27 Eylül 2009 Pazar

PATLICAN PİZZASI


Geçtiğimiz günlerde sevgili Tijen dünyanın en iyi 50 yiyeceği arasında patlıcanın da yer aldığını bir İngiliz gazetesinde okuduğunu yazıp bizleri de bilgilendirmişti. Üstelik de aynı gazete en iyi patlıcanın da Yunanistan'da bir lokantada yapıldığını bildiriyormuş. Benim Yunanistan anılarım arasında aklımda en çok kalan yiyecek Grek salatası ve tabaklar dolusu yediğimiz deniz ürünleriydi (ahtopot, karides, kalamar).Patlıcanı hiç hatırlamıyorum. Bence de bu araştırmayı yapanları Türkiye'ye patlıcandan yapılan yiyecekleri yemeye davet etmemiz gerekiyor. Oysa ülkemiz patlıcandan yapılan salataların, yemeklerin, turşuların ve Tijen'in de dediği gibi reçelinin bile envai çeşidini yiyebilecekleri bir deryadır. (Ah keşke o küçücük reçellik patlıcanlardan bulsam da hazır kayınvalidem de buradayken ona bir patlıcan reçeli yaptırabilsem. Zira kendileri bu işi en iyi şekilde yapanlardandır). Patlıcanın pişirildiği en iyi yerin Yunanistan olduğu fikrine katılmasam da en iyi 50 yiyecek arasında yer alması beni çok memnun etti. Benim patlıcana olan tutkumu bilen eşim ara sıra "sen bir Antepliyle evlenmeliymişsin" diye takılmadan duramaz. Böylesine patlıcan sevdalısı olup da bloğumda hiç yer vermemiş olmam sizler gibi beni de şaşırttı. Henüz patlıcanlar ortadan kalkmadan bir iki tarif de ben vereyim istedim.
Patlıcanın yağı çok seven sebzeler arasında olması beni bildiğimiz klasik usüllerde bol yağla pişirilen çeşitlerinden (biraz sağlık biraz da diyetten) ister istemez uzaklaştırıyor. Onun yerine çok az yağlı, kızartmadan, fırınlamak, közlemek gibi yöntemlerle de yine aynı lezzete kavuşabiliyor.
Patlıcan deyince nedense hiç susasım gelmiyor. İyisi mi tarife geçeyim.
Malzemeler
1) 1 kg. çekirdeksiz kemer patlıcanı
2) 250 gr. kıyma
3) 3-4 adet kabukları soyulmuş doğranmış domates
4) 2 adet soğan (yemeklik doğranacak)
5) 2-3 diş sarımsak
6) 8-10 adet yeşil sivri biber
6) İstediğiniz miktarda siyah zeytin
7) 1 su bardağı kaşar veya dil peyniri
8) Tuz, karabiber ve 2 kaşık zeytinyağı

Yapılışı
1) Patlıcanlar kabukları soyulmadan bir parmak kalınlığında halka halka doğranır ve tuzlanır.
2) Üzerlerine 2 kaşık yağ dökülüp karıştırılır. Patlıcanlar fırın tepsisine dizilir ve fırının ızgarası yakılıp üzerlerinin kızarması sağlanır. Sonra diğer yüzleri çevrilip o yüzleri de kızartılır.
3) Kızaran patlıcanlar pişirme kabına bir sıra olarak dizilir (Ben iki ölçü yaptığımdan iki sıra oldu).
4) Diğer tarafta kıyma ve soğan aynı anda birlikte yağsız olarak hafif kavrulup az tuz ve karabiber eklenecek. Kavrulan malzeme patlıcanların üzerine yayılacak. Onun da üzerine sırasıyla doğranmış biberler, içine doğranmış sarımsakların konduğu domatesler, çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin ve en son da rendelenmiş peynirler konur. (Ben daha az yağlı olan dil peynirini tercih ediyorum. Üstelik kaşar peyniri gibi erimiyor.) Eğer kaşar peyniri kullanacaksanız pişirme işleminin yarısında üzerine serperseniz peynirlerin eriyip kabın dibine gitmesini önlemiş olursunuz.

5) 190 dereceli fırında 25-30 dakika pişirilir.

13 yorum:

  1. Bende sizin gibi patlıcanı çok sevenlerdenim benim eşimde her pazara çıkışımda aynı şeyi bana söylüyor her yemeğini çok severek tüketiyoruz ellerinize sağlık sAyenizde çok güzel bir tarif daha öğrenmiş olduk sevgiler

    YanıtlaSil
  2. patlicana bayilirim. maalesef cocuklarda yemeyenlerden. oyuzden degisik tarifler ariyorum ki bir sekilde yesinler diye. bu tarif bence tam onlara gore pizzayi hergun versem yerler. pizza adi gecince belki patlicanida yerler.cok sevdim bu tarifi ve hemen deneyecegim. ellerinize saglik. selamlar

    YanıtlaSil
  3. Patlıcanın yemeğinden , reçeline her çeşidini çok severim.Ama evde benim dışında pek sevende yok.En çok yemek çeşidi de patlıcanla oluyor.Pizzasıda çok güzeldir mutlaka elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık Işıl ablacığğım.Ben de tam bir patlıcan hastasıyım.Mevsiminde her hafta iki kg. alıyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Işıl ablacığğım.Ben de tam bir patlıcan hastasıyım.Mevsiminde her hafta iki kg. alıyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Ellerine sağlık Işıl ablacığğım.Ben de tam bir patlıcan hastasıyım.Mevsiminde her hafta iki kg. alıyorum.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. IŞILCIĞIM TEKRAR MERHABAALAR..
    bende sana katılıyorum.. patlıcan sadece türklere has bir sebzedir.bizden sıkı bir mutfağıda olamaz sanırım.
    tarifin çok yenilesi.
    hiç duymadım pizzasını. yemedimde.
    mutlaka çok leziz olmalı, ellerine sağlık canım..
    afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
  8. Bende patlıcanı çok seviyorum,her haline bayılırım.. Pizza olarak hiç düşünmemiştim ama.. nefis olmuştur eminim...
    Ellerine sağlık...

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Böylece patlıcanlı tariflere bir yenisi eklenmiş oldu, ellerinize sağlık Işıl Ablacığım... Çok güzel görünüyor... Bu arada adresim değişti yeni yerimdeyim artık... Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Işıl'cığım,
    Orada olup sizinle o pizzadan yemek isterdim doğrusu. Bayılırımmmm!

    YanıtlaSil
  11. O zevk bize aittir efenim!

    YanıtlaSil
  12. Patlıcan deyince benim de aklıma Tokat kebabı geldi, hani şu en yağı çeker muzur cinsinden... Pizza fikri çocuklara patlıcan yedirebilmek için harika :))
    Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. doguryu soylemek gerekirse ışıl ablacım patlıcanla aram hiç iyi değil ama pizza şeklinde dehşet lezzetli gorunuyor! ellerne sağlık

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe