24 Ocak 2014 Cuma

KARAMELLİ ŞEFTALİLİ PUDİNG

Seyahatti, eğitimdi derken uzun zamandan beri bir tarif paylaşmadığımı farkedince dün akşam yemeğe davet ettiğim misafirlerimiz için yaptığım tatlıyı paylaşmak istedim. Aslında pek çok blogcu arkadaşımın benzer tarifleri paylaştığını biliyorum fakat ben bu tatlıyı biraz daha kalorisi düşük yapmaya çalıştığım için sayfamda da yer alsın istedim.
Orijinal tarifte daha fazla krema ve şeker bulunuyor. Ben bu miktarları biraz azaltarak ve üzerine fırında pişirilen milföy hamuru kırıntıları yerine çok az şekerle sotelediğim şeftali dilimleri yerleştirerek akşam yemeğinin finali olarak ikram ettim. Yiyenler çok beğendiler. Umarım sizlerde beğenirsiniz.
 Yapımı çok basit bu tatlı için gerekli malzemeler

1) 1 lt. tam yağlı süt
2) 100 gr. un
3) 120 gr. şeker
4) 125 gr. süt kreması
5) 1 vanilya çubuğu veya iki paket toz vanilya

Karamel için
1) 100 gr. toz şeker
2) 100 gr. krema

Yapılışı
1) Orta boy bir tencereye un ve şeker konur kuru olarak birlikte karıştırılır. Üzerine soğuk süt eklenerek tel çırpıcı ile karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir. Eğer vanilya çubuğu kullanılacaksa vanilya tohumları da bu aşamada eklenir. Toz vanilya konacaksa muhallebi piştikten sonra çırpma aşamasında eklenecek.
2) Pişmiş olan muhallebi sıcakken stand mikserinin haznesine konup veya mikserle bir yandan da krema eklenerek önce yavaş daha sonra da mikserin hızı artırılarak 7-8 dakika çırpılacak.
3) Ilınmış olan muhallebi kaselere paylaştırılacak. Bu miktardan 9 adet çıkıyor. Eğer kısa bir süre sonra servis yapılmayacaksa üzerleri stretch filmle kaplanıp dolaba kaldırılacak.
Karamel sos için kalın tabanlı bir yanmaz tavaya toz şeker konacak ve içine hiç kaşık sokulmadan tava arada bir sallanarak şekerin eriyip karamelleşmesi sağlanacak. Altın sarısından biraz daha koyuca bir renk alınca (elinizin yanmamasına dikkat ederek) süt kreması içine dökülür ve karıştırılarak bütünleşmesi sağlanır.
Soğumuş olan muhallebilerin üzerine dökülür.
Bu tatlının üzerine  fırında pişirilmiş ve ufalanmış milföy veya badem, fındık krokanları  çok yakışıyor. Fakat ben yazdan hazırladığım şeftali konservesinin dilimlerini daha da inceltip bir kaşık şekerle karamelleştirmeyi tercih ettim. Tabii ki diyet değil ama suçluluk duygumu azaltmak için şeker miktarını olabildiğince az koydum.
Soğuyan karamellerin üzerine istediğiniz miktarda şeftali dilimi veya tercih ettiğiniz başka bir meyveyi  koyup nane yapraklarıyla servis yapabilirsiniz.
Üzerindeki karamelle az şekerli muhallebinin tadı dengeleniyor ve damaktan kayıp giden güzel bir puding oluyor. Eğer karamelli lezzetleri seviyorsanız tavsiye ederim.

Afiyet olsun...

13 yorum:

  1. Işıl hanımcığım ,nefis görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Nefis, hafif bir tatlıya benziyor. Karamelli tatlılara bayılırım. Görüntüsü de şahane.

    YanıtlaSil
  3. Işıl ablacım nefis olmuş,ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  4. ellerinize saglık nefis görünüyor bende buzluga atmıstım seftalıleri onlarla deneyeyim...sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Mutfak Aşkı+ Marifet+ Yaratıcı Tarifler= Işıl Abla

    Ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  6. Işılcım ellerine sağlık nefis olmuştur.
    Ben de benzer şekilde şeftali ve karameli tabana koyup üzerine pudingini döküyorum. Çok sevdiğimiz ferahlatan bir tatlı. Bu kez senin tarifinle denemeliyim:))

    YanıtlaSil
  7. Merhaba İsil hanim. Esim karamelli tatlilari cok sever. Tarifinizi gorunce hemen denedim ve esim bayildi. Yalniz ben seftalim olmadigi icin kavrulmus kitir kadayifla susledim. İzniniz olursa ben de blogumda yayinlamak isterim. Tesekkurler kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  8. Işılcım, güzel yazılarınızı ve lezzetli tariflerinizi çok özlemiştik.
    Nefis bir ikram, ellerinize sağlık.
    Güzel bir haftasonu diliyorum, çok sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Isil Hanim,
    uzun zamandir size zevkle takip eden okurunuzum.Yogunlugunuzu bildigim halde size bu arzumu iletmek istedim.Hani sizin makaron hayallerinizin yaninda birde kavala kurabiyesinin orjinal halini bulmak vardi.Bununla ilgili uzun zamandir bende denemeler yapmaktayim.En son w.defneyapragi.com dan aldigim tarif hosuma gitti.Sizde bunu dikkate alir kavala kurabiye denemelerini sonuclandirirsaniz cok ama cok mutlu olacagim sevgiler.

    YanıtlaSil
  10. Elinize sağlık harika bir tatlı sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Canım ablam nasıl muhteşem bir görüntü eminim çokta lezizdir senin ellerinden aksi mümkünmü:)))Ellerine
    sağlık öpüyorum....

    YanıtlaSil
  12. Hersey harika Isil'cigim, ellerine saglik.

    Selam ve sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Yorum bırakarak beğeni ve sevgilerini gönderen dostlarım,
    Hepinize çok teşekkürler ediyorum, sağolun.
    Tatil boyunca evimizin misafirlele dolu olması sonrasında da rahatsızlığım nedeniyle cevaplamakta geç kaldım, affola.
    Sonsuz sevgi ve selamlarımla...

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe