Lezzet olarak krem karamele çok benzeyen Fransız mutfağının en güzel sütlü tatlılarından biri olan krem brüleyi ilk ne zaman yediğimi hatırlamıyorum ancak yediğim yerin Fransız sokağında bir pastane olduğu dün gibi hatırımda.
Kaşığı ilk batırdığımda üzerindeki karamelleşmiş şekerin çıtırtısı ve ilk lokmada bile lezzetini çok beğendiğim bu tatlıyı daha sonraları Zinnur' ve Cenk'in tariflerini kullanarak evde pek çok kez yaptım. Üzerindeki şekeri pürmüz yerine; fırında yakma işi, tatlının lezzetinde bir değişiklik yapmasa da doku ve en büyük özelliği olan o çıtırtı sesine etki ediyor, ya şeker yeterince karamelleşmiyor ya da fırın sıcaklığıyla olsa gerek krema kısmı çok katılaşıyordu. Önceleri arada bir yapacağım bir tatlı için biraz pahalıca olan bu aleti almaya değer mi diye düşünmüştüm. Fakat sıkça yaptığım makaronlardan arta kalan yumurta sarılarını değerlendirmek ve daha güzel krem brüle yapma isteğim bu aleti almak için gerekçem oldu. Sizlere kötü örnek olmak istemem ama arada bir böyle şımarıklıklar yapmak beni olduğu kadar bu tatlıyı yiyenleri de mutlu etti.
Gördüğünüz krem brüle Cenk'in lavantalı tarifi. Tek değişikliği lavanta yerine vanilya çubuklarını kullanarak yapmış olmam.
Aslında sırada denemek istediğim daha az kalorili olduğunu düşündüğüm kreması az, daha çok sütle yapılan başka bir krem brüle tarifim vardı.Fakat evde son kullanma süresi yaklaşan çok miktardaki kremayı değerlendirmek için o tarifi daha sonraki bir tarihe almak zorunda kaldım. En kısa zamanda deneyip lezzeti paylaşacağım.
İçerdiği yoğun kremadan dolayı bir hayli kalorili bir tatlı olsa da küçük porsiyonlar halinde servis ediliyor olması suçluluk hissimi azaltıyor.
Krem karameli seviyorsanız bu tatlıyıda çok seveceğinizi düşünüyorum. Halen daha denemediyseniz pürmüzünüzün olması şart değil, fırında da pişirebileceğiniz bu tatlıyı mutlaka deneyin derim.
Bu nefis tatlı için Cenk'e çok teşekkür ederim. Tarif için sizleri de Cenk'i(Cafe Fernando) ziyarete davet ediyorum.
Sıcak ve güneşli bir hafta sonu dileklerimle...
Sıcak ve güneşli bir hafta sonu dileklerimle...
Canım ellerine sağlık bende çok merak
YanıtlaSilediyorum daha denemedim:))Mutlu hafta sonları öpüyorum...
Işılcığım hoştur gerçektende..
YanıtlaSilne zaman caddeye kahveiçmeye gitsek yanında eşik eden çeşitlerden biri olur -DU ! :)
artık kahve yanında sadece SU VAR :((((
sevgili ışıl krem kramele bayılırım,yumurta kokmasın yeter.. senin görsellerinde çok teşvik ediyor, en yakın zamanda deneyeceğim inşallah..
YanıtlaSiltek kelimeyle harika hele o çıtır tabaka yokmu :)) enfes!!!
YanıtlaSilbir sorum olacak kullandıgın cam tart kalıpları nereden ışıl ablacım???
Hiç yemedim ama hep duyuyorum ve tadını merak ediyorum.
YanıtlaSilBizim plöl diye birşeyimiz var böyel su muhallebisi gibi(hatta blogda biraz tanıtım yapıcaktım yakın zamanda)ona benzmeiş biraz.Ellerine sağlık olsun.Bu arda o üzerini yakmak için kullandığın nedir ve nerede bulunur dersem çok olmuş olmam inşALlah:)
Bende daha önce hiç yemedim,ama şu yakma işi çok hoşuma gitti.. daha bir çok yerde kullanılır sanırım..
YanıtlaSilellerine sağlık..
Sevgiler..
ışıl ablacım ne kadar incesin sana yük olmak istemem sen eger bir yerde gorursen aklında bulunsun madem haberleşelim gidip alayım ben :)) cok tatlılar nazarım değmez inşallah :)
YanıtlaSilIşılcığım canım çekti..durumumu da biliyorsun ah ah komşum olmalıymışsın.Şimdi bir kase yemiştim...sevgiler..
YanıtlaSilMerhabalar... Krem brüleniz leziz görünüyor, görünüyor diyorum cünkü daha önce yeme sansim olmadi... Ama detayli tarifinizi bir gün denemem gerektigini düsünüyorum... Bu arada Havuc güllerimin yapilisini adim adim anlatacagim, ama önce capi en az 4-5 cm. olan bir havuc bulmaliyim, yakin gecmiste bir Alman marketinde bulmustum bu havuclari, ama dedigim gibi her zaman olmuyor... Ama kaba taslak tarif gerekirse, cok ince halkalar halinde kesip, ikiye katlayip, birbiri etrafina sariyoruz... Sevgilerimle, Filiz
YanıtlaSilBen hiç denemedim ve denemek istediğim bir lezzet bu krem brüle. İnşallah bşr gün yapar size de dönerinm.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Görüntüler harika.