11 Kasım 2010 Perşembe

ÇİKOLATALI SNOW EGGS

Öncelikle tarifi pek yakında deyip yazmakta geciktiğim için özür dilerim. Yaklaşmakta olan bayram için hazırlıkların yanı sıra temizlik, çamaşır, ütü derken ancak fırsat bulup oturabildim bilgisayarın başına.

Bu tatlı tamamen ihtiyaçtan yapıldı dersem şaşıracaksınız. Şöyle ki; faydaları çok bilinen, özellikle gelişmekte olanlar için tam bir protein ve besin kaynağı olan yumurta bizim evde benim haricimde pek sevilmiyor. Benim de safra keseme dokunduğu için yiyemiyorum. Çocuklar hafta sonlarında bile yumurta teklifime hayır deyince ben de yumurtanın bol kullanıldığı tatlı ve yemekleri yapıp bu şekilde de olsa yedirmeye çalışıyorum.

Bu tatlıyı yabancı günlüklerden La Tartine Gourmande'nin sayfasında görünce not almış yapmak için zaman kolluyordum. Evimdeki Larousse Gastronomique ansiklopedisinde de İngiliz kremasıyla (krem anglez) yapılan çeşidini yine büyük beğeni ile sayfasını izlediğim Oytun (Snoweggs) geçen yıl yapmıştı. Onun sunumları ve fotoğraflarıyla hep aklımdaydı bu Fransız tatlısı. Bir dahaki sefere de krem anglezle yapmayı planlıyorum. Rahatsız olacağım korkusuyla sadece iki kaşık alarak tadına baktığımda yumurta kokusunun hissedilmediğini; krem şokoladan daha akışkan ama lezzetli bir tatlı olduğunu gördüm.
Heyecanı artırmadan malzeme listesine geçeyim.
Orijinal ölçüler aşağıdaki gibi. Yaptığım değişiklikleri yapım aşamasında anlatacağım.
1) 600 ml. + yumurta akları pişirildikten sonra kalan miktarı 600 ml.ye tamamlayacak kadar daha süt (bu aşamada miktarın ne kadar azaldığına dikkat etmediğim için böyle bir ölçü vermek zorunda kaldım)
2) 6 adet yumurta (akı ve sarısı ayrılacak)
3) 1 adet vanilya çubuğu (Boyuna kesilip tohumları çıkarılacak)
4) 3 adet kakule (tadı baskın olmasın diye 2 adet kullandım)
5) 1/2 cup esmer şeker
6) 100 gr. rendelenmiş bitter çikolata (% 64 çikolatalı)
7) 2 yemek kaşığı (tablespoon) toz şeker
8) 2 tatlı kaşığı (teaspoon) elenmiş mısır nişastası
Not:
9) Evdeki çikolata %50 oranında kakaolu olduğu için rengi açık olur endişesiyle ben 2 tatlı kaşığı koyu renk kakao ekledim. Sizin çikolatanız bu orana uyuyorsa koymayabilirsiniz.

6 yumurta akından yapılacak karbeyazı yumurtalar çok fazla olacağı için tarife sadık kalmayarak sadece 2 yumurta akından yaptım merengleri.
Yapılışı
1) Sütü, vanilya çubuğunu ve tanelerini, kakule tohumlarını 600 ml. süte ekleyerek kabınızı ateşe koyun. Kaynama noktasına gelince ocağı kapatıp 30 dakika beklemeye bırakın. Sürenin sonunda süzgeçten süzerek iri tanelerden kurtulun. Kabınızı tekrar çok kısık ateşe koyun ve tekrar ısıtın.
2) Temiz cam bir kaseye iki yumurta akını bir fiske tuz ile çırpmaya başlayın. Yumuşak tepecikler olmaya başlayınca 2 kaşık şekeri azar azar ekleyerek mereng parlak ve pürüzsüz olana kadar kuvvetlice çırpın.
3) Bir çorba kaşığıyla bir porsiyon yumurta akı alın ve diğer kaşıkla köfte biçimi verin. Bir kaşıktan diğerine geçirerek köfteyi iyice biçimlendirin. Hafif kaynamakta olan süte ikişer üçer atarak her tarafı pişsin diye çevirerek pişirin. İki dakika pişirdikten sonra bir bezin üzerine alarak süzün. Mereng bitene kadar bu işlemi yapın.
4) Kalan süt bir miktar azalmış olacaktır. Bu sütü ölçün ve ne kadar azaldıysa süt ekleyerek 600 ml. ye tamamlayın ve tekrar ısıtın.
5) Ayrı bir kaba 6 yumurta sarısını koyun ve esmer şekeri ekleyerek yumurtalar açık sarı renk alıncaya kadar çırpın. Şimdi de bir yandan çırparken bir taraftan da sıcak sütü iplik gibi azar azar yumurtalara ekleyin.
6) Rendelenmiş çikolatayı ilave edip çikolata eriyinceye kadar karıştırın. En son mısır nişastasını ve benim ilavem olan kakaoyu eleyerek ekleyin ve karıştırın.
7) Kabınızı tekrar ateşe koyun ve orta kısık ateşte sürekli karıştırın. Başından asla ayrılmayın ve sürekli karıştırarak kremanın kalınlaşmasını sağlayın. Kaynama noktasına geldiğinde ocağı hemen kapatın. Kaynatırsanız yumurtalar kesilebilir.
8) Kremayı soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra bardaklara veya kaselere boşaltın. Üzerine de kar beyazı yumurtalarınızı yerleştirip üzerine ister ansiklopedideki gibi karamel sos isterseniz çok az kakao serpiştirin ve servis edin.

Yaklaşan kurban bayramı nedeniyle şimdiden bütün arkadaşlarımın bayramını kutlar nice güzel bayramlar dilerim. Ağız tadınızın bol olduğu güzel bayram dileklerimle.
Sevgiyle kalın.

19 yorum:

  1. Canım ellerine sağlık görüntü 10 nu
    mara:))Öpüyorum...

    YanıtlaSil
  2. Işılcım görüntü harika, tarifi bekliyorum !
    ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  3. Çikolatalısını görünce ben de yapmaya karar vermiştim Işıl, ama kendi çikolatalı krem tarifimin üzerine. ( Bayram yemeğinde ikram etmek için) Sen bende önce denemişsin. Vanilyalı krem üzerindeki snoweggs'i beğeniyoruz da çikolatalıyı sevecek miyiz bakalım. Sen beğendin mi? Görüntü çok hoş gerçi.

    YanıtlaSil
  4. İyi bayramlar Işılcığım :)

    Ellerine sağlık.

    Burada hava nasıl sıcak anlatamam. Bİrazdan denize gideceğim. DÜn mantar toplamak ve manzarayı seyretmek için arkamızdaki dağa tırmandık :)) körek mantarı topladık.

    Öpüyorum.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Nefis olmus ellerinize saglik. Mutlu bayramlar...

    YanıtlaSil
  6. Harika görünüyor Işıl'cığım! Ne becerikli kadınsın sen...

    YanıtlaSil
  7. Uğraşlı ama çok güzel bir şey bu.
    denenmeli ama derslerin olmadığı aheste günlerde:)
    Bu arada Işıl ablacığım bayramın mübarek olsun.Allah hep sevdiklerinle,ailenle geçirdiğin bayramları nasip eylesin ömrüb boyunca..
    Selamlar,sevgiler.
    Hayırlı bayramlar.

    YanıtlaSil
  8. Bayramınızı kutluyor, sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  9. Bayramınızı kutluyor, sevgiler gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  10. Isil'cigim,

    Oncelikle ellerine sglik, harika birsey olmus, inceleyecegim. Ayrica sayfama biraktigin o sicacik yorumuna da cok tesekkurler. Sagol.

    Nice guzel bayramlar dilegiyle, sevgiler ve selamlar.

    YanıtlaSil
  11. Işılcım öncelikle bayramını kutlarım. Tarifin herzamanki gibi çok güzel olmuş eline sağlık. Yorumunu yeni okudum. Yönlendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  12. Ohhh, afiyet, sifalar olsun tüm ev halkina.... Sevgilerimle, Bayramin kutlu olsun Isilcigim...

    YanıtlaSil
  13. Bir avuç dua,bir kucak sevgi,sıcak
    bir mesaj kapatır mesafeleri birleş
    tirir gönülleri.Kalbiniz nur,eviniz
    huzur dolsun.Bayramınız mübarek ol
    sun...

    YanıtlaSil
  14. ışıl'cığım,
    çok nazik ve düşüncelisin. Sağol canım. Bende senin ve ailenin bayramını kutlar, nice sağlıklı ve mutlu bayramlar dilerim. Sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  15. Işıl blacığım bayramnızı kutluyorum, ağız tadıyla geçireceğiniz güzel bayramlar diliyorum... Sevgiler... (Bu harika çikolatalı tatlıya da bayıldım ellerinize sağlık)

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Işıl Ablacığım,
    Ellerine sağlık..:)Bu arada geçmiş bayramını kutluyorum..

    sevgiler..

    YanıtlaSil
  17. SEVGILI ADASIM MERHABA EPEYDIR UGRAMIYORDUM SAYFANA YINE SUPER SEYLER YAPMISSIN

    YanıtlaSil
  18. nefis olmuş.Işılcığım ellerine sağlık canım.nenenecekler listeme almalıyım da bizim evde çikolatalı tatlılar benim dışımda yenmiyor.ne kötü değilmi?

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe