12 Ekim 2011 Çarşamba

TAVUKLU BOSTAN PATLICANI

Blogger'ın yeni sistemine halen alışamadım. İletiyi yazıp kaydedebilmek için saatlerdir uğraşıyorum. Umarım enerjim tükenmeden yayınlamayı başarırım.
Geçtiğimiz hafta sevgili Narincenin bloğunda "patlıcana övgü" başlığı altında patlıcanlı yemeklerle ilgili tariflerimizi yayınlamamızı rica ettiği iletiyi görünce, geçenlerde yaptığım bu tarifle katılmayı düşünmüştüm. Ancak yayınlamayı bir türlü beceremediğim için etkinliği kaçırsam da sayfamda bulunsun diye yazmak istedim.
Bu alacalı pembe patlıcanları Bodrum dönüşünde Milas'taki Selimiye köylü pazarından almıştım.
Ne yapacağıma karar verene kadar dolapta uzun süre bekleseler de tazeliklerini halen daha korumuşlardı. Etli ve lezzetli oluşları yemekte de farkını göstermiş, patlıcanın yağla olan aşkını bilmeme rağmen çok çok az yağ kullandığım halde leziz bir yemeğe dönüşmüştü.
Malzemeler
1) 1,5 kg. bostan patlıcanı
2) 2 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
3) 1 bütün tavuk göğsü+2 adet but (patlıcanın miktarına göre bu miktarlarda değişiklik olabilir)
4) 10-15 adet kültür mantarı
5) 1 tatlı kaşığı kekik
Beşamel sos için
1) 2 çorba kaşığı un (çok tepeleme olmayacak şekilde)
2) 1 su bardağı yağlı tavuk suyu
3) 2 su bardağı süt
4) 1/2 çay kaşığı hint cevizi
5) Tuz, karabiber
6) Yetecek miktarda kaşar peyniri


1) Yıkandıktan sonra ikiye kesilen patlıcanların kesilmiş olan yüzleri fırça yardımıyla 2 kaşık yağla yağlanır ve üzerlerine tuz ve karabiber serpildikten sonra fırının ızgarasında kızartılır. Kızaran yüzleri ters çevrilir diğer yüzleri de hafif kızartılır ve fırın kabına alınır.

2) Temizlenmiş olan tavuk etleri, 1 tatlı kaşığı tuz ve tane karabiber, üzerine çıkacak kadar suyla birlikte bir tencereye konur ve haşlanır.

3)Haşlanan tavuk etleri kemiklerinden ayrıldıktan sonra kuşbaşı büyüklüğünde doğranır ve yine temizlendikten sonra doğranmış olan mantarlarla karıştırılır.

4) Beşamel sos için küçük bir tencereye un konur ve yağsız olarak orta ateşte un kavrulur. (Özellikle yağ koymadım çünkü yemeğe lezzet verecek olan tavuk suyundaki yağın yeterli geleceğini düşündüm). Kavrulan una önce tavuk suyunu ardından da sütü ekleyip karıştırarak beşamel sosu pişirilir. Kaynamaya başladıktan bir dakika sonra ocağı kapatıp 1 çay kaşığı tuz ve hint cevizi eklenip karıştırılır.

5) Beşamel sos tavuklu malzemenin üzerine dökülür ve harmanlanır.

6) Soğumuş olan patlıcanların orta kısımları çatal yardımıyla biraz açılarak boşluğa tavuklu malzemeden doldurulur.


7) 190 dereceli fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirilir. Pişme işinin sonuna doğru dilimlenmiş olan kaşar peynirleri üzerine konur ve tekrar fırına sürülür. Ben peynirlerin kızarmasını beklemedim. Çok kısa bir süre sonra fırını kapatıp servis yaptım.

Yanındaki köy biberlerini de yine Selimiye pazarından almıştım.Yemeğin yanında garnitür olsun diye onların da içlerini yine baharat ve bir diş sarımsakla karıştırdığım kaşar loru ile doldurup patlıcanların yanında fırınlamıştım.

Çok çok az yağ kullanarak yaptığım bu yemek lezzetli ancak diyet tarifler arasında yer alabilecek kadar da hafif bir yemek olmuştu.

Ağız tadınızın eksik olmadığı afiyetli günlere...

15 yorum:

  1. Canım patlıcana asla hayır diyemem ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. mmm nefis görünüyor harika lezzetli denemek isityorum:)ellerine sağlık sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. harika görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Bayıldım harika olmuş ellerinize sağlık...
    Sevgiler...

    www.gonuluncelezzetler.com

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık canım.Patlıcan aşığı olarak bayıldım.Süper güzel görünüyor.tadını düşünemiyorum bile.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  6. ovvv çok güzel çok çok güzelll :) süper görünüyor. Ellerine sağlık.

    Kahve Dükkanı'ndan sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. çok farklı ve lezzetli görünüyorlar ellerinize sağlık..


    bende yeni bir blog kurdum sizi de oraya beklerim sevgiler... http://reyhankokulu.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  8. Patlıcanı zaten çok severim ama bu haliyle herhalde doyamam yemeye..
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. oy oy nefis bir yemek olmuş hemde çookk sağlıklı patlıcanı birde böyle pişirmeliyim:)
    ellerine sağlık arkadaşım
    bu aralar yeni makaron denemelerim olmadı ama yapmalıyım çok ara verdim
    öpüyorum seni

    YanıtlaSil
  10. çok güzel görünüyorlar ellerinize sağlık sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Işılcım, günaydın. Harika görünüyorlar. Patlıcanı çok severiz. Tarla patlıcanları bitmeden, bu tarifi kaçırmamak lazım.
    Ellerine sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Işılcığım ellerine sağlık.Epey uğraşmıssın ama çok lezzetli bir tarif çıkmış ortaya.Hem görüntüsüde çok güzel.Çokta güzel sunum olmuş..sevgiler..

    YanıtlaSil
  13. Çok leziz görünüyorlar ışıl hanım..Ellerinize sağlık.

    bittermutfakta.blogspot.com

    YanıtlaSil
  14. Işıl abla'cığım, blogunun yeni halini beğenmene çok sevindim :) Arada bir iki ekleme de yapacağım yine henüz tamamlanmadı. Ellerine sağlık bu leziz görünümlü patlıcan oturtma için. Benim aklım makaronlarda dün yapamadım. Artık senden uygulamalı öğreneceğim. Sevgi ve sağlıkla kal.

    YanıtlaSil
  15. çok güzel duruyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe