20 Mart 2011 Pazar

KREM FREŞLİ NARLI PANNA COTTA

Uzun bir aradan sonra herkese merhaba. Bir kişinin veya bir kurumun işlemiş olduğu suçun bütün blogculara mal edilmiş olması çok şaşırtıcı ve üzücüydü elbet. Hepimiz üzüldük, yine sayfalarımızdan ayrı kaldık, hatta kimilerimiz bloglarını başka adreslere taşıdılar. Sanırım artık bu durum düzeltildi ki sorunsuzca bloğuma ve arkadaşlarımın bloglarına ulaşabiliyorum.

Çok sevdiğimiz sütlü tatlılardan birisi ile başlangıç yapayım diye düşündüm.
Pişmiş krema anlamına gelen panna cotta İtalyanlara ait hafif bir sütlü tatlı. İçine katılan meyve veya baharatlarla çeşitlenebilen pek çok tarifi var. İnternette araştırdığımda Epicurious sitesinde bulduğum bu tarifte krema yerine krem freş kullanılıyordu. Evde de hazır krem freş olduğu için bu tarifi deneyip sizlerle paylaşmak istedim.Türkiyede yaşayanların "Işıl abla krem freşi nerden bulacağız" dediğinizi duyar gibi oluyorum. Bu tatlıda olmasa da geçenlerde yaptığım karaorman pastası için sevgili Oytun'un (snow eggs) tarifiyle evde yaptığım krem freşten çok memnun kaldım. Orijinal krem freşten ayırd edilemeyecek lezzette olan bu tarif için Oytun'u ziyaret edebilirsiniz.

Orijinal tarifte krem freşle birlikte krema da kullanılıyordu. Ekşi-tatlı kombinasyonunda tercihimi ekşinin ağır basması yönünde kullanarak sadece krem freşle yapmayı tercih ettim. Sonuçta biraz mayhoş bir lezzete kavuşan panna cotta beni memnun etti. Ama sizler daha tatlı olmasını isterseniz 1 ölçüsünü (cup) krema kullanarak yapabilirsiniz. Ben sözü uzatmadan tarife geçeyim.
Kreması için
1) 5 çorba kaşığı limon suyu (75 ml)
2) 2 çorba kaşığı toz jelatin
3) 1 cup tam yağlı süt (237 ml)
4) 2 cup (475 ml) krem freş (İstenirse yarısı krema olabilir)
5) 1/2 cup toz şeker(100 gr)
6) 2 çorba kaşığı ince çekilmiş limon kabuğu rendesi
7) 1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi veya yarım vanilya çubuğu
Nar jölesi
1) 56 gr. kaynar su
2) 1,5 tatlı kaşığı toz jelatin
3) 226 gr. nar suyu
4) 1 tatlı kaşığı toz şeker
Yapılışı
1) Bir kaseye konan limon suyunun içine toz jelatin ilave edilir ve yumuşaması için 10 dakika kadar bekletilir.
2) Süt ve krem freş bir sosluğa konur ve kısık ateşte karıştırılarak ısıtılır. Kaynama noktasına gelmeden sadece ısıtmaya özen gösterilir.
3) Bu arada yumuşamış olan jelatinli limon suyu ve şeker kremaya eklenir. Jelatin kremanın içinde gözle görünmeyecek hale gelene kadar yine düşük ısıda karıştırılarak eritilir. Sosluk ocaktan alınarak içine vanilya ekstresi ve limon kabuğu rendesi eklenir. Üzerinin kabuk bağlamaması için oda ısısına gelene kadar arada bir karıştırılıp hafif yağlanmış servis kaplarına boşaltılır. Eğer sunumu bardaklarda yapacaksanız yağlamanız gerekmiyor.
Nar jölesinin yapımı
Bir sosluğa konan kaynar suyun içine toz jelatin eklenir ve karıştırılarak jelatinin erimesi sağlanır. Nar suyu ve şeker de eklenip tekrar karıştırılıp homojen hale getirilir.
Biraz soğuttuktan sonra ters çevrilerek kabından çıkarılmış panna cottaların üzerine dökülerek servis yapılır.
Arzu ederseniz, sabrınız ve vaktiniz varsa benim sunduğum şekilde de hazırlayabilirsiniz. Benim gibi acele etmezseniz sizler daha güzel görüntüler sağlayabileceğiniz sunumlar yaratabilirsiniz.Çok titiz bir çalışma gerektiren bu sunumda bardakları yan tutabilmek için silikon muffin kalıplarına ihtiyacınız olacak. (Bu aşamaları fotoğraflayamadığım için çok pişmanlık duydum ama bir dahaki sefere sizlerle onları da paylaşacağım).
Öncelikle buzdolabına girebilecek boyutta bir tepsiye yerleştirilen silikon muffin kalıplarına bardaklar yan yatırılarak konur. Silikon olmasının önemi bardakların kayıp devrilmelerini önlediği için.
Uzun uçlu bir huni ile (Sadece hedeflediğiniz yere dökülebilmesi için) istediğinizden başlayarak (krema veya narlı jöle) bir miktar malzeme konur ve sarsmadan, çok dikkat ederek, donması için buzdolabına kaldırılır. Donmuş olan malzemenin üzerine diğerinden bir miktar eklenerek bu şekilde bir kaç tur yapılarak tamamlanır. Malzemeler bittiğinde miktarı ayarlayamadığımı ve üzerini düzeltecek malzeme kalmadığını görünce yanlış yaptığımı anladım. Ama dedim ya bir dahaki sefere hem evde yaptığım krem freş ve hem de daha güzel bir sunum yapmaya çalışacağım.
Bu panna cottayı tatlı lezzetleri daha çok seven evin erkekleri biraz ekşi buldularsa da ben ve kızım hatta o gün tesadüf eseri gelen sevgili arkadaşım Münevver de beğendi. Nar ve limon aroması hiç de birbirine tesat oluşturmayan ekşilikleriyle ve kremanın yumuşacık dokusuyla ağızda eriyip giden güzel bir lezzete dönüşmüştü.
Afiyetle güzel günlere...

18 yorum:

  1. Benim gibi şekeri az mayhoş tatlılarrdan hoşlananlar için müthiş bir tattı.

    Krem freş var bende de. Oytun'un ölçüleriyle yaptım hafta sonu. Kefiri bayağı ekşittim bu kez. (1 hafta)İstediğim ekşilikte oldu. Denemeli.

    Eline sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
  2. Ekşiyi çok severim.
    Görüntü harika olmuş ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Işıl'cığım,
    Burçin'in sitesindeki makaronlu pasta gerçekten çok güzel olmuş, ellerine sağlık arkadaşım. Sen benim kalbimin tek makaron ustasısın!

    YanıtlaSil
  4. Canım görüntü muhteşem ellerine sağlık mutlu haftalar sımsıcak sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Isil'cigim, hosgeldin. Nara bayilirim, eminim bu tarifin de harika olmustur, eksi eksi ne guzel. Ilk firsatta deneyecegim. Cok sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Isil'cigim, son rahatsizligindan beri umarim daha iyisindir. Saglik sorunlarin tamamen gecmistir. Tekrar sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Işıl abla!
    geçen günkü yorumundan çok ama çok memnun kaldım.Belki onun üzerine sana cevab yazmışımdır ama bugünlerde ziyadesiyle yorgun olan zihnim unutuyor,yanlış hatırlayıp tekrar benzer cümleleri kurup seni yorduysam özürler..
    Nasılsın,iyisindir inşALlah..
    sende,bende ve diğerleri de mağdurlar,mağzuduruz..Bende elimden geldiğince bir iki cümel kurmaya çalıştım bu konuyla ilgili..Umarım birilerinin yanlış tutumları diğerlerinin hak sahipliliğini etkilemez..
    Tatlın çok hş ve değişik görünüyor,ellerine sağlık olsun!
    :)

    YanıtlaSil
  8. Münevverciğim,
    Afiyet olsun.
    Orijinalinden ayırt edilemeyecek bir krem freş tarifimiz oldu artık.Bunun için çok seviniyorum ben de. Oytun'u ziyaret edip bir teşekkür etmeli bu tarifi için.
    Senin de ellerine sağlık Münevverciğim.

    YanıtlaSil
  9. Hülya'cığım, çok teşekkür ederim.
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  10. Tijenim,

    Beni çok şımartıyorsun vallahi.Şu an mutluluktan kanat takıp uçacak gibi hissediyorum kendimi. Evet artık daha güzel ve istikrarlı makaronlar yapabilmek beni de mutlu ediyor. Sen hele bir İstanbula gel bak ne çeşitlerinden tattıracağım sana. İsfahan bile olabilir.

    Sağol tatlı arkadaşım.

    YanıtlaSil
  11. Derya'cığım,
    Çok teşekkür ederim bu sımsıcak yorumun için.

    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  12. Tuba'cığım,
    Çok teşekkür ederim. Aslında geleli epey oldu ama bu sefer de bildiğin gibi bloglarımız kapanmıştı. Neyse biz de o aralarda tazelendik. Şimdi daha bi heyecanla başladık. Hem bahar da kapıda. İnşallah bloglarda da baharlar açar.
    Amerikada hazır krem freşler kolay bulunuyor diye biliyorum. Oytun'un bu tarifini Münevver de ben de çok beğendik.Bulamadığında bu tarifi çok rahatlıkla kullanabilirsin. Yalnız biz evde kendi yaptığımız kefirlerle yapıyoruz. İnşallah bir ileti de bunu da paylaşırım.
    Umarım denediğinde sen de bizim gibi beğenirsin.
    Şimdiden afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  13. Zeynep'ciğim,
    Cevap yazmışsın yazmamışsın hiç önemli değil. Senin kalbindeki yerimi bildiğim için böyle şeyleri düşünmem bile.
    Öğrencisin, derslerin ağır, ilgilenmen gereken bir bloğun var. Senden daha fazla ne beklenir ki canım.
    Yasak kalktı dedim ama bazı arkadaşların bloglarına erişemiyorum nedense. Umarım onlar da en kısa zamanda açılırlar.
    Çok öpüyor ve sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  14. Çok şık olmuş gerçekten, çok beğendim ellerine kollarına sağlık Işıl Ablacığım, umarım sağlığın da iyidir, dilerim blogger sorunları da en kısa zamanda düzelir... Sımsıcak sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Nefis bir tatli omus. Ellerinize saglik. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Canim benim, ben de bu sahane panna cottayi deneyemedim bir türlü... Tam da böyle, bardagi hafif yatik sekilde dondurarak... Ellerine saglik.... Yine sahane bir lezzet olmus... Bu arada bende bekleyen yorum yok Isilcigim... Sanirim gönderim asamasinda bir hata olustu... Bana da oluyor bazen... Ama aldim, kabul ettim... Sevgilerimle, mutlu, saglikli bir hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
  17. Tatlılara bayıldım açıkcası.Mükemmel görünüyorlar.


    sevgiler;

    YanıtlaSil
  18. merhabalar ışılcığım..epeydir giremiyordum...yazım gidermi bilmem..deneyeceğim..sevgiler..

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe