2 Mart 2008 Pazar

KAVALA KURABİYESİ, KAHVELİ CUPCAKE VE POĞAÇA



Geçen haftanın üzücü olaylarından sonra hem kendimi toparlamak hem de cumartesi günü ziyaret edeceğimiz Bahçelievler ve Halkalı yetiştirme yurdunda kalan iki kardeş ve arkadaşları için cuma günü yukarıdaki yiyecekleri yaptım. Beş kardeşin en küçükleri olan 12 ve 14 yaşlarındaki bu çocukları kardeşimin okulunda tanımış ve bakacak kimseleri olmadığı için onları 3 ay önce yetiştirme yurtlarına yerleştirmiştik. Çok trajik hikayeleri olan bu çocukları fırsat buldukça ziyaret edip onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek, ilgiye ve sevgiye olan ihtiyaçlarını bir parça da olsa karşılamak ve sevebilecekleri yiyecekleri yapıp götürmek ve onların yüzlerindeki mutluluğu görmek beni de çok mutlu ediyor. Cumartesi günü de İstanbul'un onca trafiğine ve karmaşasına rağmen yaptığımız bu ziyaretten hem biz hem de onlar çok mutlu olduk.Bu tür sosyal yardımlaşmaların toplumsal bir sorumluluk da olduğu düşüncesiyle olanağı olan herkese öneririm.
Yıllar önce bir arkadaşımın Yunanistan dönüşünde bizlere getirdiği Kavala kurabiyelerinin tadını çok beğenmiştim. Geçenlerde sevgili Nilay'ın (Kitchen O'clock) bloğunda görünce çok sevinmiş hemen yapılacaklar listeme eklemiştim.
İşte bunlar, Nilay'ın tarifine harfiyen sadık kalarak yaptığım ilk Kavala kurabiyelerim. Yanlış hatırlamıyorsam oradan gelenlerin içinde damla sakızı kokusu vardı. Ancak Nilay'ın tarifinde olmadığı için ben de bu seferlik damla sakızını koymadan yaptım. Tadı muhteşemdi. İçindeki kavrulmuş irice dövülmüş bademlerle çok güzel bir kurabiye oldular.Tarifin için çok teşekkür ederim Nilaycığım.Eh artık sen de benim kurabiyelerime not verirsin değil mi.
Tarifi görmek isteyen arkadaşlarımı Nilay'ın bloğuna davet ediyorum.Taklitler asıllarını aratır derler ama biz çok güzel bulduk bu kurabiyeleri, ellerine sağlık Nilay'cığım.

Cupcakeler ise sevgili Burçin'in bloğunda(Burçin'in denemeleri) kahveli cupcakeler başlığı altında yer alıyorlardı. Tek porsiyonluk küçük keklerin daha kolay yenebileceğini düşünerek arayışlara başlamıştım ki Burçin'in bu keklerini çocukların çok seveceğini üşündüm. Kim sevmezdi ki böyle bol çikolatalı kahve aromalı minik atıştırmalıkları. Öyle de oldu. Çocukların üzerleri çikolatalı kekleri gördükleri zamanki mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Çok teşekkür ederim Burçinciğim. Ellerine sağlık canım.
Tabii ki tarifi bu kez de Burçin'i ziyaret ederek bulabilirsiniz.

Sıra geldi poğaçalara. Sakın tembellik ettiğimi düşünmeyin. Bu tarif de benden.
Malzemeler

1) 2 adet yumurta
2) 1 su bardağı tereyağ+zeytinyağ karışımı
3) 1 su bardağı yoğurt
4) 3,5 - 4 su bardağı un
5) 1 tatlı kaşığı mahlep
6) 250 gr beyaz peynir
7) 1 tatlı kaşığı tuz
8) 1 paket kabartma tozu
9) Birkaç dal maydanoz
Üzeri için
9) Çörekotu, susam, haşhaş tohumu

İç malzeme hariç (peynir ve maydanoz)bir yumurtanın sarısı üzeri için ayrıldıktan sonra diğerleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurulur. Ben ununu önce 3,5 bardak olarak koydum, eğer kıvamı çok yumuşak gelirse azar azar ilave ederek 4 bardağa tamamlayabilirsiniz.Kulak memesi yumuşaklığına geldikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yassılttıktan sonra ortasına bir tatlı kaşığı peynirli karışımdan koyup hamurunuzu kapatın. Yağlanmış fırın tepsisine dizdikten sonra üzerlerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp istediğiniz tohumu serpiştirin.180 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Herkese güzel bir hafta dileklerimle...

36 yorum:

  1. Canım Işılım,

    biraz daha iyi olmana sevindim...

    Ne güzel birşey yapmışsınız ne mutlu...

    Yavrucuklara hazırladığın yiyeceklerde nefis olmuş.

    ELlerine sağlık

    sıcacık sevgiler.
    www.misssgibi.com

    YanıtlaSil
  2. eminim supper rrrrr olmustur bende cok sevmistim kavalalari nefis bisi ama siz durmamis cupcakeler pogacalar ohhh dokturmussunuz elleriniz dert gormesin sevgiler cok cok uzaklardan

    YanıtlaSil
  3. canım hepsi bir birinden harika görünüyor ellerine saglık sevgiler

    YanıtlaSil
  4. hepside tam birer lokmalik :))
    ellerine saglik

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  5. Eline sağlık canım,hepside çok leziz görünüyor.Böyle toplumsal yardımlaşmalar da bulunmanız ne kadar güzel.Tebrik ediyorum....Selamlar...

    YanıtlaSil
  6. Canım Işılım,
    Gönlünde gözlerin gibi ışıl ışıl :))
    Ne hayırlı bir şey yapmışsın , gerçekten çok duygulandım ...Ellerine sağlık, gönlüne sağlık..
    Çok öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  7. evet dogru sölüyorsunuz aslinda sonucta ilk kez deniyorum yani kalibida ilk kez kullaniyorum.bazen ilkler daha guzel olsada bi sefer uymadi bu :)

    ellerinize saglik nefis seyler yapmissiniz...

    selamlar

    www.aynurdantarifler.blogspot.com

    YanıtlaSil
  8. Işıl ablacığım, abla diyorum umarım sakıncası yoktur.Ne güzel birşey yapmışsın, çocukları sevindirmek hele ki böyle ihtiyacı olan çocukları sevindirmek kadar güzel birşey olamaz herhalde...Bana olan destek yorumun ve önerin beni çok mutlu etti, yüzümde aniden bir tebessüm oluştu valla, tamam dediğin gibi yapıcam...Ellerine sağlık hepsi harika bu arada... Hoşgörsen boşver gitsin aldırma, büyüklük sende kalsın sonunda :))) Bak başladım bile...

    YanıtlaSil
  9. hepsi birbirinde nefisss olmuş...
    ellerinize sağlık

    sevgiler

    YanıtlaSil
  10. soz carsafa dolanirsan gelecem o kadar eminimki yapacagina ve gercektende o kadar kolayki yap de 1 saate yaparik hemen iki teposi okadar kolay ama sadece bana degil deneyen herkese kolay deneyince birdaha yufka almak istemiceksin :)

    YanıtlaSil
  11. Canım Işılcığım,
    Ellerine sağlık hepsi birbirinden lezzetli görünüyor. Beğenmenize çok sevindim. Asıl ben teşekkür ederim tarifimi denediğin için.

    Kucak dolusu sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Işıl'cığımm,

    Hepsi birbirinden güzel olmuş, hangisine bakacağımı şaşırdım:))

    Ellerine sağlık,

    Kocaman, sımsıcak sevgiler....

    YanıtlaSil
  13. Kavala kurabiyesi bana hep Katerina'yı hatırlıyor, Kavalalı arkadaşım Katerina. Onun getirdiği kurabiyeleri yediğimiz günleri...

    YanıtlaSil
  14. harika tarif bunlar canim ellerine saglik sevgiler

    YanıtlaSil
  15. Kavala kurabiyesini ben de bir kez denemiştim ki tadı halen damağımda :)) Cupcakeler de nefis görnüyor ve poğaça da ve tatlandırdıkları ortam da :)) Ellerinden önce gönlüne sağlık olsun Işıl...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Zerrinim,
    Evet, hafta sonu yaptığım o ziyaret bana çok iyi geldi. O mahzun, boynu bükük çocukların tebessümü, mutluluğu bana yetti de arttı bile. Amacım eli boş gitmemekti ama çocukların sevinçlerini görünce bir dahaki gidişimde daha fazlasını yapmayı düşünüyorum.
    'Mutluluklar ve sevgi paylaşıldıkça çoğalırmış' sözü gücünü bir kez daha gösterdi.
    Çok teşekkür ederim canım güzel sözlerin için.
    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  17. Nihan'cığım,
    Çok teşekkür ederim, güzel sözlerin ve iltifatların için. Senin için, sana göstermek için bir gün yapacağım bu çarşaf böreğinden. Ama olmazsa seni yanıma isterim bilmiş ol.

    Kucak dolusu sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  18. Ezgi'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Beğenmene sevindim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  19. Sevgili isim bırakmayan yeni tadlar blogcu arkadaşım. İsim bırakmadığın ve yazdığın adresten de sana ulaşamadığım için çok üzülüyorum. Çok güzel yorumlar bırakıp beni mutlu ediyorsun ancak sana ve bloğuna ulaşabileceğim bir adres de verirsen sevinirim.
    Çok teşekkür ederim güzel yorumların için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  20. Feyza'cığım,

    Çok teşekkür ederim canım. İyilik olarak düşündüğüm ve yaptığım şeyleri anlatmayı çok sevmiyorum. Bunu da örnek olarak demeyeyim de bu tür insanların varlığını hatırlatmak amacıyla yazmıştım. Ama tesadüfe de bak ki bu üç gün sevgili Tijen'in sayfasında da okuduğum gibi iyilik yapma günü olarak ilan edilmiş ve Tijen de bizleri bu etkinliğe çağırmış.Bu tür iyilikleri hep yapmaya çalışıyorum ama bu sefer zamanlaması da çok uygun oldu.

    Sımsıcak sevgilerimle güzel Feyza'cığım.
    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  21. Aynur'cuğum,

    Bazı şeyler de tecrübe kazandıkça daha güzel yapılır. Bu kek de öyle birşey olmuş işte. Takma kafanı canım.
    Ziyaretin ve güzel yorumun için teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  22. Uğurböceğimiz,
    Ne sakıncası olabilir ki, bilakis ben çok mutlu oluyorum bana abla denmesinden.
    Evet canım bu tür iyiliklerden insan çift taraflı bir fayda da sağlıyor. İyilik yapan olarak anlatılmaz bir mutluluk duyuyorsun gerçekten de. Bak sen de o arkadaşını affederek hem kendine hem de ona bir iyilik yaptın.
    Teşekkür ederim canımgüzel sözlerin için.
    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  23. Zeynep'ciğim,
    Beğenmene sevindim canım. Çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  24. Hepsi birbirinden güzel ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  25. Burçin'ciğim,

    Sağol canım güzel sözlerin için.Senin yaptıklarını beğenmemek ne mümkün.Hepsi birbirinden lezzetli, muhteşem görüntülerde.
    Senin ellerine sağlık canım.

    Benden de kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  26. Didem'ciğim,

    Bu kurabiyeleri, kekleri yapanlara teşekkür etmek gerekir diye düşünüyorum.
    Ama beğenmen benide mutlu etti canım. Çok teşekkür ederim.

    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  27. Tijen'ciğim,

    Senin bu yorumundan sonra ben de herhalde Katerina'yı anarak yiyeceğim bu nefis kurabiyeleri.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  28. Huriye'ciğim,

    Çok teşekkür ederim. Beğenmene sevindim.

    Kucak dolusu sevgiler,

    YanıtlaSil
  29. Sağol Burcucuğum,

    Kavala kurabiyelerini ilk kez yaptım ancak bundan sonra daha sık yapacaklarımın arasında yerlerini aldılar. Çünkü uzun süre dayanmaları çok hoşuma gitti.

    Güzel sözlerin beni çok mutlu etti canım.
    Seni çok öpüyorum.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  30. ellerine sağlık canım enfes

    sevgiler

    YanıtlaSil
  31. Isil'cim ben geldim,gördüm ve gidip bir bardak cay ile tekrar geldim.Sonra bu güzel mamalara bakarak cayimi yudumladim..ahhhahhh...Ellerine saglik

    YanıtlaSil
  32. hepsi harika olmuş ellerine sağlık ışıl ablacım
    sevgiler

    YanıtlaSil
  33. canım tekrar merhabalar
    diet etkinliği için tarif verdim bakalım nasıl bulacaksın

    YanıtlaSil
  34. Işıl vallahi menü çok güzel,çocuklar bayılmıştır.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  35. Işıl Ablacığımmmmm,benim makaron kraliçemmm,
    Ellerine kollarına sağlık..Ne güzel bu emek vererek keyifle yaptığın güzellikleri paylaşman...Hepsi de birbirinden güzel ve lezzetli görünüyor..Öpüyorum kucak dolusu sevgiler

    YanıtlaSil
  36. Işılım gıymatlım ; buncayı mutfakta bizzat pişir , kokusunu içine çeke çeke fırın başında bekle , sonrada yemeden topyekün al götür..Sence bende bunu yapabilecek nefis var mı ?
    İnanki yok..Tek çare yapmamak :)
    Dertlere derman olduğun için seni bir kez daha tebrik ediyorum ve kocamaannnn öpüyorummmmmm

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe