27 Eylül 2011 Salı

5. YAŞ VE MASKARPONLU CHEESE KEK

Tam dört yıl geçmiş bloğumu açtığım günden bu yana. Bloğumu açtığım yıldaki ilk tariflerimden birini aramak için tesadüfen o yıllara gittiğimde gözüme ilişti bu gün sayfamın 5. yılı olduğu.Sabahtan akşama kadar ev dışındaki işlerimi hallederken bile sürekli kendimi motive ederek bari bugünü kutlamak için "sayfana birşeyler yaz Işıl" diyerek geçirdim bütün günü. Oysa ilk yıllarda ne kadar sık güncelliyor ne güzel paylaşımlarım oluyordu blogcu arkadaşlarımla.
Aradan geçen zamanda neler oldu da ben böyle oldum diye dönüp baktığımda yaşla bağlantılı olarak azalan enerjim, arka arkaya gelen hastalıklarım, çocuklar büyüdükçe sorunlarınım azalacağını düşlerken sadece şekil değiştirdiği ve sorumlulukların ve düşüncelerin hiç azalmadığı gibi etkenler geliyor gözümün önüne. Sık güncelleyemediğim ve iyi bir blogger olamadığım için çok ayıp ettiğimi hissedip, zaman zaman bu işten vazgeçmeyi düşünsem de bazen öyle bir yorum geliyor ki; beni çok mutlu ettiğini görerek adeta gençlik aşısı gibi birşeyler oluyor ve kapatma fikrinden hemen vazgeçiyorum. Bu heyecanı ve mutluluğu hissettiğim sürece ağır aksak da olsa sayfama yazmaya devam edeceğim. Takip eden arkadaşlarım ve siz vefakar sevgili blogcu arkadaşlarım iyi ki varsınız ve iyi ki sizleri tanımışım. Hayatımın en güzel renkleri arasında yerlerinizi aldınız. Hepinize çok teşekkür ederim.

Sadece kutlama yazısı olmasın diye dün yaptığım ve kızımın çalıştığı öğretmen arkadaşlarına bir teşekkürümün ifadesi olarak gönderdiğim cheese keki paylaşmak istedim.
Tarif tamamen benim denemelerim ve edindiğim bilgiler ışığında doğaçlama olarak ortaya çıkmış olup bu gün yiyenler tarafından çok beğenilince sizlerle paylaşmak istedim.

Bu keki yapmak istememdeki sebeplerden biri de kardeşimin yaz başında getirmiş olduğu maskarpon peynirinin son kullanma tarihinin yaklaşmış olmasıydı. Evde de tatlı taze lor peyniri olunca ikisini bir arada kullanarak yaptım. Daha önceleri de tatlı lor peyniriyle krema veya labneyi karıştırıp yaptığım çok oldu ama maskarponla birlikte ilk kez denedim. Evde kesilip yenmediği için lezzeti ve dokusu hakkında benim birşey söylemem mümkün değil fakat kızımın öğretmen arkadaşları çok beğendiklerini söylemişler.

Tabanı için ben evde derin dondurucuda bekleyen tart hamurunu kullandım.Hazır bir hamurunuz yoksa aşağıdaki taban malzemelerinden cheese kekin tabanını hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler
Taban için
125 gr. tereyağ (Küçük parçalar halinde doğranmış)
1,5 su bardağı (200 gr.) un
1/2 su bardağı toz badem (75 gr)
75 gr. toz şeker
1/4 çay kaşığı tuz
1 büyük boy yumurta

Peynirli bölüm için gerekli malzemeler
400 gr. tatlı taze kaşar loru (Oda ısısında)
250 gr. maskarpon peyniri     ""       ""
250 gr toz şeker
4 büyük yumurta                   ( Oda ısısında ve sarısıyla beyazları ayrılmış olacak)
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 tatlı kaşığı vanilya ekstresi
1/2 su bardağı hindistan cevizi rendesi
3 çorba kaşığı  küçük parçalara kesilmiş bitter  çikolata
Üst kaplaması için
100 gr. bitter çikolata
100 gr. krema
süslemek için de çok az beyaz çikolata

Yapılışı

Taban için  yağ ve yumurta hariç diğer malzemeler kısa aralıklarla  iki dakika kadar robottan geçirilir. Sonra yağ en son da yumurta eklenir ve hamur yoğurulur. Yağlı kağıt döşenmiş olan 23 cm. çapındaki kelepçeli kalıba bastırarak yerleştirilip yarım saat kadar buzdolabında bekletilir. Bekleme süresinin sonunda 180 dereceli ön ısıtma yapılmış fırında 20 dak. pişirilir ve çıkarılıp soğumaya bırakılır.
Peynirli kısım için büyük bir çırpma kabına önce lor peyniri konup kuvvetlice lordaki pütürler kalmayıncaya kadar mikserle çırpılır. Sonra maskarpon peyniri  ve şeker de ilave edlip biraz daha çırpılır. Yumurtalardan önce diğer malzemeleri de ilave edilir. Beyazından ayrılmış olan yumurta sarıları teker teker ilave edilir ve kısa aralıklarla çırpılır. Başka bir kapta bir fiske tuz ile kar haline getirilmiş olan yumurta akları 4 seferde eklenerek hamurun kabarıklığı indirilmeden dikkatlice karıştırılır. (Yumurtaları bu şekilde eklediğimde cheese kekin hiç çatlamadığını gözlemlediğim için paylaşmak istedim)
Soğumuş olan taban hamurunun üzerine yavaşca dökülür ve hava kabarcıklarının çıkması için  kalıp birkaç kez tezgaha sertçe vurulur. Küçük çikolata parçaları üzerine serpiştirilir ve spatula yardımıyla çikolatalar hafifçe hamurun içine itilir. 160 dereceli fırında 45-55 dakika arası kenarları pişmiş ortası hafif sallanacak derecede oluncaya kadar pişirilir ve fırın kapatılır.( Kekinizin çatlamasına meydan vermemek için bir diğer önlem olarak da iki küçük kaba su konur ve fırın telinin üzerine yerleştirilir.) Suyun buharı fırın içindeki sıcak havayı dengeleyip çatlamasına izin vermez. Kekiniz piştikten sonra hemen fırından çıkarmayıp fırının içinde soğumasını beklerseniz de çatlamadığını öreceksiniz.
Soğuyan kek fırından çıkarılır ve buzdolabına konur. Üzeri için de kaynama noktasına getirilen krema içine küçük parçalara doğranmış çikolatalar eklenir ve karıştırılarak erimesi sağlanır. Ilıkken kekin üzerine dökülür. Bunun üzerine benmaride eritilmiş beyaz çikolatadan damlalar dökülür ve bir kürdan yardımıyla desenler yapılır.
Sevgilerimle

15 yorum:

  1. :)
    hoşgeldin Işılcığım..
    Her dönüşün adın gibi oluyor ..
    hepimiz bir çok güzelliğe şahit olurken, bir çok bilgiyi de dikkatli gözlemlerinden alıveriyoruz.

    Nice yaşların olsun.
    Olsun ki pek çok güzelliği sayende seninle yaşayalım..

    Bol paylaşımlar,
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  2. Canımmm hoşgeldin inşallah uzun se
    neler sürecek güzel paylaşımlar dileğiyle bu enfes chesscake bakıp içimi çekiyorum.Ellerine sağlık sev
    giler...

    YanıtlaSil
  3. Nuray'cığım,
    Benim vefakar sevgili arkadaşım.Çok teşekkür ederim ziyaretin ve güzel sözlerin için.
    Hep birlikte sağlıkla yaşayalım bütün güzellikleri.
    Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  4. Derya'cığım,
    Aynı şeyleri senin için de söylüyorum. Sizler öyle güzel dostlarsınız ki arayıp soramadığım zamanlarda bile ziyaretinizi ve güzel sözlerinizi hiç eksik etmiyor ve beni çok mutlandırıyorsunuz. Sağol Deryacığım.
    İnşallah birgün tanışma fırsatını da yakalarız.
    Öpüyor ve sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Işıl Ablacığım Dilerim Uzuuuunca bir düre daha blog yaşını kutlamaya devam ederiz. Ben de blogumu eskisi gibi sık güncel tutamamaktan şikaytçiyim, ama olsun yine de iyi ki var bloglarımız, Dilerim bu ara dinlenme iyi gelmiş ve yeni tarifleri paylaşımları da beraberinde getirmiştir. Kocaman sevgiler, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. nice mutlu yıllara.....

    YanıtlaSil
  7. Diğer giden arkadaşlarımız gibi olma Işıl'cığım... Gitme, gitmeyi düşünme...
    Biz hep burada ve seni izliyor olacağız, paylaşımlarını merakla okuyup, mutluluk duyacağız..
    Dana nice beş yıllara hep beraber inşallah....sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  8. Işılcım hoş geldin, ne tatlı geldin. Mutlu yıllar olsun, sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Hoşgeldin canım özledik seni.
    Bloğuna nice uzun ömürler ve bol paylaşımlar diliyorum canım.

    YanıtlaSil
  10. Daha nice upuzunnnn yillara Isilcigim... Ne demek gitmek, vazgecmek... Simdi sanal alemde ama en yakin zamanda insallah gercekten tanisacagiz... Sevgilerimle, bu sahane cheesecake icin de ellerine saglik diyorum....

    YanıtlaSil
  11. Hoşgeldin Işıl Ablacığım,
    Bloğunun doğum günü kutlu olsun ve daha nice yıllar birlikte kutlayalım. Sakın vazgeçme yazmaktan...

    YanıtlaSil
  12. Sevgili arkadaşlarım,
    Güzel sözleriniz ve destekleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.
    Dört yıldır emek verdiğim, almak kadar vermenin de mutluluğunu yaşadığım ve sayesinde çok güzel dostluklara arkadaşlıklara sahip olduğum, bloğumu ve bu uğraşı çok seviyorum. Bütün derdim iyi bir blogger olmanın sorumluluklarını son zamanlarda yerine getirememiş olmamdan kaynaklanıyor. Çok istediğim halde zamandan veya başka problemlerimden kaynaklanan gecikmeler, cevapsız kalabilen yorum ve ziyaretler beni fazlasıyla üzdüğü için kendime kızıp bu tür düşüncelere sahip oluyorum. Bu tamamen benim heyecan ve sorumluluk duygumdan kaynaklanıyor. Siz sevgili arkadaşlarımın bu durumumu anlayışla karşıladığınızı biliyor olmam içimi rahatlattığı için de sayfamı kapatmaya gönlüm razı gelmiyor.
    Elim tuttuğu dlim döndüğünce yazmaya ve paylaşımlara devam edeceğim.
    Hepinize sonsuz şükran ve teşekkürlerimi sunarım.

    YanıtlaSil
  13. Işılcım ne kadar güzel bir dönüş yaptınız, cheesecake muhteşem görünüyor. Ellerinize sağlık.
    Ne iyi yapmışsınız da blog açmışsınız, yoksa sizi nasıl tanırdık. Nice senelere, güzel paylaşımlara...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Isil'cigim, nice bol paylaşımli yıllara... seni izlemek bir zevk!
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Bloğunun 5.yaşı kutlu olsun Işıl. Hep birlikte nice yaşlara.

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe