Kışın soğuk ve karlı akşamlarına en yakışan içeceğin salep olabileceği düşüncesiyle geçtiğimiz akşam salep yapmaya niyetlendim. Annemin usulüyle yaptığım saleplerde ne kadar karıştırırsam karıştırayım az da olsa topaklanma olması ve pişirdiğim kabın da dibinin tutması hep keyfimi kaçırıyordu. Böyle olunca sevgili Devletşah'ın salep tarifini hem bloğunda hem de Yemekname dergisinde yayınladığını hatırladım ve bu kez onun tarifiyle pişirdim. Sonuçtan ben, annem ve evdekiler çok memnun kaldılar. Mis gibi kokan üzeri tarçınla süslenen saleplerimizi birer adet makaron eşliğinde afiyetle içtik.
MALZEMELER
1) 1 tatlı kaşığı saf salep
2) 1/3 su bardağı şeker
3) 2 su bardağı su
4) 2 su bardağı süt
5) Tarçın ve kımızı biber
YAPILIŞI
Şeker ve salep küçük bir tencereye konur ve kuru olarak iyice karıştırılır. Sonra üzerine 2 su bardağı su (çocukların daha fazla süt içmesi adına ben suyu 1 bardak sütü 3 bardak koyarak pişirdim) ilave edilip şeker eriyene kadar karıştırılır. Şeker eridikten sonra sütü ilave edilir ve ocakta karıştırılarak pişirilir. Koyulaşan salep fincanlara konur, üzeri tarçın istenirse kırmızı biberle süslenip servise sunulur.
Aman dikkat edin! çok sıcakken içmeye kalkmayın. Zira o mis gibi kokuya dayanamayıp fincanlara boşaltır boşaltmaz içerseniz ağzınızı yakabilirsiniz. Küçük bir uyarıda bulunayım istedim.
Bol salepli akşamlar dilerim.
Afiyet olsun.
bayılırım.enfess görünüyor.ellerine saglık canım
YanıtlaSilsevgiler
selam..bu kış günü çook iyi gider bu salepp....eline saglık..sevgiler..
YanıtlaSilCanım Işıl,
YanıtlaSilsıcacık bir sahlepe kimse hayır diyemez sanırım.
Ellerine sağlık hayatım.
sıcacık sevgiler..
www.misssgibi.com
Ayyyyyy ben bu lezzete hastayım, hımmmmmmmmm ellerine sağlık, tam bu havada sıcacık...
YanıtlaSilIşılcımmmm,
YanıtlaSilenfes olmuş sahlepp..Çok severim çokkkkkkk..Tarçının kokusu teee burnuma kadar geldi vallahi..
Ellerin dert görmesin canım benim..
Sevgiler...
Tatlı ışıl'cım pişirmiş sıcacık salebi, yanına da kurabiyesini koymuş. Kokusu geldi buraya. Afiyet olsun. Sevgiler...
YanıtlaSilIŞIL ABLACIĞIM SAHLEPİ BENDE ÇOK SEVERİM VE DEDİĞİN GİBİ BAZEN İSTENEN KIVAMI YAKALAMAK ZOR OLUYOR... YALNIZ BEN ÜZERİNE KIRMIZIBİBER EKİLDİĞİNİ DUYMAMIŞTIM... O NASIL OLUYOR??? ÖPÜYORUM...
YanıtlaSilof of salepi çok severim ellerine saglik, bu kis gunlerinde en iyi alternatif, iyi aksamlar
YanıtlaSilen sevdigimmmmmmmmmmmmmm
YanıtlaSilBayılırım salepe ellerine sağlık Işıl :)) Sevgiler...
YanıtlaSilbayılırım salep e ama ben evde ğek düşüremem burda bir pastane var tam ağzımıza layık yapan orada içeriz devamlı şimdi canım istedi:)
YanıtlaSilayy çok severim.tarçın kokusunu alır gibi oldum.sevgiler.
YanıtlaSilmerhabalar bayıldım sitenize tariflerinizin hepsi şahane elleirnize sağlık
YanıtlaSilyemekoloji.blogcu.com
Sevgili Işıl,
YanıtlaSilCanım çekti, ben mutfağa kadar gidiyorum:)) Hemen yapmam lazım:))
Ellerine sağlık,
Sevgiler.....
Ben de cok severim salepi ellerine saglik mis gibi kokular geliyor ooh. Sevgiler
YanıtlaSilafiyet şeker olsum lezzetine de doyulmaz
YanıtlaSilsevgiler
Nasıl severim anlatamam.Ama hep hazır salep alıyorum şimdi bu tariften sonra artık kendim yapıcam.Ellerine sağlık iyi ki yapmışsın.Sevgilerr
YanıtlaSilEzgi'ciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle,
Hülya,
YanıtlaSilKış akşamlarında çok güzel oluyor.
Beğenmene sevindim.
Sevgilerimle,
Zerrinim,
YanıtlaSilBiz bu kış epey içtik. Devletşah'ın da ellerine sağlık.
İyi ki yayınlamış diyorum.
Güzel günler diliyorum.
Sevgilerimle,
Sevgili Uğurböceğim,
YanıtlaSilHavalar iki gündür ısınmaya başladı ama içmek isteyene ne gam değil mi?
Çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Feyza'cığım,
YanıtlaSilÇok güzel ve de hafif bir içecek.
Afiyetler olsun canım.
Sevgilerimle,
Feyhan'cığım,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Kilo almasınlar diye herkese bir kurabiye prensibiyle hareket ediyorum.
Buyur gel birlikte içelim canım.
Kucak dolusu sevgiler,
Aysel'ciğim,
YanıtlaSilBu tarifi birçok kez denedim. Çok beğendik ve hep aynı kıvam yakalanıyor. Kırmızı biberi ben de hiç duymamıştım. O Devletşah'ın önerisiydi. Ama biz biber koymadan içmeyı tercih ettik.
Beğenmene sevindim canım.
Sevgilerimle,
Huriye'ciğim,
YanıtlaSilBiz de birçok kez yapıp içtik, çok güzel oluyor üzerinde bol tarçınla.
Beğenmen beni mutlu etti.
Sevgilerimle,
Nihan'cığım,
YanıtlaSilArnavutluk ne kadar uzak ki. Hemen gel sana da ikram edeyim canım.
Çok öptüm.
Sevgilerimle,
Burcu'cuğum,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.
Samsun akşamları halen daha salep içilebilecek kadar serindir sanırım. Denersen beğeneceğini düşünüyorum.
Sevgilerimle,
Melek'ciğim,
YanıtlaSilBu tariften önce benim de başarısız denemelerim vardı. Ancak bu şekilde pişirirsen başarılı olacağını düşünüyorum. Şimdiden afiyet olsun.
Sevgilerimle
Sevgili İlker,
YanıtlaSilTarçın olmazsa olmazı zaten salebin.
Çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Sevgili isimsiz arkadaşım,
YanıtlaSilBloğumu beğenmen ve övgü dolu sözlerinden dolayı çok mutlu oldum.
Çok teşekkür ederim. Umarım tariflerden yararlanıyorsunuzdur.Denedikleriniz olur da bildirirseniz sevinirim.
Sevgilerimle,
Pastacı Rapunsel'im,
YanıtlaSilAfiyet olsun canım.
Çok öpüyorum.
Sevgilerimle,
İlker'ciğim,
YanıtlaSilBeğenmene sevindim canım.
Senin de ellerine sağlık.
Sevgiler,
Aylin'ciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Ayşe'ciğim,
YanıtlaSilDaha önceleri bir iki başarısız denemeden sonra ben de ara sıra da olsa kutu halinde hazır olan bir litrelik saleplerden alıyordum. Ama evdekiler bu tarifle yaptığımı o kadar çok beğeniyorlar ki artık hiç hazır almıyorum.
Umarım sen e memnun kalırsın canım.
Sevgilerimle,
Selam,
YanıtlaSilElinize sağlık. Çok severim sahlebi ve bol bol tarçınlı olsun isterim ama ilk kez biber duydum:)
Ben de sayfama beklerim sizi ziyarete ve katılırsanız eğer çok sevinirim.
fulyapimlezzetler.blogspot.com
Sevgiler...