim. Harika gözüküyor. En kısa zamanda deneyeceğim. Ellerine sağlık. Etsiz çiğ köfte de bir harika, çiğ köftenin etli etsiz hiç farketmez her türlüsünü çok severim. Cevizli
    sini hiç yemedim. Kimbilir nasıl lezzetlidir. Görüntü nefis eminim tadı da öyledir. Emeklerine sağlık.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe