20 Şubat 2009 Cuma

AHUDUDULU DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Bu pastayı dün gece doğum günü olan canım kardeşim Gül Zuhal için yaptım. Sayfası ve tarifleri benim için bir okul niteliğinde olan sevgili Zinnur'un(Bizim pastane) klasikleşen tariflerinden olan bu pasta bizim evde çok sevildiğinden, istekler de ahududu olduğunda, ilk aklıma gelen çeşit oluyor. Zinnur'un da dediği gibi bunca krema ve çikolataya rağmen tadındaki hafiflik yiyenleri ve beni memnun ediyor.

Biraz tecrübe gerektiren çikolata bantlı pastalar yapmak bana eğlenceli geldiğinden, yaptıklarımı çok beğenmesem de tercihimi yine bu yönde kullandım.Her denediğimde farklı tecrübeler edinmiş olmak bir sonraki sefer için beni daha da heveslendiriyor.


Canım kardeşim, doğum günün kutlu olsun. İyi ki doğmuşsun, iyi ki kardeşimsin ve yanımdasın.

Tarife geçmeden önce bu pastayı daha önceleri de pek çok kez yaptığımı ve yiyenlerden tam not aldığını söylemeliyim. Zinnur bu pastayı anlatırken Divan pastanelerinin daha önceleri yaptığı frambuazlı pastalarını anımsattığını söylemiş.Bence de haklı. Bazı meyveler siyah bitter çikolata ile çok güzel birliktelik ve lezzet sağlasa da ben ahududunun tadının baskın olduğu beyaz kremalarla yapılan bu pastayı çok daha lezzetli buluyorum.

Zinnur'un bu pasta ile ilgili söylediklerinden ve çok açıklayıcı tarifinden sonra benim yazmam ne kadar doğru olur bilemiyorum ancak hiç değilse yaptığım değişiklikleri anlatayım.

Zinnur tarifinde pastayı baton şeklinde inşa etmişti. Ben, doğum günü pastası olacağı için yuvarlak bir şeklin daha uygun olacağını düşünerek pandispanyasını sevgili Işıl'ın (Hanımiş)


Vanilyalı Cenuaz kekini 24 cm.lik kelepçeli kalıpta pişirdim ve pandispanya soğuduktan sonra 3 parçaya böldüm.

Zinnur bu pastada taze ahududu kullanmamızı öneriyor fakat bu mevsimde bulamayacağım için ister istemez yazdan dondurmuş olduklarımı çözdürüp sularını süzdürdükten sonra kullandım. Yazdan yapmış olduğum ahududu sosunu daha önceleri kullanıp bitirdiğim için Fransadan aldığım sosu kullanmak zorunda kaldım.Renk ve görünüm olarak evde hazırladıklarım kadar beni memnun etmese de hiç bir gıda boyası kullanmamış olmanın gönül rahatlığını yaşadım.

Beyaz çikolatalı krem peynirli kremada ise krem peyniri yerine tadını daha hafif bulduğum creme fraiche kullandım.
dBunların haricinde yaptığım değişiklik ise daha büyük boyutta bir pasta olacağı için kullanılan her iki kremanın miktarını 1/3 oranında artırmak oldu.(Süt kreması ve krem peynirli krema).Bunlarda ölçü veremiyorum, çünkü bir kağıda not almadan hesap makinesi ve mutfak terazisi önümde kendimce çok pratik olarak bu işi hallettiğimi düşündüm. (Tabi sizler tarif isteyince de ne yapacağımı şaşırdım).Yine de Zinnur'un yaptığı kadar bol kremalı olmadı ama kremaların içerdiği yağ miktarlarını gözönünde bulundurarak bu miktar lezzet olarak da bize kafi geldi.

Biliyorum biraz karışık bir anlatım oldu ama Zinnur da aynı şeyi söylüyor. Birkaç krema, ahududu sosu, ganaş derken kafalar iyice karışıyor. İyisi mi ben bu konuda sizleri Zinnur'un bloğuna "ahududulu pasta" başlığı altındaki bu tarifi okumaya davet edeyim. Hem birinci elden ve de çok güzel anlatımıyla baş başa bırakayım.

Bu pastada uyguladığım bant ise daha önceleri yabancı kaynaklı bir blogda görüp esinlendiğim bir modeldi. Bunun için pastanızın yapımını tamamen bitirip etrafını da krema ile kapladıktan sonra çevresini hesaplayın. Benim pastamın çevresi 80 cm. yüksekliği de 6 cm. idi. Bu ölçülerde bir asetatlı kağıt hazırladım.(asetatı büyük kırtasiyelerde bulabilirsiniz) Çok uzun bir şerit olduğu için daha önceki deneyimlerinden yola çıkarak söyleyebilirim ki yağlı kağıda yaptığınızda aynı sonuç alınmıyor.

Bandın hazırlanması için önce 125 gr. kadar beyaz kuvertür çikolatayı benmari usulü erittim ve iki ayrı tabağa birer çorba kaşığı çikolata koyup içlerine kürdanın ucuyla (birine biraz daha az olmak üzere) gıda boyası koyarak iki farklı renkte çikolata elde ettim. Düz bir zemine serdiğim asetatlı kağıt üzerine bu çikolataları noktalar halinde damlatarak buzdolabına sığmadığı için balkonda donmalarını bekledim. Donduklarından emin olunca kalan beyaz çikolatayı bu noktaların üzerine döküp spatula yardımıyla kenarlardan biraz taşacak şekilde yaydım. Biraz bekleyip bunun da donduğunu gördükten sonra pastanın etrafına sardım ve bir ucundan dikkatlice tutup çekerek pastadan sıyırdım. Bu aşamada çok dikkatli olmak gerekiyor. Aksi halde bandınızda kırılmalar olabilir.

Ben üstünü şeker hamurundan yaptığım güllerle süsledim. Sizler isterseniz başka şekillerde süsleyip pastanızı tamamlayabilirsiniz.

Tarifi tamamen vermediğim halde yazının bu kadar uzun olması gözünüzü korkutmasın. Biraz oyalayıcı bir pasta ama lezzeti buna değiyor.

Güzel bir hafta sonu dileklerimle...

27 yorum:

  1. sevgili IŞıLCIĞIM,
    kardeşinize sağlıkla, huzurla,bereketle geçecek nice yıllar diliyorum..
    pastana hayran oldum..
    sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Işılcığım günaydın,kardeşine sağlıklı,huzurlu ve mutluluk dolu uzun bir ömür dilerim.Pasta enfes ta rifi sabırsızlıkla bekliyorum,sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. canım
    ellerine sağlık.kardeşinin de doğum günü kutlu olsun.Sağlıklı ve uzun yaşlar diliyorum
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  4. IŞIL ABLACIM KARDEŞİNİZİN DOĞUMGÜNÜNÜ KUTLUYORUM.....ELLERİNİZE SAĞLIK... SANIRIM PASTALARIN EN TATLISI ABLALARIN YAPTIKLARI OLUYOR DEĞİL Mİ:)) SEVGİLERİMLE......

    YanıtlaSil
  5. Işılcım bu rengin güzelliği ne böyle yaa,harika harika birşey bu...ilk fotoğraf öyle güzel ki,dondurmanın cazibesi gibi...tarifi heyecanla bekliyorum,bant ise çok yakışmış...

    Kardeşinin doğum gününü ben de kutluyorum,seni de çook öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Merkala tarifi bekliyorum zira yakında bir davetim var ve ahududulu bir pasta da ben yapacağım. Yeni leziz bir kremaya ve aynen böylesi nefis bir görüntüye ihtiyacım var. Işıl Hanım duy sesimiiii...!

    YanıtlaSil
  7. Ahududu ve gül kokusuyla içim açıldı... Baharı anımsattı bana.

    Ellerine sağlık Işılcığım! Kardeşinin doğum gününü kutluyorum, sağlıklı ve lezzetli nice yaşlar diliyorum.

    Çok sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Nuray'cığım,
    Sağol canım. Bu içten ve güzel dileklerini sevgimle kabul ediyorm.

    Pastayı sana ikram edebilmeyi çok isterdim. Ama perhizde olduğunu biliyorm. Bittiğinde sana da yaparım güzel arkadaşım.

    Benden de sevgiler tatlı arkadaşım.

    YanıtlaSil
  9. Derya'cığım,

    Çok teşekkür ederim.
    Bu dileklerinizi kardeşime ileteceğim.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  10. Ayşegül'cüğüm,

    Çok teşekkür ederim bu güzel dileklerin için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  11. Nesrin'im,

    Senin yaptıkların kadar güzel olmasalar da (şeker hamuru ile çalışmak bana çok daha zor geliyor)idare ediyorlar.
    Bu içten dileklerin için çok teşekkür ederim.

    Çok öpüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Delfinam,
    Ahududunun kendisi çok güzel bir meyve zaten. Bir de çikolata ile birleştiğinde daha da güzel bir lezzete bürünüyor.
    Bu içteeen ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim.
    Tarifi en kısa sürede eklemeye çalışacağım.

    Çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  13. Esra'cığım,

    Duymaz olur muyum hiç.
    Tarifi yayınlayana kadar seni bekletmek istemediğim için burdan bilgilendireyim istedim
    Zinnur'un ahududulu pastası bu.
    Büyük bir pasta olmasını istediğim için ölçülerini artırdım ve krema yerine creme frech kullandım. Biraz oyalayıcı bir pasta ama hafifliği ve lezzeti gözönüne alındığında yorgunluğumu unutuyorum.
    Eminim ki senin yapacağın değişik süslemelerle çok daha güzel olacaktır.
    Birkaç çeşit krema, sos olduğundan biraz uzunca vakit alıyor. Planını ona göre yaparsan çok yorulmazsın.

    Kolay gelsin deyip sevgilerimi gönderirim.

    YanıtlaSil
  14. Burçin'ciğim,

    Sıkıldık artık kıştan değil mi?
    Baharı çağrıştırayım istedim.Çok özledim mor salkımları, erguvanları, gülleri.
    Çok teşekkür ederim güzel dileklerin için.

    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  15. Işıl ablacığım,kardeşine mutlu,sağlıklı yaşlar diliyorum.Pasta enfes görünüyor.Ellerine sağlık.Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  16. nam nam nam ahududu olaya lezzet katmıstır bence eee nede olsa senin elinden canım ablacım :))

    gülde konmus üstüne ne kadar zarif olmus.. :)

    YanıtlaSil
  17. kesinlikle yogunluk yoruyor insani canim ama bi okadarda mutlu ediyor insani hele bide sonunda alinacak bir diploma olunca :) kardesinin dogum gunu kutlu olsun canim muhtesem bir pasta olmus gercekten kremali pastalara bayiliyorum :) ellerine saglik

    YanıtlaSil
  18. Sen ne kadar beğenmezsen beğenme Işılcım , benim görüntüye ağızım sulandı ya gerisi boş :))

    YanıtlaSil
  19. Işılcım enfes bir pasta olmuş, bayıldım .Ellerin dert görmesin. Ayrıca kardeşinin yeni yaşı kutlu olsun..
    Çok öpüyorum seni..

    YanıtlaSil
  20. Sevgili Ablacığım,
    Bu güzel, harika pasta ve doğumgünü için öncelikle tabiki sana ve daha sonra burdan doğumgünümü kutlayan herkese yürekten teşekkürler. Hasta olduğum için biraz gecikmeli bir teşekkür oldu, affınıza sığınıyorum

    Herkese sağlıklı, sevdikleriyle beraber uzun ömürler dilerim, ister doğumgününüz olsun ister olmasın. Her yeni bir gün, aslında yeni bir doğum, yeni bir başlangıç. İşte o an'ları güzel yaşamak, hayata sevgiyle sımsıkı tutunmak dileğiyle.

    Paris dönüşünde yüzündeki bu mutluluğun, kat be kat artmış yaşama sevincinin, hep daim olması dileğiyle güzel ablacığım.

    Tabi burda Paris deyince söylemeden geçemeyeceğim çok önemli bir kişi var ki, o da Paristeki Pembe ablam. Her daim yüzünde gülücüklerle dolaşan, insana pozitf enerji veren, üçüncü ablam olarak gördüğüm, bizi 15 gün evinde sevgiyle ağırlayan Pembe Ablama da sonsuz teşekkürler.

    Dünyaya gelmeme sebep olan annem ve babama, Yüksel ablama, sevgili yeğenlerime ve onların babalarına, hayatımda önemli yer tutan sevgili dost ve arkadaşlarıma ;
    ablamın da dediği gibi; iyiki hayatımda varsınız ve sizlerle kısa yaşam diliminde karşılaşmışız.

    Bu arada süpriz pasta ve kutlamalarıyla beni şaşırtan ve de sevindiren sevgili 11 Fen A ve 11 Fen B sınıfı ile eski öğrencilerime de kucak dolusu sevgiler.
    Mutluluğunuz daim olsun
    Zuhal

    YanıtlaSil
  21. Canım Işıl, pasta tek kelimeyle nefis..

    ellerine sağlık olsun.

    Gül Zuhale mutlu mutlu seneler olsun

    sıcacık sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. ellerinize sağlık çok zarif çok şık bir pasta olmuş...

    YanıtlaSil
  23. canim muhtesem bir goruntu
    okadar kusursuz gorunuyorki anlatamam
    ellerine emegine saglik

    kardesinize de uzun ve saglikli yillar dilerim

    www.yenitadlar.blogcu.com

    YanıtlaSil
  24. pastaya hayran kaldım nefis olmuş kardeşinizin doğumgününü kutluyorum ellerinize sağlık,sevgiler.....

    YanıtlaSil
  25. ışılcığım diyecek kelime bulamıyorum pasta harika görünüyor...birincilik hakedecek bir pasta olmuş..muhteşemsin...öpüyorum canım....

    YanıtlaSil
  26. Işıl'cığım, biraz geç kaldım kutlama için :((( Bir süredir bloglara da bakamamıştım. Şimdi gezerken gördüm canım.

    Kardeşinin geçte olsa doğum günü kutlu olsun canım. Sevdikleri ve sevenleri ile nice güzel yaşları olsun :)))

    Ellerine sağlık. Pasta harika görünüyor. Çok beğendim :))))

    Kucak dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  27. Sevgili Fransızca öğretmenimizin doğum gnünü (birazcık gecikmeli olsada) birde buradan kutluyorum :) Süprizimizi beğendiğinize cok sevindik :)

    Sevgili hocam, sizi gercekten cok sevdiğimizi ve Fransızca derslerini iple çektiğimizi bilmenizi isterim =) (Ama sanırım zaten biliyorsunuz :) )

    Güleryüzlülügünüz ve samimi hareketlerinizle daha sene basında sizi cok sevmemizi sağladınız =)
    Emin olun doğum gününüzü hatrlayıp size ufacık bir süpriz yapmamız sizi ne kadar mutlu ettiyse, bu süpriz karsısında gülen gözlerinizi görmekte bizi en az o kadar mutlu etti :)

    Ömür boyu dünyaya gülen gözlerinizle bakmanız ve neşeli gülümsemenizle kalmanız dileğiyle ..

    Gizem Gümüşkaya ve tüm 11 Fen A sınıfı :)

    Ufak Bir Not: Işıl Hanım sizi hem bu kadar yetenekli olduğunuz hemde böyle sevecen bir kardeşe sahip olduğunuz için tebrik etmek istiyorum :)

    Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe