17 Kasım 2011 Perşembe

SAKIZLI YALANCI TAVUK GÖĞSÜ

Bayram öncesinde düzenli olarak yaptırdığım testlerin sonucunda doktorum açlık kan şekerimin hep sınırda seyrettiğini ve bir de tokluk şekerime de bakılmasını söylemişti. Yapılan tahlillerde tokluk kan şekerimin çok düşük çıkması üzerine, bayram sonrası mutlaka işi daha ciddi boyutlarda ele alıp ya bir endokrin yada diyabet doktoruna gitmem gerektiğini bildirdi.
Bayram nedeniyle gittiğimiz Ankaradan döner dönmez gittiğim bir diyabet merkezinde yapılan testler sonucunda gizli şeker olduğum tespit edildi. Eğer beslenmeme dikkat etmez ve spor yapmazsam yakın zamanda şeker hastası olabileceğim söylendi. Aslında belirtilerini uzun zamandır hissediyordum. Son zamanlarda aldığım kilolara ilaveten konsantrasyon kaybı, aşırı yorgunluk hissi, zihin bulanıklığı, açlığa tahammülsüzlük, görmede bulanıklık ve sinirli olma hali bende epey bir süredir vardı ama bir türlü konduramıyordum. Ya da bu gerçeği duymak istemiyordum. Ama korkunun ecele faydası olmadığı gibi, bu gerçeği görmek istemememin de bana faydası yokmuş. İlk birkaç gün şok etkisi yaptıysa da bu şekilde yaşayan binlerce insanı düşünüp teselli bulmaya çalışıyorum. Tabii en büyük talihsizlik de tatlı ve pastayı çok seven ve onları okurlarıyla paylaşmaktan çok mutluluk duyan birinin başına gelmiş olması.
Hipoglisemiye girmemem için neler yapmam, nasıl beslenmem ve hayatımdan sporu hiç çıkarmamam gerektiği fizyoloji ve metabolizma doktorum tarafından anlatıldı.Bir haftadır epeydir ihmal ettiğim yürüyüşlerime başlamamın yanı sıra verilen egzersizleri düzenli olarak yapıyorum. Sağlıklı beslenme bizim evde zaten uygulanan bir disiplindi ama artık arada bir yaptığım sütlü tatlıları, pastaları da unutma zamanı gelmiş. Anlaşılan ancak misafirlerime ikram edeceğim yiyecekler arasında yer alacaklar.
Bu tatlıyı da yapalı epey oldu aslında. Paylaşmak için arşivde bekliyordu. Şükran hanımın" hiç sesiniz soluğunuz çıkmıyor" diyen yorumu, paylaşmamın yanı sıra biraz da derdimi anlatmaya vesile oldu. Umarım sizleri sıkmamışımdır.
Tatlıya gelececek olursak. Adında bile tavuk geçtiği halde içinde tavuğun hiç yer almaması onu yalancı diye adlandırmamıza sebep oluyor. Gerçek tavuk göğsünü yaptığım yılları hatırladığımda demek o zamanlar o kadar çok enerjim ve sabrım varmış. Haşlandıktan sonra tavuk kokusunun çıkması için defalarda sudan geçirilen ve tek tek tiftiklenen ve elle çırpılan gerçek tavuk göğsünü yapmayalı ne kadar çok olmuş. Belki biraz iyileşip o kadar zamanı bulabilirsem onu da yapıp sizlerle paylaşırım ama şimdilik yalancısıyla idare edelim.
Gerçeğinin yerini tutmasa da hafif, ağızdan kayıp giden bu tatlıyı epeydir yaparım. Pek çok değişik tarif olmasına rağmen bu tarifte kullanılan şeker, un ve nişasta miktarı biraz daha az olduğu için daha da hafif oluyor. Orijinal tarifte yağ var ama benim kullandığım süt çok yağlı ve kaymaklı olduğu için ben ilave etmedim.
Gelelim tarife;
1) 1 lt süt
2) 1,5 fincan un (Benim kullandığım 1 Türk kahvesi fincan 50 gr un alıyor)
3) 0,5 Türk kahvesi fincanı mısır nişastası
4) 2 fincan şeker
5) 1 tatlı kaşığı dolusu sakız reçeli veya 2-3 parça damla sakızı
6) 50 gr. tereyağı (arzuya bağlı)
Yapılışı
Orta boy bir tencereye sırasıyla şeker, un, nişasta ve damla sakızı kullanılacaksa havanda dövülmüş olan damla sakızı konur ve bütün malzemeler karıştırılır. Üzerine soğuk süt ilave edilerek orta ateşte karıştırılarak ağır ağır pişirilir. Kaynadıktan ve göz göz olduktan sonra da bir iki dakika daha pişirilir ve ocak kapatılır. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra içine yağ ilave edilip el mikseriyle veya varsa tezgah üstü mikserinizin haznesine alıp yaklaşık 15 dakika hızlı devirde çırpın. 15 dakika gözünüze çok gelebilir ancak ne kadar çok hatta soğuyana kadar çırpılırsa daha sakız gibi uzayan bir yapıya sahip oluyor.
Ilınan tatlınızı ıslatılmış servis kabına veya porsiyonluk küçük kaplara boşaltıp iyice soğuması için birkaç saatliğine dolaba kaldırın. Üzerine tarçın veya dövülmüş fındık, fıstık, ceviz serperek servis yapın. Kızım o gün için evde bulunan limon curd ile yemeyi tercih etmişti.
Afiyet ve sağlık dolu günler dilerim.

21 yorum:

  1. Canım sayfanın yeni görüntüsü harika
    olmuş.Tatlı zaten enfes ellerine sağ
    lık sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. canım Işılım,
    şifalar diliyorum,
    zor ,dikkat ve emek isteyen bir dönemeçtesin..
    ama hiç bir şey imkansız değil, lakin hep başa gelince ele alıyoruz şu ehemmiyetli hassasiyetleri..
    gerilerde kalması tek temennim..
    her zanab duacı ve yanındayız..
    seni özlemle öpüyorum geçmişler olsun diyorum.
    ellerine sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. çok geçmiş olsun allah şifa versin inşallah.


    ben gerçeğini yedim ama hiç yapmadım:)böylede hafif ve lezzetli oluyor ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Işılcığım geçmiş olsun.Bende de hipoglisemi eğilimi var malesef.Çok kişide duyuyorum.
    Ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  5. Allah sifa versin Isilcigim... Yaklasik 5 ay önce ayni hastalik esimde de cikti... Bizde onunla gidip geliyoruz diyabet doktorlarina... Zor bir dönem oldugunu cok iyi biliyorum bu yüzden... Ama caresiz derdimiz olmasin, degil mi? Hadi simdi gel de yap, tatlilari, pastalari..::)) Ama bu sahane tavuk gögsünü (pardon, yalancisini) diyet sekeri ile yapsam olmaz mi acaba..::??? Dur yarim kilo süt ile deneyecegim... Sonuc iyi olursa, sana da bildiririm... Sevgilerimle, saglikli bir hafta sonu diliyorum...

    YanıtlaSil
  6. Işıl Hanım öncelikle geçmiş olsun diyorum. Son derece sinsi ve metabolik bir hastalıktan bahsediyoruz. Aynı sorun bende de var. Ama inanın kaliteli bir yaşam ve sağlıklı bir beslenmeyle bu hastalığı uzuz yıllar öteleyebiliyorsunuz. Bundan tam 15 yıl önce eşimin diyabet olmasıyla tanıştık bu şeker hastalıkla. Önceleri çok zor gelmişti eşime de bana da fakat insan zamanla her şeye alışıyor. Eşimin doktorunun bir sözünü hiç unutamam: ''artık birinci eşin hastalığın, onunla iyi geçinmek zorundasın'' demişti...Çok şükür eşim iyi ve şu anda 4 yıldır insülin pompasıyla hayatı dahada kolaylaştı. Tekrar yinelemek isterim ki düzenli spor ve sağlıklı ve dengeli bir beslenmeyle ötelenebilecek bir metabolik hastalık.
    sevgiyle ve sağlıkla hoşçakalın

    YanıtlaSil
  7. Işıl Ablacığım merhaba, sağlık konusnda ne kadar titiz olduğunuzu biliyorum, eminim ki bu şeker illetinin kıyısından ona el sallayarak geçip yola devam edeceksiniz. Annemde de sınırda çıkdı ve doktoru şekere hastalığına aday olduğunu söyledi geçenlerde. O da çok dikkat ediyor... Dertlerimizi zaman zaman paylaşmak iyi geliyor değil mi, paylaştıkça azalan dertler, paylaştıkça artan sevinçlerimizin olması dileklerimle, öpüyorum...

    YanıtlaSil
  8. Işıl hanımcım çok üzüldüm gerçektren zor bir durum ama dikkat edersen bence atlatabilirsin diye düşünüyorum. sağlık inan herşeyden önemli belki bir süre yiyemeyeceksin o muhteşem lezzetleri ama buna degecek sağlıklı olacaksın.
    Acil şifalar diliyorum..
    Ellerine sağlık tadanlara afiyet bal olsun
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Yazdığın belirtilerin hepsi eşimde mevcut ve ısrarla tahlil yaptırmıyor:( okuyunca üzüldüm. çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  10. geçmiş olsun arkadaşım ama şeker hastalığı düzenli kontrolle düzene giriyor merak etme sen
    tatlı nefis içinde damla sakızının olması lezzetini arttırmıştır
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  11. Işılcım tekrar terar geçmişler olsun. Bu ışıl ışıl tarif için ayrıca teşekkürler, sevgiler.

    YanıtlaSil
  12. Çokg eçmiş olsun..
    kendine iyi bak çok dikkat et canım..
    Tatlı nefiss görünüyor.
    Çok severim.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili arkadaşlarım,

    Gösterdiğiniz ilgi ve geçmiş olsun dilekleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.Sağolun.
    Yazmakla biraz da bu hastalığa dikkat çekmek istemiştim. Zira son yıllarda yapılan araştırmalara göre kötü beslenme ve hareketsizlikten dolayı çok genç yaşlarda bile görülebilen bir hastalıkmış.
    İlerlememsi ve şeker hastası olmamak için dengeli ve sağlıklı beslenmek ilk şart olsa da aktif bir hayat sürmek, hayatımıza sporu yerleştirmek herkesin şiarı olmalı diye düşünüyorum.
    Aman! etrafınızda bu riskleri taşıyan kişileri doktora gitmesi konusunda uyarmayı unutmayalım ve hatta zorla da olsa götürelim.

    Hepinize tekrar teşekkür eder, sağlıklı bir yaşam dilerim.

    YanıtlaSil
  14. çok çok geçmiş olsun acil şifalar... tatlıda çok güzel olmuş:) yalancısı daha çok mu seviliyor ne:)
    sevgilerimle....

    YanıtlaSil
  15. çok güzel duruyor teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  16. Erkenden teşhis etmeniz ve bilinçli olmanız bence bir avantaj. Sporunuzu, diyetinizi ve tatlılarınızı yapmaya devam edin. Çok geçmiş olsun. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  17. Geçmiş olsun Işıl'cığım,
    Dilerim bu süreci sıkıntısız atlatırsın...
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Süper bir blog.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  19. Işıl'cığım, geçmiş olsun.
    Seninde yazdığın gibi spor yaparak ve sağlıklı beslenerek bunun üstesinden gelirsin canım :)

    Öpüyor,sevgilerimi gönderiyorum.

    YanıtlaSil
  20. Işılcım, bende merak ettim ama rahatsız eder miyim diye birşey yazmak istememiştim. Lütfen kendinize dikkat edin. Spor, sağlıklı yaşamın gerekenlerinden, kendinize o zamanı ayırın.
    Tavuk göğsü bir harika görünüyor, lezzeti de muhteşemdir eminim.
    Ellerinize sağlık.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  21. Selamlar Işıl hanım türk kahvesi yapımını ekler misiniz? ne yaparsam yapayım köpüklü olmuyor:(
    sevgiler

    YanıtlaSil

Yönetici Giriş Paneli


Special design for Işıl'ca Tatlar by GeCe