Son iletimdeki helva tarifini verdikten sonra bilgisayara biraz daha alıştığımı, artık yardım almadan yazılarımı yazıp, fotoğrafları bastığımı görmek beni çok mutlu etmişti. Ancak bu mutluluk çok uzun sürmedi. Çünkü bizim emektar bilgisayar geçen hafta yine ne olduğunu anlamadığım bir sebepten dolayı bozuldu. Bir yıldan beri bu kaçıncı tamire gitmesi, format atılması bilemiyorum. Bunlar sadece bizim bilgisayarın başına mı geliyor yoksa herkes bu sorunlarla boğuşuyor mu acaba? Ama bildiğim bir şey var ki; evde sahip olduğumuz aletlerin hepsinin hakkını vererek, hurdaya çıkana kadar kullanıldığı. Durum böyle olunca benim çekincelerim artıyor ve öğrenme sürecim sürekli sekteye uğruyor. Yine bilgisayarımız tamirde ve ben dört gözle dönüşünü bekliyorum. Umarım işleyişinde büyük değişiklikler olmadan gelir de ben yine sorunlar yaşamam.
Neyse asıl konumuza dönelim. Bu kuruyemişli tartı La Cucına Italıana dergisinin Eylül sayısının 'Tatlı ve tuzlu hamurişi tarifleri' ekinde görmüş ve görselliğini çok beğenmiştim. Yemeklerin, tatlılarının lezzetleri kadar sunumlarının da çok önemli olduğu günümüzde bu tür dergiler de yemek kitapları kadar önemli bir işlevi yerine getiriyorlar. Evet! Görselliğine vurularak denediğim bu tartın tadı da evdekiler tarafından tam not alınca sizlerle de paylaşmak istedim.
Tartın tarifinde 350 gram hazır tart hamuru diyordu. Ancak zorunlu birkaç ürünün dışında bu tür hazır malzemeleri kullanmayı sevmediğimden tart hamurunu da kendim hazırladım.
Tart hamuru malzemeleri
(1 su bardağı 237 ml.)
125 gr. çok soğuk tereyağ(son yarım saat buzlukta bekletebilirsiniz)
1+ 1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı pudra şekeri
1/4 çay kaşığı tuz
1 yumurta sarısı
Üst Malzemeleri
20 gr antep fıstığı
70 gr ceviz içi
30 adet kabukları alınmış badem+10 adet kabuklu badem
30 gr fındık
1 adet yumurta sarısı
Kayısı marmeladı
Tereyağ
Un
Krema için
250 ml süt
2 adet yumurta sarısı
75 gr tozşeker
25 gr beyaz un + 50 gr öğütülmüş antep fıstığı
Tart hamurunun yapılışı
Tart hamuru sözünü ettiğim dergide başka bir yöntemle anlatılsa da ben daha pratik olduğu için mutfak robotunda hazırlıyorum.
Öncelikle pudra şekerini, unu ve tuzu mufak robotuna koyun ve iyice karışmaları için birkaç saniye robotu çalıştırın. Daha sonra çok soğuk ve küpler halinde doğramış olduğunuz tereyağını da ilave edip yine kısa aralıklarla çalıştırın ve içine yumurta sarısını ilave edip hamurun toparlanmasını sağlayın. Robottan alıp elinizle çok yoğurmadan malzemeyi bir araya getirip hamurla fazla oynamadan şekil verin. Streç filme sarıp buzdolabının alt raflarında (tereyağ tekrar sertleşene kadar) 40-50 dakika dinlendirin.( Püf noktası hamurla teması en az düzeye indirmektir. Bu tür tart hamurları fazla yoğurulduklarında tereyağının yanma riski artar ve fazla yoğurulmaktan tereyağ yanmışsa ya tart kalıbına yerleştirilirken veya piştikten sonra dağılabilir.)
Soğumuş olan hamuru açmadan önce merdaneyi ve tezgahı haifçe unlayın. Tezgaha yerleştirdiğiniz hamurun ısınmasına izin vermeden hemen açın ve yağlayıp unladığınız 26 cm çapındaki tart kalıbına yerleştirin. Hamurun üzerine fırça ile yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 25 dakika pişirin.
Krema için; sütü ısıtıp yumurta sarılarını ekleyin. Tozşeker ve unla karıştırıp yaklaşık 5 dakika devamlı karıştırarak pişirin.Ilınınca toz antep fıstıklarını kremaya ekleyin.
Pişen tart hamurunun üzerine kremayı yayın. Ceviz, badem, fıstık, fındığı fotoğraftaki gibi kremanın üzerine halkalar oluşturacak şekilde yerleştirin. Kuruyemişlerin üzerine hafifçe kaynattığınız kayısı marmeladını sürüp tartınızın parlamasını sağlayın.
Herkese afiyet olsun.
Limonlu Dondurma (Salepli)
3 ay önce
muhtesem bir goruntu ellerinize saglik.
YanıtlaSilEmel-deturkserecepten.com
Işıl'cığım,
YanıtlaSilİyi ki bu tart tarifini bizlerle paylaşmışsın..Öyle nefis ve albenili bir görüntüsü varki,kim görse hemen tarifine sahip olmak ister..Tadını sormama gerek bile yok..Görüntüsü her şeyi belli ediyor..Ellerine sağlık canım..Afiyetler olsun sizlere!!
Sevgiler..
sevgili ışılcığımm..
YanıtlaSilnasılda şahaser bir tarif böyle.
hem kuruyemişş, hem turta,çok keyifli yenmiştir.
gerçekten elinize sağlık
çk svglrrr
Isilcim harika bir tart olmus. Kalorisini düsünmek istemiyorum :) Mutlaka denenecek...
YanıtlaSilSevgiler
Merhaba Işıl,
YanıtlaSilGörüntü benide mest etti.Ramazandan sonra,hatta bayramda deneyebilirim. Kuruyemişi çok seven biri olarak eminim çok güzeldir.Ellerine sağlık.
Sevgiler.
Çok lezzetli, çok şık !
YanıtlaSilIşılcığım öyle güzel ve net anlatmışsın ki içimden mutfağa girip tart yapmak geldi. Ne zamandır da yapmadım.
Ellerine sağlık canım. Harika görünüyor.
Sevgiler,
Öpücükler,
Işıl Abla'cığım ne güzel bir görsel şölen olmuş...
YanıtlaSilHem gözlere hem de mideye hitap eden harika bir paylaşım...
Ellerine sağlık sevgiyle...
Emel hanım,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.Beğenmenize sevindim.
Sevgilerimle,
Gül'cüğüm,
YanıtlaSilEvet, ben de görüntüsüne vurulmuştum önce.
Tadı da güzeldi, kremasının içindeki antep fıstığı da ayrı bir lezzet vermişti.
Beğenmen beni çok mutlu etti.
Çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Nuray'cığım,
YanıtlaSilEvet canım, keyifle yendi gerçekten de.
Çok teşekkür ederim güzel iltifatların için.
Bende de sevgiler,
Beyza,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim.
Kalabalık bir misafir topluluğuna yapınca size düşen dilimle orantılı olarak kalori de azalıyor.
Arada bir böyle kaçamaklar da mutluluk veriyor hani.
Benden de sevgiler,
Hadiye hanım,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
Denediğinizde düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
Sevgilerimle,
Canım Burçinim,
YanıtlaSilSağol güzel arkadaşım. Senin yaptıkların az şeyler mi?
Ben öyle şeker hamuru, modelleme filan beceremiyorum, bunlarla idare ediyorum işte.
Seni çok öpüyorum
İnci gibi dizilmiş,nefis bir tarif...Sunum kadar lezzetide güzeldir tahminim,evdekilerden de onay çıkınca bende rahatlıyorum..
YanıtlaSilEllerine sağlık..
Ellerinize sağlık valla görüntüsü yeter insanın iştahını kabartmak için.
YanıtlaSilsevgiler
Çok besleyici ve bol kalorili olmuş ellerine sağlık bir dilim almazsam olmazz
YanıtlaSilPelin'ciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle,
Sevgili İlkay,
YanıtlaSilBen de senin hissettiklerini duydum ilk gördüğümde. Tadında çok büyük bir fevkaladelik olmasa da görüntü için bile olsa yapılmaya değer.
Ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Ayşe'ciğim,
YanıtlaSilTabii ki, buyur al, bir değil iki dilim al.
Afiyetler olsun canım.
Sevgilerimle,
Işılım, tek kelimeyle muhteşem olmuş bu tart..Nasıl şık ve iştah açıcı öyle, ellerine sağlık..
YanıtlaSilKadir gecen mübarek olsun,
çok öpüyorum..
Gerçekten goruntu muhtesem ellerine saglik...
YanıtlaSilKadir geceniz mubarek...dualariniz kabul olsun insallah...opuyorum seni...sevgilerimle...
canım IILcığım,
YanıtlaSilmübarek kadir gecenizde tüm dualar üzerinizde olsun.
sevgiler NuNu