13 Mayıs 2011 Cuma

TAVUKLU MANTARLI SEBZELİ KREP

Kabahati İstanbul'a bir türlü gelmek bilmeyen bahara mı yüklemeli yoksa bu yıl üniversite sınavına hazırlanan oğlumun stresli, kaygılı ruh halinin bana da yansımasından mıdır; zorunluluklar dışında mutfakta yeni birşeyler yaptığım söylenemez. Ya yaptıklarımın fotoğraflarını çekmeyi unutuyorum ya da fotoğraf kalitesini beğenmiyorum. Planladığım pek çok tarif olmasına rağmen kendimde o enerji ve havayı bulamadığım için hep erteliyorum birşeyleri. Biraz da yaş dönemimin getirdiği sıkıntılar üzerine eklenince ara yine epeyce açıldı. Bu nedenlerden ötürü beni anlayışla karşılayacağınızı ümit ediyor, bugün yaptığım basit ama lezzetli yemeğimizin tarifine geçmek istiyorum.



Krep için bir kaşık, sebzeler içinde bir kaşık yağ kullanarak yağdan fakir ama lezzet açısından zengin bu yemek, diyet yapan arkadaşlar için de çok uygun diye düşünüyorum. Evde olmadığı için ben tam buğday unu kullanamadım ama sizler tam buğday unu ile yaparsanız daha da sağlıklı olacaktır. Sebzesi bol, hamuru az olsun diyerek krepleri çok ince tam Fransız kreplerine benzer şekilde döktüm.
Tarif evimize konuk olarak gelen Fransız misafirimden alınmıştır.



12 adet krep için


Krep Hamuru malzemeleri

1) 4 adet büyük boy yumurta
2) 250 gr. un
3) 1 çorba kaşığı zeytinyağ
4) 1/4 tatlı kaşığı tuz
5) 500 ml. süt

İç harcı için
1) 1 küçük boy soğan
2) 2 adet tavuk but eti ve 1 adet göğüs (kuşbaşı doğranmış olacak)
3) 5-6 adet sivri biber
4) 9-10 adet mantar
5) 5 orta boy domates
6) 1 veya 2 adet kabak
7) Tuz, karabiber, kekik, köri
8) 1 su bardağı taze kaşar peyniri
9) İstenirse bir miktar mısır

Yapılışı

Değişik krep hazırlama yöntemleri olmasına rağmen Fransız krepleri bütün malzemelerin blendıra konup çırpılmasıyla biliniyor. Aslında zeytinyağ yerine 25-30 gr. tereyağ konması gerekiyor ama ben sağlık açısından zeytinyağını tercih ediyorum. Bütün malzemeler,yumurta, zeytinyağ ve un sırasıyla blendıra konup birkaç dakika blendır çalıştırılır.

Hamur tavaya dökmeye uygun ağızlı bir kaba konup ağzı kapatılıp en az bir saat tercihen de 8 saat buzdolabında beklemeye bırakılır. Bu işlem krebinizin daha güzel olmasını sağlayacağı için bu aşamayı atlamamanızı öneririm. Krep hamurunuzu kullanacağınız zaman tekrar telle karıştırıp karışımı homojen hale getirip o şekilde kullanmanız gerekmektedir.

Krep tavanızı ocağa koyup iyice kızdırın. 1 çay kaşığı kadar zeytinyağını tavaya döküp kağıt havlu yardımıyla tavanın her tarafının yağlanmasını sağlayın. Bu işlemi ilk krep için yapmanız yeterlidir. Diğerlerinde yağlamak gerekmiyor. Tavanızın büyüklüğüne göre sadece tavayı incecik kaplayacak kadar miktarda hamuru tavaya dökün ve bir dakika kadar sonra kenarların tavadan ayrıldığını gördüğünüz zaman hamuru ters çevirip diğer yüzünü de pişirin. Bütün hamur malzemesi bitene kadar kreplerinizi yapın ve bekletin.

İç malzemesi için çok minik doğranmış soğanlar 1 kaşık yağ konmuş tavada az sotelenir ve içine kuşbaşı doğranmış tavuk parçaları eklenip harlı ateşte karıştırarak pişirilir ve ayrı bir kaba alınır. Aynı tava tekrar ateşe konur ve yine harlı ateşte önce biberler sotelenir sonra da kuşbaşı doğranmış mantarlar birlikte sotelenir. Bunlar da tavukların üzerine alınır. Tava yine ateşe konur ve tavuklarla aynı büyüklükte doğranmış kabaklar içine eklenerek yine harlı ateşte (harlı ateş sebzelerin su bırakmadan pişmesini sağlayacaktır) sotelenir. En son kabukları soyulmuş ve doğranmış domatesler tavada çok az sotelenir ve bütün malzemeler tavaya konur. Baharatları da eklenip tavada biraz karıştırılır ve ocak kapatılır. Diyette değilseniz veya sağlık probleminiz yoksa bir miktar beşamel sos hazırlayıp eklerseniz daha da lezzetli olacaktır ama ben yüksek olan kan değerlerim nedeniyle oldukça sade şekilde hazırladım.

Krep hamurlarınızı tepsiye yerleştirin ve bir kenarlarına tavuklu karışımdan koyun. Üzerine bir tatlı kaşığı kadar kaşar peynirini serpiştirip hamurun diğer yarısını üzerine kapatın. İsterseniz üzerine de bir miktar kaşar serpip önceden ısınmış olan 200 derecedeki fırında 5 dakika kadar ısıtıp sıcak sıcak servis yapınız.

İsterseniz farklı sebzelerle yapıp kendi zevkinize göre değişik tarifler yaratabilirsiniz. Örneğin; ıspanaklı, patlıcanlı, domates ve soğanlı vb. gibi.



Sağlık ve afiyet dileklerimle...

9 yorum:

  1. Canım merhabalar tarifini arşivime aldım bile çok güzel görünüyor deneyeceğim.
    Bir notum var.
    bloglarda yaşanan sorunları gidermek amacıyla bir yazı yayınladık bloğumuzda seninde buna katılacağınumuyorum.blog Doststluğunun devamı için haydi sende bize katıl bloğumda yazdım, Şimdiden sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Ellerinize sağlık ışıl hanım çok lezzetli görünüyor.En kısa zamanda deneyeceğim inş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Merhabalar canım,bizimkiler evde birer krep delisidir ve bende krepi aynen bu şekilde yaparım.Bu şekilde dediysem sadece hamurunu.sebzeli ve tavuklu hiç denememiştim en kısa zamanda deneyeceğim çünkü çok güzel görünüyorlar.Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  4. kreppppp bayılırım krepbe .ellerınıze saglık harıka olmuslar:)

    YanıtlaSil
  5. Isilcigim bu nasil bir lezzettir... Ellerine, kollarina saglik... Su saatte bile agzim sulandi inan... Bana cikolata kiriklarini neyin üzerinde yaptigimi sormussun... Bildigimiz yagli kagit... Ama benim aldigim kagit benekli gibi, üzerinde kabarikliklar var... Bu yüzden de cikolatalar desenli gibi olmus... Ayni Cafe Fernandonun sayfasinda gösterdigi sekilde yaptim kiriklari... Sevgilerimle, güzel günler dilerim...

    YanıtlaSil
  6. Nefissss bir görüntü..
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Üfff,nefis görünüyor bayıldım :-))
    Ellerine sağlık İşil hanım.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar..
    Bende yapıcaktım yarın sabah kahvaltıya amma evde olmayacağım için kaldı,şimdi seninkileri görünce "aaa aklımı okumuş Işıl abla"dedim:))
    Mantarları da annem kavurmuş dün bende yarın akşama yapmalıyım.
    Benimde son günlerde blogla ilgili bazı sıkıntılarım senle aynı.En çok fotoğraf kalitesi can sıkıyor birde eve geç gelince birşeyleri yapabilmek yetiştirebilmek vs.Neyse seninkiler gayet güzel görünüyor ve de leziz..
    Bu arada oğluna çok ama çok başarı dilerim..İnşallah Allah muvaffak eylesin.
    selamlar.

    YanıtlaSil
  9. Sevgili Isil kandilin mübarek olsun...Berlinden sevgilerimi gönderdim.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe