18 Mart 2009 Çarşamba

ISPANAKLI PIRASALI KİŞ



Son günlerde evdeki internet bağlantısından mı yoksa masa üstü bilgisayarın miadını doldurup pancar motoru edasıyla çalışıyor olmasından mı bilemiyorum bir türlü internete bağlanamıyor olmam canımı çok sıkıyor. Ne zaman yeni bir leti yazmak ve bloglarda dolaşmak için otursam "internete bağlanamıyorsunuz "ibaresi ile karşılaşıyorum. Hatta bazı bloglarda takılıp kalıyor, ancak bilgisayarı tamamen kapattığımda ordan çıkmam mümkün olabiliyor. Yeni bir ileti yazacağım hevesiyle oturduğumda birkaç kez üst üste bunları yaşayınca zaman geçiyor ve benim de bütün hevesim kaçıyor. Sizler de bu tür sorunlar yaşıyor musunuz merak ediyorum?Geçtiğimiz haftasonunda Fransa'dan gelen yabancı konuklarımız için yapmış olduğum bu kiş (quiche) çok sevilerek yendiği için paylaşmak istedim.

Tart veya kiş hamurları bünyelerinde çok yağ barındırdığından yapmak için ancak kalabalık misafirlerin geleceği günleri seçiyorum. Böylece kişi başına düşen porsiyon miktarı azaldığından biraz olsun içimiz rahat bir şekilde yiyiyoruz.
Hamurundaki yağ fazlalığını dengelemek için ise sebzeli kısmında kullandığım yağ ve krema miktarını azaltarak daha az yağlı olur düşüncesiyle süt kullandım. İkinci değişikliğim de zaman zaman yaptığım ıspanaklı böreklere ilave ettiğim pırasayı burada da kullanmış olmamdı. İkisinin birlikteliği benim çok hoşuma gitse de pırasayı hiç sevmeyen oğlumu da memnun etmek amacıyla pırasaların yalnızca üzerinde dekor mahiyetinde yer aldığı bu kişi oğlum da çok beğenerek üstelik pırasalarını ayırmadan yiyince keyfim iyice yerine geldi.
Sözü fazla uzatmadan tarife geçeyim.

Tart kalıbım 20 x 28 cm. ölçülerinde

Kiş hamuru malzemeleri
1) 150 gr. çok soğuk küçük parçalara bölünmüş tereyağ
2) 1 + 3/4 cup (250 gr) un (yarısını tam buğday unu koydum)
3) 1/2 çay kaşığı tuz
4) Gerekirse 1-2 kaşık çok soğuk su
Üstü için
1)300-400 gr. temizlenmiş, küçük parçalara doğranmış ve kurutulmuş ıspanak
2)1 adet kuru soğan
3) 1 çorba kaşığı zeytinyağ
4) 1 pırasanın beyaz kısımları
5) 2 veya 3 adet yumurta
6) 1,5 bardak süt
7) 1/2 bardak krema
8) Tuz, karabiber ve biraz muskat rendesi
9) 250 gr beyaz peynir veya lor (ben yarım yağlı beyaz peynir kullandım)
Yapılışı

Öncelikle kiş hamurunu hazırlamamız gerekiyor. Fransızca'da kırıntı anlamına gelen Brisee hamurunun bütün özelliği çok soğuk tereyağ ile hazırlanması ve sıcakla olan ilişkisinin en aza indirilmesidir.
Bunun için un, tuz ve soğuk tereyağ mutfak robotuna konur ve robot kısa aralıklarla sadece malzemeler karışacak kadar çalıştırılır.Parmak uçlarınızla, yoğrulan hamurun ekmek kırıntısı görüntüsünü aldığını görmelisiniz. Gerekiyorsa iki kaşık soğuk su ilave edilip tekrar bir kaç saniye kadar çalıştırılır ve hamur büyükçe bir sarana boşaltılıp hava almayacak şekilde paketlenip dolaba kaldırılır. Burada elinizin sıcaklığının hamura geçmemesi , oda ısısından etkilenmemesi için bu işlemleri çok çabuk yapmalısınız. Bir saat dolapta bekletilen hamur hafif unlanmış iki yağlı kağıt arasında kalıbınızın büyüklüğünden 5'er santim fazla olacak şekilde merdane ile açılarak yağlanmış unlanmış tart kalıbına kenarlarını da kaplayacak şekilde yerleştirilir. Hamurun üzerinde çatalla delikler açılıp üzerine aynı ölçüde kesilen pişirme kağıdı yerleştirildikten sonra kuru bakliyatla doldurup önceden ısıtılmış fırında 15 dakikalık bir ön pişirmeden geçirilir. Daha sonra üzerindeki bakliyatlar alınarak önceden hazırlanmış olan sebzeli malzeme üzerine boşaltılıp 35- 40 dakika daha pişirilir.

Hamurumuzun dolaptaki bekleme süresinde üst malzemeleri hazırlamalıyız. Sebzeli kısım için önce bir kaşık yağda doğranmış soğan sotelenir. Daha sonra suları iyice süzdürülmüş olan sebzeler ilave edilip hızlı ateşte sürekli karıştırılarak kavrulur, tuzu, karabiberi eklenir. Başka bir kapta yumurtalar çatalla çırpılırak içine süt, krema ve beyaz peynir, istenirse muskat rendesi de ilave edilerek ılınmış olan sebzelerle buluşturulur. Fırında ön pişirmeden geçmiş olan kiş hamurunun üzerine dökülür ve tekrar fırına sürülür. Malzemelerin sululuğu ve miktarı gözünüzü korkutmasın, çünkü piştiğinde bu sulu kıvam katılaşıyor ve çok lezzetli bir kiş oluyor.
Akşam yemeği için hazırladığımdan fotoğraflarını da gün ışığında çekmem mümkün olamadı. Ancak fotoğraftakinden çok daha güzel bir görünümde olan bu kişi umarım sizlerde seversiniz.
Ağız tadınızın eksik olmadığı günler dilerim.
Afiyet olsun.

16 yorum:

  1. Işılcığım günaydın hem sağlıklı hem
    şık hem leziz ellerine sağlık canım
    harika olmuş sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. pancar motoru benzetmesin pek güldüm :)) sen çok yaşa ışıl..

    bu sırada kiş enfes görünüyor. Çok ta şık olmuş..

    ellerin dert görmesin.

    sıcacık sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım,bizlerde de aynı sorunlar ara ara oluyor..)))Pancar motoru hoş benzetme olmuş..))

    Kiş enfes görünüyor..Bu tür kişler, değindiğin gibi kalabalık misafirlerle iyi oluyor..En azından yediğin dilimin porsiyonu küçülüyor..Çok katılıyorum bu konuda sana tatlım..Ellerine sağlık,afiyetler olsun..


    Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  4. çok şık bir görüntü..elerine saglık canım nefis görünüyor..sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Günaydın Işıl Ablacığım.Kiş enfes görünüyor.İlk fırsatta deneyeceğim.Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Günaydın Işıl Ablacığım.Kiş enfes görünüyor.İlk fırsatta deneyeceğim.Ellerine sağlık.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Kiş gerçekten enfes olmuş,lezzeti çok güzeldir eminim...
    Ama süslemesi ayrıca şık olmuş,ellerine sağlık...

    Bilgisayar konusunda ben hemen hemen hiç sorun yaşamıyorum...Virüs bulaşmış olabilir mi acaba???

    Sevgilerimi yolluyorum..

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık görüntüsü çok güzel.Ispanak,pırasa sevmeyenler için iyi bir alternatif.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba Işıl,
    Sizden sitenize yerleştirdiğiniz yemekosfer arama kutusu ile ilgili bir ricam olacak.
    Fark ettiniz mi bilmiyorum ama son bir haftadır Cafe Fernando kapalıydı. Sitenin alt yapısında birtakım arızalar meydana geldi.
    Bu arızanın sorumlusunun da Yemekosfer arama kutuları olduğunu yeni keşfetmiş bulunuyorum.
    Sitenize yerleştirdiğiniz kodlarda ufak bir değişiklik yaptım.
    Cafe Fernando'nun bundan sonra sorunsuz işleyebilmesi için eski kodların mümkün olan en kısa zamanda yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor.
    Yeni kodlara şu sayfadan ulaşabilirsiniz: http://cafefernando.com/yemekosfer/ekle.php
    Vaktinizi aldığım için lütfen kusura bakmayın ama acil olarak uğrayıp sitenizdeki kodları yenilemeniz Cafe Fernando'nun sağlam işleyebilmesi için şart.
    Şimdiden teşekkür ederim,
    Cenk

    YanıtlaSil
  10. Canım ellerine sağlık.Nefis görünüyor.Çok çok öpüyorum canım.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Resim gibi olmuş ellerine sağlık denemek istiyorum

    YanıtlaSil
  12. çok hoş olmuş bence.görüntü süper.yemelikten öte seyretmelik.afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  13. Gerçekten bu tür tarifleri kalabalık günlerde yapmak en iyisi Işıl'cığım. Güzel bir taktik.

    YanıtlaSil
  14. Işıl Hanım kiş çok güzel görünüyor. Pırasa ilave etmeden de lezzetinden bir şey kaybetmeyeceğini düşünüyorum,(pırasa yok burada) inşallah denemek isterim. Elinize sağlık ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  15. Işık Hanım,

    malzemeleri verirken "1 + 3/4 (250 gr) un" yazmışsınız. sayenize bir kilo un ve 150 gram tereyağını heba ettim, hanıma ve arkadaşlarıma rezil olup aşağılandım...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili adsız arkadaşım,
    Çok üzüldüm heba ettiğiniz tereyağı ve emekleriniz için.
    Nasıl olmuşsa 1+ 3/4 nün yanına amerikan cup ölçüsü demeyi unutmuşum. Ölçekli kabı olmayanları düşünerek yanına parantez içinde gr cinsinden ağırlığını yazmışım ama onun ne demek olduğunu da siz anlamamışsınız. Parantez içine alınan miktarlar malzemenin değişik bir birimde ifadesidir her zaman.
    Yani sadece 250 gr. un kullanılması gerekmektedir. Hata burdan kaynaklanıyor. Keşke bu hatamı telafi etme imkanım olsa.
    İstanbulda ikamet ediyorsanız size bu kişi yapıp getireyim. Belki affedilirim o zaman.
    Tekrar özür diler tarifleri yazarken bundan sonra daha dikkatli olmam gerektiği konusunda beni uyardığınız için teşekkür ederim.
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe