13 Mart 2013 Çarşamba

ETLİ İÇLİ KÖFTE

 Bizim mutfak dün oldukça yoğundu. Ben ekşi mayalı ekmekle uğraşırken anneciğim de çok severek yediğimiz içli köftelerle uğraşıyordu.
Yapımı yöreden yöreye farklılık gösteren içli köfteyi bir de bizim hazırladığımız haliyle görmenizi istedim.
Pek çok yöre dış kısmına bulgur koymadan un, irmik ekleyerek hazırlıyor. Annemin rahmetli babaanneciğimden öğrendiği Bitlis yöresine ait olan bu tarifte köftenin dış kısmında da et kullanılıyor ve biz bu köfteyi daha lezzetli buluyoruz. Sizlerle paylaşacağım bu tarif.
 Malzemeler (Köfte kısmı için)
1) 500 gr. köftelik bulgur
2) 250-300 gr. Yağsız kıyma (Kıymanın mutlaka yağsız olması gerekmektedir)
3) 1 çorba kaşığı tuz
4) 1 çorba kaşığı biber salçası
5) 1 yumurta

İçi için
1) 2 veya 3 adet büyük boy kuru soğan
2) 500 gr. kıyma
3) 3 çorba kaşığı zeytinyağ
4) 125 gr. ceviz içi
5) Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
6) yarım demet maydonoz
Önce iç harç hazırlanır. Köftelerin hazırlanırken dağılmaması için bu harcın önceden pişirilip iyice soğuması gerekmektedir.
Bir tavaya yağ ve küçük doğranmış soğanlar eklenip orta eteşte kavrulur. Sonra kıyma ve üzerine tuzu eklenerek kavurmaya devam edilir. En son  dişe gelecek irilikte dövülmüş cevizler, baharatlar ve doğranmış maydonozlar eklenip ocak kapatılır. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabında soğumaya bırakılır.
 Dış kısmını hazırlamak için büyük ve derince bir kaba bütün malzemeler konur. Bir kaseye de su konur ve bu kasedeki su azar azar  kıymalı harca eklenerek  yoğurulmaya başlanır. Köfte harcı iyice yumuşayıp şekil verilecek kıvama gelene kadar su ilavesiyle yoğurulur ve macun kıvamına geldiğinde cevizden iri parçalar koparılıp önce elle yuvarlanır. Sonra işaret parmağı hamura batırılıp içi döndüre döndüre oyulur. Bu aşamada çatlamalar olursa el kasedeki suyla ıslatılıp yırtılan yerler yapıştırılıp oymaya devam edilir. Ne kadar ince açılırsa o kadar makbul. Dışında kıyma kullanılmadığında bu iş daha kolay oluyor. Bu şekilde kıymalı yapmak biraz daha zahmetli  ama lezzete de katkısı çok. Annem çok ince açıyor ama elimizdeki iç harcın yetişmeyebileceği endişesiyle daha fazla inceltmedi.
 Benim için işin en meşakkatli kısmı burası. Ben  "işin fotoğraf çekme kısmına geçtiğim için burada annemi yalnız bırakmak zorunda kaldım" dediğime bakmayın ben bu işi bir türlü annem gibi beceremiyorum. Benim yaptıklarım ya kalın oldu ya da oyma işleminin yarısındayken hep çatlattım. Daha çok fırın ekmek yemem gerektiği kanısına vararak işi ustasına devrettim.

İçleri oyulmuş olan köftelerin içine kıymalı cevizli harçtan konur ve açık olan kısım yine el suyla ıslatılarak kapatılır ve şekil verilir.
 Bütün harç bitene kadar bu şekilde devam edilir.
Bazı yörelerde hiç haşlamadan bol yağda kızartıyorlar. Kızartma işlemi bize ağır geldiği için tuz atılmış kaynar suyun  içinde haşlamayı tercih ediyoruz. Öyle de yaptık.
 Ancak biraz da lezzetlenmesi için  bir tavaya iki çorba kaşığı tereyağ ekleyip çevire  çevire biraz renk almasını sağladık.
Sonra ne mi yaptık. Bütün yaptıklarımızın toplu fotoğrafının olmadığında anlaşılmıyo mu? Ben payıma düşen bu üç tanenin fotoğrafını çekmeye çalışırken ev halkı çoktaaan yemeye başlamış kimisi de bitirmişti bile.

Anneciğim ellerine, kollarına sağlık.
Yapmak isteyip, yapanlara da afiyetler olsun.

19 yorum:

  1. Anneciginizin ellerine saglik cok eziyetli ama yemeside bir o kadar harika. Muhtesem olmuslar.

    YanıtlaSil
  2. Ahh Isilcigim.... Nasil lezzetli, nasil nefasetli bir tattir bu... Ama bir o kadar da zahmetli.... Bana önce bir anne lazim.... Ya da en iyisi size geleyim ben...::)
    Anneciginin de, senin de emeklerinize saglik... Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  3. Işılcığım merhabalar...
    Köftenin dışına biz de et koyarız, etsiz olanı pek sevmiyorum.
    Ellerine sağlık. Çok başarılı :))
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Ben sizin yöreye ait olan tarifi beğendim:)
    Çok lezzetli ama yapımı fazlasıyla emek isteyen bir yemek
    Anneciğinizin ve sizin ellerinize sağlık
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
  5. hiç yapmaya cesaret edememiştim. Bloğunu izlemeye aldım ben de bloğuma beklerim. www.bakbuharika.com

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar zahmetli değil mi bir o kadar da güzel.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Eşim yap diyor ben yapabileceğime inanmıyorum. Ki bu yazıyı okuduktan sonra buna inancım çoğaldı. Ama acemi cesaretimidir yoksa canım çok istediğinden midir yapasım geldi :)

    Annenizin de, sizin de ellerinize sağlık. Sizlere afiyet olsun.. :)

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Işıl,
    Bizde köftenin dışını bulgurla ve etle yaparız. Çok güzel olur. Hımmmmmh canım istedi valla.
    Annenin ellerine sağlık.
    Işıl, Anneni bir günlüğüne ödünç verebilirmisin canım.

    YanıtlaSil
  9. ışıl'cığım anneciğinin ellerine sağlık..sanada afiyet şeker olsun..sevgiler

    YanıtlaSil
  10. Birkaç defa denedim içli köfte yapmayı. Bunlar kadar güzel şekilli olmadılar ama lezzeti herşeyin önüne geçiyor. Çok seviyorum suda yapılanı.
    Ama tereyağında hafif çevirmek çok daha lezzet katmış olmalı. Bir dahakine öyle deneyeceğim.
    Annenizin ellerine sağlık, çok lezzetli görünüyorlar.

    YanıtlaSil
  11. Işılcım ben senin yorumlarını okudum ama nedense sayfama düşmemiş,son yazını da okudum.. Tatlım benim,yorumların benim için çook değerli.. Teşekkürler Işılcım..

    İçli köfte yememem mümkün mü :) 4-5 tane alırım hemen :))

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  12. Işılcım, süzün usuldeki de nefis görünüyor.
    İçli köfte her zaman favorim olmuştur. benim de annemin elinden içli köfte yiyoruz. Annelerimizin elleri dert görmesin.
    Ellerinize sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. annenın elıne sağlık anne elı değmıs nasıl guzel olmaz

    YanıtlaSil
  14. Çok teşekkür ederim Nevin.
    Ne kadar zahmet o kadar lezzet denir ya, bu yemek tam da öyle.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  15. Filizciğim,

    Gel canım gel. Olmazsa annemi göndereyim.
    Çok teşekkür ederim.
    Benden de çok sevgiler,

    YanıtlaSil
  16. Ahh olsa şimdi kaç tane yerim düşünemiyorum bile:)
    Şu anda ekrana yapıştım ben ama:)
    Anneciğinin ellerine sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  17. Işılcım, mmmmm....Ne kadar zahmetli bir lezzet ama eller belli ediyor pek alışmış bu köfteleri yapmaya, Maaşallah. Ellerine sağlık, sevgili annenizin. Öperim onu...
    Sizlere de afiyetler olsun.
    Mutfağınızdan ekmek kokusu ve tatlı telaşlar eksik olmasın.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  18. Kesinlikle bayıldım ama nedense yapımı zor olduğu için hep çekindiğim bir tarif.Sizin güzel anlatımınızdan sonra denesem mi acaba demeye başladım.Sevgilerle.

    YanıtlaSil
  19. Anneciğinizin ellerine sağlık bayılırım içli köfteye!

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe