5 Haziran 2010 Cumartesi

HİNDİLİ BEĞENDİ VE NİŞAN KURABİYELERİ

Son iletimde o hafta gelen misafirimiz için çok aceleyle yaptığım beğendili hindi tarifini en kısa zamanda paylaşacağımı söylemişim. Araya Kuşadasında oturan kuzenimin kızının nişanına katılmak üzere oraya gitmem ve bir de havaların böylesine değişkenliği sebebiyle üşütüp şiddetli bronşit olmam beni sayfamdan epey uzaklaştırdı.Halen öksürük krizlerim devam etse de yapılan tedavilerle iyileşme yolunda ilerliyorum.

Hindi eti özellikle de hindi bonfile diğer etlere göre daha az yağlı ve sağlıklı olduğu için hemen her zaman derin dondurucumda bir joker olarak bulunur. Ancak lifli ve kuru yapısından dolayı yemesi, yutması biraz güçlük yaratır. Bunun önüne geçmek için de bu yemekte yaptığım gibi ön pişirmeden sonra ezip soslarla tekrar pişirince daha sevilerek ve kolay yendiğini gözlemlediğim için paylaşmak istedim.

O gün, beğendinin patlıcanları için de yine geçen yıldan derin dondurucumda bekleyen son bir paket olarak kalan közlenmiş patlıcanları kullanmıştım.Mevsimsiz yenen sebze ve meyvelerin yarardan çok zarar getirdiğine inandığımdan hazırlayıp şoklayarak dondurduğum sebzeler, lezzetinin yanında acil durumlara da çözüm niteliğini de taşıyarak bir taşla iki kuş hesabı oluyor.


Malzemeler

1) 500 gr. hindi bonfile eti
2) 2 orta boy soğan
3) 1 çay kaşığı tane karabiber
4) 1 adet defne yaprağı, bir çay kaşığı kekik, bir dal biberiye
5) 2 kaşık domates salçası (ben domates püresi kullandım)
6) 2 kaşık zeytinyağ

Beğendi için

1) 5-6 adet orta boy patlıcan
2) 2 çorba kaşığı zeytinyağ
3) 2 çorba kaşığı (silme değil ama çok tepeleme de değil) un
4) 2 su bardağı süt (ben biraz da hindi suyu ekledim)
5) 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
6) Tuz, karabiber ve biraz da muskat rendesi


Yapılışı

1)Salça dışındaki diğer malzemeler, bir soğan ve küçük parçalara doğranmış hindi eti düdüklü tencereye konup buharı çıktıktan sonra 15 dakika pişirilir. Soğuyan düdüklüden hindi etleri süzgeçli kepçe yardımıyla düz bir tabağa alınır ve çatalla ezilir.

2) Orta boy bir tavaya küçük doğranmış soğan ve iki kaşık yağ konur ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçine ezilmiş etler konup biraz daha çevrilir. En son domates salçası ve hindi suyundan da bir çay bardağı kadar eklenip tekrar 5-10 dakika orta ateşte pişirilir ve ocak kapatılır. Tavanın ağzı da kapatılıp etin sıcak kalması sağlanır.

Beğendinin Yapılışı

1)Beğendi için patlıcanlar ocakta közlenir. Sıcakken kabukları soyulup küçük küçük doğranır.Ben derin dondurucudan çıkardığım patlıcanları kullandığım için yemeğin hazırlanmasında en çok vakit alan bu kısmı kolayca hallettiğim gibi zamandan da kazandım.

2) Teflon bir tavaya iki kaşık yağ ve doğranmış patlıcanlar konur ve tahta kaşıkla hafif ezerek bir iki kavrulur. İçine un ilave edilip biraz daha (un kokusu çıkana kadar) kavrulur. Tavadaki malzemeler kavrulurken bir yandan da ılık süt yavaş yavaş eklenir. Kıvamı çok katıysa biraz daha süt veya hindi eti suyu ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. Tuz, karabiber ve arzu ederseniz biraz muskat ilavesinden sonra iyice pişmiş olan beğendiye kaşar peynirleri de eklendikten sonra peynirler eriyip uzamaya başlayınca ocak kapatılır. Üzerinin kaymak tutmaması için tavanın da kapağı kapatılır. Yemek servisten çok önce hazırlandıysa bulunduğu kaplarda ısıtılıp sıcak olarak servis edilmesi gerekir.


Bu kurabiyeleri de Kuşadasına gitmeden önce kuzenim Meral'in küçük kızı Merve'nin nişan töreni için yapmıştım. Aslında kendisine pasta sözüm vardı ama biraz hastalığım nedeniyle biraz da taşıma zorluğunu gözönünde bulundurarak bu kurabiyelerle kendimi affettirmeye çalıştım.


Beklemedikleri bu sürpriz karşısında çok memnun olan Merve ve Kemal'e mutlulukl dileklerimi bir kez de burdan duyurmak isterim.


Bu kurabiye modelini Burçin'in bloğunda gördüğümde hayran olmuş ve beğenilerimi kendisine bildirmiştim. Onunkiler kadar güzel yapmayı beceremesem de ikram edilen kişilerin beğenisi beni mutlu etmeye yetti.

Farklı modelleri ve titiz çalışmalarını çok takdir ettiğim sevgili Burçin'e bizlere esin kaynağı olup, paylaştığı herşey için sonsuz teşekkürler ederim. Ellerine sağlık Burçin'ciğim.

Bol güneşli ve lezzetli bir hafta dileklerimle afiyet olsun.

14 yorum:

  1. isil hanimcim sana ödülüm var. bloğumda :).

    YanıtlaSil
  2. Kurabiyeler çok şık olmuş ellerine sağlık.
    Beğendiye bayılırım...

    YanıtlaSil
  3. Öncelikle geçmiş olsun.Umarım iyisindir canım.Nişanlanan çifte mutluluklar diliyorum.
    Yemekler de ,kurabiyeler de çok nefis ellerine sağlık öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Beğendi çok nefis ve iştah kabartıcı görünüyor..Kurabiyelerin ise çok şık ve zarif olmuşlar Işıl'cığım..Yeni çifte mutluluklar diliyorum..Rahatsızlığın için çok geçmiş olsun canım..Sevgilerle..

    YanıtlaSil
  5. ışıl hanım, tülin hanım'ın da benzer bir problemi var gibi görünüyor. siziz pembelere de arap sabunu su karışımı belki iyi gelebilir. blog adresi burada.
    http://pembelerim.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  6. Her ikiside çok güzel ışılcığım.Hindili beğendiyi mutlak deneyeceğim ışılcığım.
    Kurabiyelere gelince senin gibi ışıl ışıl..

    YanıtlaSil
  7. Canım Işılcığım,
    Güzel sözlerin için ben sana çok teşekkür ederim. Her zamanki gibi mütevazisin fakat bence ilk deneme için son derece güzel olmuşlar. Ellerine sağlık. Ayrıca rahatsızlanmana çok üzüldüm. Çok geçmiş olsun diyorum. Öpüyorum kocaman.

    YanıtlaSil
  8. Canım dikkat et kendine lütfen.Beğen
    di ve kurbişlere bayıldım ellerine
    sağlık çok öpüyorum...

    YanıtlaSil
  9. Işılcım öncelikle hoşgeldin... Hastalanmışsın hay allah ya,havalarda öyle bir değişken ki,çok geçmiş olsun.. dikkat et kendine...
    Beğendi nefis,bende hiç hindi almıyorum.. alsam iyi olucak.. kilo ve kolestrol tavan çünkü:))
    nişanlı çifte ömür boyu mutluklar diliyorum.. kurabiyeleri çok ama çok şık olmuş,ellerine sağlık...

    Kocaman Sevgiler..

    YanıtlaSil
  10. Nasıl güzel olmuş kurabiyeler ellerinize sağlık Işıl Ablacığım... Nişanlı çiftimize de ömür oyu mutluluklar...

    Beğendiyi ben tavuk etiyle alsam olur mu ? Nedense hindi etini sevemedim... Ama görüntü, sunum çok şık tekrar ellerinize emeklerinize sağlık... Sevgiyle öpüyorum...

    YanıtlaSil
  11. Isil'cigim,
    Hersey cok guzel, cok begendim, ellerine saglik.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Güneşin bol halini bırakıp elin yağmurlu memleketine gidiyorum desem:)

    Öncelikle ziyaretin ve hoş sözlerin için teşekkürler,selamlarınıda ilettim..
    Allah izin verirse blogtada bir yazıcaktım ama yola çıkacağım gün inşALlah son dakikaya kadar temkinliyimdir pimpirikli biri olarak..Hayırlısı ile yazın 3 aylık bir kurs amacıyla londra/wimbledonda olacağım.Bakalım verimli geçmesi niyetiyle..
    Bu arada bu mereti severim ben ama hindili hiç duymadım ama nefis birşey ah ah ecnebi diyarlarda bu nefis memleket lezzetleri dahada bir göz alıcı olucak:(
    :)
    selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. canım Işılcığım merhabalar,
    ne güzel hazırlıklar olmuş hepsi çok özenli ellerine sağlık,
    beğendiye bayıldım desem !!!!
    ve
    daha aşağılardaki domateslere de öpücükler yolluyorum :)))

    ah gelemedimki tadayım :((((
    kışlar - baharlar geçti,
    yaza geldik hala koş koş yorulmakyatız :(

    hepimize güzelliklerle dolu esenliklerle bezeli bir yaz diliyorum.
    görüşmek üzere canım.

    YanıtlaSil
  14. ışıl teyzecim bizim için yapmış olduğun süpriz kurabiyeler için tekrar teşekkürederiz..kemal hiç tatlı yemezken kurabiyelere bayıldı:)bu hoş süpriz bizi çok mutlu etti:))10 ekimde ki düğünümüze senden yeni süpriz tatlar bekliyoruz:)))

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe