Sağlık ve fiziksel görünümümüz adına kızarmış yiyeceklerden uzak kalmaya çabaladığımı gerek gönderilerimde gerek yorumlarımda sık sık belirtiyorum. Ancak çağımızın getirdiği hareketsizliğe de bağlı olarak bunun önüne geçmekte çok da başarılı olduğumu söyleyemem. Son zamanlarda daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm sebze ve bakliyatlara önceliği tanıdığımdan bloğumda çok yağlı pasta ve böreklerde olmuyor tabi ki. Bu aralar en çok yaptığım makaronları da daha önceleri de sık sık bloğuma koyduğum için tekrar tekrar aynı şeyleri de göstermek istemiyorum.
Ancak, arada bir de yukarıda görünen börek gibi kaçamaklara da yer vermiyor değiliz. Geçen hafta gelen misafirlerimiz için hazırladığım bu dil peynirli börek maalesef kızartılarak pişirince daha güzel oluyor. Gerçi fırında pişirmediğim için o lezzeti bilmiyorum ama kızartıldığında kağıt peçeteler üzerine alarak fazla yağını emdirerek suçluluk duygumu azaltmaya çalışıyorum. Ama bir gün kendimiz için az bir ölçü yaparak fırında pişirmeyi de denemek istiyorum. Çünkü içindeki dil peyniri ve beşamel sosu birleşimi gerçekten de çok uyumlu içi yumuşacık dışı ise çıtır çıtır bir börek olmasına neden oluyor.
Yaklaşan tatil günlerinde önceden hazırlayıp derin dondurucuda saklayabildiğiniz bu böreği çocuklarınızın sabah kahvaltılarında kızartırsanız çok severek yiyeceklerinden emin olabilirsiniz.
Sözü daha fazla uzatmadan tarife geçeyim.
MALZEMELER
1) 4 adet hazır yufka
2) 500 gr. dil peyniri
3) 2 yumurta
4) 2 çorba kaşığı un(tepeleme)
5)2,5 su bardağı süt
6) 3 çorba kaşığı zeytinyağı (arzu ederseniz tereyağı)
7) Tuz, karabiber, muskat rendesi
8) 1 paket etimek
YAPILIŞI
Zeytinyağı ve un bir tencerede unun rengi sararmadan kısık ateşte kavrulur. Unun kokusu çıkınca süt ilave edilerek çok koyu olmayan bir beşamel sos hazırlanır. Ocak kapatıldıktan sonra da üzerinin kaymak tutmaması için aralıklarla karıştırılır ve ılınınca içine 2 yumurtanın sarısı, tuz karabiber ve muskat cevizi rendesi de ilave edilerek soğuması beklenir.
Diğer yanda düz bir zemine yayılan bir yufka 12 üçgen parçaya bölünür, soğumuş olan beşamel sostan her bir üçgenin üzerine birer kaşık konup fırça yardımıyla her tarafına yayılır. Serçe parmağı kalınlığında uzun uzun kesilmiş dil peynirleri yufkanın geniş kısmına konarak sigara böreği gibi sarılır. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken husus sarılırken yufkanın uçlarının iyi kapatılması ve sıkı sıkı sarmak yerine biraz bolca sarılmasıdır.(İyi kapatılmayan uçlar nedeniyle pişme sırasında peynirler yağa akmaktadır.)
Diğer yufkalarda bu şekilde sarıldıktan sonra düz bir tabağa alınan yumurta beyazları çatalla hafifçe çırpılır. Etimekler rondoya konur ve çok ince olmayacak şekilde öğütülür. Etimeklerin biraz irice çekilmesi böreğimizin daha çıtır çıtır olmasını sağlayacaktır. Önce yumurta beyazına batırılan börekler daha sonra da etimeklerin konduğu tabağa alınır ve bolca her tarafına bulanması sağlanır. İyi ısınmış sıvıyağın içine atılan böreklerin çevrilerek her tarafının kızartılmasından sonra size de bu börekleri sıcak sıcak afiyetle yemek kalır.
Kahvaltı ve çay saatlerinde sıcak sıcak yenmesi şiddetle tavsiye olunur.
Afiyet olsun.
harika olmus borekler, hele o peynir, ellerine saglik canim, hosçakal.
YanıtlaSilSevgili Işıl...Nefis olmuş vallahi, nar gibide kızartmışsın üstüne afiyet :))))
YanıtlaSilYanına da tatlı çay..Ellerine sağlık,
Sevgiler...
Çok güzel görünüyor.Ellerine sağlık.Ama şimdibu saatte ders arası veren birine bu yapılmaz ki..Sevgilerr.
YanıtlaSilMerhaba Işıl ilk gördüğümde ben onu galete unu sandım ama değilmiş..Etimek farklı bir tatmı katıyor???
YanıtlaSilEllerine sağlık farklı bir tarfi olmuş..Sevgiler..
Işılım, yaşasın bu tür kaçamaklar :))))
YanıtlaSilEllerine sağlık. hele o börekteki peynir pırtlamış ya kenardan. nefis :)
sevgiler kocamanından
www.misssgibi.com
ışılcı resmen bittim.tam benlik olmuş.enfess bişey yaaa...canı nasıl çekti:((
YanıtlaSilellerine saglık canım
sevgiler
kokusu geldi sanki burnuma ...çok güzel kızarmışlar..ellerinize sağlık,,,sağlık ve afiyetle...
YanıtlaSilenfes enfes
YanıtlaSilbayıldım sevgiler
MMMM harika bir görüntü eminim lezzetide bir o kadar güzeldir. Ellerine sağlık arkadaşım.
YanıtlaSilÖzlem'den Sevgiler...
nefis olmuş.bayıldım ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilEn çok sevdiğin börek hangisi diye sorsalar,siğara böreği derim herhalde..)
YanıtlaSilEvde yapamadığım için dernekte boğaza karşı yiyorum hafta sonları..Yani keyfini çıkara çıkara canım..))Bu konu ile anılarım bile çoktur..))
Kısaca harikasın,böreklerde harika..Üstelik kenarlarından da pırtlamışlar,daha ne olsun canım benim..))O maharetli ellerine sağlık..)
Güzel bir tatil diliyorum..
Sevgilerle
Ellerine saglik,cok guzel olmus. Guzel bir hafta sonu diliyorum.
YanıtlaSilSevgiler.
Huriye'ciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim. Böreği beğenmene sevindim.
Sevgiyle kal canım,
Feyza'cığım,
YanıtlaSilEvet, bu börek yiyen herkesi çok mutlu ediyor gerçekten de.
Çok teşekkür ederim güzel sözlerin için.
Sevgilerimle,
Ayşe'ciğim,
YanıtlaSilÇok haklısın canım. Bazen ben de gece geç saatlerde bilgisayarın başına oturduğumda sizlerin yaptığı enfes yiyecekleri görünce aynı duygulara kapılıyorum. Karnım da acıkmış oluyor. İşte dayanması en zor anlar onlar oluyor.
Benden de sevgiler Ayşeciğim.
Zerrin'ciğim,
YanıtlaSilGüzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Etimek irice çekildiği için o iri kalan parçalar daha çıtır çıtır olmasını sağlıyor. Galeta unu ile aynı şansı yakalayamıyorsun. Biraz daha yumuşakca börekler oluyor o zaman.
Sevgilerimle,
iyide şimdi bu dışardan açbil aç gelmiş insana yapılırmı bu yaa.özendim göz hakkımı isterim ben:)hakakten yağda falan kızarmış demeden olsa yiycem nerdeyse:)ellerinize sağlık bune tahrik edici börek ya.
YanıtlaSilZerrin'im Miss'im,
YanıtlaSilBen de öyle diyorum. İnsanların yaptıkları en büyük kaçamaklar bunlar olsun hep değil mi?
Beğenmene sevindim canım. O peynir fırtlayan börek de benim dikkatimden kaçmış. İşte uçlarını kapatmazsanız böyle peynirler içinden akar diye göstermek istemiştim.
Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.
Ezgi'ciğim,
YanıtlaSilGüzel sözlerin için teşekkür ederim canım. Sizler çok gençsiniz.Böyle kaçamakları daha sık yapıp yiyebilirsiniz. Beğendiysen denemeni öneririm.
Sevgilerimle,
Hande'ciğim,
YanıtlaSilBeğenmen beni mutlu etti canım.
Güzel sözlerin için teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Aylin'ciğim,
YanıtlaSilÇok teşekkür ederim canım.
Görüşmek üzere der sevgilerimi yollarım.
Özlem'ciğim,
YanıtlaSilEvet, tadı da görüntüsü kadar güzel. Kızartmadan korkmuyorsan çekinmeden yapıp afiyetle yiyebilirsin.
Güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
İlkerciğim,
YanıtlaSilAfiyet olsun canım. Çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Gül'cüğüm,
YanıtlaSilEn çok sevdiğinin sigara böreği olduğunu söylüyorsun. Bizim evde de çok sevilir ama işte dediğim gibi kızartılarak pişirildiği için senede bir iki kez ancak yaparım.
Ama böyle daha zenginleştirilmiş bir çeşidi çocuklar çok daha sevdikleri için biraz daha sık pişiyor.
Ziyaretin ve güzel sözlerin için çok teşekkür ederim.
Sevgilerimle,
Lokumcuğum,
YanıtlaSilBeğenmene sevindim canım. Teşekkür ederim.
Ben de sana iyi tatiller dilerim.
Sevgilerimle,
Sena'cığım,
YanıtlaSilKeşke mümkün olsa da buradan sana birkaç tane börek ikram etsem.
Hiç bu kadar özendireceğini düşünmemiştim bu böreklerin.
Güzel sözlerin ve ziyaretin için teşekkür ederim canım.
Sevgilerimle,
Sevgili Isil bende cok karsiyim kizartmaya ama boyle borek de yenmezmi. Ellerine saglik. Sevgiler
YanıtlaSilBöreğin her türlüsünü severim bir kere, buna mı hayır diyeceğim?
YanıtlaSilSevgili Işıl,
YanıtlaSilArada böyle küçük kaçamaklar olmasa, hayatın ne tadı kalır ki:))
Ellerine sağlık, çıtır çıtır görünüyor,
Sevgiler.....
aaa bu çok nefis birşey Işıl ablacım.
YanıtlaSilçıtır çıtır birde eriyen dil peynirleri nefistir nefis yapmalıyım bunu.
ellerine sağlık.
börekte un tadı oluyormu ışıl hanım ?beşamelden dolayı korktum ama deneyeceğim.
YanıtlaSildondurucuya atarken paneleme işlemini yapmadanmı atıyorsunuz çıkarıp buzu çözününcemi paneliyorsunuz,yoksa etimeli haldemi koyacağız dondurucya?
mutlaka deneyeceğim cevaplarınız doğrultusunda.
Gülşen'ciğim,
YanıtlaSilKısık ateşte rengini sarartmadan uzunca bir süre çok iyi kavrulunca un kokusu hissedilmiyor. Uzun zamandır yapmıyorum ama istersen un miktarını biraz azaltabilirsin.1,5 kaşık un koy istersen.
Paneleme işlemini yapmadan derin dondurucuya koyuyorum. Ne kadar hava almayacak şekilde paketlenerek konsa da dondurucuda kalan pane bir süre sonra nemlenebiliyor. O zaman da istenilen çıtırlık kalmıyor.Buzu çözüldükten sonra paneleyip pişiriyorum.
Denediğinde umarım beğenirsiniz. Hatırlattığın da iyi oldu.Bu ara değişik bir şeyler isteyen çocuklarım için ben de yapayım.
Kolay gelsin.
Sevgiler,