10 Mayıs 2008 Cumartesi

TURŞULU KÖFTE (ÇORTİ TAPLAMASI)

Son günlerde çok ender olarak bilgisayarın başına geçebildiğim anlardan birinde bu ayın etkinlik konusunun bulgur olduğunu görünce yine Bitlis mutfağının meşhur yemeklerinden olan bu köfte ile etkinliğe katılmak istedim.İlerki günlerde daha da artacak yoğunluğumdan dolayı vakit bulamam diyerek çok erken olmasına rağmen daha önceleri yapıp arşivimde fotoğrafları bulunan bu yemeği sizlere de tanıtarak biraz da doğu yemeklerinin tadına bakmanızı arzu ettim. YE/34 Bulgur etkinliğini düzenleyen Deryadan Lezzetler'e şimdiden teşekkür ediyor kolay gelsin diyorum.

Bu yemeği genellikle de artık kışın bittiği ve elimizde kalan son turşuların da değerlendirilmesi amacını güderek ilerki günler için yayınlarım diye düşünüyordum. Hatta birkaç ay önce sevgili Münevver'in turşu suyunu kullanarak yaptığı çorba da bana bu yemeği çağrıştırmıştı. O nedenle hem etkinlik yemeği hem de yayınlamak arzusunda olduğum bir yemek olduğu için 'bir taşla iki kuş vurmuş' gibi oldum.

Benim, Bitlisli bir babaannenin torunu olarak küçüklüğümden beri aşina olduğum ve severek yediğim bulgurlu yemekleri çocuklarımın ve eşimin de seviyor olması bulgurun faydalarını da gözönünde bulundurarak beni çok mutlu ediyor. Çok önceleri rahmetli olan babaannemden bu yemeklerin yapılışını öğrenmiş olan anneme (annemin doğu kültürüyle hiç ilgisi yok; kendisi göçmendir) bir kez de buradan teşekkür ediyorum. Yaklaşmakta olan 'ANNELER GÜNÜ' için de bütün annelerin bu özel gününü kutluyor, evlatları ile birlikte geçirecekleri güzel günler diliyorum.

Yemeğin yapılışına geçmeden önce turşu suyu ile yapılan ve biraz tuzluca olan bu yemeği tansiyon hastası olan kişilere tavsiye etmiyorum. Eğer turşunuzun suyu çok tuzlu değilse veya turşu suyunu daha az kullanarak yapabilirsiniz Ancak yine de dikkatli olmak lazım diye düşünüyorum.

Tabii annemin yine ölçüsüz, göz kararı ile yaptığı bu yemeği sizlere aktarabilmek için ölçerek yaptık. Şöyle ki;

MALZEMELER

1) 2 su bardağı çok ince bulgur (aşurelik buğdayın öğütülmüşü olan göce de denen bulgur türünden daha iyi oluyor)
2) 1 su bardağı un
3) 1 yumurta
4) İstediğiniz kadar lahana turşusu (Büyük bir kase)
5) Turşu suyu (3-4 bardak)
6) Tereyağ ve kırmızı pul biber
7) 4- 5 diş sarımsak

YAPILIŞI

Öncelikle lahana turşularıyla, suyu bir tencereye konur ve içine turşu suyu kadar da içme suyu ilave edilerek pişmeye bırakılır. Orta ateşte pişerken bulgur, un ve yumurta bir kapta azar azar kontrollü olarak kaynamakta olan turşu suyu ilavesi ile ıslatılarak çok iyi yoğurulur. İçinde et de olmadığından dağılmasın diyerek özleşene hatta macun kıvamına gelene kadar yoğurulur. (Bu malzemeler turşu suyu ile yoğurulduğu için ayrıca tuz ilave edilmez) Hamurdan cevizden biraz küçük parçalar koparılıp avuç içinde önce yuvarlanıp sonra yassıltılarak köfte(taplama) biçimi verilerek bir tepsiye dizilir. Bütün hamur bu şekilde köfte haline getirildikten sonra bu arada pişmiş ve kaynamakta olan turşulu suyun içine atılarak pişmeye bırakılır. 5 dakika sonra pişip pişmediği bir tanesinin tadına bakılarak kontrol edilir. Eğer pişmemişse biraz daha pişirilir.

Bu arada bir parça tereyağ bir sahanda eritilir hafif kızdırılır ve içine kırmızı pul biber ilave edilir. Pişmiş olan çorti taplamamız(turşulu köfte) servis tabaklarına köfteler ve lahana yapraklarıyla birlikte konur. İçine dövülmüş  sarımsaklar ilave edilip karıştırılır. En son üzerine biberli yağı dökülerek servis yapılır.

Ev halkı olarak çok sevdiğimiz bu yemeği ben daha çok da bu mevsimlerde, kalmış hatta bozulmaya yüz tutmuş olan turşuları değerlendirmek için sıklıkla yapıyorum. Yukarıda da dediğim gibi eğer turşunuz çok tuzlu değilse ilave ettiğiniz içme suyunun oranını azaltarak ya da çok tuzlu ise artırarak da yapabilirsiniz.

Aaaaaa! şunu da eklemeliyim ki; Bu yemeği yedikten sonra su ihtiyacınızı karşılamak ve hazmı kolaylaştırmak adına bolca çay içmeniz tavsiye olunur.

Afiyet olsun diyerek, bir kez daha bütün annelerin 'ANNELER GÜNÜNÜ KUTLARIM'

12 yorum:

  1. merhaba,
    tarifinizi aldım.26 mayıstan itibaren yayınlamaya başlayacağım.ismi ve yapılışı çok ilginç geldi bana.amacımızda zaten böyle tarifleri yaşatmak,yaymak.katıldığınız için çok teşekkürler.etkinlikte görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
  2. adımı yazmadan yayınlaya basmışım.

    YanıtlaSil
  3. Isil'cigim,
    Anneler gunun kutlu, mutlu ve cok guzel olsun. Daha nicelerine hep birlikte.

    Ayrica ellerine saglik, harika olmus.

    Sevgiler ve guzel bir hafta dilegimle..

    YanıtlaSil
  4. ANNEYE DUA
    Allahım Annem yalnız ve kimsesiz bırakmadı beni.
    Yanımda oldu koruyucu bir melek gibi.
    Anlattı bana ahireti ve Seni.
    Sende onu dünyada ve ahirette mutlu et Allahım.
    Çünkü bana kıyamayan Annemin sevgisinden,
    çok daha büyüktür Senin sevgin, şefkatin.AMİN..
    AMİN..Tüm annelerimizin, anne adaylarının ve sabırla anne olma özlemi çeken sevgi dolu yüreklerin anneler günü kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  5. ANNEYE DUA
    Allahım Annem yalnız ve kimsesiz bırakmadı beni.
    Yanımda oldu koruyucu bir melek gibi.
    Anlattı bana ahireti ve Seni.
    Sende onu dünyada ve ahirette mutlu et Allahım.
    Çünkü bana kıyamayan Annemin sevgisinden,
    çok daha büyüktür Senin sevgin, şefkatin.AMİN..
    AMİN..Tüm annelerimizin, anne adaylarının ve sabırla anne olma özlemi çeken sevgi dolu yüreklerin anneler günü kutlu olsun..

    YanıtlaSil
  6. Işıl'cığımmm,

    Bulgurlu lezzetleri çook severim, turşuya da ayrıca bayılırım:)) Yani tam benlik bir tat olmuş bu, en kısa sürede deneyeceğim:))

    Ellerine sağlık canımcım, anneler gününü en içten dileklerimle kutlarım, nicelerine.....

    Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....

    YanıtlaSil
  7. Isil merhaba,
    Cok guzel ve degisik bir tarif yayinlamissin, tesekkurler paylastigin icin. Tarifle ilgili bir sorum var: kofteler pistikten sonra tursulu sudan cikariliyor mu yoksa o tencerede birakilip oyle mi servis yapiliyor?

    YanıtlaSil
  8. Derya'cığım,

    Ziyaretin ve güzel sözlerin için ben çok teşekkür ederim. İşlerimin yoğunluğundan dolayı ancak cevap yazabiliyorum.

    Bol tarifli güzel bir etkinlik olmasını dilerim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Aybike'ciğim,

    İşlerimin yoğunluğunu gönderimde de belirtmiştim. Cevap yazmakta çok geciktim. Kusura bakma olur mu canım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Ravend,

    Ziyaretin ve güzel dileklerin için çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Burcu merhaba,

    Ziyaretini ve yorumunu biraz önce gördüm. İlgilendiğin için çok eşekkür ederim.

    Yemeğimiz piştikten sonra sıcakken tencereden tabaklara turşu suyu ile birlikte servis yapılıyor. Aaaa! şimdi bir şeyi eksik yazdığımı farkettim.Lahanaları ve köfteleri ile birlikte servis yapıldıktan sonra dövülmüş bolca sarımsak biraz sulandırılıp tabaklara paylaştırılıyor. Çünkü bu yemeğin olmaz sa olmazlarından birisi de sarımsak. (Turşunun içindeki sarımsaklar yeterli gelmiyor çünkü.) Ondan sonra da üzerine kızdırılmış biberli tereyağı dökülüyor.

    Yorumun üzerine senin bloğunu ziyaret ettim ve çok mutlu oldum. Çoook uzaklarda (ve çok da genç olduğunu tahmin ediyorum)olmana rağmen bloğunda Türk mutfağına ve kültürüne yer vermen beni sevindirdi.Sağol canım.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. ilkkez gördüm bu tarifi çok değişik geldi tadınıda merak ettim
    elinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe