24 Nisan 2010 Cumartesi

MUTLU YILLAR OĞLUM

Canım oğlum,

Planlarımızda, hesaplarımızda hiç yer almıyorken dünyaya gelmekteki kararlılığın ve gösterdiğin dirençle 18 yıl önce sürpriz bir şekilde aramıza katıldın. Her bebek aile için yaşama sevincidir, mutluluktur, neşedir. Ama senin gelişin benim için bir mucizeydi. Güzelliğin, sevimliliğin ve cana yakınlılığınla daha ilk günden hepimizi kendine aşık ettin.

Şimdi geriye dönüp baktığımda sensiz ve ablansız yaşamımızın pek de anlamlı olmayacağını düşünüp varlığınızdan ötürü büyük mutluluk duyduk ve duyuyoruz. İyi ki doğmuşsun, iyi ki oğlum olmuşsun oğlum.

Artık büyüdün. Senin için çok önemli olduğunu düşündüğün 18 yaşını bitiriyorsun. Bir yandan gelecek kaygısı ve iyi bir eğitim yaparak, başarıyı yakalama ve mutlu olma isteği, hayatını iyi, güzel ve anlamlı bir biçimde değerlendirme hedefiyle dolusun, biliyorum.

Bu dileklerine kavuşacağına olan güven ve inancım hiç eksilmedi.

Yaşamı dolu dolu, bütün güzellikleriyle yaşayabileceğin, sevdiğin ve sevileceğin, yarınlardan umudunun hiç eksilmeyeceği; sağlıklı, mutlu, neşeli bir ömrün olsun yakışıklı oğlum...



Evet, yukarıda yazdığım küçük nottan da anlayacağınız üzere bugün oğlumun 18. doğum günüydü. Aile arasında yediğimiz güzel bir yemekten sonra onun için yaptığım bu pasta ile küçük bir kutlama yaptık.




Pastasını fıstık krokan ve çikolatalı olarak hazırladım. Üzerini ise İsviçre merengi ile kaplayıp pürmüzle alazladım.


Tarif hepinizin bildiği klasik birkaç temelden oluşuyor.
Kabartma tozuyla yapılan sünger keke göre daha tok bir yapıya sahip olan kakaolu pandispanya için Cafe Fernando (Cenk)'in cenuaz (genois) kek tarifini kullandım. Dikdörtgen bir pasta yapmak istediğimden bu iş için ayarlanabilir çemberi 20x25 cm. ölçülerine getirip yağlı kağıt serdiğim tepsiye yerleştirdim. Sevgili Cenk en ince ayrıntılarına kadar anlattığından ben sadece malzeme ve ölçülerini vermekle yetineyim. Detayları için Cafe Fernando'yu ziyaret etmenizi öneririm.
Bu ölçülerdeki pandispanya için malzemeler
1) 90 gr. un
2)90 gr. kakao
3) 6 adet yumurta
4) 200gr. şeker
5) 100 gr. tereyağ
6) 1 adet vanilya çubuğu tanecikleri

Krema malzemeleri
1) 350 gr. bitter kuvertür çikolata
2) 450 gr. krema
Kremayı bir sahana alıp kaynama noktasına gelince ocağı kapatın ve içine küçük parçalara bölünmüş olan çikolatayı ekleyip hızlıca karıştırarak erimesini sağlayın ve oda ısısına gelene kadar bekletin. Soğuyan kremanızı birkaç dakika mikserle kuvvetlice çırpıp bekletin.

Pandispanyaları ıslatmak için karamelli şurup
1) 2/3 cup şeker
2) 1/2 cup sıcak su
3) 5-6 çorba kaşığı süt
Şekeri teflon bir tavaya koyup orta ısıdaki ateşte hiç karıştırmadan eritip karamelleşmesini sağlayın. Karamelleşen şekerle elinizi yakmamaya dikkat ederek (su ilave ettiğinizde sıçrayan şeker elinizi yakabilir) sıcak suyu ilave edin ve bir iki dakika kaynattıktan sonra ılınmaya bırakın. Karamelinizden 3-4 kaşık bir kaseye alıp içine 5-6 kaşık süt ekleyip hazır halde bekletin.
Süt katılmamış olan karamelinizi cam bir kavanozda uzun süre saklayıp başka projelerde kullanabilirsiniz.

Fıstık Krokan için
1) 200 gr. antep fıstığı
2) 2/3 bardak toz şeker.
Şekeri teflon bir tavaya alıp orta ateşte ara sıra kontrol ederek hiç karıştırmadan karamelleşmesi için ısıtmaya başlayın. Şeker eriyip karamel olmaya başladığı an içine iç antep fıstıklarını ekleyip bir iki karıştırıp hemen yağ sürülmüş bir tepsiye boşaltın. Bekleyen karamel çabuk sertleşeceği için bu işlemi yapmakta acele edin. Tepsiye döktüğünüz krokan soğuduktan sonra ister elinizle ister merdane yardımıyla ufak parçalara ayırın.

İsviçre Merengi için malzemeler
1) 1 cup yumurta akı (evdeki yumurtalar çok büyük olduğu için 5 tanesi bir cup geldi.)
2) 2 cup (400 gr.) toz şeker
3) Bir fiske tuz
Çırpma kabınızdan biraz daha küçük bir tencereye 2 parmak yüksekliğinde su koyup kaynamaya bırakarak bir benmari düzeneği hazırlayın. Yumurta akları çırpıldıkça çok fazla hacim kazanacağından büyükçe bir cam kaba yumurta aklarını, tuzu ve şekeri ekleyerek tencerenin üzerine oturtup mikserle kuvvetlice çırpmaya başlayın. 5 dakika kadar çırptıktan sonra parmaklarınızın arasına bir miktar merengden alıp içindeki şekerin tamamen erimiş olduğundan emin olun. Şeker tamamen erimiş ve yumurta akları 3-4 katı hacime ulaşmışsa kabınızı ocaktan alın ve yine bu kez de oda ısısına gelene kadar 10 dakika çırpın. Parlak bir yapıya kavuşmuş ve oda ısısına gelmiş olan merenginiz kullanılmaya hazırdır.
Sıra pastanın katlarının oluşturulmasına geldi.

Soğumuş olan pandispanyayı keskin ve tırtırlı bir bıçak yardımıyla üç tabaka halinde kesin ve patlardan birini servis tabağınıza koyun. Üzerine fırça yardımıyla karamelli şurubu sürüp nemlenmesini sağlayın. Kremanın 1/3 kadarını pandispanya patının üzerine koyup spatula yardımıyla yayın. Üzerine fıstık krokanların yarısını serpiştirin ve ikinci pandispanya patını üzerine koyun. Aynı işlemleri ikinci kat için de yapıp son pandispanya patınızı yerleştirin. Yine nemlendirdiğiniz patın üzerine kalan kremayı döküp pastanın her tarafını kaplayın. 3-4 saat kadar pastayı buzdolabında bekletin ve kremanın iyice donmasını sağlayın.


Pastayı dolaptan çıkarıp İsviçre merenginin 1/3 ünü ayırıp kalanı ile pastanın bütün yüzeyini spatula yardımıyla kaplayın. Kalan merengi parmak uçlarınızla azar azar alıp pastanın üzerine tepecikler olacak şekilde serpiştirmeye çalışın. Veya pastanın üzerine yaydığınız merengi parmak uçlarınızla çekerek de aynı görüntüyü verebilirsiniz.
Sıra işin en eğlenceli kısmına geldiğinde kızım ve oğlum da sırayla ellerine pürmüzü alıp alazladılar. Bu iş çok hoşlarına gitti. Sanırım bundan sonra bu tür merengli pastalar bizim evde daha sık yapılacak.
Merengin çok tatlı bir kaplama olduğunu bilmeme rağmen dekoratif görüntüsü çok hoşuma gittiği için yaptım. Ben merengli kısmını sıyırarak sadece pastanın iç bölümlerini yedim. O halde bile tadını çok beğendim. Şimdiye kadar yaptıklarımdan daha farklı bir görüntü olduğu için ev halkı tarafından da beğenildi.
Umarım sizler de beğenirsiniz.

Ağız tadınızın eksik olmadığı lezzetli ve bol güneşli güzel bir hafta dilerim.




















17 yorum:

  1. en güzel günlerinide görmen dileklerimle Işılcığım,
    NİCE ŞANS VE SAĞLIK DOLU YILLAR DİLİYORUM..
    MUTLULUKLA CANIM.

    YanıtlaSil
  2. Çocuğunun 18 yaşını görmek harika bir duygu olmalı. Benim ki henüz 9 aylık. Ama zaman çok hızlı geçiyor. Nice mutlu yıllara.

    YanıtlaSil
  3. Işıl Ablam,

    Daha nice güzel günleriniz olsun inşallah... Oğlunuza bu güzel yaşının mutluluklar, sağlık ve başarılar getirmesini diliyorum.

    Güzel dilekleriniz için de çok teşekkürler, ileteceğim taze anne-babaya...

    Sevgiyle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  4. Nice mutlu, saglikli yillara...pastaya ayrica tebrikler...sevgiler

    zehra

    YanıtlaSil
  5. Oğluşunun doğum günü kutlu olsun. Nice mutlu ,sağlıklı,başarı dolu bir hayat geçirmesini temenni ediyorum.

    YanıtlaSil
  6. Yakisikli oglunuzun dogum gününü yürekten kutluyor, basarili ve saglikli bit gelecek diliyorum... Pasta ise sahane, tarifi sabirsizlikla bekleyecegim.... Ellerinize saglik.... Sevgilerimle güzel bir hafta diliyorum...

    YanıtlaSil
  7. 18 yaş her çocuk için bir hedeftir.
    Dilerim tüm yaşamı boyunca güzel başarılara imza atar ve birlikte mutlu, sağlıklı nice uzun yıllar geçirirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. Sağlıklı nice güzel yaşlara..Oğlunun 18.yaşı kutlu olsun Işıl'cığım..


    Pastası harika görünüyor,ellerine sağlık..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  9. Nice nice sağlıklı ve mutlu yaşlar oğlunun olsun Işıl'cığım.
    Annem bizlere doğum günlerimizde hep şöyle der;
    O kadar yaşayın ki;
    Saçlarınız ağarsın,
    Beliniz iki büklüm olsun,
    Para saymaktan kollarınız yorulsun,
    Torunlarınız peşinizden koştursun.

    bende aynı dilekleri oğluna gönderiyorum. Torunlarının 18 yaş doğum günü pastalarını da yaparsın inşallah.... Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  10. Hep birlikte nice mutlu sağlıklı yıllara...
    Pasta da nefis olmuş ellerine sağlık Işıl'cığım.

    YanıtlaSil
  11. Isilcim bende oglunun yeni yilini buradan simsicacik sevgilerimle kutluyorum..
    Tabiki bu güzel pasta icinde seni.....
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  12. Nice mutlu yaslara insallah.

    YanıtlaSil
  13. Işıl yazdıklarını okurken çok duygulandım kendi çocuklarımı düşündüm bir taraftan... Oğluşunun doğum günü kutlu olsun.yeni yaşı tüm güzellikleri ile ona gelsin inşallah..
    mutlu yıllara...

    pastası ise mükemmel olmuş,inan süpersin.. ben hayatta böyle şahane bir pasta yapamam,ellerine sağlık... süslemesi muhteşem..

    ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  14. Ağladım ve ağlıyorum şaka gibi...
    Yazıyı okurken bundan 17 yıl sonraki doğum günün de kızım ve oğlumum bir fotoğraf karesindeki halleri için şimdiden hemde...

    Haklısın zaman çok hızlı geçiyor...

    Nice yıllara hep mutluluk ve sağlıkla bir arada olabilmeniz dileğiyle...

    İyiki yorum yazmışsın bana:)
    Şimdi gitmem lazım çok işim var bir sürü vidyo kaydetmem lazım:)))

    YanıtlaSil
  15. Annem, pastan ve üstündeki alazlanmış krema çok lezzetliydi. Ellerine sağlık. Senin gibi marifetli bir annenin evladı olmaktan gurur duyuyorum. Bayanlar, siz annemle beni asıl pastayı kremaya bulayıp mıncıklarken görecektiniz... Yalan mı? Kıvrım kıvrım olcak diye kremaya yapmadığımız kalmadı. Her şey aklıma gelirdi de, bu yaptığımız...

    Kardeşceğizim, iyi ki doğdun ve de bu dünyayı cennete çevirdin! Her ne kadar 18 yaşını doldurmanın sevincini ve coşkusunu 1 haftadır süren sınavlarından dolayı yaşayamamış olsan da...

    YanıtlaSil
  16. Işılcığım,
    Gecikmeli olarak kutluyorum. Nice mutlu, sağlıklı, başarılı, hep birlikte sevinçle, heyecanla kutlayacağınız güzel yaşlar olsun.

    Pasta her zaman ki gibi yine farklı ve çok lezzetli görünüyor. Ellerine sağlık.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  17. nice sağlıklı mutlu neseli yaşlara...çok öpüyorum...sevgiler,

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe